Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Metosos

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Ze tak powiem, jeśli komuś zdrowie się znudziło i chce mieć skaleczoną rękę lub w ostatecznym przypadku dostać się do szpitala nie radzę robić wybuchowych bączków…
Kolega rafael31 pisał to wcześniej.
Pozdrawiam _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kylo
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 9:59 pm Temat postu: |
|
|
wydaje mi sie ze niebezpieczenstwa wynikajace z uzywania jakichkolwiek materialow pirotechnicznych sa oczywiste - zwykly baczek tez moze poleciec komus prosto w oko. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Hmm z tym co napisałeś że lekki stop to wiesz nic nie znaczy... kawałek metalu lecąc pod odpowiednim kątem może spokojnie skaleczyć, przeciąć tętnice a jak w oko trafi... nawet jak używasz długigo lontu to niewiadomo gdzie bączek poleci nie mam nic przeciwko bączkom ale FB to przesada.
Jeśli chcesz robić wybuchowe głowice to łatwo robić je tak by nie narażać zdrowia. To może kiedyś opisze, ale teraz ide spać
Rafael31 _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kylo
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 8:37 am Temat postu: |
|
|
w sumie racja. w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie zeby zrobic calego baczka z tektury. dzisiaj sprobuje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gueer

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 11:18 am Temat postu: |
|
|
Ma racje nigdy nie wiadomo gdzie bączek poleci.
Proponuje bączka takiego jak ja robie: z pudełka po zapałkach.
Do "szufladki" wlewam troche karmelka, lub wkładam to co mi zostało z karmelka do silnika. w którymś rogu umieszczam lont i wszystko dokladnie kilka razy obwijam taśmą ( zawsze używam papierowej nie próbowałem z innymi więc nie wiem czy będą, ale powinny być) tak żeby nie przepaliło.
Lontem w dół kładżcie jak będziecie odpalać
Pozdro ;] _________________ "Gdyby Bóg Nie Był Pirotechnikiem - Świat Nie Powstałby W Wyniku Wielkiego Wybuchu..." |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kamis1488

