Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cichy

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Jak wygląda wraźliwość na bodźce mechaniczne? _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 3:10 pm Temat postu: |
|
|
kaco1 napisał: | Najlepiej to wykorzystac i wsadzic do szelki piękny efekt Pozdrawiam |
Eee do szelki to zabardzo to się nie nadaje Jest za mocna, Pokruszyło by gwiazdki. Co do wrażliwości to 1kg z 80cm. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 3:19 pm Temat postu: |
|
|
"Co do wrażliwości to 1kg z 80cm."
Nie bardzo rozumiem . _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 3:25 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi o to że 1 kilogramowy odważnik zrzucony z 80cm odpala mieszankę
A w szelkach to SSA można zastosować do salute albo donut (piękna żecz, kiedyś zrobiłem 2 szeleczki z ciekawości, dałbym film ale jeszcze nie miałem wtedy aparatu a telefon nie "łapał" iskier ) bo gwiazdki to napewno jak napiszał KYK pokruszy (a może nawet rozproszy )
Pozdrawiam  _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 4:21 pm Temat postu: |
|
|
czyli krotko mowiac w zasadzie nie wrazliwa na uderzenie raczej nie bedziesz w to mlotem z calej "pery " walic ..do szelek .. no jako burst do gwiazdek to ewidentnie nie ... ale jako salute FotoSSA jest znakomita dodajac jeszcze kilka % proszku Mg i C drzewnego w sporych kawalkach (ok 2mm ) beda piekne iskierki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Majeranekk

|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 4:31 pm Temat postu: |
|
|
a głupoty pieprzycie z tym ze sie nie nadaje jako burst... sam robilem szelki w ktorych bylo SSA w srodku (jako calosc lub dodatek) i wychodzil ladny rozrzut ... i nie kruszylo gwiazdek
Pozdr _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wolfram

|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 7:44 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj przetestowałem taką mieszankę:
12g KClO3
8g BNa
czyli proporcje 60/40.
Wszystko suche, ubite w pojemniku po kliszy fotograficznej. Przez pokrywke przełożony lont, przysypane piaskiem i odpalone. Efekt - mały pseudo fugas i dłuższe pyknięcie.
Może to wina słabego wymieszania, czy...
Jeśli dodam trochę p.cz. (na bazie soku z gumijagód i węgla aktywnego - wiem - słabo się spala) na wierzch mieszanki w pojemniku, a sam pojemnik obkleję taśmą izolacyjną otrzymam konkretny efekt "bum" ?
Czy może zbudować papierowy korpus o średnicy 1,5-2cm ?
Jeśli piszę w złym wątku - przepraszam.
PS. Zadaję takie pytania bo nadal czekam na paczkę z lontem i nie mogę tak testować co chwila... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kamis1488

|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 8:00 pm Temat postu: |
|
|
Zrób normalny papierowy korpus ze ściankami 3mm lub więcej, porządne zatyczki z gipsu i gotowe a nie jakieś pojemniki i zakopywanie pod ziemią |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 8:29 pm Temat postu: |
|
|
dziwne bo moja wystarczy dotknac w tych proporcjach jest buch i nie ma juz swiszczaly polecam rowniez 20/80 jest lepsza do petard |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nuclear AttAck

|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Wolfram zrobiłeś jeden podstawowy błąd - ubiłeś mieszankę! W petardach nie ubija się mieszanek. Po drugie tak jak mówił Kamis, zrób dobry korpus z papieru klejonego wikolem i do tego zatyczki zbrojone np. patyczkami do szaszłyków. Jeżeli składniki masz dobrze rozdrobnione i dokładnie odważone to petarda powinna walnąć. Możesz jeszcze świszczałę zgranulować dodając do niej kilka % dex.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wolfram

|
Wysłany: Pon Gru 17, 2007 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje za rady. Już zabieram się za korpus. _________________ Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 6:21 pm Temat postu: |
|
|
doznanie napisał: | dziwne bo moja wystarczy dotknac w tych proporcjach jest buch i nie ma juz swiszczaly polecam rowniez 20/80 jest lepsza do petard |
20/80 KClO3/BNa No wiecie co, to jest chłodna mieszanka i więcej niż połowa z tego BNa wogóle się nie spali w powietrzu... przesadzacie z ujemnym BT
Chyba, że 20BNa/80KClO3 prporcja bliska stechiometrycznej to grzmocik jak malowany  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Majeranekk

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 10:45 pm Temat postu: |
|
|
Hmm ja zawsze robie proporcje 7/3 i wali az milo Polecam tez wersje z siarka ( trzeba uwazac bo zwieksza sie wrazliwosc na tarcie/uderzenia po dodaniu siarki ). Robilem kiedys w takich propocjach 65/25/10 - kclo3/bNa/s
Pozdr _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wolfram

|
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 11:15 pm Temat postu: |
|
|
Proporcje: 60/40 KClO3:BNa
Pojemnik: po kliszy, owinięty mocno taśmą izolacyjną a następnie zwykłą.
Foto:
Zapalnik: Lont z rurki papierowej wypełnionej saletrą z cukrem.
Rezultat: piękny, silny wybuch !
Następny test będzie z papierowym korpusem. _________________ Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez wolfram dnia Czw Gru 20, 2007 3:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 11:41 pm Temat postu: |
|
|
wolfram napisał: | Detonator: Lont z rurki papierowej wypełnionej saletrą z cukrem. |
Ja to bym się bał detonować od saletry z cukrem jak już to odpalane. Nowości nie odkryłeś ale nie wiem dlaczego tyle osób robi ssa w proporcjach 50/50 albo 60/40, skoro 70/30 stanowczo lepiej wali może oszczędzają na KClO3...
pozdrawiam _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 9:14 am Temat postu: |
|
|
No właśnie jak robiłem testy to zawsze 7:3 waliło lepiej. A początkujący prawie zawsze tak piszą np. detonacja petrady z pcz za pomocą lontu. Cytat: | podziwiam cie chłopie jak ty to wszystko masz zamiar zdetonować pochwal sie ile wydałeś P | Cytat z forum. Detonować miały komercyjne rakiety
Tu następne http://pl.youtube.com/watch?v=-tUwf1a5Akg Widać że to petarda w pudełeczku po klisz z pcz odpalane elektrycznie. Oczywiście detonacja  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wolfram

|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 3:33 pm Temat postu: |
|
|
No niech będzie deflagracja
Błąd. Zamiast detonator mogłem napisać zapalnik. Już się poprawiłem. _________________ Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Czw Gru 20, 2007 4:26 pm Temat postu: |
|
|
hehe a co dopiero 8:2 w kompozycji z Al to jest niezly huk tylko kwestia jest ta ze trudno z deka odpalic ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wolfram

|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 12:17 am Temat postu: |
|
|
Muszę stwierdzić że 8:2 jest słabsze niż 6:4... i to dosyć wyraźnie. _________________ Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sob Gru 22, 2007 10:21 am Temat postu: |
|
|
a przegryzales to acetonem i dodawales Fe2O3 ? |
|