| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002 Posty: 459 Sk康: Znienacka
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 9:48 am Temat postu: |
|
|
A rzeczywi軼ie. Ja si� pomyli貫m.
| wiem.onet.pl napisa�: | Peltiera zjawisko, zjawisko wydzielania lub poch豉niania ciep豉 na granicy dw鏂h r騜nych metali lub p馧przewodnik闚 w trakcie przep造wu pr康u elektrycznego.
Zjawisko Peltiera jest jednym ze zjawisk termoelektrycznych. Odkry� je (1834) francuski zegarmistrz, z zami這wania fizyk i meteorolog, J.Ch. Peltier (1785-1845).
|
| wiem.onet.pl napisa�: | Transportu zjawiska, transportu procesy, og鏊na nazwa zjawisk fizycznych zwi您anych z przenoszeniem ciep豉 lub 豉dunku elektrycznego. Dzieli si� je na zjawiska:
- termoelektryczne (zachodz� przy niezerowym gradiencie temperatury i niezerowym polu elektrycznym, lecz bez pola magnetycznego, np. zjawisko Peltiera lub odwrotne do niego zjawisko Seebecka),
- termomagnetyczne (zachodz� przy niezerowym gradiencie temperatury i niezerowym polu magnetycznym, lecz bez pola elektrycznego),
- galwanomagnetyczne (zachodz� w polu magnetycznym i elektrycznym przy sta貫j temperaturze, np. efekt Halla).
Transportu zjawiska wynikaj� z ruchu elektron闚 gazu w krysztale, wa積� rol� odgrywaj� te� w nich kwanty drga� sieci krystalicznej (fonon).
|
Moim zdaniem to zjawisko si� pojawi na granicy dowolnych dw鏂h metali, ale trzeba by dobra� takie, w kt鏎ych najlepiej b璠zie widoczne. I moim zdaniem to jednak nie poci庵nie kamery, pewnie kilka volt闚 i kilka miliamper闚 si� wycignie. Mo積aby spr鏏owa� umie軼i� kilka takich ognw w 鈔odku rakiety, ale czy si� nie stopi�? _________________ Motyle trotylem pachn� jak nigdy.
ogl康aj帷y, niepraktykuj帷y  |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 10:03 am Temat postu: |
|
|
K豉niam si� pi瘯nie
Pozdrowienia dla s這necznych Mazur
Dok豉dnie masz racj� ka盥e dwa metale po陰czone ze sob� daj� termoogniwo. Ja wypr鏏owa貫m praktycznie jak mi zabrak這 termopary do wtryskarki skr璚i貫m drut oporowy z grza趾i z miedzianym. Czujnik temperatury wyszed� niez造, ale ba豚ym si� zastosowa� czego� takiego na zasilanie du篡ch odbiornik闚.  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 10:43 am Temat postu: |
|
|
Witaj Kermitek !
Wiecie chlopaki ja sie najbardziej zastanawiam nad zastosowanie. Odnawialnych zrodel energi itp. Wiem ,ze ten pomysl nie pociagnie kamery ale myslalem zeby doladowywal istniejace zrodlo. To prawda ,ze duzo pracy a efekty moga byc bardzo male ale sam fakt mnie bardzo ciekawi.
Wiec jak kogos tez ciekawi taki temat to zapraszam do podzielenia sie spotrzezeniami
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 4:00 pm Temat postu: |
|
|
| Pred napisa�: | ...Wiec jak kogos tez ciekawi taki temat to zapraszam do podzielenia sie spotrzezeniami
Pozdrawiam |
Wykorzystuj帷 kilkana軼ie/dziesi徠 tranzystor闚 krzemowych du瞠j mocy np. 2N3055, a w豉軼iwie ich z陰cza baza-kolektor, po陰czone szeregowo-r闚nolegle, po uprzednim ods這ni璚iu obudowy (sci璚ie kapelusza) mo積a uzyska� praktyczne fotoogniwo kilka wolt闚 na kilkana軼ie miliamper闚.
Ca這嗆 jeden facet umie軼i� na kapeluszu i u篡wa� do zasilania ma貫go odbiorniczka radiowego, co uprzyjemnia這 mu prac� na dzia販e w dni s這neczne.
Jednak dla uzyskania wi瘯szych mocy ogniwo takie zajmuje du膨 powierzchni� (m^2) i jest ci篹kie (chyba 瞠 kto� z tranzystor闚 wyd逝bie sobie go貫 chipy).
Pozdrawiam |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
yetihehe