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Może ktoś opisze sposób zrobienia bączka z tektury który poleci tak jak to bobią bączki z korków bez żadnych skrzydełek itp. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 3:09 pm Temat postu: |
|
|
A robił ktoś kiedyś kolorowe bączki? Bo chętnie poznam przepisy... probowałem czerwony, na proporcjach gwiazdkowych, ale nie wyszedł. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
A no właśnie masa na gwiazdki to na gwiazdki a a nie paliwko
Spokojnie można robić kolorowe bączki, są troszke mniej "dynamiczne" ale ten kolorek Poprostu eksperymentalnie dodawaj małe ilości soli barwiących do paliwa, dawno temu robiłem czerwone z dodatkiem Sr(NO3)2 i pomarańczowe (bardzo łatwe do zrobienia bo nawet najmniejsze ilości soli sodu barwią płomień, polecam wodorowęglan sodu i NaCl)
Pozdrawiam _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 3:33 pm Temat postu: |
|
|
Czyli mówisz, że do zwykłej saletry z cukrem wystarczy dodawać barwnika? To świetnie Zdaję sobie sprawe, że paliwko a gwiazda to różne sprawy, ale nie wiedziałem jak z samego strontu wycisnąć dużo spalin. A oczywiście na proste rozwiązanie nie wpadłem, dzięki Dodam Fe2O3 jak będzie trzeba.
I nie wiem cholera czemu tak się ludzie czepili tego, że sód barwi płomień na żółto. Może i barwi, ale palnika gazowego, bo w mieszankach daje jak w pysk strzelił pomarańczowy i trochę się napracowałem, zanim zrobiłem wmiarę żółty kolorek... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Niema co się cieszyć piękny czerwony nie wyjdzie, ale zawsze coś. _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Jak ktoś nie wie jak zrobić bączka to polecam kupić cyrkoblitz i zobaczyć jak zrobiony jest moduł miotający. Bo to jest poprostu bączek, tyle że ma powyżej MWM petarde bądź szelkę. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Niestety się mylisz Cyrko ma 2 dysze, jedną ktura wprawia ją w ruch obrotowy i drugą ktura "pcha" cyrko do góry, przy bączku mamy jedną dyszę uformowaną pod katem ok 45% co nadaje zarazem ruch wirowy i "popycha" bączek w górę (choć można robić i bączki na 2 dysze).
pozdrawiam _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 5:30 pm Temat postu: |
|
|
Ale sama idea kręcenia się i lecenie w góre została zachowana
To pierwsze przynajmniej leci o wiele bardziej obliczalnie niż bączek. Trudno jest zrobić bączek z powodu ukierunkowania dyszy. W cyrkoblitzu robisz 2 otwory, a tutaj musi być pod kątem więc nie można od poprostu przediurawić opakowania np. gwoździem. Nie zostanie wówczas zachowany kąt. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Wygrzebałem wreszcze moje notatki i wiem jak robiłem bąki papierowe
Troche się w paincie naprodukowałem ale czego sie nie robi dla ojczyzny.
Moje papierowe bąki były bardziej jak cyrko bo miały dysze dolne ale to konieczne bo są one ciężkie.
Jak widać,
Wysokość ok 2-4cm
Odcinek rurki o śr. ok 3-4 cm,
Grubość ścianki 4-5 mm
Zatyczki to kartonowe tulejki o grubości ok 3mm
Mp tylko ubita mocno, Pcz 90% średniej jakości i 10% pyłu węgla dla efektu
Dysza ok 5mm
Bączki te spokojnie unoszą małe ładunki i szeleczki a wiec można się ładnie bawić w sylwestra poza tym bardzo szybko się wznoszą, w czasie lotu wydają nie bzyk jak te z kapsli ale głośno buczą
No to teraz czekamy na pierwsze filmiki  _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie ufam bączkom. W warunkach amatorskich ciężko zrobić coś co leciało by prosto w góre kręcąc się. Na ogól bączki latają we wszystkie strony. Dlatego albo odchodzi się na bardzo dużą odległość, albo ma się szczęście i nie dostaje bączkiem  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 8:50 pm Temat postu: |
|
|
żartujesz chyba. zauważ że moje cyrkoblitze po sto parę gram, duuużo wyższe niż grubsze, latały prosto jak strzała beż jakiejkolwiek wyrzutni, stojaka gwoździ itp o ile były postawione na równej powierzchni. jak damy porządne paliwko to bączek nie ma prawa latać tam gdzie chce. nigdy nie zrobiłem bączka który leciał gdzieś w bok czy po ukosie. robisz dysze jak człowiek i po kłopocie. _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Najważniejsze jest żeby bączek czy cyrko najpierw zaczeła cię kręcić w poziomie (do okoła), jak wiadomo ruch wirowy stabilizuje lot. Dlatego lont wkłada się przez dyszę boczną. Jak masz za słabe paliwko to ci lata gdzie chce, na dobrym, zprasowanym Pcz to odrazu wystrzela w góre. _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 9:28 pm Temat postu: |
|
|
co Ty o to pierdaczysz? g*wno prawda. kanały i tak są połączone, gdyby najpierw nastąpił ciąg od dyszy bocznej to cyrko by się przewracał. gazy muszą wylatywać jednocześnie by cokolwiek z tego wyszło. a lont jest w dyszy bocznej by łatwiej było postawić. _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Ja robiłem dysze nie połączone i bączek najpierw działa jak "hamerek" a potem szybko startuje, wiem że w cyrko kanały są połączone ale bączki są niskie więc sie nie wywrócą troche niepotrzebnie dołączyłem cyrko  _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Sro Gru 05, 2007 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Achtung, to zależy. Jeśli cyrok jest wyższ jak szrszy, to faktycznie się przewróci. Bączki są raczej szersze jak wyższe - lepiej wtedy gdy najpierw zacznie się ruch wirowy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|