|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Nie Lip 22, 2007 5:13 pm Temat postu: |
|
|
robi³em na KNO3/S/Al/dex,- ciê¿ko siê toczy bo aluminium p³ywa, trudno zapalne, ale cieniusieñka warstwa primera robi swoje, a efekt jest piêkny jak na tak tani± mieszanine, na KClO/Al robi³em komety. a minia/PAM nie robi³em, szczerze to moje zaopatrzenie jest naprawdê ubogie szczególnie w metale, których mi zosta³o po kilkana¶cie gramów (opi³ki drobne Mg i Al p³atkowe)- nigdy nic innego nie mia³em, ale co¶ pokombinuje jak tylko bêdê mia³ jakie¶ metale. zawsze wychodzi³em z za³o¿enia ¿e im pro¶ciej i taniej tym lepiej, choæ wiadomo ¿e na KClO3/4, Al bright, "piaszczystym" Mg, KNO3 i tego typu najprostszych odczynach cudów nie narobiê, choæ i tak my¶lê ¿e jak na tak s³abe zaopatrzenie, wychodzi mi to w miarê. _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Fercart

Do³±czy³: 14 Kwi 2007 Posty: 11 Sk±d: Sanok
|
Wys³any: Pon Lip 23, 2007 5:16 pm Temat postu: |
|
|
a czym mo¿na zaprimerowaæ KNO3/S/Al/dex? zeby latwiej sie mieszalo i ogolnie w tym pracowalo dodalem troszke spirytusu, i odrazu lepiej by³o.
Czy alkohol zmienia napiêcie powierzchniowe w takiej sytuacji? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Pon Lip 23, 2007 5:27 pm Temat postu: |
|
|
jako primera u¿ywam 42% kclo3/4 8% kno3 40%C i 5% dekstryny. nada siê na pewno. piêknie odpala, nawet pcz+5% dex jest ok _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

Do³±czy³: 10 Cze 2006 Posty: 200
|
Wys³any: Pon Lip 23, 2007 5:31 pm Temat postu: |
|
|
lub pcz/pam tez¿ jest bardzo dobry
osobi¶cie nie chwalê primera na kclo3 do gwiazd z siark±... co innego jak np. h3 dotyka gwiazd a jak oblepia je :] _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 215 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Sro Sie 01, 2007 11:04 pm Temat postu: |
|
|
Witam
No i mi przedmuchalo szeleczke i wyszedl (calkiem ladny) SM.
2" can, 30gwiazd D1 Glitter, miotane 12,5g PCz.
Film
Pozdro! _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Pi± Sie 03, 2007 1:16 pm Temat postu: |
|
|
Ciekawe to, ¿e zwykle przypadkowe wyrzutnie gwiazd powstaj±ce w³a¶nie z szelek (efekt muzzle break) s± jedne z naj³adniejszych
Bardzo ³adnie widaæ piêkny efekt z³otego glittera - D1
Jakie tam Py³/proszek Al wsadzi³e¶, p³atkowane (stearynowane) czy jakies atomizowane.. ?
Zawsze mam wra¿enie ¿e moje D1 takie nie by³y... Albo dlatego ¿e nie bardzo mam film dobrej jako¶ci by to zobaczyæ albo ... sam nie wiem dlaczego..
U Ciebie sa takie za**bi¶cie z³ote i mocne mruganie
Naprawde mruganie wychodzi ¶wietnie, sam efekt dla mnie gites..
"nie tak to mia³o byæ"
I co z tego, efekt piêkny, publiczno¶ci i tak by siê podoba³o. Czekam na efekt tego cuda, tym razem w udanej szelce, nie przedmuszce
pozdrawiam
PeDwa _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

