Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Lepiszcza do AP [ammonium perchlorate]
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Paliwa rakietowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
ksard

Do陰czy�: 07 Lis 2003

PostWys豉ny: Nie Lut 18, 2007 7:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:
Co do profi lepsizcza mo瞠 spr鏏ujesz 浩 ( paliwo 浩PA ). Iskry u Ciebie s� inne i jest ich mniej bo stosujesz Mg a ja Al i tak juz zostanie bo Al jest 豉twiej kupi�.

Very Happy a my郵isz, 瞠 nie pr鏏owa貫m ? Paliwo nazywane przeze mnie FCP - to w豉郾ie kompozycja AP z 烈.
I jeszcze jedno sprostowanie - ja r闚nie� stosowa貫m Al a nie Mg (m闚i� tu o paliwie SRB, kt鏎e by這 stosowane w Ksardzikach i SR 77).
Mg stosuj� w paliwie Blue Angel.

Co do testu z wiert貫m - jak nie trudno zauwa篡�, silnik nie wytworzy� na tyle du瞠go ci庵u, aby unie嗆 je w g鏎�. Paliwa z AP ukazuj� swoje prawdziwe oblicze niestety dopiero w momencie, kiedy parametry w komorze spalania osi庵aj� pewien krytyczny poziom ci郾ienia. To za� mo瞠 mie� miejsce tylko w odpowiednio mocnych korpusach.
Papier na to nie pozwoli - ale to nie znaczy, 瞠 nie mo積a stworzy� SR- papierowca dla potrzeb komercji - jak wida� to zreszt� po Twoich ostatnich dokonaniach. Tu g堯wn� przeszkod� i trudno軼i� jest poradzenie sobie ze zjawiskiem "ciufania". Ty to jako� min掖e� Very Happy .

Poczekajmy do test闚 na hamowni - to powinno wiele wyja郾i�.
Pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lut 18, 2007 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiert這 wa篡 1.5 kG :- ). AP bez wczesniejszej obr鏏ki Z1 nie wi捫e z 浩 bo wyci庵a z niego Z1. Albo trzeba dac spory nadmiar Z1 i czekac na odgazowanie ale czeka� te� 幢e bo wi捫e juz nam 浩. Paliwo warte test闚.

Nie mam ksi捫ki Sta貫 PR - Syczewskiego. Pinot pisa� o oksymach ( w tej ksi捫ce pisze ) jako - chyba - regulatorach n w prawie szybko軼i spalania - maja powstawa� z utwardzacza ( ? ) silikonu w czasie jego spalania. Wg mnie jednak bardzo korzystny wp造w na palenie si� AP ma obecno嗆 ciek貫go 簑磧a ( byle nie za du穎, st康 trzeba da� nie co wi璚ej Al ). Byc mo瞠 豉two to sprawdzi� i do paliwa typu ZEPA doda� kilka % mielonego piasku Wink

ZEPA u mnie nieco ciufcia豉 Wink

Mi貫go wieczoru A

PS. Ma kto� ksi捫k� SPR ?
Powr鏒 do g鏎y
B&G

Do陰czy�: 12 Wrz 2003
Sk康: U�

PostWys豉ny: Pon Lut 19, 2007 12:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:
Nie mam ksi捫ki Sta貫 PR - Syczewskiego.PS. Ma kto� ksi捫k� SPR ?

No to ju� masz Wink
http://rapidshare.com/files/596579/Krowicki_K__Syczewski_M_-_Stale_Paliwa_Rakietowe_-_Wyd_1_-__WMON_Warszawa.djvu
a tu znajdziesz programik do djvu i kilka innych pierd馧
http://forum.vmc.org.pl/viewtopic.php?t=11077
pozdrawiam G.M.

Senks :- ). W djvu mam 99 % ksi捫ek w wersji elektronicznej.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
YagYelskY

Do陰czy�: 08 Gru 2002
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Sro Lut 28, 2007 7:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam!
PINOT napisa�:
Silikony Polskie wprowadzi造 na rynek elastomer poliuretanowy:

http://www.silikonypolskie.pl/ps/produkty/pro_w/produkty_gumofix_a_b.htm

Czy kto� robi� jakie� testy tego lepiszcza? G堯wnie interesuje mnie to jak Gumofix sprawdza si� w paliwach wysokoenergetycznych...
Jego cena nie jest wyg鏎owana i mo磧iwe jest zam闚ienie wysy趾i od producenta.
Dajcie zna� czy warto sobie g這w� zawraca�...
Pozdrawiam!
Powr鏒 do g鏎y
simsigver
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Mar 02, 2007 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrym materia貫m wi捫帷ym do stopin i by� mo瞠 paliw rakietowych jest klej tapicerski Bonaterm (kauczuk polichloroprenowy i 篡wica reaktywna) schnie w takim czasie jak butapren ale jest znacznie elastyczniejszy. Zap豉ci貫m 64z� za 5dm3 (4kg). Sk豉d rozpuszczalnik闚 - frakcja heksanowa 80%, toluen 30%, aceton do 16%, octan etylu do 12% - zawiera 陰cznie do 80% rozpuszczalnik闚.
Strona producenta www.bochemia.com.pl
Dost瘼ne s� tam te� inne kleje w tym poliuretanowe doskona貫 dla modelarzy rakiet.

pozdr Wink
Powr鏒 do g鏎y
Sylwek

Do陰czy�: 17 Sty 2007

PostWys豉ny: Pi� Mar 02, 2007 3:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mo瞠 by� problem z tym lepiszczem z powodu du瞠j ilo軼i rozpuszczalnik闚 a co za tym idzie b璠� pory w paliwie. Ale to ju� by這 Wink patrz prace Pirotechmana i s造nne zalewanie SR denaturatem jak dobrze pami皻am Wink
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Mar 03, 2007 6:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

simsigver napisa�:
Sam toluen wystarczy Wink

Ka盥y rozcie鎍zalnik lub rozpuszczalnik nie rozpuszczaj帷y lepiszcza w paliwe.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
robercik

Do陰czy�: 15 Mar 2007
Sk康: Gdynia

PostWys豉ny: Pon Wrz 03, 2007 11:55 am    Temat postu: IMPULS Wx列IWY 200 PRZEKROCZONY Odpowiedz z cytatem

Cze嗆
Chcia貫m podzieli� si� wra瞠niami z testu statycznego silnika z paliwem opartym na AP. Paliwo i silnik zbudowa� Knod Cool jakie� dwa lata temu wi璚 bloki paliwowe zd捫y造 dobrze wyschn望 Laughing
Paliwo w sk豉dzie 75AP5Al1CuO19Polibutadien dostarczy這 impulsu w雀ciwego 203,3 z hukiem kt鏎y zrywa czapk� z g這wy Twisted Evil .
Fala uderzeniowa wywo豉豉 wra瞠nie kr鏒kiego bulu w uszach z odleg這軼i 40m Exclamation
Silnik zawiera� 160g paliwa i wykonany jest z rurki alluminiowej a dysza ze stali wklejana jest na silikon i zabezpieczana 鈔鏏kami.

Na filmie s造cha� "wystrza�" silnika, wida� te� jak dysz� opuszczaj� kawa趾i lu幡o wsypanej masy zapalaj帷ej: http://www.rakiety.pomorze.pl/AP/AP.160g.Kn200.avi

Hamownia ponownie spisa豉 si� znakomicie. Na rysunku wykres pracy slinika.

Knod przesadzi� z mas� zap這now� - pik zap這nowy przesterowa� hamowni� na poziomie 170kg, potem jednak praca silnika odby豉 si� bez zak堯ce�.
Pierwszy raz widzia貫m zawodowe paliwo w akcji - to ju� nie s� przelewki - zerodowa這 dysz� z nierdzewki Shocked a to przecie� tylko 160g Exclamation

pzdr

Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Czw Mar 27, 2008 9:14 am, w ca這軼i zmieniany 2 razy
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Pon Wrz 03, 2007 3:44 pm    Temat postu: w這sy d瑿a 8) Odpowiedz z cytatem

To raczej chyba wytopienia dyszy ni� erozja na skutek 軼ierania. Bardziej trafnym okre郵eniem by豉by ABLACJA
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
ksard

PostWys豉ny: Wto Wrz 04, 2007 7:07 am    Temat postu: Re: IMPULS Wx列IWY 200 PRZEKROCZONY Odpowiedz z cytatem

robercik napisa�:
Fala uderzeniowa wywo豉豉 wra瞠nie kr鏒kiego bulu w uszach z odleg這軼i 40m Exclamation

To jest to ! - znam to uczucie. Do鈍iadczy貫m go przy testach moich silnik闚.
Niestety, materia� filmowy nie oddaje zupe軟ie pot璕i pracy silnik闚 zw豉szcza tych z paliwami na AP.

Jednym s這wem sukces - i moje gratulacje dla KNODA.

Otrzymany impuls potwierdza wyliczenia teoretyczne dla tego paliwa.

To jest ju� profesjonalny silnik i profesjonalna hamownia.

Jest to kolejny dow鏚 na to, 瞠 silniki z paliwami wysokoenergetycznymi musz� by� zbudowane z metalu ( lub ostatecznie z PVC) - czy si� to komu podoba, czy te� nie.

Papierowe silniki nigdy nie osi庵n� tak dobrych parametr闚 jak te, widoczne powy瞠j na wykresie.

pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
fox

Do陰czy�: 10 Lis 2003
Sk康: Wielkopolska

PostWys豉ny: Sro Wrz 05, 2007 10:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ech

Tylko pozazdro軼i� Embarassed . Czy kto� zna jakiego� przyst瘼nego dystrybutora kauczuk闚 polibutadienowych, wsz璠zie tylko hurtem chc� Rolling Eyes . Sam ostatnio zaaferowany jestem zastosowaniem silikon闚 z rodziny gumosili, niekt鏎e maj� naprawd� godne uwagi parametry.

pozdrawiam

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Wrz 07, 2007 6:24 pm    Temat postu: Re: IMPULS Wx列IWY 200 PRZEKROCZONY Odpowiedz z cytatem

robercik napisa�:
..... Paliwo i silnik zbudowa� Knod Cool jakie� dwa lata temu wi璚 bloki paliwowe zd捫y造 dobrze wyschn望 Laughing
Paliwo w sk豉dzie 75AP5Al1CuO19Polibutadien dostarczy這 impulsu w雀ciwego 203,3 z hukiem kt鏎y zrywa czapk� z g這wy Twisted Evil . ........Silnik zawiera� 160g paliwa

Witam

Tak sobie my郵� czy ma sens hamownia
w fazie wst瘼nej budowy silnika skoro to co Wam wychodzi mi wyjdzie na papierze maj帷 za dane ci篹ar paliwa i czas jego pracy oraz film z pracy.

Dla silnika Paw豉 ( knod ) mamy :

m = 160 G i t = 0,8 s , Impuls w�. mozna policzy� w Properze a ja bym przyj掖 bez liczenia 200 s.

St康 maj帷 na uwadze definicj� impulsu w�. otrzymujemy

F鈔 = 40 kG

Poniewa� silnik bardziej dynamicznie pracuje w czasie pierwszych 0,5 sek wi璚 F b璠zie na pewno minimum o 50 % wy窺ze. Wida� te dane na wykresie.

Jak b璠zie dla silnika Stru�. Mamy ci篹ar paliwa m = 60 G, impuls w�. przyjmuj� na oko 190 s , czas pracy 2 s w tym 0,5 s dopalanie si� paliwa. Za堯禦y, 瞠 dopala si� 10 % paliwa czyli 6 G. St康 m = 54 G spali si� w czasie t =1.5 s.

