Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 9:58 pm Temat postu: PIROTECHNIK |
|
|
Słyszałem, że aby zostać pirotechnikiem, należy ukończyć politechnikę (wydział chemiczny).
Jeżeli się mylę, chciałbym, aby ktoś mnie poprawił; jeśli nie, chciałbym wiedzieć z czego jest potrzebna matura na ten wydział (zapewne z matmy ale czy z chemii też ?). |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jeremi

|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 10:01 pm Temat postu: |
|
|
Matematyka i chemia. Najlepiej wszystko na rozszerzonym, a teraz do nauki . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Wrz 19, 2007 11:28 pm Temat postu: |
|
|
to zależy bo zeby zostac pirotechnikiem to trzeba mieć papiery, ale nie koniecznie z politechniki a i przede wszystkim troszkę pieniążków wiedzy i szczęścia jak to zawsze. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 6:51 am Temat postu: |
|
|
A czy matma musi być rozszerzona ?... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 7:04 am Temat postu: |
|
|
Zeby byc pirotechnikiem, to wcale nie potrzebujesz politechniki, pokusze sie o stwierdzenie, ze wcale nie potrzebujesz studiow. Tak sie sklada, ze praca pirotechnika to nie mieszanie proszkow, klejenie szelek czy toczenie gwiazdek. Tak naprawde to fizyczna (czasem bardzo ciezka) praca, to zapieprzanie z 50kg skrzynkami po sloncu, po deszczu, po sniegu (sniegu jeszcze nie doswiadczylem:)) o 5:00 rano w dzien jak i o 2:00 w nocy.
Jezeli naprawde chcesz sie tym zajmowac to zglos sie do jakiejs firmy w Twojej okolicy i popros o praktyke. Po pierwsze zobaczysz czy tak to sobie wyobrazasz, a po drugie dzieki praktyce bedziesz mial mozliwosc odbycia "kursu" w Zielonce.
Pozdrawiam i zycze wyrwalosci
Irek  _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 4:53 pm Temat postu: |
|
|
Aha.
To skąd pirotechnik zna się na materiałach wybuchowych:
ich reakcjach chemicznych ?
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Czw Wrz 20, 2007 5:07 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 5:08 pm Temat postu: |
|
|
To w takim razie kto się zajmuje tworzeniem materiałów wybuchowych ?
Jest taki zawód ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
metroid90

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 7:03 pm Temat postu: |
|
|
metroid90 napisał: | Dornn napisał: | To w takim razie kto się zajmuje tworzeniem materiałów wybuchowych ?
Jest taki zawód ? |
od tego są Chińczycy, "od tego są oni"  |
edit: A IrkaceK rozumiem, że ty jesteś w branży? Jakby co, to powiedz coś więcej na temat takiej pracy ja np. lubię taką pracę do której trzeba wstawać o 5 nad ranem i rozkładać kilometry kabli 
Ostatnio zmieniony przez metroid90 dnia Czw Wrz 20, 2007 7:26 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 7:58 pm Temat postu: |
|
|
Aktualnie odbywam praktyke. Coz tu mozna powiedziec wiecej ? Jak jest ladna pogoda to praca calkiem przyjemna. Swieze powietrze, ladne panie w okolicy . Wieczorem pokazik i najczesciej szybkie spakowanie skrzyn na auto (wtedy to mozna powiedziec, ze robota pali sie w rekach ) i do domku. Gorzej jak leje i jest zimno... wtedy zbrojenie na ciezarowce, potykanie sie o siebie, potem rozkladanie w deszu, laczenie kabli skostnialymi palcami, a mokre ciuchy zrzuci sie dopiero w domu, najczesniej nie wczesniaj jak za pare godzin.. Po pokazie zbieranie mokrych, sporo ciezszych skrzyn.
Robota praktycznie nie ma nic wspolnego z pirotechnika jaka mamy na forum. Strzela sie tylko z komercyjnych materialow 1.3G i 1.4G. Zadnego mieszania, klejenia itp. Najblizszy kontakt z pirotechnika to wkladanie kul do mozdzierzy i laczenie ich lontem.
No, ale tez z drugiej strony mozna zobaczyc kawalek Polski (a czasem i Europy), jak sie szybciej uwinie z rozkladaniem to mozna wejsc tam gdzie "zwykli smiertelnicy" nie maja wtepu, no i ostatecznie robi sie przy tym co sie lubi
Pozdrowienia _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 10:39 am Temat postu: |
|
|
Dornn napisał: | To w takim razie kto się zajmuje tworzeniem materiałów wybuchowych ?
Jest taki zawód ? |
technolog MW i inni chemicy którzy mają taką specjalizację jak MW i z tym związane..
A najlepsze do tego rozwiązanei to tutaj (jeśli chciałbyś się uczyc o MW i piro)
http://www.wtc.wat.edu.pl/studia.html
kierunek chemia, a później specjlaność
-materiały wybuchowe i pirotechnika,
pozdrawiam
PeDwa _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 12:20 pm Temat postu: |
|
|
Po co te studia jak MSWiA wydaje kwit ( koncesje ) po jednodniowych "studiach" na renomowanej "uczelni" IPO albo WITU. Jak każdy wie jeden dzień studiów RENOMA daje tyle samo co magisterka z MW i piro . Ale studia są ważne byle nie zaoczny licencjat na stosunkach międzynarodowych bo ................. szkoda czasu
Śmieszne, że mi po 5 latach wyburzeń z MW - abu zniszczyć np. fundament betonowy - nakazano skończyć studia budowlane. Dziś to dla mnie już tylko zabawna historia ale kilka lat temu nie było mi do śmiechu- .
Jedno jest ważne. Wiedzy i praktyki nie zastąpi żaden kwit .
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Najwiekszym debilizmem jest to iz papierek z WITU trzeba odswiezac co 5 lat.
Zaslyszana historia z wykladow na wspomnianym kursie:
Wchodzi wykladowca i zaczyna:
-Wiem ze Panstwo zajmuja sie tym przynajmniej od paru lat i wiedza Panstwo zapewne wiecej niz ja, ale musimy jakos ta godzine wytrzymac.
Gdyby koncesja byla dozywotnio to na pewno bym sobie ja sprawil, ale placic ~1700zl co 5 lat... musze to jeszcze przemyslec.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Chemik
|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 5:06 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Chciałbym się dokładnie dowiedzieć co i jak zrobić żeby zostać pirotechnikiem, chodzi mi głównie o pokazy, ponieważ od dziecka kręciły mnie fajerwerki i chciałbym z tym wiązać swoją przyszłość.
A więc ukończyłem technikum Chemiczne o profilu analityk, więc wiedze o Chemii mam, teraz gdzie miałbym się skontaktować, aby załapać się do tekiej grupy. Czy muszę robić jakieś licence, czy iść do wojska? Proszę o pomoc. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Front

