Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Delirius
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 12:02 pm Temat postu: |
|
|
Zły przykłąd MPF ma siarki ledwie 2%. Ale racja skoro jest, napewno mieszankę przyspiesza. Ja jednak czekam na odpowiedź nieuka Simsigvera, bo on się na tym raczej dobrze zna i może co nie co wytłumaczy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Majeranekk

|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 1:33 pm Temat postu: |
|
|
Siarka przyspiesza naprawde, dam troche inny przyklad... gry do mieszanki SSA dodamy troche siarki to staje sie naprawde blyskawiczna... _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 2:56 pm Temat postu: |
|
|
Delirius napisał: | A właśnie jak to jest z tą siarką. Wiadomo, że gdy jest, wytwarzają się jej tlenki, szczególnie SO2. Czy jednak gdy siarka nie jest jedynym reduktorem, to może pełnić rolę utleniacza w mieszance i utleniać metal, np do MgS? Jeśli tak, to jak wiele tego produktu powstaje.
Inna sprawa to to, że generalnie foto na chloranie będzie szybszy w tych samym proporcjach, ale jeśli brać pod uwagę bezpieczestwo, to znacznie lepiej durzucić S do KNO3 niż do KClO3. A takie mieszanki utleniacz, metal siarka, są bardzo szybkie (siarkli dodaje się od 10 do 25- z tego co wiem) |
2KNO3+S+4Al --> K2S + 2Al2O3 + N2 - widzicie jaką rolę pełni siarka
Siarka może reagować z metalami w czasie przechowywania mieszn, szczególnie dzieje się tak z niestearynowanym Al ale tyż PAM-em i Mg
Gdy w palącej się mieszaninie występuje nadmiar tlenu, to reaguje on z siarką, tworząc gł. SO2... natomiast gdy mamy nadmiar siarki reaguje on z odpowiednim metalem wewnątrz petardki, a gorący siarczek po wylocie w powietrze dopala się... i tyle mamy siarczków Powstaje SO2, siarczany i inne duperele
PS. Do końca nie można przewidzieć jak dokładnie biegną reakcje w mieszaninie, w której mamy 2 i wiecej składników Istnieje tylko przybliżenia - uproszczenia - które zakładają , że mieszanina wydzieli max ilość energii i utworzy najbardziej trwałe termodynamicznie produkty... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 6:59 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście, możemy tylko przzybliżać i teoretyzować, ale.... wniosek jest taki, że siarka ma przereagować z potasem by uwolnił ona cały tlen do metalu... czy taki jest sens dawania siarki? Jeśli tak to fajnie, może sobie trochę po teoretyzuje na papierze i nowe mieszanki porobie  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 9:11 pm Temat postu: |
|
|
bo chwytaja wilgoc i sa na nia wrazliwe a czas = wilgoc wiec wilgoc + fotoblysk = mozliwy samozaplon |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 12:38 pm Temat postu: |
|
|
ogolnie to fotoblyski mozesz calymi latami trzymac byle nie byly na KMnO4 ... jak masz np KClO3 i Al to to moze sobie do konca zycia w piwnicy lezec i nic sie nie stanie ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 3:05 pm Temat postu: |
|
|
Nie do końca się zgodze z GUNem, nastepowały także odpały fotobłysków na KClO3 pod wpływem wilgoci. Ale faktycznie, pod tym względem KMnO4 jest dużo mniej stabilny.... no ale czasem ma się tzw. pech i może być źle  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 5:04 pm Temat postu: |
|
|
jest tak cokolwiek robisz co tu zostalo napisane jest potencjalnie niebezpieczne co sie tyczy fb to trzeba wychodzic z dalego idaca ostroznoscia ( z innymi rzeczami tez ) maxymalne bhp to podstawa jak tego nie przestrzegasz to mozesz odrazu skasowac konto i zapomniec o igraniu z ogniem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Pon Lis 26, 2007 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Istniały podobno przypadki samozapłonu człowieka. Niewiarygodne, nieprawdaż?
Fotobłysk sam bez wilgoci nie powinien sie zapalić. _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Wto Lis 27, 2007 3:29 pm Temat postu: |
|
|
Jak będzie trzymał foto na KMno$ w miejscu, gdzie wilgotność powietrza =0%, to tak. Jeśli nie, to nie znasz dnia ani godziny. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:19 pm Temat postu: |
|
|
a jezeli bede mieszal w sloiku kclo3 + al przewracajac go delikatnie z gory na dol to czy moze cos sie stac? chodzi mi o np samoaplon przez tarcie? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:23 pm Temat postu: |
|
|
mieszaj w malych ilosciach drewniana szpatulka w otwartym sloiku potem przesypujesz gdziesz dalej mieszasz kolejna porcje i tak az wszystkie wymiesasz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Nie Gru 02, 2007 11:47 pm Temat postu: |
|
|
kclo3/al nie jest bardzo wrażliwe na bodźce mechaniczne więc małe ilości to spokojnie można sobie przesypywać, potrząsać, itp. Ale nie w słoiku Prawdopodobieństwo zapłonu jest małe ale wyobrażasz sobie co by się stało jak już by się zapaliło? Lepiej używać plastikowych naczyń, najlepiej z PE. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 5:15 pm Temat postu: |
|
|
Ja polecam plastikowe pojemniki i plastikowe łyżeczki takie jak do grila albo na własny piknik. Tanie a jak wiadomo plastik+plastik=zero iskier, a twardość obu materiałów jest niewielka więc przu uderzeniu jedno o drugie mikrodrobiny MP nie są rozkruszane tak gwałtownie i mocno jak przy twardych materiałach[szkło+szkło albo stal+szkło], a ponadto uderzenia mają mniejszą energię, np. jeśli coś mieszamy i łyżeczka czasami uderza w ścianki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 5:33 pm Temat postu: |
|
|
Elo
Dość dobrą metodą do mieszania wszelkich MP jest przepuszczanie zmieszanych składników przez sito , USy tak często robią a kiedyś widziałem film z chyba chińskiej "fabryki" gdzie właśnie facet mieszał sporą ilość pcz wielkim sitem.
PS. Ciesze sie że forum odżyło w ostatnich dniach
ED: widze ze Achtung mnie wyprzedził o 3 minuty oh to wc  _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
morb

|
Wysłany: Sro Sty 02, 2008 12:59 pm Temat postu: |
|
|
Ba(NO3)2 - 74
Al - 26
Dosc popularna , czesto o niej mozna czytac w profi ksiazkach,zapewne ciekawa jako MP do produkcji petard
niestety nie mam doswiadczen praktycznych. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
manin88
|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 11:37 am Temat postu: |
|
|
Ja robiłem testy z mieszanką:
NH4CLO4 - 70 %
PAM - 30 %
I powiem Wam że mieszanka świetnie nadaje się do petard , niestety cena utleniacza jest wysoka ale jak ktoś ma na stanie nadchloran to polecam... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sokal
|
Wysłany: Sob Sie 23, 2008 5:37 pm Temat postu: |
|
|
morb napisał: | Ba(NO3)2 - 74
Al - 26
Dosc popularna , czesto o niej mozna czytac w profi ksiazkach,zapewne ciekawa jako MP do produkcji petard
niestety nie mam doswiadczen praktycznych. |
Niby spoko, nie wrażliwa tak bardzo jak na chloranach albo nadchloranach, ale jest też ta reakcja między azotanami i aluminium. Chociaż niektórzy robią MPF-42 na Al i trzymają to sporo czasu.
(tak wiem, ze odpowiadam na posty - suchary, ale czy warto ryzykować?) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem najwyższa temperaturę wytworzy klco4/al w proporcjach ok. 6:4. Ale w tym przypadku czas spalania jest krótki. Jeżeli chcesz wysoką temperaturę i małą prędkość spalania to polecam mieszanki termitowe. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zbyhk

|
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 11:26 pm Temat postu: |
|
|
gdzies przeczytałem że Ba(N03)2 +Al to niezła mieszanka FB
zmielony na pył Ba(N03)2 + Al stearynowany daje sie podpalić dopiero po uzyciu p.cz (nawet dodatek KCL03 nic nie pomógł) i paliło się długo i spokojnie jak flara
mam małe doświadczenie w mieszankach odpalanych bez spł. wiec sie nie sugerujcie niczym |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|