|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Tomash dostêp próbny do MW

Do³±czy³: 27 Sty 2003 Posty: 382 Sk±d: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wys³any: Sob Mar 17, 2007 10:17 pm Temat postu: |
|
|
Samozap³on raczej nie nast±pi. Ale zaczn± reagowaæ, bêd± siê grzaæ, ¶mierdzieæ i nic z nich nie wyjdzie.
Tsh. _________________ Ju¿ tylko teoretyzujê, potrzeba mi r±czek by rodzinê utrzymaæ  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoss
Do³±czy³: 17 Lis 2006 Posty: 19
|
Wys³any: Nie Mar 18, 2007 9:28 am Temat postu: |
|
|
no w³a¶nie.... zrobi³em... ¶mierdzia³o naprawde strasznie... smród nie do wytrzymania... Gwiazdki... hmm... zapalane na ziemi pal± siê naprawde s³abo, a gdy obkleilem nimi scianki fb to bylo widac ladny bialy kolor ;p _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Go¶æ
|
Wys³any: Nie Wrz 02, 2007 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam.Wiem ¿e to oftop ale nie znalaz³em "lepszego" tematu aby oto zapytaæ . Chodzi mi o gwiazdki D1 glitter o sk³adzie
53.00% -KNO3
18.00% -S
11.00% -C (airfloat)
7.00% -AL (-325 mesh, spherical)
7.00% -NaHCO3
4.00% -Dekstryna
Czy mo¿na w tym sk³adzie zast±piæ al spherical al brightem? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lampek

Do³±czy³: 28 Maj 2007 Posty: 67 Sk±d: wiedziec wszystko
|
Wys³any: Pon Wrz 03, 2007 6:20 am Temat postu: |
|
|
nieeee tu koniecznie musi by¶ al atomized najlepiej ponad 325mesh. AL bright (p³atki) nadaj± sie w gwiadkach tylko na Silver wave
pozdro lampek
P.S to chyba bylo wiele razy na forum |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
Do³±czy³: 31 Sie 2007 Posty: 61
|
Wys³any: Nie Wrz 09, 2007 3:00 pm Temat postu: |
|
|
A co na to wszysktko stop Al-Mg, powszechnie PAMem zwany? Mo¿e da³oby radê jego u¿yæ? Chyba to sprawdze, bo AL atomized nie kupuje z racji ma³ej jego przydatno¶ci oprócz kilku efektów, bright jest wszechstronniejszy. Jako, ¿e pisaæ w dziale fajerwerki nie mogê, podam tutaj kilka przepisów na mieszanki wulkanowe, oraz sposó ich modyfikacji na gwiazdki. Dodam jedynie, ¿e wraz z trzema kolegami bêdziemy siê w³a¶nie uczyæ produkcji szelek, gdy¿ nasz mo¼dzierz miota pocisk o wadze ok. 150 gram na jakie¶ sto metrów (lot górê ok 4s.), jednak liftem jest tu proch chloranowy, gdyy¿ m³yn kulkowy jeszcze nie skoñczonny a i sposób produkcji tego prochu nie do koñca dopracowany... to to lecim.
Proporcje to czê¶ci wagowe
Mieszanka zielona:
Ba(NO)32 2
Al bright 0,5
Mg 0,5 (proszek lub przetarte w mozdzierzu opi³ki, opi³ki s± lepsze do wulkanu)
Mieszanka niemal nie palna na powietrzu - by³em mocno zdziwony. W wulkanie natomiast, piêkny, pe³ny zielony kolor. Jeden z najlepszych jakie widzia³em. Ta sama mieszanka moze byæ u¿ywana jako gwiazdki binduj±c lakierem NC. £adny efekt daje dodanie 0,5 C2CL6, lub PVC, lecz wtedy bindujemy ketonami np. acetonem.