|
Wysłany: Pon Sty 02, 2012 8:44 pm Temat postu: |
|
|
do pokazów to przede wszystkim bo trzeba sie znać na elektronice i mieć powiedzmy "wizję" zakładasz firme kupujesz chińszczyznę i do dzieła  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
sadafag

|
Wysłany: Pią Sty 06, 2012 1:45 am Temat postu: |
|
|
Produkcja podstawowych fajerwerków to nie są żadne tajemne arkana.
Dostajesz koncesje i hula. Gorzej jest z sekwencyjnym odpalaniem, tutaj warto sporo poczytać, albo znaleźć kogoś kto wie jak należy sie obslugiwać elektroniką  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Chemik
|
Wysłany: Nie Sty 08, 2012 8:07 pm Temat postu: |
|
|
Chodzi mi oto że chciałbym odbyć praktykę a poźniej być członkiem takiej grupy co organizuje owe pokazy. W jaki sposób się z taką grupą skontakować?? Czy po pokazie w moim mieście podejść czy jak ?? I czy wogole jest taka mozliwość znalezienia miejsca w takim gronie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Ripper87

|
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 7:01 pm Temat postu: |
|
|
Pamiętaj: życie depcze wyobraźnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Wto Sty 10, 2012 7:03 pm Temat postu: |
|
|
A tak na serio: poszukaj takich grup w internecie, zadzwoń do nich i spytaj. Nie przejmuj się, jeśli pierwszych 5 po prostu odłoży słuchawkę lub zacznie się śmiać  _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mateus
|
Wysłany: Sob Sty 07, 2017 5:13 pm Temat postu: |
|
|
jak tak patrze na te filmy https://www.youtube.com/watch?v=4fqOv7ZZlNo
to marzę o takiej firmie z handmadowymi fajerwerkami i tak spokojnie robić to co się lubi
Ale jak to mówią marzenia się spełniają
Ps:Wiem że mnie to by wyszło kilka milionów ale jak dożyję tak 90-tki to uzbieram troszke pieniążków . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kivae
|
Wysłany: Sro Sty 25, 2017 10:19 am Temat postu: |
|
|
Świetnie zmontowany film to tak przy okacji
Co do marzeń, to chociaż w nich możesz sobie układać takie wizje, bo pewnie cięężko będzie to zrealizować Ale fakt, chciałoby się  _________________ Wejdźcie na www.wiekszepiersi.net.pl, są tam sposoby na powiększanie piersi |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|