Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cichy

|
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 7:17 pm Temat postu: Żel spirytusowy. |
|
|
Witam.
Wie ktoś może czym zagęścić spirytus? Chce zrobić paliwo turystyczne. Myślałem nad białkiem jaja, ale coś cienko to widze. Białko się denaturuje. Może jakiś tłuszcz? _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 7:50 pm Temat postu: |
|
|
tak kostki nie zrobisz, ... paraformaaldehyd octowy albo urotropina w kostkach to co innego _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kamis1488

|
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 8:28 pm Temat postu: |
|
|
Widziałem kiedys taka rozpałkę do grila na bazie skażonego wtanolu i był on czymś tam zagęszczony do postaci takiego gęstego żelu więc jest to możliwe |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
radziet

|
Wysłany: Pią Lis 16, 2007 8:34 pm Temat postu: |
|
|
W Makro można kupić żel do podgrzewaczy. Na pewno zawiera spirytus i chyba octan wapnia. Z wyglądu przypomina żel do włosów. Pakowany jest w puszki, w których można go od razu podpalić.
Coś jak to:
http://www.portalnaukowy.edu.pl/galaretka.htm |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sob Lis 17, 2007 8:17 pm Temat postu: |
|
|
A to ja mam jeszcze pytanie:
Kiedyś spotkałem się z podpałką do grilla w formie pianki (troszke jak styrodur lub pianka montażowa) koloru białego. Spalało się to prawie niewidocznym płomieniem i nie pozostawiało żadncyh syfów ani dymu nie dawalo... Było bardzo lekkie. Co to może być? _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|