Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto Cze 19, 2007 2:50 pm Temat postu: Posrebrzanie mosiądzu ( ew. miedzi ) |
|
|
Witam.
Mam w pokoju stary ale bardzo piękny świecznik. Chciałbym go posrebrzyć ew. ocynkować ( potrzebuje metody prostszej ) . Wiem że do posrebrzenia potrzebny mi będzie AgOh i źródło prądu +\- . Nie wiem jednak jak się ma posrebrzanie do powierzchni do pokrycia - czy równie dobrze pokrywa się miedź jak mosiądz.
Jakie napięcia i prądy trzeba stosować ( gdzie podłączyć - , a gdzie + )
Jakie stężenia AgOH , i ile on kosztuje ( potrzebuje pokryć ok 1m2)
I w jaki sposób odbywa się cynkowanie .
pozdrawiam
p.s. Jeśli dało by się pokryć ten świecznik czymś co by się ładnie błyszczało i nie korodowało to proszę o podpowiedź. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasterz
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 12:04 am Temat postu: |
|
|
Sękowskiego "galwanotechnikę" posiadasz??
http://kubajawax.friko.pl/chrom
ctrl+f >>"srebrzenie" i masz parę przepisów. Osobiście odniosłem wrażenie, że pasta na bazie NH3aq Na2S2O3 AgNO3 CaCO3 jest najlepsza(metoda z gotowaniem i pasta pierwsza mi nie wyszła jakoś). Elektrolitycznej nie próbowałem. Nie zauważyłem jakiejś wyraźnej różnicy pomiędzy pokrywaniem miedzy i mosiądzu. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 2:18 pm Temat postu: |
|
|
elektorlitycznie - robisz r-r AgNO3 zanurzasz w nim fanta i podlaczasz odpowidni kabelek (wybacz nie wiem ktory bo zawsze mi sie to myli ) (zdaje sie ze + ) i na powiezchni mosiadzu wyjdzie Ci czyste Ag ale efekt zapewne nie bedzie dobry tzn bedzie sie blyszczec jak psu jajca wiec chyba lepiej zostawic tak jak jest |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Front
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 2:48 pm Temat postu: |
|
|
mi sie wydaje ze do minusa bo Ag to Ag+ Może dodatek niejonowego środka powierzchniowo czynnego?? _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 2:52 pm Temat postu: |
|
|
A ile AgNO3 przypada na 1cm2? Można w ten sposób posrebrzyć Al? _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasterz
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 3:02 pm Temat postu: |
|
|
zanim zadasz pytanie wysil się trochę i przeczytaj to co było pisane wcześniej (a dokładniej zajrzyj do linku który podałem) _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Sro Cze 20, 2007 6:49 pm Temat postu: |
|
|
A co do srebrzenia lub innego nakładania powłok(elektrolitycznie) ważna jest czystość przedmiotu,bo jeśli nie efekt będzie marny. Przedmiot należy oczyścić, odtłuścić, wypolerować. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 9:08 am Temat postu: |
|
|
Przeczytałem ten poradnik o galwanizacji . świetny ! . Ale ja posiadam aktualnie tylko agno3, które nie jest opisane jak nim pokrywać . Nie wiem jaki prąd zastosować, z czego anody .
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 9:11 am Temat postu: |
|
|
ZBIQ napisał: | Przeczytałem ten poradnik o galwanizacji . świetny ! . Ale ja posiadam aktualnie tylko agno3, które nie jest opisane jak nim pokrywać . Nie wiem jaki prąd zastosować, z czego anody .
pozdrawiam |
Nic nie zastąpi praktyki zrób sobie kilka małych prób i tyle ale pamiętaj, że azotan srebra jest światłoczuły i z białego zrobi się czarny także na skórze pozostawia czarne ślady, gdy się nim poplamisz schodzą po kilku dniach hihi _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 9:58 am Temat postu: |
|
|
A i jescze jedno. Gdy w aptece kupie lapis ( jest tam sporo kno3 ) , czy równiez mogę oczekiwać pozytywnych efektów ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pasterz
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 10:24 am Temat postu: |
|
|
Lapisu już aptece chyba nie dostaniesz. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Front
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 10:32 am Temat postu: |
|
|
mhm Lapis już wycofali chyba z 2lata temu. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
dziadek kermit
|
Wysłany: Sob Cze 23, 2007 7:13 pm Temat postu: Wypieranie |
|
|
Kłaniam się pięknie
ZBIQ napisał: | Wiem że do posrebrzenia potrzebny mi będzie AgOh i źródło prądu +\- . Nie wiem jednak jak się ma posrebrzanie do powierzchni do pokrycia - czy równie dobrze pokrywa się miedź jak mosiądz. |
Wiesz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele.
Jeśli chodzi o posrebrzanie miedzi mosiądzu żelaza to wystarczy tylko sam azotan srebra.
Zanurzenie w roztworze azotanu srebra powoduje wypieranie srebra z roztworu i jego redukcję przez wszystkie metale leżące poniżej niego w szeregu napięciowym. A że srebro jest przedostatnim metalem w tym szeregu więc, można powiedzieć że wszystkie prawie metale ulegną posrebrzeniu w kontakcie z roztworem soli srebra.
NIe jest to jednak typowo galwaniczna warstwa , bo redukcja nie następuje na skutek przepływu prądu i pobierania elektronów z katody, niemniej reakcja utlenienia i redukcji niewątpliwie w tym przypadku zachodzi.
Redukują się jony srebra ( Ag+ +e ----> Ag ),
a utleniają przykładowo atomy miedzi ( Cu - 2e ----> Cu++ ).
Czyli jakby nie popatrzeć jest to reakcja elektrochemiczna.
Zainteresowanych odsyłam do "Sękowskiego"
_________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|