Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Aerial shells - pocz徠ki
Id� do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Cze 13, 2003 8:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

c4 napisa�:
...A tak wog鏊e to czemu nik nie napisze prawdy, 瞠 tak naprawde to obecnie w Polsce NIKT NIE MA WA烤EJ KONCESJI bo stare sie poko鎍zy造 , a nowych sie jeszcze nie wydaje.

Arek nie kasuj tego postu , jakby cie ktos prosi�, bo to co tu pisze to prawda, zdobyta "od srodka" tego ca貫go pirotechnicznego towarzystwa.

Nowe przepisy o MW do cel闚 cywilnych ( dotyczy fajerwerkow ) obowi您uj� ale stare zezwolenia ( jakie to by造 na pirotechnik� cywiln� nie wiem ) obowi您uj� 12 m-cy od czasu wej軼ia w 篡cie nowej ustawy , czyli do sierpnia 2003 r. Je郵i Arek to ja Wink to nie ma tu siana aby mo積a bylo kasowa�. Przyznam szczerze, 瞠 aby robi� pokazy nie trzeba zna� si� na piro. Tak jak dobry kierowca nie musi zna� si� na mechanice samochodowej. Pokazy to : kupowanie pirotechniki i jej u篡cie zgodnie z instrukcj�. Na forum niemieckim "ekspertami" od piro s� w豉軼iciele i pracownicy ( z licencj� ) z firm robi帷ych pokazy. Ale tam bardzo ma這 pisze si� o pirotechnice i prawie w og鏊e o MW. Tylko o : terminach, bhp, wyrobach, jako軼i , reklama producent闚 itp.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
RobertG

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: Warszawa

PostWys豉ny: Sob Cze 14, 2003 12:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

c4 napisa�:
Panie RobercieG .

Tylko nie Panie Wink

c4 napisa�:
przez kretynskie, majace na celu utrudnienie dost瘼u do materia堯w z ADR3.1 przepisy, kt鏎e tak naprade powsta造 przez pana J .K. i jego kumpli, z pewnej niby to najwi瘯szej firmy z po逝dnia Polski, ludzie kt鏎zy maj� naprawde dobre pomys造 i wiedza jak sie z tym obchodzic maj� utrudniony dost瘼 do profesjonalki.

Oczywisce ze przepisy sa glupie. Rozumiem ze mozna miec jakies wymagania co do osob wykonywwujacych pokazy. Ale "glejt" na takie pokazy powinie byc ogolnodostepny. Wystarczyloby dokladne szkolenie z BHP, dobry egzamin i juz. Na dzien dzisiejszy "madre glowy" wymyslily ze aby postrzelac z 3' szelek trzeba juz koncesji takiej samej jak na budowe rakiety przeciwlotniczej albo amunicji przeciwpancernej w ilosciach fabrycznych. Debilstwo Sad

c4 napisa�:
Ja przynajmniej nie zamierzam strzelac z bateri po 30z� i rakiet, wystarczy sie dogadac z kim trzeba i mozna miec wszystko , ja m闚ie wprost - strzela貫m pokaz dla siebie i kumpli , tak poprostu mieli鄉y pomys� na fajny pokaz i chcieli鄉y zobaczy� jak to wyjdzie i co sobie kupilismy......... a i 6" a i nawet trzy 8" na fina� , og馧em prawie 80 bomb plecia這 , a no i jeden cylindyk 6".

Ja te z nie zamierzam strzelac z zabawkowych "tortow". Ale na dzien dzisiejszy nie mam innego wyjscia. Znajomy od ktorego kiedys kupowalem zmienil branze a inni boja sie sprzedawac Sad Zreszta nie mam ochoty wchodzic roznym "dzieciolom" w d*.* tylko po to by sobie postrzelac dwa, trzy razy w roku.
I konczy sie tak ze o ile kiedys informacje o budowie fajerwerkow traktowalem wylacznie jako ciekawostke to teraz zaczynam powaznie myslec o amatorskiej produkcji szelek na wlasne potrzeby.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
c4

Do陰czy�: 15 Maj 2002
Sk康: centralna Polska

PostWys豉ny: Sob Cze 14, 2003 11:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wed逝g tych genialnych przepis闚 to wszysko jest materia貫m wybuchowy, i szelka 3" i granat przeciwpancerny.

Czyli tak , zrobie sobie koncesje na materia造 1.3 i mam rozumie� 瞠 moge sobie kupic 100Kg trotylu Very Happy i sobie z niego postrzela� Very Happy Shocked , no bo wed逝g jak瞠 m康rych i inteligentnych urzednik闚, proch czarny i trotyl to jedno i to samo - materia� wybuchowy. Very Happy Very Happy

No to jak tak, to ja sie bardzo ciesze bo zrobie sobie koncesje na fajerwerki i bede sobie detonowa� ,no za堯禦uy na poczatek- skromnie 1 tone anfo, no bo to przecie� jedno i to samo czy ja bede mia� tone szelek czy anfo!!!!!

