Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 9:55 pm Temat postu: Pociski Minowe (Piroksylina) |
|
|
Otóż czytając ostatnio pewien tekst natchnąłem sie na opis pocisku artyleryjskiego wypełnionego Piroksylina w ilości 19 Kg ... I tu pojawia sie moja wątpliwość jakim sposobem do pojemnika mniej wiecej obietościowo 2 butelek 1,5l ma wejść tyle Nitrocelulozy ! No i drugie bardziej istotne pytanie - NC nie detonuje wiec po grzyba pchać ją do pocisków ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 10:31 pm Temat postu: |
|
|
Może w stalowych korpusach przyśpiesza ? Nie znam się ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bebiko

Dołączył: 07 Sty 2005 Posty: 195 Skąd: www.forumpirotechniczne.pl
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 10:46 pm Temat postu: |
|
|
Detonuje i do tego ma calkiem niezle parametry.
Umieszczona w masywnej otoczce "robi to bez zająknięcia nawet od słabego kopniaka"
Pozdr.
Co do masy....pewnie zżelowana......ale 19 kg nie wlezie do objetosci o ktorej wspomniales. Gdzies musi byc blad.
Ostatnio zmieniony przez bebiko dnia Czw Lut 14, 2008 10:48 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
methyl

|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 10:48 pm Temat postu: |
|
|
Nc detonuje i to dość skutecznie, zapewniam
Wystarczy aby miała odpowiednią gęstość i zwykły detonator artyleryjski wystarczy zupełnie.
Swego czasu była nawet u nas prasowana z parafiną i stosowana jako materiał saperski, zamiennik TNT. Nazywali to chyba "dunit" .
A wogóle historia NC jest taka że nim stała się materiałem miotającym to była w użyciu właśnie jako kruszący, krótki czas.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 11:11 pm Temat postu: |
|
|
Piroksylina to wysokoznitrowana celuloza ok 14%N która z pewnością detonuje, kiedyś prasowaną wykorzystywano jako MWK i ładono ją do pocisków i min zwłaszcza w Angli, za to ta popularniejsza to koloksylina czyli mniej znitrowana celuloza do ok 12%N ta ma małą zdolnośc do detonacji, mam nadzieję że wyraziłem się dość łopatologicznie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 11:22 pm Temat postu: |
|
|
Ok wielkie dzieki panowie wszystko jasne  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morb

|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 10:06 am Temat postu: |
|
|
dodam ze nawet podczas IWŚ byla stosowana , zapewne powodem byly braki innych MW (a raczej frontowy deficyt) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Speedy
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 11:31 pm Temat postu: |
|
|
Hej
A jakiego kalibru był to pocisk?
Sądząc po tej masie m.w. cały musiał ważyć co najmniej ok. 100 kg czyli 203 mm lub raczej więcej...? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|