Testowali¶my równie¿ mieszankê z PAMem, zamiast Ali MG, efekt inny, wed³ug nas gorszy, lecz to kwestia gusty, zielony wydaje siê ja¶niejszy
Czerwone:
Sr(NO3)2 3
KClO3 3
C6H12O6 - tak, to jest cukier (puder) 2
Mg 2 (proszek)
Piêkny kolor czerowny, bardzo ¿ywy, nie przygaszony przez aluminium, bo go nie ma Bez MG mo¿na siê obyæ, lecz kolor jest s³abszy, wtedy proporcje, licz±c od azotanu strontu 2:1:1. Bindowaæ NC lub 30% r-r alkoholu etylowego, wtedy dekstryny ok. 10%. Gwiazdki bindowane na alkoholu wyj±tkowo twarde. Nadaj± siê do du¿ych szelek - relatywnie d³ugo siê pal±. Nie testowane z dodatkowymi donorami chloru.
Bia³e:
KNO3 2
Al 1
Zwykle nie stosujemy KNO3 do gwiazdek, gdy¿ jest s³abszym utleniaczem ni¿ KClO3, lecz jest to miesznaka fotob³yskowa. Bindowaæ tylko na NC. Co tu du¿o mówiæ ³±dna bia³a kropa
Bia³e brylantowe:
Oczywi¶cie standart silver wave, czyli
KClO3 1
AL 1
W swej prostocie jedne z naj³adniejszych gwiazdek IMHO. Nie mamy z nimi problemów, je¶li chodzi o zapalno¶æ. Mo¿e zastosujemy kiedy¶ KMnO4, lecz z tym ju¿ mieli¶my wypadek, ale mniejsza o niego. Nastêpna próba to proporcje 2:1:1 z siark± - na wolnym powitrzu ten drugi fotob³ysk jesyt szybszy, zobaczymy jak bêdzie po zbindowaniu. Oczywi¶cie bindowaæ NC
¯ó³te:
Dopiero wczoraj, doszed³ nam NaNO3 (dziêki panu B&G ), tyle co wytestowali¶my, to mieszanka 3:2 NaNO#i MG proszek (¿ó³ty fotob³ysk, b. szybki, w wulkanie z dysz± zamienia siê w petardê o ca³kiem fajnej fali akustycznej). Wiêc gwiazdek jeszcze nie robili¶my. Testowaæ bêdziemy mieszanki z cukrem, chloranem potasu i metalami w mniejszej ilo¶ci. By³bym wdziêczny za przepis.
Chryzantemy i TT:
KNO3 44
C 44
Dex 6
S 6
NIE POLECAMY! Marna zapalno¶æ, s³aby ogon, naprawde cienizna
Proch czarny, py³ 75
C 10 (py³)
C 5 (proszek)
+10% dex
Polecmy - doprawy ¶witne gwiazdy, piêkny TT, lekko zmodyfikowany mo¿e byæ na golden
No i klasyczne chryzantemy - nie bêdê opisywa³, ka¿dy wie - piêkne
Wszystko bindowane na r-r alkoholu z wod± 30%
Niebieskie:
Najciê¿szy kolor do uzyskania. Testowali¶my kilka mieszanek, miêdzy innymi KClO3 2 CuCL2 2 S 1, ze zmian± CuCl2 na Cu2Cl2. Kolor -powiedzmy ok, ale wielko¶æ p³omienia do bani, a gwiazdki trudno zapalne, du¿a czê¶æ dziwnie siê nie spal. Du¿o czasu na nie po¶wiêci³êm - bezskutecznie. Nie wypróbowali¶my najlepszego przepisu, z racji braku wêglanu miedzi - przepis w fajerwerkach temat: gwiazdy - przepisy. Czekamy na jakie¶ fajne przepisy.
Obecnie w planach, gwiazdki glitter i modyfikowane gwiazdki golden rain. Wszytkie gwiazdy testujemy w star minach.
Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

Do³±czy³: 10 Cze 2006 Posty: 200
|
Wys³any: Nie Wrz 09, 2007 5:39 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Chryzantemy i TT:
KNO3 44
C 44
Dex 6
S 6
NIE POLECAMY! Marna zapalno¶æ, s³aby ogon, naprawde cienizna |
bo to trzeba umieæ zrobiæ! nie sadzaæ wêgla na 10h do kulowca... ja ni wiem co Wy chcecie od TT? toæ to jeden z najlepszych i najprostszych sk³adów... piêkne s±! _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wys³any: Nie Wrz 09, 2007 5:53 pm Temat postu: |
|
|
Tzn. co doka³dnie masz na my¶li, mówi±c umieæ zrobiæ? Mi siê du¿o bardziej podoba mieszanka oprata w du¿ej mierze na prochu z nadmiarem wêgla, ale mo¿e to kwestia gusty, w ka¿dym b±¼d razie:
- siarka technicza, kupiona od u¿ytkownika forum, sprwadza siê
- saletra sklepowa - przemielona w mo¼dzierzu
- wêgiel mielony powiedzmy minutkê w m³yku elektrycznym
- dextryna robiona - jest OK.
Wiêc nie wiem, co tu mo¿na z****æ. Chyba, ¿e wêgiel to maj± byæ kulki z 1-0.5 mm, ale nie widze zwi±zku z palno¶ci±. Tak czy owak, czekam na ciekawe pomys³y gwiazdek ¿ó³tych i dobre gwiazdki niebieskie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

Do³±czy³: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wys³any: Nie Wrz 09, 2007 6:44 pm Temat postu: |
|
|
Nie próbowa³em mieliæ 10h wêgla na gwiazdy bo uwa¿am ¿e to przesada ale wêgiel nie mo¿e byæ te¿ za s³abo zmielony bo iskry mog± spadaæ a¿ na ziemiê. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Nie Wrz 09, 2007 7:57 pm Temat postu: |
|
|
Delirius, je¶li piszesz ¿e gwiazdy TT to cienizna to mi a¿ nogi cierpn±,
Toæ to klasyka , Tiger Tail dr Shimizu!!! je¶³i podwa¿asz - dla mnie najwiêkszy autorytet to podziêkowa³
To prawda bo Tiger Tail trudno jest zrobiæ przyznaje ¿e za pierwszym razem to nie wiele mi z tego wysz³o, zmielenie i sam wêgiel maj± najwiêcej do gadania, sama mieszanka odmierzona dobrze zmielone sk³adniki to nie daje faktycznie ¿adnej rewelacji.
Cytat: | Tak czy owak, czekam na ciekawe pomys³y gwiazdek ¿ó³tych i dobre gwiazdki niebieskie. |
Panie Delirius i ogólnie drodzy koledzy (mi³o ¿e dzia³acie w grupie, szybciej pójdzie wam ze wszystkim) przepisów jest od groma, inaczej mówiac wpizdu. Nie ma na co czekaæ, tylko samemu sobie znale¼æ.
Ja mam spisanych z neta tyle przepisów i czasu zabrak³o (+ inne okoliczno¶ci na dzieñ dzisiejszy ) ¿eby sprawdziæ chocia¿ 1/3 z tego.. Nawet niebieski to nie problem, ale np trzeba mieæ AP oraz B.Cu
i CuCl!!! nie CuCl2. Odradzam stosowanie tego drugiego w po³±czeniu KClO3 i S, bo mo¿e byæ ¼le... hydroliza soli miedzi Cu2+ >> odczyn kwa¶ny, a to pó¼niej w reakcji z chloranem poci±ga pewne okoliczno¶ci za sob±.
Dobrze, ¿e jeszce Arkadiusz tutaj nie wpad³ i nie zrobi³ Wam wyk³adu Gdy¿ mia³ w praktyce pewnie nieprzyjemno¶ci z KClO3.
ps przed Wami wiele wiele pracy i czytania , wiêc nie bulwersujcie siê na teksty innych u¿ytkowników którzy znaj± siê co nie co.
Daje 2* lekko na sam pocz±tek Waszemu teamowi
pzdr.