Tak, tak, absurd systemu jest bezdenny!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sob Cze 14, 2003 2:04 pm    Temat postu: Nie .... Odpowiedz z cytatem

Nie pieklijcie si� a uwa積ie przeczytajcie

http://www.echostar.pl/~one/i_niejawna/przepisy/mat_wyb.html

Postarasz si� i w koncu dostaniesz zezwolenie od wojewody. W ko鎍u qrna nikt nie ka瞠 Wam studi闚 ko鎍zy� jaki mi na wykonywanie uslug minerskich Wink . Masz do zalieczenia szkolenie 4 dniowe w IPO lub IMP - koszt 2500,- . Potem starsz si� o zezwolenie wojewody. Tylko problem czy to si� op豉ca Question Na rynek bardzo ci篹ko wej嗆. Trzeba nie tyle zna� si� na pirotechnice co umie� kombinowa� i romawia� z lud幟i ( "smarowa�" ). Du瞠 zlecenia na pokazy mo積a otrzyma� pewno z urz璠闚 miejskich , wojew鏚zkich czy powiatowych. Tu wcale nie trzeba zna� si� na piro a umie� przemawiac do .. kieszeni. Ale mo積a sobie wyobrazi�, 瞠 robisz sam profesjonaln� bombk� ( nie do kupienia ) i przekonujesz tym potencjalnych klient闚 tak jak w reklamach proszku do prania. Nie wa積e czy piszesz do ko鎍a prawd�. Masz robi� wra瞠nie i przekonanie, 瞠 jeste� najlepszy Wink . Ale i to nie daje gwarancji powodzenia.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002
Sk康: Kaszuby

PostWys豉ny: Sob Cze 14, 2003 2:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem klasyfikacja ADR-owska nie jest g逝pota moze sie wydawac ze fajerwerk to fajerwerk ta kwaslifikacja ma zapewnic przedewszyskim bezpiczenstwo w transporcie i przechowywaniu
ale ptrzac na skutki fizyczna uzycia niekt鏎ych takich zabawek wobec si造 zywej i mieniu fizycznemu mozna sie zastanowic zreszta nikt nie kwalifikuje na r闚ni szelki z granatem sa od[owiednie grupy zobacz sobie wytyczne tych kawalifikacji
wiec Rolling Eyes

c4

Do陰czy�: 15 Maj 2002
Sk康: centralna Polska

PostWys豉ny: Sob Cze 14, 2003 5:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak ja to wszystko wiem i rozumiem , ale szlag mnmie trafia jak miw hurtowni m闚ia 瞠 mi 5 trzy cal闚ek nie sprzedadz� bo nie mam koncesji.
(a ciekawe czy oni maj�?)
A tak wog鏊e to tez jest ciekawa sprawa bo jak w jednej hurtowni powiedzia貫m 瞠 chce towaru za 2500z� , to od razu by豉 inna rozmowa,
i wszysko sie "da這" i nawet 10'' powiedzieli, 瞠 moga przywie潭 jakbym chcia� bo aktualnie nie miel, ale mogli mie�.
Wszystko w豉軼iciel tej hurtowni podsumowa� tak
"Panie, co mu mo瞠my a co nie to zale篡 ile na ty sie zarobi" - czy jakio� tak.

Tak瞠 kupi� to mo積a wszystko tylko zale篡 za ile i jak sie "ma gadane".
Analogiczna sytuacja jest z pokazami - zale篡 kogo znasz i ile kolesiowi na fakturze napiszesz , aile naprawde we幟iesz(dla ludzi kt鏎zy, nie skumali o co biega這 - ile kole� z tego b璠zie mia� dla siebie).

RobertG

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: Warszawa

PostWys豉ny: Pon Cze 16, 2003 10:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

v-21 napisa�:
moim zdaniem klasyfikacja ADR-owska nie jest g逝pota

Nikt nie twierdzi ze klasyfikacja ADR-owska jest glupota. Chodzi o to by dac szanse odpowiedzialnym ludziom do robienia wlasnych pokazow. Chyba lepiej stworzyc jasne i "nie drogie" przepisy pozwalajace na legalne zajmowanie sie "strzelaniem" niz powodowac "podziemie fireworksowe" duzo bardzij niebezpieczne niz liberalizacja (oczywiscie w granicach rozsadku) przepisow.
Wiadomo ze duza szelka moze byc bardzo grozna. Ale grozna jest rowniez jazda samochodem a jednak dosc popularna.

Podobno robiles niedawno kurs Question
Moglbys opisac troche szczegolow ? Material, egzamin, warunki jakie trzeba spelnic by sie dostac i skonczyc, cene ?
Jak nie chcesz publicznie to prosze na priv.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
v-21

Do陰czy�: 24 Lip 2002
Sk康: Kaszuby

PostWys豉ny: Wto Cze 17, 2003 10:43 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Wiadomo ze duza szelka moze byc bardzo grozna. Ale grozna jest rowniez jazda samochodem a jednak dosc popularna.

tak ale zanim pojedziesz samochodedm to musisz isc na kurs a potem zdac egzamin
tu jest podobnie ale sam kurs to nie wszystko opinia policji badania psychitryczne i psychologiczne oczywiscie na obr鏒 wydaje koncesje wojewoda a na wytwarzanie MSWiA
mnie raczej interesuje ta druga opcja i do tego dochadza problemy p.poz ochrony srodowiska , odb鏎 poieszczenia przez uprawniony instytut....
sam kwit jest tyle wart co nic jednakze jest to punk wyjscia.......

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum