|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
simsigver Gość
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Mieszanina Zn + S jest słabiutka, mało z tego energii (stechio. 1,95MJ/kg) ...gazów praktycznie wcale (sublimujący ZnS) nawet jeśli zastosujemy nadmiar Zn wobec siarki to i tak kicha, bo cynk przy spalaniu się w tlenie daje prawie 4-krotnie mniej energii na masę tlenku niż Al bądź Mg
Mieszaninę cynku z siarką stosowano również jako paliwo do napedu rakiet amatorskich...zapewne tylko dlatego, że kondensujący ZnS daje zadowalający efekt widowiskowy
Reakcja wewnątrz petardy dla proporcji stechiometrycznych:
Zn+S ---> ZnS 190kJ/mol (~1,95MJ/Kg ZnS)
Reakcja w powietrzu:
2*ZnS + 3O2 ---> 2ZnO + 2SO2 [(2*351 + 2*297) - (2*190)] = 916KJ/2mole ZnS (4,7 MJ/kg ZnS)
Prawdopodobnie przy dopalaniu w powietrzu z kondensujacych produktów powstaje również ZnSO4 lecz nie wpływa on znacząco na osiagi mieszanki
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 7:41 pm Temat postu: |
|
|
Simsigver - fajnie wyjaśniłeś wątpliwości, dzięki.
npior - jedna praca badawcza niczego nie czyni, pozatym nie wiadomo nawet ile razy próby zostały powtarzane... nie chodzi mi o kwestionowanie Szydłowskiego, ale o praktykę. Bo jeśli chodzi o stabilność, KClO3, a właściwie jej brak, to nie można patrzeć na to tylko przez pryzmat wrażliwości na bodźce mechaniczne....
Ja tu się odnoszę do praktyki - ile było wypadków z KClO3? Mnóstwo. A z KClO4 ... ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 9:57 pm Temat postu: |
|
|
Delirius nie gadaj głupot, bo kclo4 jest 3 krotnie droższy od chloranu, a prędkość mieszanin uzyskanych na nim jest kilkanaście procent silniejsza. Nie wiem jak wy ale lepiej mieć 3 kg kclo3 niż 1kg kclo4. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 11:00 pm Temat postu: |
|
|
Czolem.
Dam Wam prosty przepis na dosc tani fotoblysk.
7 g minia olowiana
2,5 g pyl Al lub Mg lub PAM (im drobniejszy tym lepiej)
0,5 g siarka uwaga-na sucho~!
albo:
6 g minia olowiana
1 g czerwony tlenek zelaza
3 g pyl Al lub PAM (im drobniejszy tym lepiej)
bardzo wazne jest to, zeby minie olowiana bardzo dobrze wysuszyc!
UWAGA:Z ta mieszanka nalezy uwazac, ma bardzo wysoka temperature wybuchu , latwo sie zapala i nalezy zbadac jej wrazliwosc na potarcie z kazdorazowej partii. To ostanie wynika z tego ze nie wiem jakie domieszki dodaja do minii, ale kiedys wyszla mi partia wrazliwa na tarcie!
Dobrze sie nadaje jako podstawa miesznaki iskrowej z dodatkiem do 20% Fe.
JEsli chcecie stosowac wieksze ilosci, mozna dodac 5-10% szelaku lub NC i granulowac. W tym celu stosujemy dosc doozy nadmiar rozpuszczalnika aby bylo na tyle cielke zeby rozlac to luzno na szybie, po czym po wyschnieciu krzuszyc i frakcjonowac jak ktos chce.
(Pory z nadmiaru rozuszczalnika zwiekszaja powierzchnie spalania)
NAjlepiej stosowac luzno wsypane z 10% wolna objetoscia w obudowie.Obudowy wytrzymale. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tetrazen

|
Wysłany: Nie Lis 11, 2007 11:20 pm Temat postu: |
|
|
Na szczęście praktyka pokazuje co innego (na korzyść KClO4 oczywiście). Ważniejsza jest tu wrażliwość na tarcie nie uderzenie, jest to w Szydłowskim? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 2:37 pm Temat postu: |
|
|
Sadafag, może i KClO4 jest droższy 3x od KClO3, ale np. magnez, jest już droższy ze siedem razy... robisz fotobłyski? Stać cię na magnez? Aluminium? To jeśli chcesz, abyś to co robił było bezpieczniejsze, stać cię również na KClO4. Wiadomo, że jednak czasem trzeba ciąć koszty.... Tak czy owak z tego co widzę jest tendencja do zastępowania KClO3, KClO4. I dobrze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 3:53 pm Temat postu: |
|
|
A masz tańszy zamiennik Mg czy Al? przy KClO4 można wybrać coś tańszego. _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 4:25 pm Temat postu: |
|
|
Jak chińczycy, byle po kosztach Powtarzam, stać cię na magnez, to i na KClO4.
