Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety
Id� do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
yetihehe

Do陰czy�: 26 Pa� 2002
Sk康: Znienacka

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 9:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A rzeczywi軼ie. Ja si� pomyli貫m.
wiem.onet.pl napisa�:
Peltiera zjawisko, zjawisko wydzielania lub poch豉niania ciep豉 na granicy dw鏂h r騜nych metali lub p馧przewodnik闚 w trakcie przep造wu pr康u elektrycznego.

Zjawisko Peltiera jest jednym ze zjawisk termoelektrycznych. Odkry� je (1834) francuski zegarmistrz, z zami這wania fizyk i meteorolog, J.Ch. Peltier (1785-1845).

wiem.onet.pl napisa�:
Transportu zjawiska, transportu procesy, og鏊na nazwa zjawisk fizycznych zwi您anych z przenoszeniem ciep豉 lub 豉dunku elektrycznego. Dzieli si� je na zjawiska:

- termoelektryczne (zachodz� przy niezerowym gradiencie temperatury i niezerowym polu elektrycznym, lecz bez pola magnetycznego, np. zjawisko Peltiera lub odwrotne do niego zjawisko Seebecka),

- termomagnetyczne (zachodz� przy niezerowym gradiencie temperatury i niezerowym polu magnetycznym, lecz bez pola elektrycznego),

- galwanomagnetyczne (zachodz� w polu magnetycznym i elektrycznym przy sta貫j temperaturze, np. efekt Halla).

Transportu zjawiska wynikaj� z ruchu elektron闚 gazu w krysztale, wa積� rol� odgrywaj� te� w nich kwanty drga� sieci krystalicznej (fonon).

Moim zdaniem to zjawisko si� pojawi na granicy dowolnych dw鏂h metali, ale trzeba by dobra� takie, w kt鏎ych najlepiej b璠zie widoczne. I moim zdaniem to jednak nie poci庵nie kamery, pewnie kilka volt闚 i kilka miliamper闚 si� wycignie. Mo積aby spr鏏owa� umie軼i� kilka takich ognw w 鈔odku rakiety, ale czy si� nie stopi�?

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 10:03 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy Exclamation
Pozdrowienia dla s這necznych Mazur Very Happy Exclamation
Dok豉dnie masz racj� ka盥e dwa metale po陰czone ze sob� daj� termoogniwo. Ja wypr鏏owa貫m praktycznie jak mi zabrak這 termopary do wtryskarki skr璚i貫m drut oporowy z grza趾i z miedzianym. Czujnik temperatury wyszed� niez造, ale ba豚ym si� zastosowa� czego� takiego na zasilanie du篡ch odbiornik闚. Very Happy

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Kermitek Wink!

Wiecie chlopaki ja sie najbardziej zastanawiam nad zastosowanie. Odnawialnych zrodel energi itp. Wiem ,ze ten pomysl nie pociagnie kamery ale myslalem zeby doladowywal istniejace zrodlo. To prawda ,ze duzo pracy a efekty moga byc bardzo male ale sam fakt mnie bardzo ciekawi.
Wiec jak kogos tez ciekawi taki temat to zapraszam do podzielenia sie spotrzezeniami Smile
Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 4:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pred napisa�:
...Wiec jak kogos tez ciekawi taki temat to zapraszam do podzielenia sie spotrzezeniami Smile
Pozdrawiam

Wykorzystuj帷 kilkana軼ie/dziesi徠 tranzystor闚 krzemowych du瞠j mocy np. 2N3055, a w豉軼iwie ich z陰cza baza-kolektor, po陰czone szeregowo-r闚nolegle, po uprzednim ods這ni璚iu obudowy (sci璚ie kapelusza) mo積a uzyska� praktyczne fotoogniwo kilka wolt闚 na kilkana軼ie miliamper闚.
Ca這嗆 jeden facet umie軼i� na kapeluszu i u篡wa� do zasilania ma貫go odbiorniczka radiowego, co uprzyjemnia這 mu prac� na dzia販e w dni s這neczne.
Jednak dla uzyskania wi瘯szych mocy ogniwo takie zajmuje du膨 powierzchni� (m^2) i jest ci篹kie (chyba 瞠 kto� z tranzystor闚 wyd逝bie sobie go貫 chipy).
Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
yetihehe

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo積a z陰czy� ze sob� kolejno kilkanascie par blaszek, powinno wyj嗆 nie幢e. Tylko wtey wycchodzi ca造 bloczek, i ju� niekoniecznie zmie軼i si� w rakiecie. Mo瞠 lepiej sobie kupi� ogniwo peltiera? Jak si� pod陰czy pr康, to jedna strona si� nagrzewa, a druga nie幢e ch這dzi, mo瞠 dawa這by to tez pr康?
Go嗆

