 |
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Sro Sty 23, 2008 1:34 pm Temat postu: |
|
|
Mo¿e by robiæ jednak tak jak nakka, ¿e na pocz±tku dodajemy wody i potem to po prostu odparowujemy? Nakka pisa³, ¿e powstaje wtedy karmelek, który prawie nie ³apie wilgoci. _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

Do³±czy³: 15 Mar 2007 Posty: 101 Sk±d: Gdynia
|
Wys³any: Sro Sty 23, 2008 2:19 pm Temat postu: |
|
|
rakiety.pomorze.pl _________________ nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pi± Gru 03, 2010 10:19 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

Do³±czy³: 15 Mar 2007 Posty: 101 Sk±d: Gdynia
|
Wys³any: Sro Sty 23, 2008 2:29 pm Temat postu: |
|
|
rakiety.pomorze.pl _________________ nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pi± Gru 03, 2010 10:20 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Czw Sty 24, 2008 9:46 am Temat postu: |
|
|
Cukier gruby sam z siebie, nie rozp³ywa siê tak jak karmelka ( paliwo ). £atwo to sprawdziæ czy w czasie tworzenia karmelki zachodzi dehydratacja. Wysuszyæ cukier i zbadaæ czy ma wilgoæ, to samo z KNO3. Zrobiæ karmelkê i kilka gram rozgnie¶æ i zadaæ acetonem ( te¿ odci±gn±æ z niego resztki wody ). Po jakim¶ czasie zbadaæ na obecno¶æ wody. A tym co bada wodê jest bezwodny CuSO4. W reakcji z wod± chciwie j± poch³ania i zmienia kolor na niebieski. Woda mo¿e byæ te¿ odczynnikiem nukleofilowym ale zak³adam, ¿e czê¶æ w karmelce jej zostanie szczególnie je¶li zastosowaæ ni¿sz± temperaturê przygotowania paliwa.
Mi³ego dnia A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gueer

Do³±czy³: 10 Gru 2006 Posty: 11 Sk±d: Jas³o
|
Wys³any: Czw Sty 24, 2008 12:52 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Mo¿e by robiæ jednak tak jak nakka, ¿e na pocz±tku dodajemy wody i potem to po prostu odparowujemy? |
Ja tak robi³em jak jeszcze nie s³ysza³em o sposobie Nakka, i karmelek wychodzi cudny. Le¿a³ 3 miesi±ce w szufladzie i po tym czasie by³ lekko klej±cy ( nie tak jak inne karmalki robione tradycyjnym sposobem), ale tylko troche a osi±gi wog³ule nie spad³y. Tylko tak jak pisa³ robercik robi siê go d³uuugo i po zrobieniu jest strasznie suchy. _________________ "Gdyby Bóg Nie By³ Pirotechnikiem - ¦wiat Nie Powsta³by W Wyniku Wielkiego Wybuchu..." |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

Do³±czy³: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wys³any: Nie Mar 09, 2008 11:42 pm Temat postu: |
|
|
emes napisa³: | hej,
w ramach poszukiwañ bezpiecznej (czyt. o ni¿szej temperaturze topnienia) alternatywy dla sacharozy, trafi³em na co¶ takiego:
http://en.wikipedia.org/wiki/Xylitol
ksylitol, sprzedawany u nas jako "cukier brzozowy", kosztuje sporo, bo oko³o 60z³/kg. tym niemniej, w sytuacji gdy sorbitol jest trudno dostêpny (póki co nie znalaz³em ani w swoim mie¶cie ani na allegro), mo¿e to jest godna uwagi alternatywa?
no ale zanim sam spróbujê, wolê zapytaæ: kto¶ próbowa³? |
Arkadiusz napisa³: | emes napisa³: | .....w ramach poszukiwañ bezpiecznej (czyt. o ni¿szej temperaturze topnienia) alternatywy dla sacharozy, trafi³em na co¶ takiego: ksylitol, sprzedawany u nas jako "cukier brzozowy", kosztuje sporo, bo oko³o 60z³/kg |
Powinien te¿ ³atwo ulegaæ reakcji estryfikacji HNO3, podobnie jak sorbitol czy mannitol. Chyba nikt tego u nas na forum nie estryfikowa³. Nie spotka³em tego "cukru" w sklepie.
