Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak fotografować fajerwerki

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Artpi

PostWysłany: Czw Maj 31, 2007 10:39 am    Temat postu: Jak fotografować fajerwerki Odpowiedz z cytatem

Witam , mam nadzieje że temat okaże się przydatny , bo na pewno wielu z nas robiło albo chciało zrobić fajne fotki z pokazów . A w związku z tym że raczej nie jesteśmy fotografami i dysponujemy różnymi aparatami , to zrobienie dobrej fotki sprawia nam kłopot i ból głowy ze nie udało się w tym momencie pstryknąć i zmarnowaliśmy dobre ujecie . Przeglądając neta natrafiłem na ten temat rozjaśniający nam nieco zawiłości dobierania przesłon czasu naświetlania itp.

Link do strony poniżej

http://forum.pclab.pl/index.php?s=&showtopic=220396&view=findpost&p=3121521

Jeśli dysponujecie jakimiś poradami co do sprzętu , techniki fotografowania z własnego doświadczenia lub inną formą pomocy np. przydatne linki do stron z artykułami o sztuce fotografowania w nocy , fajerwerków itp. to dodawajcie je do tematu ..

Mam nadzieje że wszyscy z tego skorzystamy i czegoś się nauczymy z wymiany doświadczeń
Bo już nie długo będzie okazja zrobienia kolekcji fotek z festiwalu .
.

VI Festiwal Sztucznych Ogni w USTCE odbędzie się w dniach 4-7 Lipca 2007 .

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
młody chemik

PostWysłany: Pią Cze 01, 2007 7:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Ja robiłem zdjęcie wybuchu jednej ze swych petard ustawiłem wtedy
f:22 i czas: 15sek.
Wyszło super niestety robiłem na analogu jak uda mi się zrobić skan zdjęcia to podrzucę.
Fotografowanie fajerwerków nie jest łatwą sztuką, główną zasadą jest tak naprawdę ustawianie długich czasów ( żeby nie prześwietlić i otrzymać dużą głębie ostrości trzeba dobrać też odpowiednio dużą przesłonę) i pomiędzy wybuchami fajerwerków zasłaniać obiektyw ręką lub kartonikiem. Wtedy naświetlają się nam na jednym zdjęciu kilka wybuchów. Dobieranie czasów zależy również o efektu jaki chcemy uzyskać, to znaczy czy chcemy żeby po wybuchu szelki zapisał się na zdjęciu ruch spadających gwiazdek, czy jedynie chcemy moment rozerwania szelki uwiecznić.

P.S. To tylko takie moje małe sugestie. Wink
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Sylwek

PostWysłany: Sob Cze 16, 2007 6:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zbusiu napisał:
Witam

Mi się wydaje że prościej jest nagrać film, oczywiście nie telefonem komórkowym tylko np. cyfrówka lub kamerą i podzielić go na klatki. Kiedyś nawet miałem taki program jak znajdę to dopiszę. Warto też poszukać w googlach.

Pozdrawiam Smile

Z filmu nie uzyskasz odpowiedniej jakości klatki budowa matrycy i sposób przetwarzania w kamerze i aparacie jest całkowicie odmienny. Zresztą już na samym początku są różnice w rozdzielczości a to dopiero początek. Jeśli chodzi o wyciąganie klatek z filmu to bez problemu wyciągasz ją każdym programem typu virtualdub itp. od zarypania tego w sieci, nawet przeglądarką grafiki na chama zrobić zrzut z ekranu i masz klatkę, przy kompresjach dobrze jest wybierać klatki kluczowe tam gdzie jest cała opisana bez nadmiernych dopełnień programowych.

Jeśli chodzi o focenie to temat trudny i bez dobrego sprzętu z manualem tylko do liźnięcia. Moim zdaniem minimum to lustrzanka z pilotem albo wyjściem na wężyk + dobry statyw nie taki za 50zł z allegro, bo inaczej to lipa i jak chce się focić fajerwerki to niestety trzeba znać scenariusz by wiedzieć, co i na jakiej wysokości będzie.

Sam nie robię fotek tylko, filmiki bo nie posiadam odpowiedniego sprzętu mam Nikona Coolpix 3700 dobry kompaktowy aparacik, ale mimo trybu pół manualnego zrobić dobrą fotkę fajerwerku to ciężko a z ręki to już kompletnie nie warto się ustawiać.

Temat jest pewnie na dobrą encyklopedię, niestety nie czuję się kompetentny, ale chętnie poczytam, bo to bardzo ciekawe.

spiker1974

PostWysłany: Pią Cze 29, 2007 9:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam lustrzankę canon i ustawiam na statywie, zakładam film o jak najmniejszym ISO i podłączam wężyk ustawiasz bulp i dopóki trzymasz migawkę masz otwartą przesłonę, możesz też naświetlać kilka razy gdzieś do dziesięciu sekund dzięki temu można zrobić kilka na jednej klatce (małe oszustwo). Jedyny problem stwarza wychodzenie poza kadr.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Hubcio

PostWysłany: Wto Sie 14, 2007 7:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawe tryby do filmowania różnych obiektów stworzyła firma Casio do swoich aparatów z serii Exlim , jest też tryb do filmowania fajerwerków-fireworks. Ogólnie ta firma daje ciekawe opcje do swoich aparatów Smile

Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
.cystof.

PostWysłany: Nie Lis 23, 2008 11:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znam się co nieco na fotografii i dorzucę swoje 3 grosze to tego tematu.

Po pierwsze, fotografowanie fajererek to niezwykle trudna sztuka i każdy amator będzie miał z tym problemy.

Sprzęt który będzie bardzo potrzbny:
- statyw
- aparat dobrej jakości [mówię tutaj o sprzęcie z półki Canon 400d, Nikon d80]
- Obiektyw tele o zakresie mieszczącym się powiedzmy w 100-400 mm

Robiąc zdjęcia fajerwerkom trzeba pamiętać że najtrudniejsze jest ustawienie pola widzenia aparatu, nie możemy na statywie ustawić sobie na szywno aparatu mając nadzieje że akurat tam na niebie wybuchnie nasza amatorska szelka bo to jest za bardzo nieprzewidywalne.
Wyjściem z tej sytuacji może być robienie zdjęć na oddaleniu dajmy na to 30mm, lub wyćwiczenie się w szybkim wycelowaniu i stabilizowaniu korpusu aparatu na statywie.

Fotografować fajerwerki można na dwa sposoby:

- Ten piękny, należy ustawić aparat na statywie dobrać duży czas i sporą przysłonę [ ok 2-3 sek] i do tego jak najmniejsze ISO [aby mieć jak najmniej szumów]

- Ten ładny, bierzemy aparat do ręki, ustawiamy dużą światłoczułość [przez co mamy szumy na zdjęciu] i krótki czas taki który daje nam gwarancje nie poruszenia zdjęcia z ręki [1/8 sek dla wprawionych].

Pierwszą metodą utrzymamy naprawdę piękne fotki jeżeli uda nam się wycelować ze statywu w pożądany obiekt i nie poruszyć statywem.

Drugą za to mamy gwarancje że szelka zostanie uwieczniona niestety w gorszej jakości i efekty świetlne nie będą takie zachwycające.

maxlam-> scaliłem ci posty

Chciałem jeszcze dopisać kilka słów o sprzęcie do focenia fajerwerków.
Niedopuszczalne jest aby nasza maszyna miała jakiekolwiek opóźniania względem naszej reakcji. Mam na mysli aparaty cyfrowe, kompaktowe, które po wciśnięciu spustu migawki jeszcze przez 0,5s zastanawiają się czy na pewno zrobić zdjęcie czy może odmówić, albo wyświetlić jakiś ciekawy komunikat. Mam też na myśli aparaty z ekstremalnie wolnymi obiektywami, wiele z tańszych cyfrówek dostępnych teraz na rynku zaczyna posiadać szybsze obiektywy, ale są to i tak szkła bez porównania wolniejsze od obiektywów z silnikiem USM. Odradzam używania kitowych obiektywów właśnie z powodu prędkości ustawienia ostrości. Można kupić lustrzankę bez obiektywu, i wtedy zainwestować w niewiele droższe szybkie szkiełko. Kitowy obiektyw canona jeszcze daje rade, ale to co dają teraz do nikonów to masakra, co prawda ma stabilizację obrazu, ale jego prędkość to ból.

arekmirosz

PostWysłany: Pią Lut 27, 2015 9:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest jeszcze jeden błąd, mniej oczywisty. Branie zbyt szerokiego obiektywu do pokazu. Sztuczne ognie stają się niewielkimi punktami na niebie.
Wbrew pozorom idealnie sprawdzają się obiektywy o ogniskowych w zakresie 17-85. Dużo też zależy od miejsca gdzie stoimy. Warto też przymknąć obiektyw do przysłony 8 – 11, żeby uzyskać większą głębie ostrości.
Można też bawić się w nakładanie kilku zdjęć na siebie. Może przydać się wtedy filtr neutralnie szary. Dla osób o pewnych rękach jest jeszcze zabawa w zoomowanie. Czyli robimy zdjęcie ogólne a potem szybkie „przezoomowanie”. Może to dodać znacznej dynamiki.

PyroTech

PostWysłany: Pon Kwi 11, 2016 4:17 pm    Temat postu: Jak fotografować fajerwerki. Odpowiedz z cytatem

Witam, poniżej udostępniam stronę na której znajdą Państwo krok po kroku jak profesjonalnie sfotografować fajerwerki. Pozdrawiamy, zespół PyroTech.

www.nikoniarze.pl/jak-fotografowac-fajerwerki/
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: