Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stratus

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 12:45 pm Temat postu: Podwodne wybuchy |
|
|
Na youtube znalazłem film z pewnego ciekawego eksperymentu.
http://www.youtube.com/watch?v=zG0po5t15Yk
Czy wie ktoś w jaki sposób można zrobić coś takiego? Przydało by mi się na polepszenie oceny z chemii  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Front

|
Wysłany: Sob Cze 02, 2007 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Na vmc jest opis czegos takiego O ile dobrze palietam to reakcja Cl2 + H2C2
Na Vmc wal przez: chemik.vitnet.pl bo org.pl leży i kwiczy  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
BuGsTeR44

|
Wysłany: Sob Sie 11, 2007 6:47 pm Temat postu: |
|
|
mysle ze jakm by do zbiornika z woda wpuscic dwie rurki w jednej tlen w drugiej wodur i jedna rurka miala by kabelkiem podpiety mechanizm piezo z zapalniczki a druga drut uziemiajacy to mozna by uzyskac podobny efekt puszczajac impulsy z piezo..... kwestia sily strumiania gazu i odleglosci miedzy rurkami...mysle iz byloby to bezpieczne tlen i wodur spalaja sie gwaltownie do wody...wiec we wodzie tez jest szansa iz zajdzie reakcja.....
Zdravim _________________ "Be able to create explosives, is the reason to be proud"
<=LEGALIZE IT=> |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
PAN_PANCERNY_PL

|
Wysłany: Pon Sie 13, 2007 10:54 pm Temat postu: |
|
|
korzystając z tematu, mam pytanie.
Nauczycielka od chemii kiedyś wspominała że reakcja wodoru z tlenem jest wybuchowa.
-czy to prawda czy coś pokręciłem (tak podejrzewam)?
-A jeżeli byłaby to prawda w takim razie czy elektroliza wody jest
niebezpieczna ? (przecież wydziela sie h2 i 02)
Pozdrawiam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
młody chemik
|
Wysłany: Wto Sie 14, 2007 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Reakcja tlenu z wodorem zachodzi wybuchowo w temp. 720K i jest najgwałtowniejsza jeśli wodór z tlenem jest zmieszany w stosunku objętościowym 2:1. Jedak podczas elektrolizy wody dla bezpieczeństwa jej produkty są zbierane w oddzielnych pojemnikach, by nie było możliwości przypadkowego zapłonu mieszaniny. Jest ona bardzo łatwo pobudzana do wybuchu może wystarczyć mała iskra elektryczna.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karambaa

|
Wysłany: Czw Sie 30, 2007 9:26 pm Temat postu: Re: Podwodne wybuchy |
|
|
Ciekawe. Wg mnie reakcja musi zachodzić nie w pęchęrzyku gazu a na granicy faz : pęcherzyk - roztwór. Mogę gdybać więc gdybię. Ten r-r wlewany strzykawką to H2SO4. Gaz jest palny ale bez tlenu. W roztworze wg mnie jest KCLO3. W reakcji H2SO4 z KCLO3 powstaje Cl207, który reguje na granicy faz z palnym gazem dzięki czemu reakcja jest dość spokojna choć efektowna. Gdyby utlenianie ( spalanie ) następowało wewnątrz banieczek gazu - z cylindra by nic nie zostało.
Pozdrawiam _________________ Bartolini Bartłomiej herbu zielona pietruszka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kamis1488

|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 9:13 am Temat postu: |
|
|
Na tym filmie pokazane jest spalanie acetylenu w chlorze |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karambaa

|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem o czym gościu gada bo nie znam angielskiego. Być może acetylen w chlorze. Gdyby gościu gadał napiszcie co za płyn wstrzykuje, co wsypuje ( karbid ? ) i inne info bo doświadczenie jest efektowne. Załóżmy, że wsypuje karbid . W reakcji z woda mamy acetylen ale błyski zaczynają się po wstrzyknięiu płynu. Gdzie więc jest ten chlor ? _________________ Bartolini Bartłomiej herbu zielona pietruszka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
radziet

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Karambaa

|
Wysłany: Pią Sie 31, 2007 8:10 pm Temat postu: |
|
|
Teraz jasne. Po zakwaszeniu podchlorynu wydziela się Cl2. Ciekawe czy z H2SO4 i KCLO3 by wyszło bo teoretycznie powinno. Do tego Cl207 jest tak silnym utleniaczem, że eksperyment ten powinien wyjść i z innym palnym gazami np. propan - butan , gaz ziemny itp. . To co pisze to tylko przewidywanie. _________________ Bartolini Bartłomiej herbu zielona pietruszka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Sob Wrz 01, 2007 2:04 pm Temat postu: |
|
|
KClO3 i H2SO4 C>40% daje dużo ClO2 (wodę i HClO4) szczególnie gdy KClO3 zmieszamy z kwasem szczawiowym... ale to chyba zachodziło w stęż. roztworze NaClO3
Czysty ClO2 w stanie ciekłym bądź stałym detonuje z dużą siłą, a gazowy łatwo wybucha, szczególnie po zetknięciu z węglowodanami -> sacharozą, glukozą, fruktozą...
Cl2O7 w normalnych warunkach jest przeźroczystą cieczą, o słabych własnościach wybuchowych, jednak jest b.higroskopijna i niezwykle utleniająca... z węglowodanami reaguje gwałtownie dając intensywny fioletowy i rozległy płomień
- W sumie nic w tym dziwnego, bo tlenki chloru mają wysokie dodatnie ciepło tworzenia, a połączenia tlenu z chlorem są praktycznie najsłabsze z połączeń tlenu z niemetalami
Pozdr  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|