A. |
Piro napisa³: | http://www.ksylitol.com/main.html
Kilka sec w google. Do¶æ ³atwo kupiæ nawet lizaki z niego maj±... Opakowania 250g, 500g, 1000, 4000g. Do wyboru. Chyba sobie sam kupie i przetestuje
PS z tego co czyta³em to nie wolno go spo¿ywaæ wiêcej ni¿ 40g dziennie...
Pozdrawiam Piro |
$nop napisa³: | beda chetni na sorbitol lub mannitol ?? |
doznanie napisa³: | moze by byli jak $nop poda cene obu oraz ich czystosc
btw
on jest troche mniej kaloryczny i takie tam to moze sie okazac slabszym nie iwem postaram sie dzis to cacko upolowac bo mam sklep ze zdrowa zywnoscia to sie spytam czy jest i ile za ile |
p8p8 napisa³: | no w³a¶nie z tym sorbitolem krucho nie mo¿na u nikogo dostac jakby kto mia³ to z hêci± kupi³ bym ze conajmniej 2 kg (no hyba ¿e cena by³a by straszna to wtedy mniej) bo juz mi sie konczy a wracaj±c do tego cukru brzozowego to ktos siê tym juz bawi³ ?
pozdro
p8p8 |
Kacper napisa³: | Witam!
Ja mam 14kg sorbitolu (oczywi¶cie na w³asne potrzeby) jak kto¶ chce to mogê trochê odsprzedaæ ale nie wiêcej ni¿ 4kg. Ja te¿ mia³em du¿y problem z jego zakupem w normalnej cenie ale uda³o siê (podziêkowania dla Marka.K)
Kiedy¶ by³ w spo¿ywczym po 26z³/kg ale teraz ju¿ niema.
Je¶li chodzi o sorbitol to jest moje ulubione lepiszcze Ostatnio z koleg± Zombkiem testowali¶my paliwo o impulsie w³a¶ciwym 170 z pe³nym sukcesem.
Paliwa na sorbitolu s± naprawdê ¶wietne w preparowaniu i bezpieczne. |
doznanie napisa³: | u mnie zaporowa cena i chyba sie nie skusze (17zl za 200g O_O)
jednak troszke poczytalem i natrafilem ze wszystkie tu nazwy sa cukrolami - alkoholami cukrowymi ( DEFINICJA ) i pod definicja widnieje lista:
Kod: |
* glikol (C2)
* glicerol (C3)
* erytritol (C4)
* ksylitol (C5)
* mannitol (C6)
* sorbitol (C6)
* perseitol (C7)
* wolemitol (C7)
* β-sedoheptiol (C7)
|
tak sie przyjrzec to mozna wywnioskowac, ze najlepsze sa albo te najnizej albo te najwyzej jednak narazie mamy 1 punkt odniesienia - sorbitol drugim punktem moze byc glicerol (popularna gliceryna), jednak z nia nie da sie przeprowadzic testow, gdy¿:
1. jest higroskopijna
2. nie spotkalem sie z nia w innej postaci niz roztworu :/
druga teoria moze byc kalorycznosc kazdego cukrolu dla przykladu
Erytritol ma 0,2 kcal/g
Sorbitol ma 2,6 kcal/g
Sacharoza i glukoza maja 4,0 kcal/g
