Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
eyeti

Dołączył: 21 Sty 2007 Posty: 46
|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 8:45 pm Temat postu: |
|
|
Wiem Chodzi mi o to, że wyszło Ci coś na styl mąki, a mi raczej ciasta takie gęste ale jak w palce się weźmie to się pod wpływem drobinek potu robi jak ciasto Zastanawiam się również, czy lepsze jest takie ciasto czy raczej proszek/pyłek.
PS: Zarówno w wyglądzie, jak i w dotyku przypomina mi to puder do twarzy jasnym zabarwieniu
Pozdro Y. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Pon Sty 22, 2007 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Ciasto? Gęste? Coś ty to na oleju prażył czy co ??
Buhahaha
Pozdr. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
eyeti

Dołączył: 21 Sty 2007 Posty: 46
|
Wysłany: Wto Sty 23, 2007 7:13 am Temat postu: |
|
|
Nie gęste, źle mnie zrozumiałeś, moja "dekstryna" jest po prostu taka łatwo zbrylająca się-lepi się, ale również bardzo łatwo ją się "rozkrusza". Poza tym łatwo się ją ubija.
Pozdro Y. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Wto Sty 23, 2007 1:08 pm Temat postu: |
|
|
No to zwykła dekstryna. Przesiej przez drobne sito i z głowy.
Pozdr. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
saper24
Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 7
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 7:28 pm Temat postu: |
|
|
mam pytanie, gdyż próbowałem zrobic dekstrynę, "grzałem" ja w patelni nie wiem ile minut ale wysło coś w rodzaju "brzoskwiniowej" fugi później zaczęło się przylepisc do patelni więc przestałem. czy to jest dekstryna ???? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 343 Skąd: Zza Płotu
|
Wysłany: Pią Sty 18, 2008 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Sypnij na nowo na blachę do pieczenia i do piekarnika ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
saper24
Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 7
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 9:38 am Temat postu: |
|
|
ale skąd będę wiedział że dekstryna się już zrobiła?? kiedy wyjąc?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 343 Skąd: Zza Płotu
|
|
Powrót do góry |
|
 |
saper24
Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 7
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 11:20 am Temat postu: |
|
|
saper24 napisał: | wyszło coś w rodzaju "brzoskwiniowej" fugi później zaczęło się przylepisc do patelni więc przestałem. czy to jest dekstryna ???? |
no ale jak wyrzej napisałem kolorek przypomina żółto- pomarańczowy, a wręcz brzoskwiniowy i po dłuższym grzaniu zaczęła sie przylepiac.
czyli co mam jeszcze dłużej grzac??? nie powstaną z tego żadne nieużyteczne syfy ???  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
Dołączył: 21 Lip 2007 Posty: 343 Skąd: Zza Płotu
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 11:50 am Temat postu: |
|
|
No jak już będzie żółte to ściągaj z gazu. nie może się przypalać... strasznie śmierdzi taka przypalona.... Jak pisałem najlepiej chyba w piekarniku ją grzać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 5:12 pm Temat postu: |
|
|
Według mnie najlepiej na patelni teflonowej:
+ nie przywiera ;D
+ praży się równomiernie
- trzeba mieszać od czasu do czasu, ale to tak jak we wszystkich innych sposobach  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
black-berry

Dołączył: 19 Sty 2007 Posty: 17 Skąd: Querétaro
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 6:58 pm Temat postu: |
|
|
ja kiedys na patelni teflonowej przypalilem nalesniki i mi przywarly
Mama mi powiedziala ze nigdy czegos podobnego nie widziala ;]
a co do tematu
ja grzeje w zwyklym garnku i jest ok ;] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
saper24
Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 7
|
Wysłany: Sob Sty 19, 2008 11:10 pm Temat postu: |
|
|
u mnie też do pewnego czasu jest ok i właśnie chce się dowiedziec czy aby mój brzoskwiniowy piaseczek nie jest już dobrą i gotową do użycia dekstryną ????
Arkadiusz --> No i jak to sprawdzisz ?? :- ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 10:54 am Temat postu: |
|
|
ja proponuje nauke z dekstryną na zasadzie prub i błedów wtedy najlepiej utkwi ci wgłowie jak ją zrobić!!!! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiek

Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 23 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 2:49 pm Temat postu: |
|
|
trochę to wszystko jest śmieszne jak się przeczyta w całości cały topik, ale spoko... jasny brązowawy, żółtawy, czy brzoskwiniowy proszek to na pewno dextryna, lizaliście kiedyś znaczki czy koperty? jezeli po rozpuszczeniu małej ilości w wodzie bedzie tak samo smakować to na bank jest dextryna...
pozdro _________________ ... nic wielkiego nie przychodzi mi do głowy... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2008 5:42 pm Temat postu: |
|
|
ja pszed chwilą zrobiłem w 15 minut. nic trudnego tylko pszeczytać tszeba wszystko.
pozdrawiam!!!!!!!
Lojalnie uprzedzam, ze kazdy kolejny Twoj post z chocby jednym bykiem bedzie odrazu lecial... - Irek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Xeo
Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 4
|
Wysłany: Pią Maj 09, 2008 4:42 pm Temat postu: |
|
|
Ja sie tylko z jednym lekko nie zgadzam ale wikol po wyschnieciu po jakims tam czasie zwilgotnieje(zaobserwowalem to jak robilem petardy na FB z papieru i wikolu i wybuchla i zostawilem ja na dworze z jakies 2 miesiace i byla krucha i zwilgotniala) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
malutki .45
Dołączył: 29 Kwi 2008 Posty: 96 Skąd: ze Wschodu
|
Wysłany: Czw Cze 05, 2008 9:52 am Temat postu: |
|
|
Jak taki klej zrobić z dekstryny i wody to można z watą zatyczki do petard robić  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kokon

Dołączył: 12 Sty 2009 Posty: 5 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 9:13 am Temat postu: |
|
|
wczoraj postanowiłem zrobić dekstrynę w piekarniku. najpierw wstawiłem ja do 100* i co kilka minut mieszałem, potem na 250* i po kilkunastu minutach otrzymałem coś takiego :
[img=http://img108.imageshack.us/img108/2918/dexdr3.th.jpg]
jak myślicie jest ok czy może bardziej spiec trzeba? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 116
|
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo ladna jak na homemade. Taki wlasnie kolorek powinna miec. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|