Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jeremi
|
Wysłany: Nie Lip 01, 2007 9:23 am Temat postu: Prywatne muzeum broni |
|
|
Ja słyszałem, że można mieć pozwolenie na prowadzenie prywatnego muzeum, ale jest to sprawa kosztowna i skomplikowana. Można wtedy posiadać sprawne bronie nawet automaty. Podobno w Polsce jest tylko jedno takie muzeum. Ktoś wie więcej na ten temat?
podzieliłem bo się offtopik robił - L |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zbusiu SIANOPIS
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 12:28 am Temat postu: |
|
|
Nie masz prawa przechowywania automatycznej broni w pełni sprawnej w domu jako osoba cywilna
Muzeum takie można otworzyć ale większość muzeów w Polsce np. Powstania Warszawskiego to są muzea państwowe, możesz sobie otworzyć muzeum w domu, nie ma sprawy tylko jeżeli chcesz trzymać w nim bronie w 100% sprawne muszą być chyba przed 1945(czy jakoś tak ) a jak już np. chciałbyś trzymać m4, mp5, czy choćby ckm ( nie to czasopismo ) to muszą one być w pełni ,,sparaliżowane'' czyli spiłowana igła, przewiercony zamek lub lufa itp. Ale na takie coś to życze ci powodzenia bo w Polsce prędko na te nowsze bronie nie dostaniesz pozwolenia
Wracając do muzeum, pewnie są takie w Polsce muzea gdzie są w pełni sprawne nowoczesne bronie, tylko to są pewnie prywatne i mało kto to widział i oczywiście nielegalne.
Podsumowując
Muzeum można otworzyć ale głównie ze starymi broniami, a nie współczesnymi, hmmm. jeżeli się jest obeznanym w temacie prawnym to z załatwieniem nie powinno być problemu.
Ogólnie rzecz biorąc, jeżeli ktoś chciałby sobie takie muzeum otworzyć Życzę mu powodzenia |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lechu
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 12:10 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | tylko jeżeli chcesz trzymać w nim bronie w 100% sprawne muszą być chyba przed 1945(czy jakoś tak) |
Nie "jakoś tak" tylko naucz się pisać nie pierdoły jak zwykle (90
% tego co piszesz to śmieci) tylko coś co wiesz i jest sprawdzone. W wolnym obrocie jest broń sprzed 1850 r. i koniec.
Cytat: | Muzeum można otworzyć ale głównie ze starymi broniami, a nie współczesnymi, hmmm. jeżeli się jest obeznanym w temacie prawnym to z załatwieniem nie powinno być problemu. |
Jeśli masz wystarczająco dużo pieniedzy to mozesz otworzyć muzeum ze wszystkim co chcesz. Ale i tak nikt prywatny z tego forum nie ma pieniędzy żeby to zrobić a jeśli ma to nie bedzie szukał tutaj odpowiedzi tylko załatwi sobie radce prawnego.
Muzeum to nie tylko eksponaty, to też (przede wszystkim) budynek który musi spełniać normy od sanitarnych, przez budowlane do przeciwpożarowych, miejsce atrakcyjne dla turystów, parking, obsługa, podatki, pozwolenia, konserwator zabytków itp.. Wierzcie mi że w Polsce eksponatów wartych pokazania jest cała masa, tylko brakuje miejsca do ich wystawienia, więc nie jest to tak hop-siup. _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zbusiu SIANOPIS
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 2:16 pm Temat postu: |
|
|
Tak ? hmm... to dziwne... polskie prawo zabarania trzymania nawet państwowym muzeum w pełni sprawnych broni(bronie nowoczesne). Co do warunków sanitarnych to po części masz rację.
Hmm.. jak ja miałbym ci wyliczać ile pisałes ty głupot od początku na tym forum to % by mi brakło.
Napisz mi chociaż na pw jakie głupoty pisze, bo wież mi jakbym chciał to miałbym już ok. 100 postów na koncie, ale nie będe spamował idiotycznymi txt pt. ok wszystko dobrze robisz itp.
Wracając do sprawnej broni współczesnej, jak znajdziesz mi przepis regulujący to, to cię przeproszę i napiszę że się myliłem. Choć nie sadze zebys to znalazł.