PeDwa _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mrNitron

Do³±czy³: 29 Gru 2006 Posty: 37 Sk±d: ten dym???
|
Wys³any: Nie Wrz 09, 2007 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja aktualnie bawiê sie mas± TT(przyg do sylwka((w grudniu)) ). Mi na poczatku wychodzi³ efekt GT ale sie dopracowuje, to prawda gwiazdy s± piêkne. Czy kto¶ wie jakie jest optymalne rozdrobnienie wêgla do tego efektu(ile czasu mielicie)??
pondro _________________ Nie ma s³abych MW- s± tylko silne i silniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wys³any: Pon Wrz 10, 2007 3:21 pm Temat postu: |
|
|
Pirotechmanie, broñ ciê mr God, ¿e TT nie polecamy. Z tego co widzê na filmach s± niesamowite! Chodzi³o mi o t± jedn± konkretn± mieszankê 44 44 6 6. Widzê tutaj du¿± bulwersacjê - spoko, my narazie jeste¶my na pocz±tku drogi, te gwiazdki zrobili¶my ledwie dwa razy i za ka¿dym razem efekt by³ jak w pierwszym po¶cie - z tego co widzê, pewnie nasza wina. Pewnie to przez nas i najprawdopodobniej, tak jak mówisz P2, wina le¿y w wêglu. Tak jak mówi³em wêgiel drzewny, lecz nie wiem, cyz z snosny, minutê mielony w m³yku elektrycznym, przesiany. Mo¿na ¶mia³o powiedzieæ ¿e py³. W takim razie pobawie siê z innymi wêglami i bêdê je robi³ do skutku. Ale te gwiazdy na prochu czarnym i dwóch rodzajach wêgla te¿ s± przednie. Jako ¿e w naszym teamie ja zajmujê siê gwiazdkami, a jeszcze pisaæ w fajerwerkach nie mogê, to walnê tutaj filmiki, z naszych 2 star mine (ma³a czê¶æ). Pierwszy, to standardowe silver wave, drugie za¶ to zmodyfikowany japoñski przepis na golden rain, to jest 46% KClO3, 32% Al bright, 14% Fe proszek 8% dextryna (nastêpnym razem wytestuje proszek MG zamiast Al Bright) polecia³y jedynie na dwa metry z kawa³kiem i ogólnie siê nie uda³o, lecz chcia³em pokazaæ same gwiazdki.
http://www.uploader.pl/?d=8ED8BB6C1
http://www.uploader.pl/?d=3DF52C071
Ja szuka³em przepisów d³ugo i albo trafiaja sie kosmiczne odczynniki, albo lipne przepisy. Co do CuCl2, na wikipedi np. pisze, ¿e tylko z tego da siê wyci±gn±æ niebieskie zabarwienie. Tak, wiem, to jest zwyk³e nie prawda, mamy te¿ CuCl i wydaje siê lepszy, lecz jest 2x dro¿szy. Pozatym, nie mamy CuCO3, lecz posiadamy uwodniony Cu(NO3)2 - ponoæ dobry substytut po wysuczeniu - sprawdzimy. Tak czy owak, P2 je¶li posiadasz te przepisy na kompie w formie pliku tekstowego - by³bym wdziêczny za przes³anie mi, lub przedstawienie tutaj choæ fragmentu, o gwiazdach ¿ó³tych i niebieskich.
BTW, wiecie mo¿e, czym mo¿na zast±piæ takie odczynniki, jak parlon, czerwona guma, siarczek antymonu (jaka jest jego rola w gwiazdach stroboskopowych, lub golden rain?), parlon czy dechloran? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

Do³±czy³: 12 Maj 2002 Posty: 834 Sk±d: z mo¼dzierza ;)
|
Wys³any: Pon Wrz 10, 2007 11:15 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Tak jak mówi³em wêgiel drzewny, lecz nie wiem, cyz z snosny, minutê mielony w m³yku elektrycznym, przesiany. Mo¿na ¶mia³o powiedzieæ ¿e py³. |
"Mo¿na ¶mia³o powiedzieæ", japierdziele pisa³em o tym, pisa³em
I nie ma siê czemu dziwiæ, w m³ynku elektrycznym to mo¿ecie sobie mieliæ pieprz na py³ek do zupy...
Gdyby¶cie to przesiali, zobaczyliby¶cie jak was ludzkie oko oszuka³o (gdzie¶ jest temat o produktach które przesiewa³em). Tylko m³yn kulowy mo¿e zrobiæ naprawdê m±czke, powiedzenie HF "mase³ko" z prochu czarnego. Wasz m³ynek przy takim rozdrobnieniu jakie potrzebuje Tiger Tail, mo¿na powiedzieæ, ¿e nie zmieli³ tego wêgla.
CuCl dro¿szy, trudno, nie wsyzstko tanie.
azotan miedzi(II) jest do bani, nie nadaje siê do pirotechniki do bezpo¶redniego u¿ycia, z tego to siê robi roztwór po czasie.. lepiej przerobiæ na zas. wêglan miedzi i bêdziecie go ju¿ mieæ.
Sb2S3 >> S
Rgum >> dex lub szelak lub iditol (?)
parlon >> pcv, C2Cl6 (itp chloropochodne)
Ale to i tak nie wychodzi za dobrze cie¿ko zast±piæ red gumê czy Sb2S3, teoretycznie i praktycznie efekt (zwykle) nie bêdzie taki sam..
http://www.wfvisser.dds.nl/indexEN.html
czy pfp database
albo
http://www.vk2zay.net/composition_index.php
ale nie ma co liczyc ¿e bêd± ³atwe odczynniki, tak ju¿ ten ¶wiat (albo niebieski Irkacka, tez jest ³adny)
dobra wiêcej ju¿ nie pisze, dosyæ tego
P2 _________________ Szelka jest ma³ym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piêkny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
Wys³any: Wto Wrz 11, 2007 12:36 am Temat postu: |
|
|
Piroman2 napisa³: |
Sb2S3 >> S
Ale to i tak nie wychodzi za dobrze cie¿ko zast±piæ ... Sb2S3, teoretycznie i praktycznie efekt (zwykle) nie bêdzie taki sam..
P2 |
Nie trzeba tego zastêpowac. Mówisz i masz w dziale gie³da
G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wys³any: Wto Wrz 11, 2007 2:18 pm Temat postu: |
|
|
B&G reklamy nigdy za wiele co? - aale dziêkujemy za odczynniki, pierwsza klasa, bardzo fajne petardy na azotenie sodu wychodz±, nie spodziewali¶my siê akiego kopa, a na weekend zrobimy MPF-42
Co do wêgla pisa³em P2, ¿e wêgiel ten przesiali¶my. Ba i to nie przez sitko, a przez dwukrotnie z³o¿on± poñczochê Grubszy wêgiel zachowali¶my do mieszanin iskrz±cych of course - piêknie daje
Dechloran zast±pimy prawdopodobnie C2C6, przedni odczynnik.... czerwona guma.... mamy iditol, co prawda ma³o ale zawsze, no zobaczymy, a nad siarczkiem antymonu siê pomy¶li.
Co do azotanu II miedzi - ja czyta³em, ¿e to dobry substytut wêglanu, ale polegam tutaj na wszym do¶wiadczeniu... Jaka¶ reakcj±? mo¿e wymiana z CaCO3?
Co do CuCl2, mo¿e siê przy nim trochê upieram, ale spojrzmy na sk³ad gwiazdek Irkacka (sorry jak nick przekrêci³em:P), który zawiera w³a¶nie CuCl2, a gwiazda jest... piêkna.
Hmm... mo¿e jakie¶ rady co do u¿ywanych odczynników/robocizny przy tworzeniu gwiazdek TT?
Czekam na fajne przepisy ¿ó³tych (szybko zapewne obczaimy, ale... ) i niebieskich (na prawde szukam w necie i znale¼æ nie mogê, a sk³ad KClO3 40% CuCl2 40% i S 20% jest do <ty³ek>) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
marcin1197

Do³±czy³: 01 Wrz 2007 Posty: 6
|
Wys³any: Wto Wrz 25, 2007 3:19 pm Temat postu: |
|
|
A mo¿e byæ lakier o nazwie "lakier nitro extra"?Jego sk³ad toksylen,toluen,octan etylu. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
marcin1197

Do³±czy³: 01 Wrz 2007 Posty: 6
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nuclear AttAck

Do³±czy³: 13 Lip 2006 Posty: 8
|
Wys³any: Wto Wrz 25, 2007 8:55 pm Temat postu: |
|
|
Witam!!