Do³±czy³: 23 Lip 2002 Posty: 215 Sk±d: te piêkne kolory ?
|
Wys³any: Pi± Sie 03, 2007 1:51 pm Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Do D1 laduje aluminium atomizowane <32um, czyli 450mesh i wegiel sosnowy, milony 4h w kulowcu.
Efekt moze i faktycznie ladny, ale mialem ochote zeby zaprezentowal sie troszke wyzej .
Aktualnie juz schnie 2" cylinderek z TT wykonany w nowy (dla mnie) sposob, praktycznie bez kleju. Tak jak wloskie malenstwa . Jesli symetria bedzie zadowalajaca to filmik D1 takze sie pojawi.
Wracam do przygotowan do wesela (na szczescie nie mojego ) _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Pi± Sie 03, 2007 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Haha, teraz ju¿ znam odpowied¼ co do moich Gold Glitterów, ja zapomnia³em ¿e du¿o D1ynkowych szelek robi³em, ale to by³o z tej samej partii gwiazd, bodaj¿e ok 1.5 tys pumped, wtedy nie mia³em Al, tego o którym mówisz, zreszta przecie¿ kupowa³em go od Ciebie.
Aby nie za wiele spamu to warto¶æ naukowa mojej wypowiedzi taka -
ja w tej partii mia³em Aluminium atomized frakcja mieszana, 32-63um i wêgiel drzewny grillowy, trzeba przyznaæ ¿e drobniejsze Al znacznie lepiej dzia³a...Widze to po Twoich testach (i nie tylko Twoich, tak¿e ¶wietne szele z APC)
Al atomized 32um mia³o siê doczekaæ przetestowania w D1, pamiêtam, no ale siê kurva niedoczeka³o... _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wys³any: Pi± Sie 03, 2007 8:31 pm Temat postu: |
|
|
mm no w³a¶nie, chcia³bym gdzie¶ kupiæ 450 mesh atomized... moje D1 robi³em na 250 mesh i mimo ¿e dla mnie by³o piêkne to jak patrzê Irkacka czy ta kula 6" z APC to mnie szlak trafia, a D1 kocham co ujawnia mój userbarek (ta po lewej to w³a¶nie z APC, a po prawej to moja szelka ) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

Do³±czy³: 11 Kwi 2006 Posty: 43
|
Wys³any: Pon Sie 20, 2007 3:36 pm Temat postu: |
|
|
Poni¿ej dwa starminy z wakacji zrobione dos³ownie w 10min
1) Gwiazdy Red TT i Better Pearl pumped 5ml, lift to pcz http://tyczka.ovh.org/sm_bprt.avi
2) Gwiazdy Green TT i D1 pumped 2ml, lift pcz http://tyczka.ovh.org/sm_gtd1.avi
Znacznie lepiej siê spisa³ sm z mniejszymi gwiazdkami, a ogon d1 te¿ nie¼le wygl±da nawet jak na al atomized 250 mesh. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
macabra
Do³±czy³: 16 Sty 2005 Posty: 31 Sk±d: Pu³tusk
|
Wys³any: Wto Sie 21, 2007 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Napisz jak przygotowywa³e¶ D1? tzn. ile czasu mieli³e¶ bo ponoæ od mielenia te¿ zale¿y ogon - gdzie¶ tam kiedy¶ czyta³em, ¿e góra godzina w kulowcu ale to te¿ mo¿e byæ zbyt d³ugo. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

|
Wys³any: Wto Sie 21, 2007 4:20 pm Temat postu: |
|
|
w d1 ogon m.in. zale¿y od rodzaju Al jak i od wêgla. ja zastosowa³em al atomized 250 mesh i wêgiel sosnowy od artpiego - mieli³em godzinkê w kulowcu.jakbym mia³ drobniejszy al, ogon by³by jeszcze wyra¼niejszy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wys³any: Wto Sie 21, 2007 8:00 pm Temat postu: |
|
|
No nale¿y te¿ pamiêtaæ, aby za cholere ¿adnego glittera nie mieliæ w kulowcu, bo zniszczy siê wtedy ca³kowice efekt.. Ja uwa¿am ¿e ta godzina nie jest potrzebna.. przez sita mieszankê robiæ..
Sam Al sph. 63um zmielony w kulowcu daje ciekawy proszek:) ale wcale nie nadajê siê do glittera (tak go mieli³em, a¿ walce zrobi³y srebrne (nie brudne tylko jakby zabarwi³y siê). My¶la³em ¿e wyjdzie Al o fajnych mia¿dzonych p³atkach wiêc rozwiniêta powierzchnia i bêdzie co¶ ala spheroidal, ale to siê nie bardzo sprawdzi³o i Pcz/Al nie da³o mi³ego rezultatu..
Do starsminów Piêkne, zazdroszcze strzelanka, przyznaje szcerze
Gwiazdy no po prostu cudne bardzo mi siê podobaj± (better pearl zawsze mnie ciekawi³o jak wygl±da bo tylko z nazwy zna³em)
* wiêcej
Tajemniczy g³os napisa³: | Jakie fajne.. |
pozdrawiam
PeDwa _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
Do³±czy³: 15 Kwi 2005 Posty: 141 Sk±d: Bydgoszcz
|
Wys³any: Nie Gru 23, 2007 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
Sylwester sie zbliza, wiec wypadalo jakies proby zrobic:)
Wyrzutnia miala byc troj strzalowa, ale dalem zbyt malo lontu i wyszlo jak wyszlo.
Do rzeczy:
-kaliber 1"
-w karzdej wyrzutni 12 gwiazd Better Pearl
-miotanie: 4g granulowanego p.cz w kazdym mozdzierzu
FILM SM
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczêta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Ga³czyñski |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

