|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat |
| Autor |
Wiadomo嗆 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Pi� Cze 13, 2003 8:09 pm Temat postu: |
|
|
| c4 napisa�: | ...A tak wog鏊e to czemu nik nie napisze prawdy, 瞠 tak naprawde to obecnie w Polsce NIKT NIE MA WA烤EJ KONCESJI bo stare sie poko鎍zy造 , a nowych sie jeszcze nie wydaje.
Arek nie kasuj tego postu , jakby cie ktos prosi�, bo to co tu pisze to prawda, zdobyta "od srodka" tego ca貫go pirotechnicznego towarzystwa. |
Nowe przepisy o MW do cel闚 cywilnych ( dotyczy fajerwerkow ) obowi您uj� ale stare zezwolenia ( jakie to by造 na pirotechnik� cywiln� nie wiem ) obowi您uj� 12 m-cy od czasu wej軼ia w 篡cie nowej ustawy , czyli do sierpnia 2003 r. Je郵i Arek to ja to nie ma tu siana aby mo積a bylo kasowa�. Przyznam szczerze, 瞠 aby robi� pokazy nie trzeba zna� si� na piro. Tak jak dobry kierowca nie musi zna� si� na mechanice samochodowej. Pokazy to : kupowanie pirotechniki i jej u篡cie zgodnie z instrukcj�. Na forum niemieckim "ekspertami" od piro s� w豉軼iciele i pracownicy ( z licencj� ) z firm robi帷ych pokazy. Ale tam bardzo ma這 pisze si� o pirotechnice i prawie w og鏊e o MW. Tylko o : terminach, bhp, wyrobach, jako軼i , reklama producent闚 itp.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
RobertG

Do陰czy�: 27 Sty 2003 Posty: 61 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2003 12:21 am Temat postu: |
|
|
| c4 napisa�: | | Panie RobercieG . |
Tylko nie Panie
| c4 napisa�: | | przez kretynskie, majace na celu utrudnienie dost瘼u do materia堯w z ADR3.1 przepisy, kt鏎e tak naprade powsta造 przez pana J .K. i jego kumpli, z pewnej niby to najwi瘯szej firmy z po逝dnia Polski, ludzie kt鏎zy maj� naprawde dobre pomys造 i wiedza jak sie z tym obchodzic maj� utrudniony dost瘼 do profesjonalki. |
Oczywisce ze przepisy sa glupie. Rozumiem ze mozna miec jakies wymagania co do osob wykonywwujacych pokazy. Ale "glejt" na takie pokazy powinie byc ogolnodostepny. Wystarczyloby dokladne szkolenie z BHP, dobry egzamin i juz. Na dzien dzisiejszy "madre glowy" wymyslily ze aby postrzelac z 3' szelek trzeba juz koncesji takiej samej jak na budowe rakiety przeciwlotniczej albo amunicji przeciwpancernej w ilosciach fabrycznych. Debilstwo
| c4 napisa�: | Ja przynajmniej nie zamierzam strzelac z bateri po 30z� i rakiet, wystarczy sie dogadac z kim trzeba i mozna miec wszystko , ja m闚ie wprost - strzela貫m pokaz dla siebie i kumpli , tak poprostu mieli鄉y pomys� na fajny pokaz i chcieli鄉y zobaczy� jak to wyjdzie i co sobie kupilismy......... a i 6" a i nawet trzy 8" na fina� , og馧em prawie 80 bomb plecia這 , a no i jeden cylindyk 6".
|
Ja te z nie zamierzam strzelac z zabawkowych "tortow". Ale na dzien dzisiejszy nie mam innego wyjscia. Znajomy od ktorego kiedys kupowalem zmienil branze a inni boja sie sprzedawac Zreszta nie mam ochoty wchodzic roznym "dzieciolom" w d*.* tylko po to by sobie postrzelac dwa, trzy razy w roku.
I konczy sie tak ze o ile kiedys informacje o budowie fajerwerkow traktowalem wylacznie jako ciekawostke to teraz zaczynam powaznie myslec o amatorskiej produkcji szelek na wlasne potrzeby. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
c4
Do陰czy�: 15 Maj 2002 Posty: 76 Sk康: centralna Polska
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2003 11:44 am Temat postu: |
|
|
Wed逝g tych genialnych przepis闚 to wszysko jest materia貫m wybuchowy, i szelka 3" i granat przeciwpancerny.
Czyli tak , zrobie sobie koncesje na materia造 1.3 i mam rozumie� 瞠 moge sobie kupic 100Kg trotylu i sobie z niego postrzela� , no bo wed逝g jak瞠 m康rych i inteligentnych urzednik闚, proch czarny i trotyl to jedno i to samo - materia� wybuchowy.
No to jak tak, to ja sie bardzo ciesze bo zrobie sobie koncesje na fajerwerki i bede sobie detonowa� ,no za堯禦uy na poczatek- skromnie 1 tone anfo, no bo to przecie� jedno i to samo czy ja bede mia� tone szelek czy anfo!!!!!
Tak, tak, absurd systemu jest bezdenny!!!!!!!!!!!!!!!!!! _________________ <<C4>> |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
pirotechmaan Go嗆
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2003 2:04 pm Temat postu: Nie .... |
|
|
Nie pieklijcie si� a uwa積ie przeczytajcie
http://www.echostar.pl/~one/i_niejawna/przepisy/mat_wyb.html
Postarasz si� i w koncu dostaniesz zezwolenie od wojewody. W ko鎍u qrna nikt nie ka瞠 Wam studi闚 ko鎍zy� jaki mi na wykonywanie uslug minerskich . Masz do zalieczenia szkolenie 4 dniowe w IPO lub IMP - koszt 2500,- . Potem starsz si� o zezwolenie wojewody. Tylko problem czy to si� op豉ca Na rynek bardzo ci篹ko wej嗆. Trzeba nie tyle zna� si� na pirotechnice co umie� kombinowa� i romawia� z lud幟i ( "smarowa�" ). Du瞠 zlecenia na pokazy mo積a otrzyma� pewno z urz璠闚 miejskich , wojew鏚zkich czy powiatowych. Tu wcale nie trzeba zna� si� na piro a umie� przemawiac do .. kieszeni. Ale mo積a sobie wyobrazi�, 瞠 robisz sam profesjonaln� bombk� ( nie do kupienia ) i przekonujesz tym potencjalnych klient闚 tak jak w reklamach proszku do prania. Nie wa積e czy piszesz do ko鎍a prawd�. Masz robi� wra瞠nie i przekonanie, 瞠 jeste� najlepszy . Ale i to nie daje gwarancji powodzenia.
Pozdr. A |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002 Posty: 835 Sk康: Kaszuby
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2003 2:24 pm Temat postu: |
|
|
moim zdaniem klasyfikacja ADR-owska nie jest g逝pota moze sie wydawac ze fajerwerk to fajerwerk ta kwaslifikacja ma zapewnic przedewszyskim bezpiczenstwo w transporcie i przechowywaniu
ale ptrzac na skutki fizyczna uzycia niekt鏎ych takich zabawek wobec si造 zywej i mieniu fizycznemu mozna sie zastanowic zreszta nikt nie kwalifikuje na r闚ni szelki z granatem sa od[owiednie grupy zobacz sobie wytyczne tych kawalifikacji
wiec  _________________ ....a reszta niech se jaja li瞠..... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
c4
Do陰czy�: 15 Maj 2002 Posty: 76 Sk康: centralna Polska
|
Wys豉ny: Sob Cze 14, 2003 5:17 pm Temat postu: |
|
|
No tak ja to wszystko wiem i rozumiem , ale szlag mnmie trafia jak miw hurtowni m闚ia 瞠 mi 5 trzy cal闚ek nie sprzedadz� bo nie mam koncesji.
(a ciekawe czy oni maj�?)
A tak wog鏊e to tez jest ciekawa sprawa bo jak w jednej hurtowni powiedzia貫m 瞠 chce towaru za 2500z� , to od razu by豉 inna rozmowa,
i wszysko sie "da這" i nawet 10'' powiedzieli, 瞠 moga przywie潭 jakbym chcia� bo aktualnie nie miel, ale mogli mie�.
Wszystko w豉軼iciel tej hurtowni podsumowa� tak
"Panie, co mu mo瞠my a co nie to zale篡 ile na ty sie zarobi" - czy jakio� tak.
Tak瞠 kupi� to mo積a wszystko tylko zale篡 za ile i jak sie "ma gadane".
Analogiczna sytuacja jest z pokazami - zale篡 kogo znasz i ile kolesiowi na fakturze napiszesz , aile naprawde we幟iesz(dla ludzi kt鏎zy, nie skumali o co biega這 - ile kole� z tego b璠zie mia� dla siebie). _________________ <<C4>> |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
RobertG

Do陰czy�: 27 Sty 2003 Posty: 61 Sk康: Warszawa
|
Wys豉ny: Pon Cze 16, 2003 10:33 pm Temat postu: |
|
|
| v-21 napisa�: | | moim zdaniem klasyfikacja ADR-owska nie jest g逝pota |
Nikt nie twierdzi ze klasyfikacja ADR-owska jest glupota. Chodzi o to by dac szanse odpowiedzialnym ludziom do robienia wlasnych pokazow. Chyba lepiej stworzyc jasne i "nie drogie" przepisy pozwalajace na legalne zajmowanie sie "strzelaniem" niz powodowac "podziemie fireworksowe" duzo bardzij niebezpieczne niz liberalizacja (oczywiscie w granicach rozsadku) przepisow.
Wiadomo ze duza szelka moze byc bardzo grozna. Ale grozna jest rowniez jazda samochodem a jednak dosc popularna.
Podobno robiles niedawno kurs
Moglbys opisac troche szczegolow ? Material, egzamin, warunki jakie trzeba spelnic by sie dostac i skonczyc, cene ?
Jak nie chcesz publicznie to prosze na priv. |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002 Posty: 835 Sk康: Kaszuby
|
Wys豉ny: Wto Cze 17, 2003 10:43 am Temat postu: |
|
|
| Cytat: | Wiadomo ze duza szelka moze byc bardzo grozna. Ale grozna jest rowniez jazda samochodem a jednak dosc popularna.
|
tak ale zanim pojedziesz samochodedm to musisz isc na kurs a potem zdac egzamin
tu jest podobnie ale sam kurs to nie wszystko opinia policji badania psychitryczne i psychologiczne oczywiscie na obr鏒 wydaje koncesje wojewoda a na wytwarzanie MSWiA
mnie raczej interesuje ta druga opcja i do tego dochadza problemy p.poz ochrony srodowiska , odb鏎 poieszczenia przez uprawniony instytut....
sam kwit jest tyle wart co nic jednakze jest to punk wyjscia....... _________________ ....a reszta niech se jaja li瞠..... |
|
|
|
| Powr鏒 do g鏎y |
|
 |
|
|
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚 Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚 Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚 Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum
|