St康 mamy F鈔. = 6,84 kG co zgadza si� z pomiarami.

Teraz buduje silnik z paliwem 篡wicznym ( Impuls w�. przyjm� 130 s) o ci篹arze 1000 G. Je郵i czas pracy wyjdzie np. 3,5 s to 鈔edni ci庵 wyniesie F鈔 = 35 kG i analizuj帷 prac� silnika na filmie okr窷l� bardziej dok豉dnie F silnika dla odpowiedniego 鈔edniego czasu. Na pewno ten rz康 wielko軼i z豉pa� by robercik Wink .

Uwaga do ksarda.

Nikt nie kwestionuje tego, 瞠 papier jest s豉bszy od metalu i nie zrobi� takiego silnika jaki pokaza� robercik. Pisa貫m ju�, 瞠 kieruj� si� bhp poniewa� silnik na AP lubi eksplodowa�. Zobacz ksardzie, 瞠 je郵i dasz silnik na papierze musisz wyd逝篡� czas pracy ale impuls ca趾owity w nie wielkim stopniu Ci spadnie ( patrz na Strusia ). Do tego moje silniki Stru� by造 robione na s豉bej tulejce. Uwa瘸m ,瞠 czas pracy 1.5 s mo積a osi庵n望 przy 60 G paliwa ( bez dopalania ) co podniesie nam 鈔edni ci庵. Jak wr鏂� do Strusi to doko鎍z� badania.

Hamownia ma sens jak silnik jest dopracowany i chcemy w 豉dny spos鏏 pokaza� parametry pracy silnika. Dla mnie szybki silnik daje szybk� rakiet� a ja wol� majestatyke startu Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
robercik

Do陰czy�: 15 Mar 2007
Sk康: Gdynia

PostWys豉ny: Nie Wrz 09, 2007 5:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze嗆
Mi這 znowu widzie� Arkadiusza w akcji Very Happy
Kilogramowy silnik 篡wiczny o czasie pracy kilku sekund widzia豚ym jako nap璠 drugiego stopnia rakiety. Jako silnik startowy w takiej konstrukcji wg mnie powinien by� zastosowany raczej silnik z kr鏒kim mocnym kopem. Niewykluczone 瞠 jeszcze to sprawdzimy Razz

Mam dane z sekcji zw這k silnika knoda. Ot騜 "ablacja" dyszy wynios豉 z pocz徠kowych 9mm do 12mm Exclamation Wida� to doskonale na wykresie. Dlatego nie zgadzam si� 瞠 hamownia jest bez sensu w fazie test闚 - dzi瘯i niej wiadomo w kt鏎� stron� si� porusza�, przynajmniej dla kogo� kto nie ma takiego "nosa" jak Arkadiusz Wink
Wcale nie wykluczone 瞠 silnik wybuch豚y gdyby nie poszerzenie przekroju krytycznego. Niewykluczone te� 瞠 wytrzyma豚y z dysz� np. grafitow� i czas pracy skr鏂i� si� a impuls w豉軼iwy jeszcze wzr鏀�.

pzdr

Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Pi� Gru 03, 2010 10:55 pm, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Wrz 09, 2007 7:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

robercik napisa�:
......Jako silnik startowy w takiej konstrukcji wg mnie powinien by� zastosowany raczej silnik z kr鏒kim mocnym kopem. ........ "ablacja" dyszy wynios豉 z pocz徠kowych 9mm do 12mm Exclamation Wida� to doskonale na wykresie. Dlatego nie zgadzam si� 瞠 hamownia jest bez sensu w fazie test闚 -

Zaliczy貫m jeden test paliwa 篡wicznego w silniku metalowym ---> FILM ( silnik jako jedyny zanurkowa� w piach i powinien mie� nazw� Krecik Wink ).