|
Wys³any: Wto Sty 01, 2008 2:43 pm Temat postu: |
|
|
Tym razem spory starmine sylwestrowy o ¶rednicy 3". Wykonany sposobem który ju¿ kiedy¶ przedstawia³em: krótki odcinek tekturowej rurki nakryty papierow± "czap±".
lift: z braku gotowego pcz, zastosowana owsianka h3
gwiazdy: ró¿ne efekty, pumped o ró¿nych rozmiarach
Jak mo¿na s³yszeæ wywar³ niez³e wra¿enie na gapiach, ale na przysz³o¶æ trzeba racjonalniej u¿ywaæ lifta...
DigSM |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

Do³±czy³: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wys³any: Wto Mar 11, 2008 4:02 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Oto mój film przedstawiaj±cy 4 sm'y. Dwa pierwsze, lift pcz, gwiazdy granite, toczone, 3 i 4, efekt bees, ale to raczej pocz±tki w tym temacie.
Chcia³bym pokazac inny sposób na star miny, ró¿ni±cy siê od sma kolegi Tyczki, polega on na tym, i¿ mamy maj±c jeden mo¼dzierz, mo¿emy wystrzeli z niego kilka razy. Nihil novi, podpatrzone na innych stronach piro.
Mamy starminowy ³adunek, podobny do szelki, wk³adamy do mo¼dzierza, odpalamy, pó¼niej nastêpny.

FILM http://pl.youtube.com/watch?v=M7UvCnw_oNw
Co do efektu bees, muszê zastosowac wi±zanie pojedyñczych pszczó³ek, by porozlatywa³y siê na sensownej wysoko¶ci.
Co do bees'a.hmm nie my¶la³em ¿e sie tak to spodoba
Budowa pojedynczej pszczolki nie jest skomplikowana, kawalek visco 3mm, inhibitowany jeden z koncow. Popracuje nad tym, juz niedlugo powino byc wiecej filmow.
pozdrawiam i dziekuje za gwiazdki |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
Wys³any: Wto Mar 11, 2008 9:35 pm Temat postu: |
|
|
Siuper pció³ki
Mog³y by byc trochê krótsze, z jednej strony inhibitowane, a z drugiej powleczone czym¶ co siê trochê wolnij pali.
I trochê wiecej lifta? Ciê¿ko jest "mitn±c" czym¶ tak lekkim na du¿± wysoko¶c.
pozdrawiam G.M.
to tylko takie lu¼ne pomys³y  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

