Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
slu_1982
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 12:07 pm Temat postu: Octan miedzi(II) |
|
|
http://www.chemmix.artnet.pl/index.php?s1=02&s2=006&s3=004
No tak zrobiłem tak
Elektroda węglowa:
elektroda węglowa i miedziana
razem
Soda oczyszczona którą użyłem
a tutaj roztwór sody w wodzie (jak widać nasycony)
Złożone wszystko w całość
Podłączone do zasilacza ( już widać lekkie niebieskie zabarwienie)
A to co uzyskałem tak wygląda:
Podłączyłem zasilacz komputerowy. Jednak kiedy rano chciałem uruchomić go to włączał się na chwile i sie wyłączał po wyłączeniu z prądu po ok. 1min włączał się na chwileczkę. Czy to jakieś zabezpieczenie (wcześniej działał tak jak miał działać) A może zaczynał się przegrzewać? Rano po parunastu min. dopiero nie chciał się włączać. Można to jakoś naprawić lub zmodować żeby nadawał się tylko do elektrolizy ? I czy można użyć prostownika ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 1:08 pm Temat postu: |
|
|
Jak się włączał i wyłączał to znaczy że działał czyli masz coś nie tak z połączeniami przewodów... jakieś zimne luty, albo nie lutowane przewody Hmm to taki stary zakurzony zasilacz i był mokry czy co ?
PS. Co pytanie o zasilacz ma wspólnego z chemią
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 1:17 pm Temat postu: |
|
|
A nie wiem może oleje kondensatorowe . Podłączyłem ruski prostownik i działa. Odparowałem szybko i taka na razie zielona ciecz jest i nie wiem czy dobrze mi poszło. Robił ktoś już coś takiego ?
Ps.
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 1:55 pm Temat postu: |
|
|
potem zbierzcie CuCO3 czyli ten niebieski osad i go przepluczcie woda bo jak nalejecie octu do tej zupki to tez octan sodu wyjdzie i nie bedzie szlo tego po rekrystalizacji oddzielic
a CuCO3 + ocet --> octan miedzi + H2O + CO2 , czyli beda ladne krysztalki
btw
octan miedzi latwiej robilc wrzucajac miedz do octu i dolac troche perhydrolu - wody utlenionej zeby reakcja zachodzila i zostawic na noc roztwor bedzie obojetny - caly kwas octowy zostanie zuzyty do octanu i krystalizacja |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 6:12 pm Temat postu: |
|
|
Piszesz poważnie ten niebiesko błękitny osad nad niebieską wodą to CuCO3 ? To po odsączeniu i wysuszeniu można otrzymać składnik niebieskich gwiazd ?? :
Cytat: | Autor: IrkaceK
Efekt: Niebieski plomien
Skład:
Części wagowe:
KClO3 60
CuCO3 10
CuCl2 15
Siarka 20
Dekstryna 5 |
Ps. Myśle że przyda sie ta informacja do robienia niebieskich gwiazd, zostaje problem otrzymania CuCl2
Cytat: | CuCl2- Chlorek miedzi(II) (CuCl2) - nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego i miedzi na II stopniu utlenienia.
Dihydrat chlorku miedzi(II) ma postać szmaragdowozielonych kryształów. Otrzymać go można poprzez roztworzenie węglanu miedzi(II) lub tlenku miedzi(II) w kwasie solnym.
Bezwodny chlorek miedzi występuje w postaci brązowego ciała stałego. Można go otrzymać spalając miedź w nadmiarze chloru lub poprzez odwodnienie dihydratu za pomocą stężonego kwasu siarkowego(VI).
Wodne roztwory chlorku miedzi(II) są zielone, natomiast w dużym rozcieńczeniu mają barwę niebieską. |
Otrzymać go można poprzez roztworzenie węglanu miedzi(II) lub tlenku miedzi(II) w kwasie solnym.
I tu moje pytanie jak można otrzymać Węglan miedzi- wydaje mi sie że podczas elektrolizy....
temat miał być na temat octanu miedzi ale nie szkodzi że się tak rozwija |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Nie Lis 04, 2007 8:34 pm Temat postu: |
|
|
a CuCO3 to nie weglan miedzi ??? weglan i napewno on powstaje podczas tej elektrolizy bo jest tam NaHCO3 ( lepiej jakby bylo NaCO3 ktory ma wieksza rozpuszczalnosc i wiecej bedzie CO3- w roztworze )
i zachodzi wymiana a poczytajcie sobie tutaj
http://www.chemmix.artnet.pl/index.php?s1=02&s2=006&s3=004
tylko wlasnie nie wlewac octu do tej zupki po elektrolizie bo sa jony Na+ ktore zrobia octan sodu i octan miedzi a wiec beda 2
lepiej zrobic ocet + H2O2 + miedzi za duzo ( za duzo zeby caly ocet sie zuzyl) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
slu_1982
|
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 11:15 am Temat postu: |
|
|
jakie stężenie H2O2? może być 3 % tylko taki posiadam,
CuCo3 To węglan miedzi, przepraszam za pomyłkę Czyli CuCo3+HCl->CuCl2+ ? Co powstaje oprócz chlorku miedzi
I moje następne pytanie : czy da sie samemu otrzymać w domu HCl np. elektroliza roztworu NaCl? Jakich elektrod użyć ?