trzecia to wykombinowanie wzoru spalania KNO3 i cukrolu i zobaczenia ile jest % aktywnego (spalajacego sie = dajacego energie) skladnika danego cukrolu i okreslenie ktory bedzie najlepszy
(dam przyklad) - zakladajac ze spalajac sie wegiel daje energie Kod: |
Ksylitol C5H12O5 -masa calkowita 152 -masa wegla 60 -% wegla 39,5%
Sorbitol C6H14O6 -masa calkowita 182 -masa wegla 72 -% wegla 39,6%
|
wiec roznica niewielka a wg mnie nie ma co kombinowac tanszy sorbitol i kupic go lub bawic sie glukoza albo sacharoza - nie polepszycie karmela do HP jak umiecie to wystarczy cukier puder ;p a jak nawet podrasujecie to MAX 4% lepsza bedzie - wiec nie skupiac sie na skladnikach w karmelu tylko nauczyc sie go dobrze robic da wam to wiecej niz drogie substytuki cukru |
jaskiniowiec napisa³: | Wystarczy robiæ karmelki na glukozie. Ju¿ jest du¿y zysk zarówno w sensie bezpieczeñstwa przyrz±dzania, jak i wygody formowania ziaren. Sorbitolu mo¿na poszukaæ w sklepach dla diabetyków. Kiedy¶ normalnie le¿a³ sobie u mnie w sklepie na pó³ce. |
Ma³y napisa³: | .........wg mnie nie ma co kombinowac tanszy sorbitol i kupic go lub bawic sie glukoza albo sacharoza - nie polepszycie karmela do HP jak umiecie to wystarczy cukier puder ;p a jak nawet podrasujecie to MAX 4% lepsza bedzie - wiec nie skupiac sie na skladnikach w karmelu tylko nauczyc sie go dobrze robic da wam to wiecej niz drogie substytuki cukru
Witam !
A dlaczego ma nie kombinowaæ jak ma ochotê.Dlaczego zak³adasz ¿e nic nowego nie odkryje - przecie¿ forum od tego jest. Robie karmelka ale bardzo przeszkadza mi jego higroskopijno¶æ i by³bym wielce rad gdyby komu¶ uda³o siê otrzymaæ karmelka pozbawionego tej wady.
I nie na zasadzie pokrywania z wierzchu pow³ok± tylko takiego odpornego w "masie" na wilgoæ.
Ciekawe jak ten substytut cukru -ISOMALT zachowywa³ by siê z saletr±?
Pisze ¿e karmelizuje w ni¿szej temperaturze i jest mniej higroskopijny od cukru.
http://pan.freshsite.pl/sklep/product_info.php?cPath=23_40&products_id=198&osCsid=a4b60ed5539216eefa3199a3aed769c4
Pozdrawiam |
jaskiniowiec napisa³: | Z tego co kojarzê, isomalt to maltoza o zmienionym uk³adzie przestrzennym. Stosowana równie¿ w formulacji leków. Postaram siê dorwaæ dane ne ten temat, bo cena zachêcaj±ca. Gdyby by³ ma³o higroskopijny i topi³ siê w niskiej temperaturze, to mia³by wszystko co trzeba. Bo paliæ siê na pewno bêdzie.