|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Mo積a z陰czy� ze sob� kolejno kilkanascie par blaszek, powinno wyj嗆 nie幢e. Tylko wtey wycchodzi ca造 bloczek, i ju� niekoniecznie zmie軼i si� w rakiecie. Mo瞠 lepiej sobie kupi� ogniwo peltiera? Jak si� pod陰czy pr康, to jedna strona si� nagrzewa, a druga nie幢e ch這dzi, mo瞠 dawa這by to tez pr康? _________________ Motyle trotylem pachn� jak nigdy.
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:47 pm Temat postu: |
|
|
| Knod dobrze obstawia z akumulatorkami AA ale zamiast NiCd lepiej u篡� NiMH. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003 Posty: 516 Sk康: z okolicy "畝bido趾a"
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:51 pm Temat postu: |
|
|
K豉niam si� pi瘯nie
Jakie to figle p豉ta cz這wiekowi wyobra幡ia
Ja sobie wyobrazi貫m wiatraczek z ma陰 pr康niczk� umieszczony na szczycie rakiety. Niew徠pliwie odnawialne 廝鏚這 energii.
Ale sam pomys� ca趾iem ca趾iem. Z elektrowni� wodn� napewno si� to nie uda. Chyba 瞠by niemi這siernie la這  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uwa瘸m, 瞠 Kartagina powinna by� zburzona!" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002 Posty: 193 Sk康: krak闚
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:56 pm Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety |
|
|
| Bia造 napisa�: | | yetihehe napisa�: | | Jedna p造tka musi by� ch這dna (ta z jednego metalu) a druga ciep豉, nie pami皻am, jakie to metale, |
Nie s造sza貫m nigdy aby jeden z nich musia� by� ch這dny . Ogrzewany jest punkt zwarcia metali i tyle.
Bia造 |
Bia造 ma niew徠pliwie racj� cyt.Ogrzewany jest punkt zwarcia metali--zobacz sobie np.termogniwo zasilaj帷e zabezpieczenie "tzw.braku p這mienia" w piecykach 豉zienkowych (Junkers) .
Ma造 _________________ Ma造
..."Jak mam czas to siedz� i my郵� jak nie mam czasu to tylko siedz�" |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
yetihehe

|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 6:16 pm Temat postu: |
|
|
[quote="kermit"Ja sobie wyobrazi貫m wiatraczek z ma陰 pr康niczk� umieszczony na szczycie rakiety. Niew徠pliwie odnawialne 廝鏚這 energii.[/quote]A mo瞠 to by這by lepsze do wprowadzania rakiety w ruch wirowy  _________________ Motyle trotylem pachn� jak nigdy.
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
julex

Do陰czy�: 16 Lis 2002 Posty: 174 Sk康: tu ten smr鏚?
|
Wys豉ny: Wto Cze 24, 2003 8:56 pm Temat postu: nie t璠y! |
|
|
Jesli chodzi o termopar�, to dzia陰 ona na zasadzie zajwiska Seebecka, tzn. z jednych metali przy ogrzewaniu 豉twiej wyskakuj� elektrony ni� z innych. W praktyce wygl康a to tak: bierzemy jeden drut (np. nikiel, mied�) i jego ko鎍闚 przytwierdzamy po drucie np. z konstantanu. Jedno z陰cze ogrzewamy, a drugie ch這dzimy. Z wolnych ko鎍闚 drut闚 konstantanowych mo瞠my odbiera� pr康. Tylko, 瞠 kamery NIGDY tym nie zasilimy .
Pozdro
juleks
PS. Pomys� z wytwarzaniem pr康u w czasie lotu jest wg. mnie raczej "tr璠owatym" pomys貫m (bez urazy ). _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Tungsten
Do陰czy�: 16 Kwi 2002 Posty: 529
|
Wys豉ny: Sro Cze 25, 2003 2:16 pm Temat postu: Re: nie t璠y! |
|
|
A wi璚 mo瞠my mie� dwa "typy" termoogniw: 1) metale s� w jednym miejscu z陰czone i te z陰cze jest ogrzewane; 2) metale (druty) s� po陰czone w dw鏂h miejscach jedno z豉cze jest ogrzewane drugie ch這dzone.
Bia造 |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
KML

Do陰czy�: 02 Maj 2003 Posty: 73
|
Wys豉ny: Sro Cze 25, 2003 7:34 pm Temat postu: |
|
|
Witam... Jest juz takie ogniwo Peltiera, kosztuje 80z� za p造tke 4x4cm
fajna zabawka, ale droga郾a strasznie!
Pozdrawiam... Asmoday _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Qba

Do陰czy�: 04 Lut 2003 Posty: 104 Sk康: Podkarpacie - okolice Rzeszowa
|
Wys豉ny: Czw Cze 26, 2003 9:17 am Temat postu: |
|
|
Tylko, 瞠 te ogniwa pobieraj� du穎 pr康u (kilka amper闚)
Pozdrawiam _________________ Qba |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
Go嗆
|
Wys豉ny: Czw Cze 26, 2003 11:47 am Temat postu: |
|
|
| Qba tu nie b璠� pobiera造 pr康u tylko maj� go wytwarza� (na odwr鏒 ni� w komputerze).Ale 80z� ja widzia貫m po 35z� . |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|