Cytat: | Głównym źródłem kwasu solnego jest jednak elektroliza chlorku sodu, w wyniku której powstaje wodorotlenek sodu i przy okazji chlor i wodór. Chlor po oczyszczeniu jest mieszany w kontrolowanych warunkach z gazowym wodorem i spontanicznie z nim reaguje z wydzieleniem znacznych ilości ciepła, wg schematu:
H2 + Cl2 → 2HCl
Otrzymany gazowy chlorowodór jest absorbowany na specjalnych kolumnach w wodzie, w wyniku czego powstaje ok. 15-20% kwas solny, który zatęża się do 36,7%. |
|
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 2:22 pm Temat postu: |
|
|
doznanie napisał: | potem zbierzcie CuCO3 czyli ten niebieski osad i go przepluczcie woda bo jak nalejecie octu do tej zupki to tez octan sodu wyjdzie i nie bedzie szlo tego po rekrystalizacji oddzielic
a CuCO3 + ocet --> octan miedzi + H2O + CO2 , czyli beda ladne krysztalki
btw
octan miedzi latwiej robilc wrzucajac miedz do octu i dolac troche perhydrolu - wody utlenionej zeby reakcja zachodzila i zostawic na noc roztwor bedzie obojetny - caly kwas octowy zostanie zuzyty do octanu i krystalizacja |
A nie lepiej było by z siarczanu miedzi (II) poprzez dodanie NaOH zrobic wodorotlenek miedzi, zdekantować a potem zalać octem i chyba też powinien wyjść octan miedzi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 4:08 pm Temat postu: |
|
|
H2O2 3% wystarczy
jak dodasz NaOH to beda jony Na+ ktore tez tworza octany a wiec bedzie mix 2 octanow a po co robic octan jak z siarczanu ladniejsze krysztalki wychodza ?
ja jeszcze zrobilem tak ze elektroliza z Cu+ elektroda i weglowa paleczka - w roztworze KNO3 i robilem cala noc i najpierw wyszedl azotan a potem wyszedl CuO ze wzgledu na duza zawartosc jonow Cu+ i odsaczylem ten czarny tlenek dodalem H2O2 i octu i przez noc zrobil sie klarowny niebieski potem wrzucilem troche miedzie i H2O2 zeby zuzyc caly ocet i poczekalem az przestana sie wydobywac babelki |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
..:::DAX:::..

|
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 7:55 pm Temat postu: |
|
|
Postanowiłem zrobić sobie węglan miedzi do gwiazdek niebieskich, ale wyszło mi trochę inaczej niż wam. Na elektrodach osadziły sie jakieś substancje. Oto zdjęcia:
http://elektroliza.patrz.pl
http://elektroliza2.patrz.pl
To co zebrało się na dnie odsączyłem. Czy to co otrzymałem to węglan miedzi??
http://elektroliza3.patrz.pl
Ostatnio zmieniony przez ..:::DAX:::.. dnia Wto Lis 06, 2007 7:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Pon Lis 05, 2007 9:02 pm Temat postu: |
|
|
to napewno nie to i nie uzyles elektrody grafitowej jako "-" oczywiscie Cu+ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:36 am Temat postu: |
|
|
Elektrodę wyciągnąłem z baterii. Bieguny musiały być dobrze podłączone bo za pierwszym razem jak zrobiłem nie zrobiło się niebieskie tylko czarne. Może to wina sody?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:58 am Temat postu: |
|
|
a na wodzie destylowanej bo mi nigdy nie wyszlo zielone !! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Masz rację wziąłem wodę z kranu , ale destylowanej wody nie mam. Może być przegotowana?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 2:58 pm Temat postu: |
|
|
oddestyluj sam lub przelec sie na stacje benzynowa i poswiec te 10 zlotych za 5 l
To chyba ze 3 złote |
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:15 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie zacząłem robić od nowa. Tym razem wziąłem wodę destylowaną. Tamte "cuś" wymieszałem z chloranem potasu i siarką i paliło sie na niebiesko! Jakiego koloru właściwie powinien być ten osad? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v0lt
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:26 pm Temat postu: |
|
|
miałeś dobry kolor
CuCO3 na vmc
ps. dzis pytalem sie chemiczki co wyjdzie z elektrolizy NaHCO3 z elektrodami z C i Cu a ona ze nic bo Cu nie wymieni sie z Na a tu wychodzi! hmm,.. ja sie nie znam..
Ostatnio zmieniony przez v0lt dnia Wto Lis 06, 2007 6:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
doznanie
|
Wysłany: Wto Lis 06, 2007 6:29 pm Temat postu: |
|
|
twoja chemiczka to pewnie przekwalifikowana rusycystka ^^
wychodzi bo bym nie mial CuCO3 i krysztalkow octanu miedzi !!! |