Maltoza i izomaltoza – ka¿dy z tych disacharydów zbudowany jest z dwóch
cz±steczek a-D-glukozy, ró¿ni± siê jedynie pozycj± wi±zania a-glikozydowego. Nie wystêpuj± w stanie wolnym, lecz s± produktami degradacji skrobi, |
kastor napisa³: | Witam Panowie, a czemu nie robicie karmelka na fruktozie? Trochê tañsza od sorbitolu (8z³/0,5kg w sklepie internetowym), ³atwiej dostêpna (zaraz jadê do hipermarketu to siê przekonam ), a temperatura karmelizacji ok 110*C. Stapianie mo¿na by przeprowadziæ w ³a¼ni wodnej, ze stê¿onym roztworem soli, wtedy osi±gniêcie takiej temperatury to ¿aden problem . Nie wiem jak wygl±da³aby sprawa z higroskopijno¶ci±... , chocia¿ wed³ug mnie jest jedna sprawdzona metoda, która ka¿demu zadzia³a tzn. eksykator . Bierzemy plastikowe wiaderko wk³adamy gotowe SR'y, a obok wodorotlenek sodu (tani jak barszcz, tylko oparzenia po nim gorsze jak po siarkowcu ), w ekstremalnych przypadkach mo¿na u¿yæ chlorku wapnia (najsilniejsza znana mi substancja higroskopijna, wiêc jak by Karmel poleza³ z tydzieñ to pewnie wychnie na wiór; tyle, ¿e CaCl2 drogi ). W sumie to nidgy nie robi³em karmelka bo zawsze cyka³em siê samozap³onu, ale jak tylko dostanê fruktozê to z pewno¶ci± siê pochwalê efektami, respect for all  |
ser3k napisa³: | emes napisa³: | (póki co nie znalaz³em ani w swoim mie¶cie ani na allegro),
|
http://allegro.pl/search.php?string=cukier+brzozowy ja znalaz³em z 5 sec je¶li by kto¶ chcia³ kupiæ to nie ma problemu.Chocia¿ cena nie zachêca do tego 1kg 57z³.Ja karmelek robie na sacharozie i mi pasuje |
kastor napisa³: | emes'owi chodzi³o o to, ¿e ciêzko dostaæ sorbitol ,
je¶li chodzi o sacharozê to chyba najlepsze rozwi±zanie pod wzglêdem cenowym i te¿ w przysz³o¶ci mam zamiar na tym robiæ, ale póki co wróci³em ze sklepu z paczk± fruktozy, swoj± drog± robi³ kto¶ karmelkê na fruktozie? trochê siê zastanawiam co z ni± nie tak, bo w³a¶ciwo¶ci zdaje siê mieæ fajne (sama fruktoza, karmelek jeszcze nie wiem ), cena porywnywalna do glukozy, ³atwo dostêpna a jako¶ nie s³ysza³em, ¿eby kto¶ robi³ na tym karmel , mo¿e jest co¶ o czym nie wiem, a powinienem zanim siê zabiorê do roboty?? , planujê karmelizowaæ w poniedzia³ek po po³udniu, wiêc jakby co to mo¿e mnie ostrze¿cie , naprawdê nie wiem co z nim nie tak...
aha, je¶li chodzi o ten sorbitol (który zdaje siê byæ przez wszystkich wyma¿ony ), to mo¿na go kupiæ na stronie www.chemik.aip.pl (21z³ - 1kg), w³a¶ciwie niewiele dro¿szy od fruktozy, a o niebo tañszy ni¿ cukier brzozowy, respect for all  |
Pozwoli³em sobie scalic tematy, prosze pisanie w tym temacie wszytsko na temat karmelka/b92 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kastor
Do³±czy³: 03 Sty 2008 Posty: 64 Sk±d: Wroc³aw
|
Wys³any: Pon Mar 10, 2008 6:18 am Temat postu: |
|
|
Witam, jak obieca³am, kilka s³ów o karmelku fruktozowym:
- wolniejszy ni¿ tradycyjny,
- znacznie bardziej higroskopijny (juz po kilku godzinach na powierzchni robi siê kiesiel),
- zdecydowanie ³atwiej siê topi ,
- w materia³±ch ¼ród³owych pisz±, ¿e fruktoza szybko karmelizuje, ale powiem, ¿e ³atwo uda³o mi siê zrobiæ bia³ego kormelka ,
Ogólnie wydaje mi siê, ¿e paliwo mo¿e siê do czego¶ przydaæ, choæ raczej nie bêd± to silniki o czasie dzia³anie poni¿ej 2 sek , wiêcej na temat tego paliwa w temacie 'Bilbo Baggins' ->'Rakietowe przedszkole'. Tam te¿ znajdziecie filmy z testów tego paliwa, tutaj wrzucam jeden filmik (ostatni, który uwa¿am za najbardziej efektowny ), respect for all
http://www.youtube.com/watch?v=SBBboJzPZKo _________________ Pirotechnika to nie zbieranie znaczków... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|