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Knod dobrze obstawia z akumulatorkami AA ale zamiast NiCd lepiej u篡� NiMH.
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

K豉niam si� pi瘯nie Very Happy Exclamation
Jakie to figle p豉ta cz這wiekowi wyobra幡ia Shocked Laughing
Ja sobie wyobrazi貫m wiatraczek z ma陰 pr康niczk� umieszczony na szczycie rakiety. Niew徠pliwie odnawialne 廝鏚這 energii. Laughing Laughing
Ale sam pomys� ca趾iem ca趾iem. Z elektrowni� wodn� napewno si� to nie uda. Chyba 瞠by niemi這siernie la這 Laughing

Ma造

Do陰czy�: 31 Sie 2002
Sk康: krak闚

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 5:56 pm    Temat postu: Re: Problemy z zasilaniem osprzetu rakiety Odpowiedz z cytatem

Bia造 napisa�:
yetihehe napisa�:
Jedna p造tka musi by� ch這dna (ta z jednego metalu) a druga ciep豉, nie pami皻am, jakie to metale,

Nie s造sza貫m nigdy aby jeden z nich musia� by� ch這dny Shocked. Ogrzewany jest punkt zwarcia metali i tyle.

Bia造

Bia造 ma niew徠pliwie racj� cyt.Ogrzewany jest punkt zwarcia metali--zobacz sobie np.termogniwo zasilaj帷e zabezpieczenie "tzw.braku p這mienia" w piecykach 豉zienkowych (Junkers) .
Ma造

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
yetihehe

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="kermit"Ja sobie wyobrazi貫m wiatraczek z ma陰 pr康niczk� umieszczony na szczycie rakiety. Niew徠pliwie odnawialne 廝鏚這 energii.[/quote]A mo瞠 to by這by lepsze do wprowadzania rakiety w ruch wirowy Question Smile
julex

Do陰czy�: 16 Lis 2002
Sk康: tu ten smr鏚?

PostWys豉ny: Wto Cze 24, 2003 8:56 pm    Temat postu: nie t璠y! Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o termopar�, to dzia陰 ona na zasadzie zajwiska Seebecka, tzn. z jednych metali przy ogrzewaniu 豉twiej wyskakuj� elektrony ni� z innych. W praktyce wygl康a to tak: bierzemy jeden drut (np. nikiel, mied�) i jego ko鎍闚 przytwierdzamy po drucie np. z konstantanu. Jedno z陰cze ogrzewamy, a drugie ch這dzimy. Z wolnych ko鎍闚 drut闚 konstantanowych mo瞠my odbiera� pr康. Tylko, 瞠 kamery NIGDY tym nie zasilimy Wink .

Pozdro
juleks

PS. Pomys� z wytwarzaniem pr康u w czasie lotu jest wg. mnie raczej "tr璠owatym" pomys貫m (bez urazy Wink ).

Tungsten

Do陰czy�: 16 Kwi 2002

PostWys豉ny: Sro Cze 25, 2003 2:16 pm    Temat postu: Re: nie t璠y! Odpowiedz z cytatem

A wi璚 mo瞠my mie� dwa "typy" termoogniw: 1) metale s� w jednym miejscu z陰czone i te z陰cze jest ogrzewane; 2) metale (druty) s� po陰czone w dw鏂h miejscach jedno z豉cze jest ogrzewane drugie ch這dzone.

Bia造
Powr鏒 do g鏎y
KML

Do陰czy�: 02 Maj 2003

PostWys豉ny: Sro Cze 25, 2003 7:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam... Jest juz takie ogniwo Peltiera, kosztuje 80z� za p造tke 4x4cm Smile
fajna zabawka, ale droga郾a strasznie!
Pozdrawiam... Asmoday

Qba

Do陰czy�: 04 Lut 2003
Sk康: Podkarpacie - okolice Rzeszowa

PostWys豉ny: Czw Cze 26, 2003 9:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tylko, 瞠 te ogniwa pobieraj� du穎 pr康u (kilka amper闚) Sad

Pozdrawiam

Go嗆

PostWys豉ny: Czw Cze 26, 2003 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Qba tu nie b璠� pobiera造 pr康u tylko maj� go wytwarza� (na odwr鏒 ni� w komputerze).Ale 80z� ja widzia貫m po 35z� .
Powr鏒 do g鏎y
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum