Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Slav
Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 30 Skąd: World
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 9:50 pm Temat postu: Jeszcze o łaźni "wodnej" |
|
|
Czesc.
W związku z tym ze karmelke przygotowuje w kuchni (na 7 pietrze bloku w centrum miasta szukałem rozwiązania by zmniejszyć ryzyko zapłonu podczas przygotowywania. Najprostsza byłaby oczywiście łaźnia wodna, z tym ze woda sie do tego celu nie nadaje z racji temperatury wrzenia. Idealna temp byłaby 180 stopni. Myślałem o oleju, ten jednak ma temp wrzenia zbyt wysoka. W końcu znalazłem rozwiązanie.
Jest nim PŁYN HAMULCOWY. Im tańszy tym lepszy (ma niższą temp wrzenia)
W najtańszych płynach jest to 220 stopni. Wciąż zbyt dużo.. jednak dodanie 1% wody obniża temp wrzenia o 15 %.
187 stopni to juz bardzo dobry wynik!!! Karmelka wychodzi znakomicie, nie przypala sie, po prostu rewelacja. Zawsze w takim samym jasnym kolorze.
W związku z tym ze płyn hamulcowy jest MEGA higroskopijny należy go przechowywać w szczelnym pojemniku. Ja go trzymam w łaźni takiej jak ta http://tiny.pl/fp69 tyle ze na czas gdy odstawiam go do szafy, gwizdek zamieniam na gumowy korek. Działa świetnie
Polecam to rozwiązanie.
Pozdrawiam
Slawek |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mały
Dołączył: 31 Sie 2002 Posty: 193 Skąd: kraków
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Witam !
Być może się czepiam ale sprawdziłem sobie karte charakterystyki DOT3 http://www.ergolid.pl/_upload/pliki/plyndot-3.pdf
i co widzimy
Składniki główne:
produkt jest mieszaniną eterów metylowych i etylowych oraz polipropylenoglikoli z dodatkami
Temperatura wrzenia (°C)> 205
Temperatura zapłonu (°C)> 140
Granice wybuchowości dolna 3,0%Górna 15,9%
Temperatura samozapłonu (°C)340
Myślę że należałoby jednak nie podchodzić do tej metody zbyt optymistycznie _________________ Mały
..."Jak mam czas to siedzę i myślę jak nie mam czasu to tylko siedzę" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 236
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 4:06 pm Temat postu: |
|
|
Też mi się tak wydaje jak ktoś ma problemy lub obawy związane z karmelizacją to nie powinien jej robić lub poczytać o toffi Pinota bardzo przyzwoite paliwo łatwe w elaboracji o bardzo niskiej temperaturze topnienia. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Slav
Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 30 Skąd: World
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 4:57 pm Temat postu: |
|
|
Fragment przepisu na "bezpieczne" paliwo Toffi
" Oczywiscie, jesli masa po stopieniu jest na wasze oko zbyt gesta, jest prosty ratunek. Należy wkraplac do niej po kropli glicerynę, glikol etylenowy, glikol dietylenowy lub inne "
Czyli płyn hamulcowy jest niebezpieczny ze względu na łatwopalne pary glikolu, jednak dodatek tegoż glikolu do paliwa (i jego parowanie) jest juz zupełnie bezpieczne ??
Problemów ze zrobieniem karmelka nie mam, ale raczej pewne obawy. Chmura dymu w centrum miasta nie przejdzie niezauważona
Sumarycznie uważam moja metodę za nieco bezpieczniejsza - łatwopalne opary nie znajdują sie w pobliżu paliwa,a uchodzą z boku garnka.
Kuchenka elektryczna i dobry wyciąg załatwiają sprawę.
Pomyśle jednak nad gumowym wężem odprowadzającym pary wprost do wyciągu. Metoda będzie w 100% bezpieczna.
Pozdrawiam
Sławek |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 236
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 5:13 pm Temat postu: |
|
|
Slav napisał: | Fragment przepisu na "bezpieczne" paliwo Toffi
" Oczywiscie, jesli masa po stopieniu jest na wasze oko zbyt gesta, jest prosty ratunek. Należy wkraplac do niej po kropli glicerynę, glikol etylenowy, glikol dietylenowy lub inne " |
Nie wiem skąd żeś wziął ten fragment i co oznacza to stwierdzenie za gęste nie chcę nikogo urazić, ale toffi robi się śmiesznej temperaturze dosłownie prawie można od razu w ręku formować a konsystencję ma bardzo dobrą do elaboracji bez żadnego wkraplanego syfu. Kup sobie sorbitol to docenisz go jako paliwo i wcale drogo nie wychodzi a jaka wygoda, ziarna twardnieją dłużej, przez co tak nie pękają jak przy zwykłym karmelu, stosując zamiennie w dotychczasowych SR napędzanych klasykiem polecam katalizę 0,5-1% czerwonym tlenkiem żelaza i tyle. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Slav
Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 30 Skąd: World
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 5:37 pm Temat postu: |
|
|
Sylwek napisał: |
Nie wiem skąd żeś wziął ten fragment |
Skoro polecałes "Toffi Pinota" to zakładam ze strona Pinota http://pinot.webpark.pl/karmel.html jest dobrym zrodłem wiedzy (?) czyzbys nie zapoznał sie ze zrodlem ktore mi polecasz?
Pozdrawiam
Slawek |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Slav
Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 30 Skąd: World
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 5:48 pm Temat postu: |
|
|
A jak wygląda ISP takiego paliwa w porównaniu do zwyklej karmelki? Dostępne są gdzies dane porównawcze?
Pozdr
Slawek
Moderator Sylwek->, Co nie ma opcji edytuj |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 236
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 7:09 pm Temat postu: |
|
|
Slav napisał: | Sylwek napisał: |
Nie wiem skąd żeś wziął ten fragment |
Skoro polecałes "Toffi Pinota" to zakładam ze strona Pinota http://pinot.webpark.pl/karmel.html jest dobrym zrodłem wiedzy (?) czyzbys nie zapoznał sie ze zrodlem ktore mi polecasz?
Pozdrawiam
Slawek |
Nie polecam z pisaniny, bo nie jestem teoretycznym przeklejaczem www tylko z tzw. Doświadczenia. Jeśli interesuje cię ISP to policz Guipep, jeśli chodzi praktykę to na hamowni wygląda bardzo fajnie i tu polecam forum i moje posty....
A to, że Pinot pisał coś o syfieniu paliwa upłynniaczami to kwestia praktyki, jaką się przyjmuje moim zdaniem upłynnianie utrudnia nadanie odpowiedniej gęstości paliwo powinno być, co najmniej ubite a jeszcze lepiej prasowane. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Slav
Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 30 Skąd: World
|
Wysłany: Nie Cze 24, 2007 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Sylwek napisał: |
Jeśli interesuje cię ISP to policz Guipep,
|
Sciagnalem, zainstalowalem, po kliknieciu RUN -> single run dostaje PUSTY plik tekstowy.
Mozna prosic o wskazowki?
Slav |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 8:46 am Temat postu: |
|
|
Karmelek z wszystkimi rodzajami reduktorów (glukoza, sacharoza i sorbitol) mają praktycznie ten sam impuls właściwy, różnią się tylko prędkością spalania. Sacharoza najszybsza, a sorbitol najwolniejszy (o ile dobrze pamiętam), więc co do prędkości spalania toffi wychodzi tak średnio, dlatego Sylwek wspomniał o czerwieni żelazowej. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
Dołączył: 17 Sty 2007 Posty: 236
|
Wysłany: Pon Cze 25, 2007 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Slav napisał: | Sylwek napisał: |
Jeśli interesuje cię ISP to policz Guipep,
|
Sciagnalem, zainstalowalem, po kliknieciu RUN -> single run dostaje PUSTY plik tekstowy.
Mozna prosic o wskazowki?
Slav |
Musisz do kopiować kilka plików w tym momencie nie pamiętam jak bardzo ci zależy to wieczorkiem. Ale i tak sorbitolu jako takiego nie widziałem w spisie, choć mógł mi gdzieś uciec jest azotan sorbitolu. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|