Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Metosos

Do³±czy³: 01 Lut 2006 Posty: 43 Sk±d: Bia³ystok
|
Wys³any: Nie Gru 02, 2007 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Ze tak powiem, je¶li komu¶ zdrowie siê znudzi³o i chce mieæ skaleczon± rêkê lub w ostatecznym przypadku dostaæ siê do szpitala nie radzê robiæ wybuchowych b±czków…
Kolega rafael31 pisa³ to wcze¶niej.
Pozdrawiam _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kylo
Do³±czy³: 03 Lis 2007 Posty: 5
|
Wys³any: Nie Gru 02, 2007 9:59 pm Temat postu: |
|
|
wydaje mi sie ze niebezpieczenstwa wynikajace z uzywania jakichkolwiek materialow pirotechnicznych sa oczywiste - zwykly baczek tez moze poleciec komus prosto w oko. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

Do³±czy³: 09 Gru 2006 Posty: 85 Sk±d: jeste¶?
|
Wys³any: Nie Gru 02, 2007 11:32 pm Temat postu: |
|
|
Hmm z tym co napisa³e¶ ¿e lekki stop to wiesz nic nie znaczy... kawa³ek metalu lec±c pod odpowiednim k±tem mo¿e spokojnie skaleczyæ, przeci±æ têtnice a jak w oko trafi... nawet jak u¿ywasz d³ugigo lontu to niewiadomo gdzie b±czek poleci nie mam nic przeciwko b±czkom ale FB to przesada.
Je¶li chcesz robiæ wybuchowe g³owice to ³atwo robiæ je tak by nie nara¿aæ zdrowia. To mo¿e kiedy¶ opisze, ale teraz ide spaæ
Rafael31 _________________
przepraszam za b³êdy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kylo
Do³±czy³: 03 Lis 2007 Posty: 5
|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 8:37 am Temat postu: |
|
|
w sumie racja. w zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie zeby zrobic calego baczka z tektury. dzisiaj sprobuje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gueer

Do³±czy³: 10 Gru 2006 Posty: 11 Sk±d: Jas³o
|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 11:18 am Temat postu: |
|
|
Ma racje nigdy nie wiadomo gdzie b±czek poleci.
Proponuje b±czka takiego jak ja robie: z pude³ka po zapa³kach.
Do "szufladki" wlewam troche karmelka, lub wk³adam to co mi zosta³o z karmelka do silnika. w którym¶ rogu umieszczam lont i wszystko dokladnie kilka razy obwijam ta¶m± ( zawsze u¿ywam papierowej nie próbowa³em z innymi wiêc nie wiem czy bêd±, ale powinny byæ) tak ¿eby nie przepali³o.
Lontem w dó³ k³ad¿cie jak bêdziecie odpalaæ
Pozdro ;] _________________ "Gdyby Bóg Nie By³ Pirotechnikiem - ¦wiat Nie Powsta³by W Wyniku Wielkiego Wybuchu..." |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kamis1488

Do³±czy³: 08 Cze 2007 Posty: 22 Sk±d: Gród Tura
|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 2:44 pm Temat postu: |
|
|
Mo¿e kto¶ opisze sposób zrobienia b±czka z tektury który poleci tak jak to bobi± b±czki z korków bez ¿adnych skrzyde³ek itp. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
Do³±czy³: 31 Sie 2007 Posty: 61
|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 3:09 pm Temat postu: |
|
|
A robi³ kto¶ kiedy¶ kolorowe b±czki? Bo chêtnie poznam przepisy... probowa³em czerwony, na proporcjach gwiazdkowych, ale nie wyszed³. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
A no w³a¶nie masa na gwiazdki to na gwiazdki a a nie paliwko
Spokojnie mo¿na robiæ kolorowe b±czki, s± troszke mniej "dynamiczne" ale ten kolorek Poprostu eksperymentalnie dodawaj ma³e ilo¶ci soli barwi±cych do paliwa, dawno temu robi³em czerwone z dodatkiem Sr(NO3)2 i pomarañczowe (bardzo ³atwe do zrobienia bo nawet najmniejsze ilo¶ci soli sodu barwi± p³omieñ, polecam wodorowêglan sodu i NaCl)
Pozdrawiam _________________
przepraszam za b³êdy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 3:33 pm Temat postu: |
|
|
Czyli mówisz, ¿e do zwyk³ej saletry z cukrem wystarczy dodawaæ barwnika? To ¶wietnie Zdajê sobie sprawe, ¿e paliwko a gwiazda to ró¿ne sprawy, ale nie wiedzia³em jak z samego strontu wycisn±æ du¿o spalin. A oczywi¶cie na proste rozwi±zanie nie wpad³em, dziêki Dodam Fe2O3 jak bêdzie trzeba.
I nie wiem cholera czemu tak siê ludzie czepili tego, ¿e sód barwi p³omieñ na ¿ó³to. Mo¿e i barwi, ale palnika gazowego, bo w mieszankach daje jak w pysk strzeli³ pomarañczowy i trochê siê napracowa³em, zanim zrobi³em wmiarê ¿ó³ty kolorek... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 3:40 pm Temat postu: |
|
|
Niema co siê cieszyæ piêkny czerwony nie wyjdzie, ale zawsze co¶. _________________
przepraszam za b³êdy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

Do³±czy³: 18 Lis 2006 Posty: 405
|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 4:11 pm Temat postu: |
|
|
Jak kto¶ nie wie jak zrobiæ b±czka to polecam kupiæ cyrkoblitz i zobaczyæ jak zrobiony jest modu³ miotaj±cy. Bo to jest poprostu b±czek, tyle ¿e ma powy¿ej MWM petarde b±d¼ szelkê. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Niestety siê mylisz Cyrko ma 2 dysze, jedn± ktura wprawia j± w ruch obrotowy i drug± ktura "pcha" cyrko do góry, przy b±czku mamy jedn± dyszê uformowan± pod katem ok 45% co nadaje zarazem ruch wirowy i "popycha" b±czek w górê (choæ mo¿na robiæ i b±czki na 2 dysze).
pozdrawiam _________________
przepraszam za b³êdy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wys³any: Pon Gru 03, 2007 5:30 pm Temat postu: |
|
|
Ale sama idea krêcenia siê i lecenie w góre zosta³a zachowana
To pierwsze przynajmniej leci o wiele bardziej obliczalnie ni¿ b±czek. Trudno jest zrobiæ b±czek z powodu ukierunkowania dyszy. W cyrkoblitzu robisz 2 otwory, a tutaj musi byæ pod k±tem wiêc nie mo¿na od poprostu przediurawiæ opakowania np. gwo¼dziem. Nie zostanie wówczas zachowany k±t. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wys³any: Wto Gru 04, 2007 7:56 pm Temat postu: |
|
|
Wygrzeba³em wreszcze moje notatki i wiem jak robi³em b±ki papierowe
Troche siê w paincie naprodukowa³em ale czego sie nie robi dla ojczyzny.
Moje papierowe b±ki by³y bardziej jak cyrko bo mia³y dysze dolne ale to konieczne bo s± one ciê¿kie.
Jak widaæ,
Wysoko¶æ ok 2-4cm
Odcinek rurki o ¶r. ok 3-4 cm,
Grubo¶æ ¶cianki 4-5 mm
Zatyczki to kartonowe tulejki o grubo¶ci ok 3mm
Mp tylko ubita mocno, Pcz 90% ¶redniej jako¶ci i 10% py³u wêgla dla efektu
Dysza ok 5mm
B±czki te spokojnie unosz± ma³e ³adunki i szeleczki a wiec mo¿na siê ³adnie bawiæ w sylwestra poza tym bardzo szybko siê wznosz±, w czasie lotu wydaj± nie bzyk jak te z kapsli ale g³o¶no bucz±
No to teraz czekamy na pierwsze filmiki  _________________
przepraszam za b³êdy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wys³any: Wto Gru 04, 2007 8:15 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie ufam b±czkom. W warunkach amatorskich ciê¿ko zrobiæ co¶ co lecia³o by prosto w góre krêc±c siê. Na ogól b±czki lataj± we wszystkie strony. Dlatego albo odchodzi siê na bardzo du¿± odleg³o¶æ, albo ma siê szczê¶cie i nie dostaje b±czkiem  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Wto Gru 04, 2007 8:50 pm Temat postu: |
|
|
¿artujesz chyba. zauwa¿ ¿e moje cyrkoblitze po sto parê gram, duuu¿o wy¿sze ni¿ grubsze, lata³y prosto jak strza³a be¿ jakiejkolwiek wyrzutni, stojaka gwo¼dzi itp o ile by³y postawione na równej powierzchni. jak damy porz±dne paliwko to b±czek nie ma prawa lataæ tam gdzie chce. nigdy nie zrobi³em b±czka który lecia³ gdzie¶ w bok czy po ukosie. robisz dysze jak cz³owiek i po k³opocie. _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wys³any: Wto Gru 04, 2007 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Najwa¿niejsze jest ¿eby b±czek czy cyrko najpierw zacze³a ciê krêciæ w poziomie (do oko³a), jak wiadomo ruch wirowy stabilizuje lot. Dlatego lont wk³ada siê przez dyszê boczn±. Jak masz za s³abe paliwko to ci lata gdzie chce, na dobrym, zprasowanym Pcz to odrazu wystrzela w góre. _________________
przepraszam za b³êdy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Wto Gru 04, 2007 9:28 pm Temat postu: |
|
|
co Ty o to pierdaczysz? g*wno prawda. kana³y i tak s± po³±czone, gdyby najpierw nast±pi³ ci±g od dyszy bocznej to cyrko by siê przewraca³. gazy musz± wylatywaæ jednocze¶nie by cokolwiek z tego wysz³o. a lont jest w dyszy bocznej by ³atwiej by³o postawiæ. _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wys³any: Wto Gru 04, 2007 10:06 pm Temat postu: |
|
|
Ja robi³em dysze nie po³±czone i b±czek najpierw dzia³a jak "hamerek" a potem szybko startuje, wiem ¿e w cyrko kana³y s± po³±czone ale b±czki s± niskie wiêc sie nie wywróc± troche niepotrzebnie do³±czy³em cyrko  _________________
przepraszam za b³êdy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wys³any: Sro Gru 05, 2007 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Achtung, to zale¿y. Je¶li cyrok jest wy¿sz jak szrszy, to faktycznie siê przewróci. B±czki s± raczej szersze jak wy¿sze - lepiej wtedy gdy najpierw zacznie siê ruch wirowy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|