U¿ywa³em tego lakieru jeden raz(akuratnie taki w domu znalaz³em) i stwierdzi³em, ¿e jest kiepskawy. Nie mam pojêcia czym to jest spowodowane(ma³± zawarto¶ci± NC?). Ogólnie rzecz bior±c gwiazdki pali³y siê na nim kiepsko(trzeba by³o naprawdê grubo primera na³o¿yæ) i do tego zamiast ³adnego koloru gwiazdek Green i Red TT przebija³ ¿ó³ty ogieñ(czego przy innym lakierze nie by³o). Sch³y te¿ jako¶ d³u¿ej. Ca³e szczê¶ci, ¿e by³y to ma³e partie gwiazdek. Ogólnie nie polecam stosowania tego lakieru.
Pozdrawiam, Tomek |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wys³any: Pon Pa¼ 15, 2007 6:04 pm Temat postu: |
|
|
Je mo¿e tylko szybko wymienie niektóre + i - bindowania na caponie i kleiku dextrynowym.
Capon
zalety:
-szybko schnie
-gwiazdki ³adnie twardniej±
-wspomaga zapalno¶æ gwiazd dziêki nitrocelulozie (wy¶mienity do Silver Wave)
-nie zawiera wody (przy niektórych gwiazdkach to konieczno¶æ)
wady:
-uci±¿liwy zapach
-warstwa zewnêtrza gwiazdy schnie du¿o szybciej ni¿ ¶rodek, jest to k³opotliwe przy gwiazdkach o wiêkszej ¶rednicy, gdy¿ pozornie wysuszona gwiazdka w ¶rodku okazuje siê mokra
-dostêpno¶æ i cena
R-r alkoholu + dextryny
zalety:
-dostêpno¶æ, dextryny do zrobienia w domu
-cena (denat )
-po d³u¿szym czasie schniecia ni¿ na caponie (ale jednak) gwiazdki s± nie tylko twarde, ale i nie s± kruche
wady:
-d³u¿szy czas schniêcia, lecz przy wiêkszych gwiazdkach moze byæ to nawet zalet±, z racji bardziej równomiernego schniêcia
-r-rem trzeba gospodarowaæ z umiarem, gdy przecholujemy, mo¿emy sobie troche poczekaæ, a¿ papka nada siê do formowania z niej gwiazd
-zawiera wodê no i z tym zwi±zany problem schniêcia czê¶ci gwiazd zawieraj±cych higroskopijne odczynniki
Chyba zrobie oddzielny topic po¶wiêcony problemom z gwiazdkami (mimo pozornie poprawnie zrobionych wg. przepisu)no i testów z ró¿nego typu masami gwiazdkowymi, bo tego mi tu brakuje  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
lampek

Do³±czy³: 28 Maj 2007 Posty: 67 Sk±d: wiedziec wszystko
|
Wys³any: Wto Pa¼ 16, 2007 4:10 pm Temat postu: |
|
|
Delirius napisa³: |
-wspomaga zapalno¶æ gwiazd dziêki nitrocelulozie (wy¶mienity do Silver Wave)
|
wspomaga chyba raczej utrudnia swoje pierwsze w ¿yciu gwiazdki robi³e samego pcz i bindowane NClakiem, zapala³y sie z do¶æ duzym trudem ale jednak jest niezastapiony gdzie w sklad gwiazdki wchodzi duzo py³u metalu np. jak powiedzia³e¶ Silver wave |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Delirius
|
Wys³any: Wto Pa¼ 16, 2007 4:26 pm Temat postu: |
|
|
Utrudnia? Szczerze mówi±c, pierwsze s³ysze. Moje gwiazdki ³atwozapalne (teoretycznie) bindowane na caponie, zapala³y siê wy¶mienicie. Natomiast gwiazdki trudno zapalne typu Silver Wave, no có¿, nadal by³y trudno zapalne, od zap³ki lontu itp. ale tam gdzie mia³y zostaæ u¿yte, czyli w moim przypadku w SM zapala³y siê wspaniale, jak mówi³em zapalno¶æ --> 100%, sam zobacz na filmie. By³y bez primera.