Zobacz jaki potencja� ma to paliwo i efekt jaki daje Rolling Eyes . Zwr鵵 uwag�, 瞠 robi� silniki papierowe plus tkanina - ca這嗆 nas帷zona bywa, 瞠 浩 albo nawet tylko papier jak Stru�. Przej軼ie na korpus z PCV czy PE ju� daje wi瘯sze mo磧iwo軼i w skr鏂eniu czasu pracy czyli zwi瘯szeniu ci庵u. Dla mnie karmelka jest gorsza : mniej widowiskowa i daje nieco mniejszy impuls w�.

Co do hamowni. Musz� sobie jako� radzi� Confused . Kiedy� my郵a貫m, 瞠 jak nie mam hamowni to mam zablokowane testy. Wiem jednak, 瞠 to nie jest prawd� gdy� ci庵 silnika jestem w stanie do嗆 precyzyjnie oszacowa� maj帷 dane jakie wy瞠j poda貫m Wink

Hamowni� jak� u篡wacie macie super i tylko pozadro軼i�. Nawet kiedy� da貫m og這szenie, 瞠 bym podobn� kupi�. Liczy貫m na fnmilo ( chcia貫m odkupi� od niego ) ale on pojawi� si� na forum , b造sna� niczym b造skawica i r闚nie efektownie jak ona - znikn掖 Crying or Very sad

W silniku Stru� fi dyszy przed 9 , po 10,5 mm - na dyszy szamotowej.

Id� o zak豉d ( p馧 basa ), 瞠 drugi silnik "knoda" wyleci w powietrze albo co� jemu odstrzeli Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
ksard

PostWys豉ny: Sro Wrz 12, 2007 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Eeee - Arku - i Ty zrobi貫� silnik metalowy ?!!!!
Gdyby nie film, to nie uwierzy豚ym. Very Happy

A mo瞠 zaczynasz si� przekonywa�? Wink

Silnik fajnie zadzia豉�.

pozdrawiam
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Wrz 12, 2007 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ksard napisa�:
....A mo瞠 zaczynasz si� przekonywa�? Wink

W dziale bhp pokaza貫m jak wygl康a "m鎩" od豉mekWink

Czas pracy silnika podanego wy瞠j oceniam na 0,3 s ( reszta to rozpalanie albo dopalanie si� paliwa ). Je郵i przyj望, 瞠 ze 160 g straci貫m na te rozpa趾i 40 g to uzyska貫m ci庵 ok. 50 kG. Dla t = 0,2 s, F鈔 = 78 kG.

Co to za przyjemno嗆 testowa� silnik i z za "w璕豉" z sercem na ramieniu obserwowa� silnik albo tylko nagrywa� film b璠帷 bezpiecznie schowanym Question .

Sw鎩 silnik na 1 kG paliwa poka輳 Wam stoj帷 od niego kilka m ( jako sw鎩 wynalazek z dziedziny bhp zastosuj� kask motocyklowy ) Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
zombek

Do陰czy�: 18 Maj 2003

PostWys豉ny: Czw Lis 29, 2007 7:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

PINOT napisa�:
Dodam, 瞠 maj� te� od dawna fajny produkt silikonowy doskona造 na lepiszcze do paliw rakietowych, nazywa si� gumosil AD-1 (chyba nie pokr璚i貫m - w ka盥ym razie pierwszy na li軼ie gumosil闚). Po usieciowaniu daje gumow� elastyczn� mas�, doskona陰 na lepiszcze do paliwa rakietowego.

Ostatnio zastanawia貫m si� nad kupnem ww. produktu. Czy dalej podtrzymuje pan zdanie na temat tego lepiszcza - nawiasem m闚i帷 czy warto go kupowa�?
Dodam jeszcze, 瞠 kupuj帷 ten silikon my郵a豚ym raczej o wi瘯szych silnikach rakietowych. Konkretnie, martwi� si� o wytrzyma這嗆 ziarna. Czy ten Gumosil w paliwie b璠zie wytrzymalszy od powszechnego silikonu N.?

Mo瞠 jednak poliole/poliuretany?
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Paliwa rakietowe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum