Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
browcio

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 7:06 pm Temat postu: Rocket Car |
|
|
Witam. Umiem juz zrobic pozadnego SRa i probuje od jakiegos czasu zrobic pojazd napedzany ow silnikiem, tylko nie za bardzo mi to wychodzi
SR zrobiony jest z rurki pcv o srednicy 21mm i grubosci scianek 2mm, a dlugosc to 95mm, paliwo to oczywiscie karmelek w proporcjach 60:40. SR zostal przymocowany do pojazdu z lego technic na srodku pod katem 30 stopni. Pytanie moje to: w jakich proporcjach zrobic karmelka zeby nie spalal sie tak gwaltownie ale mial ciag, bo jak zobaczycie na filmiku to bylo przyczyna?!
ps. moj sliczny dragster po tej probie rozlecial sie na kawalki, ktorych nie moglem odnalesc takiego powera ma karmelek!
-----------------------------------------------------------------------------------------
pojazd:
filmik: http://pl.youtube.com/watch?v=esn-dUFn6XI _________________ Bo gdy byłem dzieckiem piszczało mi w uszach:D |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Sob Wrz 29, 2007 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Cześć
Wg mnie na Twój problem pomoże silnik karmelkowy o spalaniu papierosowym. Można go wykonać także w układzie klasycznym czyli z niewielkim początkowym kanałem.
pzdr _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pią Gru 03, 2010 10:58 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
browcio

|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 12:10 pm Temat postu: |
|
|
Przeczytalem i mysle ze jest to dobre rozwiazanie poniewaz z poczatkowym kanalem bedzie mniejsza powierzchnia spalania, a co za tym idzie wolniejsza praca silnika, niz z kanalem przez cala dlugosc. Okaze sie to w praktyce... _________________ Bo gdy byłem dzieckiem piszczało mi w uszach:D
Ostatnio zmieniony przez browcio dnia Nie Wrz 30, 2007 7:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
browcio

|
Wysłany: Nie Wrz 30, 2007 5:21 pm Temat postu: |
|
|
A wiec postanowilem wykonac SR pod samochodzik, ktory powinien sie spalac nieco dluzej niz normalny.
Rurka PCV 1,25cala (fi wewnetrzne 17,5mm), (fi zewnetrzne 21,3mm)
dlugosc 140mm
dysza to szamot + gips (fi 2,8mm)
zatyczka to samo co wyzej
paliwo to karmelek 60:40
kanal o dlugosci "15mm" (fi 2,8mm)
masa paliwa: 40g
fotki:
TEST niebawem...
ps. bedzie filmik  _________________ Bo gdy byłem dzieckiem piszczało mi w uszach:D |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
browcio

|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 12:47 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Zrobilem test SR z poczatkowym kanalem i musze przyznac ze jestem zaskoczony Otoz silnik spalal sie przez ok. 24s i nastapilo przepalenie korpusu pod koniec pracy! To ze nastapila erozja dyszy to wiedzialem bo to tylko szamot + gips, niedlugo kupuje cx5 wiec bedzie o wiele lepiej
Jaki ciag mial silnik to niewiem bo nie mam hamowni ale sadze ze samochodzik powinien napedzic
Co moge zrobic zeby nie przepalalo korpusu
Filmik: http://www.speedshare.org/BrT4k51jLH _________________ Bo gdy byłem dzieckiem piszczało mi w uszach:D |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Hmm ... mógłbyś sprobować korpus wykonać z papieru i szkła wodnego albo po prostu do pcvki pomiędzy ziarno a sama rurkę wstawić cienka papierowa tulejkę dobrze nasączona szkłem wodnym ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tryt

|
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 7:50 pm Temat postu: |
|
|
jak miałeś spalanie 24s to z Twoim karmelkiem jest coś nie tak  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
browcio

|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 11:05 am Temat postu: |
|
|
Test karmelki bez kanalu z dysza cx5.
filmik http://pl.youtube.com/watch?v=hvHIkdqJPJE
Faktycznie material na dysze z cx5 jest bardzo dobry! prawie zadnej erozji i cisnienie znacznie wieksze
ps. trzeba pomyslec o jakiejs hamowni... _________________ Bo gdy byłem dzieckiem piszczało mi w uszach:D
Ostatnio zmieniony przez browcio dnia Nie Paź 07, 2007 2:11 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
WodzU

|
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 1:57 pm Temat postu: |
|
|
wez dawaj filmy na youtube a nie na jakies share |
|