Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
crave
|
Wysłany: Wto Mar 06, 2007 11:00 pm Temat postu: Rękawy z włókna szklanego |
|
|
Dorwałem rękawy z włókna szklanego - rozciągają się od ~35 do 55mm, więc nie ma problemów z dobraniem formy, są dosyć tanie (detalicznie ~3zł/mb). Bywają też inne wymiary
Kupiłem też szklano-węglowy, ma dodatkowy pasek włókien węglowych (pewnie jakieś 5-10% całości) - cena nie wiele większa.
Na razie nałożyłem pierwszą warstwę, docelowo uważam że trzy powinny wystarczyć (2 szklane, 1 szklano-węglowa). O postępach prac będę pisał - uważam materiał za bardzo interesujący i praktyczny.
Fotki:
rękaw
po nałożeniu na formę i naniesieniu żywicy epoxy (odstające włoski od wałka do nakładania, niestety troszkę się mechaci)
Edit#1
Naciągnąłem drugą warstwę - szklano węglową:
na razie bez epoxy
Na warstwę zużywa się około 100g żywicy epoxy, więc podejrzewam, że ostatecznie korpus będzie ważył gdzieś 400g - ale zobaczymy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MadMax

|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 2:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam,
Całość po przesączeniu żywicą owiń grubszym kawałkiem folii ( np. ze sklepu ogrodniczego ). Gdy żywica utwardzi się - zerwij folię. Powierzchnia powinna być bardzo gładka.
P.S. Gdzie można kupić w/w rękawy ? _________________ Piotrek
----------- |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Korpus już prawie gotowy - nałożyłem planowane trzy warstwy. Wystarczyły by dwie, ale nie dopracowałem jeszcze wyrzucania spadochronu
Rura jest bardzo sztywna i robi wrażenie bardzo wytrzymałej. Waży 295g przy długości 1m i fi ~6cm, grubość ścianki wynosi około 2mm.
Korpus wymaga jednak wygładzenia - pewnie nałożę jeszcze żywicę i owinę folią jak napisał MadMax.
Fotki:
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
crave
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 8:14 pm Temat postu: |
|
|
sądząc po wiadomościach które dostaje, to wytworzyłem już wystarczające emocje dookoła powyższych rękawów
Rękawy kupiłem na:
http://www.havel-composites.com/index0.php?newlang=pl
(szary panel po prawej stronie - e-sklep - tam mają listę swoich produktów wraz z cenami)
Plusy tej firmy to szybka wysyłka, bardzo korzystne ceny i różnorodność w produktach, ale minusem jest przesyłka kurierska za około 18zł :/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ander
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2007 10:40 am Temat postu: |
|
|
btw. chętnie wykonam w ramach prób elementy z kompozytów. mam kupe maty szklanej emulsyjnej 300g i odrobine tkanin. do wyboru mam żywice havelpol 1, 9, 10 oraz spolchemie epoxy 371- bardzo gesta. niestety havel nie jest tak porządna firma jak sie wydaje, ale cóż. koszt produkcji to materiał wg cennika havla plus przesyłka. w temacie jestem początkujący i będę wdzięczny za jakieś publikacje w formie elektronicznej najchętniej. stąd też moja propozycja- trzeba potrenować |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|