BTW nitroceluloza si³a rzeczy musi wrêcz u³atwiaæ spalanie. Chyba tutaj nie muszê mówiæ czym jest i do czego sie j± obecnie stosuje.
Najnowsze spostrze¿enia odno¶nie kolorów:
- kolor czerwony jest sakramencko ³atwy do uzyskania
- nowy sk³ad na kolor zielony, bardzo ³adny nawet w silnym ¶wietle dziennym, to zmodyfikowny MPF-42, tj. 40% Ba(NO3)2 36% KClO3 15% PAM 200 mesh 9% S. Binder dowolny
- odno¶nie gwiazdek ¿ó³tych, pozornie ³atwych do uzyskania, ostateczny sk³ad przedstawia siê tak: 40% KClO3 17% Al bright 28% NaNO3 15% PVC
Wnioski: bez PVC masa pali siê ¶wiat³em bia³o-¿ó³tym. W celu uzyskania g³êbszego koloru nale¿y dodaæ donoru chloru. Nie wolno jednak przesadziæ, gdy¿ kolor nie bêdzie ¿ó³ty, a pomarañczowy. Zast±pienie Aluminium cukrem, da³o kolor pomarañczowy. Inne reduktory nie testowane.
- gwiazdy/masy niebieskie.... najtrudniejsze do uzyskania:
nie ³±czyæ CuCl2 z magnezem - CuCl2 jest higroskopijny, przy mieszaniu CuCl2 i Mg, dochodzi do grzania siê masy i wydzielania siê gazów. Podobnie jest z Al bright, jednak masa grzeje siê dopiero po dolaniu do nej bindera, obojêtne czy bêdzie to capon czy r-r alkoholu. Zadowalaj±cy efekt niebieskiego koloru, uzyskali¶my dopiero, stosuj±c mieszankê pamu 200 mesh 33% i CuCl2 66% - miesznka siê nie grzeje i mo¿na j± ³atwo bindowaæ (ale brudzi). Jeszcze lepszy efekt uzyskali¶my stosuj±c w tych samych proporcjach CuCl. Gwiazdka, podczasz spalania centum ma bia³e, im dalej tym bardziej jest niebieska. Testy nie s± zakoñczone, spróbujemy jak najbardziej stonowaæ ten bia³y kolor na rzecz niebieskiego, byæ mo¿e z pomoc± przyjdzie PVC lub HCE
Nie wiem, czy zak³±daæ osobny temat odno¶nie spalania pojedyczych gwiazdek na ziemi i ogólnie problemów z wytworzeniem gwiazdek mimo np. dok³adnego robienia z w³a¶ciwym sk³adem, ale narazie napiszê tutaj (jakby co, niech mod da mi znaæ by za³o¿yæ osobny temat)
Ja mam problem odno¶nie gwiazd tiger tail i podobnych prochowych. Maj± one dawaæ gêst ogon iskier. Nie wiem jednak jak spalaj± siê one postawione na ziemi. Mi np. pali siê tylko z zewn±trz sypi±c kilka wêglowych iskier (schniêcie - tydzieñ temp. 20 stopni)
W tej chwili nie ma jak sprawdziæ, jak gwiazdki te zachowuj± siê w locie - cz np. gwiazdka sie stopniowo rozrywa, sypi±c gêsto iskrami, czy co¶ innego. Dodam, ¿e wszystkie sk³±dniki s± dok³adnie zmielone, a s³ysza³em i¿ jest to kluczem.
Problem jest istotny, bo gwiazdy nie wymagaj± kosmicznych odczynników, a s± bardzo efektowne.
POMOCY - ma kto¶ mo¿e jaki¶ filmik ze spalania jednej gwiazdki, lub mo¿e udzieliæ rad? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników na tym forum Nie mo¿esz pobieraæ plików z tego forum
|