Do³±czy³: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wys³any: Nie Mar 16, 2008 7:28 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Wypociny dotycz±ce pszczó³ek, zastosowa³em wi±zanie. Rozpad³y sie na dobrej wysoko¶ci, jedyne co mnie zmartwi³lo, zamoczy³em je ihnibitorem wiec pali³y sie za krotko.
http://pl.youtube.com/watch?v=1cnsSfFCWR4
i cos co mnie zastanowilo, zrobilem gwiazdy na prochu "bialym" kno3/BNa/S
o to efekt
my¶la³em ze bêd± to poprostu gwiazdy palace sie na zolto/pomaranczowo, bez ogona, a tu takei zaskoczenie, moze pomylilem filmy bo troszku dzis strzela³em, ale watpie w to. mi to wyglada jak tt
pozdrawiam! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
Do³±czy³: 21 Lip 2007 Posty: 343 Sk±d: Zza P³otu
|
Wys³any: Sro Kwi 02, 2008 8:04 pm Temat postu: |
|
|
Beaker zrobi³ swoje to ja te¿ chcê co¶ pokazaæ:
Star mine gwiazdy: tiger tail, green tt Te greny nie zdzia³a³y bo co¶ koszmarnego z tym A.barem Ale powiem tyle: efekt by³ bardzo ³adny, bardzo mi siê podoba³. Jak na takiego amatora jak ja to nawet ³adnie. Szczerze przeros³o moje naj¶mielsze oczekiwania
pierwsze ujêcie
http://pl.youtube.com/watch?v=fNvCM1tUQeY
I tutaj co¶ z symbianem siê dzieje nokia n73 kolegi :
Nie mam pojêcia jak to przesz³o w czerwony kolor ale ³adnie na ¿ywo wygl±da³o. Pozdrawiam, mam nadziejê ¿e kto¶ doceni moje starania
Nowe SM na gwiazdach S-wawe nie primowane, miêkkie mokre jeszcze
Sm na tym nawet ³adnie wysz³o jedna gwiazda wysoko polecia³a. Sk³adzik:
Py³ al srebrzanka 40% kclo3 40% i dex 10% Bindowane wod± ( ju¿ staram siê uwa¿aæ Mam nadzieje ¿e nie macie mi za z³e. )
Foty :
Gwiazdy jak na S-wawe na srebrzance dzia³aj± nawet dobrze. Jak wysuszê resztê gwiazd i dojd± czerwone z wêglem to bêdzie wiêcej filmów/zdjêæ.
Film:
http://pl.youtube.com/watch?v=vI-OmICOTNA
Woda to rozpuszczalnik, a binderem jest destryna. Kojarzyc ze szkopskim binden czyli laczyc - Irek
Ostatnie SM co robi³em czyli nastêpne po tym które jest 3 posty wy¿ej wysz³o
raczej nie wysz³y ³ee b³ee . Gwiazdy primowane peczetem S-wawy.
Nie daje filmu bo tam jest irytuj±cy ¶miech kolegi jest który specjalnie przyjecha³ rowerem z 5km w nocy po polnej drodze z dziurami i by³ nastawiony na to ¿e zobaczy co¶ w wersji w³a¶nie przed ostatniego starmina tylko ¿e z wiêksz± ilo¶ci± gwiazd. Te¿ siê rozczarowa³em. Mo¼dzierz poszed³ na wióry Tak to jest jak papier z³apie wilgoæ. Przymierzam siê z koleg± do kupna w³a¶nie mo¼dzierza u Pana Irka. Mo¼dzierz tylko na starminy taki chyba 1/2 cala tak ? Nie jeste¶my pewni.
Dobra daje fotki:
Wystrza³
A tu gwiazdy na ziemi. Przynajmniej prawid³owa zapalno¶æ i wiêkszo¶æ odpali³a choæ szkoda mi ich by³a na takie co¶. Pare nie zapalonych z dechy sobie wykopali¶my
Przynajmniej co¶ próbujemy skleciæ z wikolem ale tu problemy z zatyk±. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wys³any: Nie Kwi 20, 2008 1:04 pm Temat postu: |
|
|
slu_1982 napisa³: | Mo¼dzierz tylko na starminy taki chyba 1/2 cala tak ? Nie jeste¶my pewni.
|
ile masz kasy na odczyny taki rozmiar bierzesz, 1/2" to moim zdaniem za ma³o by efekt by³ niez³y
2", 3" (nawet i 1") to jest starmine, 1/2" to wyrzutnia gwiazdKI
zatyczki zrób gipsowe z mocnymi zbrojeniami (drutami), ja w pewnej 3" papierowej odda³em kilkana¶cie strza³ów, niektóre potê¿ne a ona dalej siê trzyma (7cm gipsu +drut na krzy¿) _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|