P.S
Wiesz, ja nie jestem takim mistrzem jak ty i nie odrazu byłem, wszechwiedzący i wszystko o wszystkim wiedziałem. Istny geniusz Idz do jakiegoś programu, napewno będziesz znał odpowiedzi na wszystkie pytania |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 2:42 pm Temat postu: |
|
|
Zazwyczaj muzea kolekcjonują ,wystawiają do oglądania broń dawną - II WŚ i wcześniej. Widziałeś Zbusiu gdzieś w kolekcji państwowego muzeum H&K MP5 lub Mk 23 SOCOM ?? bo ja nie M16 może i się da gdzieś zobaczyć jakieś muzeum w USA o wojnie w Wietnamie. No to teraz dalej gadamy tu o broni zdolnej do strzelania ale starej takiej jak napisałem wyżej.Zreszta po co w muzeum po co pokazywać nową broń ?? chyba ,że jest to muzeum rozwoju broni strzeleckiej. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zbusiu SIANOPIS
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 4:35 pm Temat postu: |
|
|
No to piszę wyżej ze jak miałbym muzeum robić to tylko stara broń. Osobiście widziałem w Niemczech w muzeum, już nie pamiętam o czym było, bronie takie jak mg-34, mp-43 a z nowszych to tylko mp-5 z tłumikiem i wydłużonym ramieniem
W sumie, to ciekawie było by iść do takiego muzeum gdzie są głównie bronie, i podzielone na działy np. wojna secesyjna, I wojna światowa, II Wś
Są muzea w Polsce np. wojska polskiego ale zbiory nie są aż tak obfite
Ale najpiękniejsza broń wg. mnie to ,,gruba berta''
Co do starych broni też są piękne |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Fakt najpiękniejsza według mnie jest broń z XIX wieku,strzelająca amunicją scaloną w których łuska była z metalu ,a ładunkiem miotającym był proch czarny .Broń ta posiada duży kaliber(większy niż 9mm)i jest ładnie wykończona(elementy z mosiądzu) ładnie przez to wygląda.Podam tu kilka przykładów-Berdan(Rosja Carska), Wernld(Austro Węgry),Mauser M1871 i starsze systemu Krnka (Rosja Carska) i podobny do niego a nawet taki sam z tym że łuska była papierowa- systemu Terry-Norman(Anglia) i inne.
Ale się rozpisałem a my tu nie o tym _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lechu
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | polskie prawo zabarania trzymania nawet państwowym muzeum w pełni sprawnych broni(bronie nowoczesne) |
Cytat: | Wracając do sprawnej broni współczesnej, jak znajdziesz mi przepis regulujący to, to cię przeproszę i napiszę że się myliłem. Choć nie sadze zebys to znalazł. |
Co to jest "broń współczesna" a co nie? Co to jest "broń nowoczesna" a co nie? Czym to się od siebie różni? Wytłumacz mi Zbusiu bo nie widze różnicy nie podążam za twoim tokiem myślenia, gdzie kładziesz granice pomiędzy jednym typem który żekomo można trzymać w muzeum bo jest "starodawny" a typem którego nie można bo jest wg. Ciebie zbyt wspóczesny. Czy "współczesna" jest Type 50 (chińska podróba pepeszy)? Nie jest, ale np. dla chińskiej jest bo oni go używają. Więc nadaje się do muzeów bo ma ponad 60 lat czy nie bo nadal będą z niej korzystały oddziały rezerwy?
Nie chce mi się mnożyć przykładów ale NIE MA podziału na broń nowoczesną i nie nowoczesną. Jest broń z której ktoś używa albo nie.
Cytat: | Wiesz, ja nie jestem takim mistrzem jak ty i nie odrazu byłem, wszechwiedzący i wszystko o wszystkim wiedziałem. Istny geniusz. Idz do jakiegoś programu, napewno będziesz znał odpowiedzi na wszystkie pytania |
Osobiste sprawy kieruj na PW. _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zbusiu SIANOPIS
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 9:12 pm Temat postu: |
|
|
Tak masz zupełną rację, źle mnie zrozumiałeś wg. mnie (mnie) współczesna broń to po 1850 a przed 1850 to już taka starsza I jest w wolnym obrocie
A co do podziału to owaki jest, tylko oficjalnie na papierze nie jest zapisany nie chce mi sie juz więcej ci tłumaczyć, chcesz coś to pisz na PW. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jeremi
|
|
Powrót do góry |
|
|
login1902
|
Wysłany: Wto Paź 09, 2007 7:44 pm Temat postu: |
|
|
chyba lepiej zalozyz strzelnice, do tego jakies rekreacje i bedzie szedl gruby pieniadz z swietna zabawa w parze _________________ Kto pyta, nie błądzi |
|
|
Powrót do góry |
|
|
v-21
|
Wysłany: Wto Maj 17, 2016 7:12 pm Temat postu: |
|
|
Prawo trzeba umieć czytać
wolno mieć każdy rodzaj broni bojowa automatyczna itd w 100$ legalnie
np.:
http://www.muzeumgryf.pl/pl/ _________________ ....a reszta niech se jaja liże..... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|