A propos prochu fotobłyskowego, to jak na prochfotobłyskowy kolorowy świetnie sprawdza się NaNO3 + Mg (dysponuję tylko 60 mesh więc...) w proporcjach 3:2. Jest szybciutki, i bardzo ładnie widać żółty kolor. Gdyby użyć bardziej rozdrobnionego Mg efekt zapene byłby lepszy, ale mimo to jest świetny. KClO3 + Al + Sr(NO3)2, w proporcjach 7 : 5 : 5 bardzo łądnie wali czerwonym błyskiem. Al bright |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 4:25 pm Temat postu: |
|
|
W "podstawach pirotechniki" w rozdziale o wrażliwości mieszanek na bodźce mechaniczne nie ma porównania wrażliwości na tarcie mieszanin z KClO3 i O4, a szkoda. A czy ogólnie gdzieś jest to nie wiem bo całej nie doczytałem ale myślę że jakby gdzieś miało być to właśnie w tym rozdziale. Zna ktoś te wrażliwości na tarcie? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 6:06 pm Temat postu: |
|
|
Delirius napisał: | Jak chińczycy, byle po kosztach Powtarzam, stać cię na magnez, to i na KClO4.
A propos prochu fotobłyskowego, to jak na prochfotobłyskowy kolorowy świetnie sprawdza się NaNO3 + Mg (dysponuję tylko 60 mesh więc...) w proporcjach 3:2. Jest szybciutki, i bardzo ładnie widać żółty kolor. Gdyby użyć bardziej rozdrobnionego Mg efekt zapene byłby lepszy, ale mimo to jest świetny. KClO3 + Al + Sr(NO3)2, w proporcjach 7 : 5 : 5 bardzo łądnie wali czerwonym błyskiem. Al bright |
Wrażliwość nie zmienia się tak bardzo. A kclo4 używa się już w hiper-profesjonalnych petardach/granatach, a nie w warunkach amatorskich. Zresztą nawet chinole robią swoje petardki na kclo3, a jakieś tam normy bezpieczeństwa muszą być zachowane. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Pon Lis 12, 2007 6:27 pm Temat postu: |
|
|
Tetrazen napisał: |
Na szczęście praktyka pokazuje co innego (na korzyść KClO4 oczywiście). Ważniejsza jest tu wrażliwość na tarcie nie uderzenie, jest to w Szydłowskim? |
Mieszanki chloranowe nie tolerują środowisk kwaśnych i tarcia
Przykładem jest mieszanina draskowa potocznie zwana "siarką" jeśli wymienicie w niej KClO3 na KClO4 przekonacie się jaka to duża różnica
A jeśli chodzi o wrażliwość na uderzenia.... zastanawiam się w jakich warunkach przechowywania czy eksploatacji mogłoby dojść do tak silnego uderzenia aby nastąpił "impakt"
Jeśli coś składamy, robimy to w taki sposób ażeby wyeliminować przypadkowe zainicjowanie, GŁÓWNIE przez tarcie
PS. Wilgotne chlorany reagują z pyłkami metali redukując się przy tym do chlorków, o nadchloranach mówi się, że są twałe, bo trudno je zredukować
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Czw Lis 15, 2007 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Hmm, testował ktoś mieszankę 55% NaNO3, 45%Mg?
Jest z tego co się orientuję, stosowana do szelek hukowych (a ja ją raz wsypałem do wulkanu i fajnie walnęło, jednak wtedy jeszcze o niej nie czytałem... przy cyzm użyłem grupego Mg 60 mesh)
Szukam jakiejś alternatywnej mieszanki petardowej.... ponoć,, czy polepszyć efekt daje się do niej opiłki Fe.... czy koniecznie muszą to być opiłki, czy np. proszek także się nada...
Luzem usypany, jest to całkiem miły, żółty fotobłysk. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Można, można używać kno3. Tyle że trzeba mieć odpowiedni reduktor.[aby miało to to siłe porównywalną z mieszaniną na kclo3]
KCLO3 jest lepszym utleniaczem w stosunku do kno3, ponieważ cały tlen jest "dostępny" do utlenienia reduktora.
2KCLO3-->2KCL+ 3O2
A KNO3 jest gorszym utleniaczem, ponieważ nie cały tlen jest "uwalniany"
4KNO3--> 2K20 +2N2 + 502
Jak widać tlen zostaje w tlenku potasu.
Z kolei nadchloran jest jeszcze lepszym utleniaczem i stabilniejszym, ponieważ jon nadchloranowy[ClO4-] jest związany z maksymalną ilością tlenu jaką może przyjąć tj. 4 atomami tlenu
Uwalnia ponadto więcej tlenu
KCLO4-->KCL+ 2O2
Dlatego KCLO4 jest z tej trójki najlepszym utleniaczem, później jest kclo3 a na końcu kno3. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Sro Lis 21, 2007 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Front napisał: | a o energii to sie zapomnialo  |
Reakcja rozkładu KNO3 jest silnie endotermiczna - trudno go pobudzić
Rozkład KClO3 jest lekko egzotermiczny
A KClO4 balansuje na granicy egzo <-> endo i co inna książka to raz napisane kilka kJ/mol plus lub minus
Względem KCl
Energie wymienionych utleniaczy w stechiometrycznym połączeniu z pyłem Al:
KNO3&Al - 69,2/30,8 - 7,38 MJ/kg
KClO3&Al - 69,4/30,6 - 9,71 MJ/kg
KClO4& Al - 65,8/34,2 - 10,6 MJ/kg
& Mg
KNO3&Mg - 62,5/ 37,5 - 7,36 MJ/kg
KClO3&Mg - 62,7/37,3 - 9,47 MJ/kg
KClO4&Mg - 41,2/58,8 - 10,22 MJ/kg
(poczciwy MPF42 daje coś koło 8MJ/kg i produkuje też trochę gazów gł. N2 z redukcji azotanu).
Dodając do mieszanki KNO3 z pyłkiem metalu, siarki powodujemy zwiększenie energii właściwej układu i prędkości reakcji w nim zachodzacej... Mieszanki z KClO4 są "szybkko palne" lecz detonują z trudem w porównaniu z tymi na KClO3
NH4ClO4 z Al i Mg wymieszanych z nim w stosunku stechiometrycznym daje nieznacznie mniej energii od KClO3, ale są równie szybkie i równie łatwo detonują... no może łatwiej
Mieszanina NH4ClO4 z KNO3 <analogia> NH4NO3 z KClO4
rozkłada się następująco:
2* [NH4ClO4 + KNO3] --> 2N2 + 2KCl + 4H20 + 5O2
Ale się zapisałem
PS. Wartość wydzielonej energii wynika z różnicy entalpii tworzenia substratów i produktów reakcji... Tzn. jest to tyle energii, ile wydzieli się z układu po ochłodzeniu produktów reakcji do temp. ~25*C
(przy obliczeniach korzystałem z danych o entalpii tworzenia zawartych w "Tablicach fizyko-chemicznych")

Ostatnio zmieniony przez simsigver dnia Czw Lis 22, 2007 6:44 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pan_kracy
|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 12:44 am Temat postu: |
|
|
podałeś ciepło reakcji KNO3/Mg stechiometrycznie względem tlenu ciekaw jestem jakie jest ono jeśli policzyć także reakcje 3Mg + N2 --> Mg3N2
wiadomo przecież, że skład 1:1 jest szybszy niż 7:3 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Czw Lis 22, 2007 6:41 pm Temat postu: |
|
|
pan_kracy napisał: | podałeś ciepło reakcji KNO3/Mg stechiometrycznie względem tlenu ciekaw jestem jakie jest ono jeśli policzyć także reakcje 3Mg + N2 --> Mg3N2
wiadomo przecież, że skład 1:1 jest szybszy niż 7:3 |
A jak myślisz
2 KNO3 + 5 Mg --> K2O + 5 MgO + N2
Reakcja azotu z magnezem jest słabo egzotermiczna i dopóki tlen nie zostanie zużyty, azotku powstają ciupkie ilości
Mieszanina 1/1 jest szybsza ponieważ magnez zwiększa przewodnictwo cieplne mieszaniny... Szydłowski coś o tym wspomina  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Sob Lis 24, 2007 4:14 pm Temat postu: |
|
|
Czyli co? FB na KNO3+ Mg/Al można by przechowywać i obchodzić się jak z p.cz?  _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 12:06 am Temat postu: |
|
|
Cichy napisał: | Czyli co? FB na KNO3+ Mg/Al można by przechowywać i obchodzić się jak z p.cz?  |
Dodajac do tego siarkę mielibyśmy lepsze wykorzystanie tlenu i bardzo szybką mieszankę  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wysłany: Nie Lis 25, 2007 12:12 am Temat postu: |
|
|
A właśnie jak to jest z tą siarką. Wiadomo, że gdy jest, wytwarzają się jej tlenki, szczególnie SO2. Czy jednak gdy siarka nie jest jedynym reduktorem, to może pełnić rolę utleniacza w mieszance i utleniać metal, np do MgS? Jeśli tak, to jak wiele tego produktu powstaje.
Inna sprawa to to, że generalnie foto na chloranie będzie szybszy w tych samym proporcjach, ale jeśli brać pod uwagę bezpieczestwo, to znacznie lepiej durzucić S do KNO3 niż do KClO3. A takie mieszanki utleniacz, metal siarka, są bardzo szybkie (siarkli dodaje się od 10 do 25- z tego co wiem) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|