Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

zapłon
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dudi13

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 6:22 pm    Temat postu: zapłon Odpowiedz z cytatem

Witam Very Happy na forum zaglądam codziennie od czasu rejestracji lecz długo nie pisałem to takie info Wink ok przejdźmy do rzeczy ! czy gdybym wziął karmelka nasypał na niego kmno4 i nalał kilka kropel gliceryny to czy ta reakcjia zapaliła by karmelka ?? jeśli tak to był by to dobry sposób na łetwe granaty dymne odpalane na zawleczkę Cool Razz czekam na odpowiedź i z góry thx
DJ MHz

Skąd: z domu do lasu z Minelabem Sovereign GT i fiskarsem :)

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 6:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zapaliło by. Kiedyś robiłem coś w stylu pchełek które zapalały się po 30 sec. :] strażnicy w gimnazjum mówili żem jest mądra głowa fajne pomysły mam Very Happy jak puszczałem to. Ale KMnO4 jest wrażliwy na wilgoć, więc takie granaty musiały by być przechowywane max 3 dni ! BHP !
dudi13

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 6:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no bhp trzeba lepiej przestrzegać ale dzięki że potwierdziłeś wiarygodność tego zapłonu Wink
krzysiek1

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 7:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

samo dodawanie do karmelki nadmanganianu nie jest bezpieczne,więc nie polecam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Front

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 7:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zadzialac i zadziala ale nie zaufałbym takiemu rozwiazaniu. Według jakiegos tam prawa chemicznego wzrost temp o 10*c 2x zwieksza szybkosc reakcji chemicznej Exclamation Wiec teoretycznie czas zapłonu jest zależny od temp. jako
doświadczenie jest fajne ale nie jako zapalnik chemiczny. Takie moje zdanie.

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 7:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ew gotową karmelkę obtoczyc w manganianie (VII) potasu i już. Tylko że taki zapalnik jest dośc niepewny :/
dudi13

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 8:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

na pewnej stronie pisze tak :

Zrób karmelek i poczekaj aż LEKKO zakrzepnie i wsadź do jakiegoś niewielkiego pojemnika. Zrób dzióre do połowy wyskokości karmelka. Po całkowitym wyschnięciu wsyp nadmanganian potasu oraz wrzucić glicerynę zawiniętą w kawałek woreczka foliowego pod którym będzie znajdował się haczyk na ryby zawiązany na jakiejś żyłce albo silnej nitce. Całość owiń w folie aluminiowąaby nadmanganian i gliceryna nie wyleciały. Trzeba tylko przed zawinięciem wyciągnąć na wierzch żyłkę, do której można przywiązać takie metalowe kółeczko np. od kaspla po tymbarku. Po pociągnięciu na "zawleczkę" rozerwie się woreczek z gliceryną, która spowoduje samozapłon nadmanganianu potasu, który spalając się jednocześnie odpali karmelek , który zacznie wytwarzać znaczne ilości dymu...

Sylwek

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 8:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jacek R. napisał:
ew gotową karmelkę obtoczyc w manganianie (VII) potasu i już. Tylko że taki zapalnik jest dośc niepewny :/

Bo środowisko jest mało kwaśnie Wink jak robili to w powstaniu warszawskim dodawali do benzyny kwas siarkowy i wlewali do butelek. A na butelce naklejali papier, pod którym był nadmanganian z cukrem Wink czy sam nadmanganian nie pamiętam dokładnie, ale wydaje się, że na jedno wychodzi...

Zresztą jest takie stare szkolne doświadczenie do probówki wlewa się tak z centymetr dwa stężonego kwasu siarkowego na to delikatnie po ściance alkohol etylowy oczywiście w postaci mocno stężonej Wink tak by obie substancje się nie pomieszały następnie bierze się niewielką grudkę nadmanganianu potasu i wrzuca się najlepiej zgasić światło i obserwować pioruny w probówce Wink

dudi13

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

więc to jest bezpieczne czy nie???? przeczytajcie mój post wyżej.
Gość

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 10:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy to jest bezpieczne ? Nie sądze, nawet za pieniądze bym takiego granata nie robił(szkoda mi palców). Bałbym się po prostu że nadmanganianu potasu mi walnie w rękach ale w inny sposób. Wg. mnie lepiej nie ryzykować a oprócz zapalników chemicznych są inne i na pewno bezpieczniejsze. Moje zdanie: jesteś pewnie młody szkoda twojego zdrowia (nawet życia) także:
NIE PROBUJ TEGO !
Powrót do góry

Front

PostWysłany: Sob Cze 02, 2007 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem bez zbędnego pitolenia typu nie próbuj bo Ci urwie Rolling Eyes
Jest to zapalnik niepewny wiec karmelka moze zapalic sie nie wtedy kiedy powinna i mozna sie popazyc Confused a oparzenia bolą.... Wiec nie warto... można w celach poglądowych to zrobic ale z daleko idącym BHP czyli mało karmeli, uzbroic w Gl na miejscu i nie trzymac w łapie, ale nie można uzywac tego jako pewnego i sprawdzonego rozwiazania Exclamation

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 12:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobiliśmy twój przepis dziś czyli to co napisałeś. Jaki wynik ? Troszkę mnie to zadziwiło, nie sądziłem że to aż tak pierdyknie. Poszliśmy do starej cementowni, karmelek dodaliśmy do niego kmno4, wsadziliśmy to w dziurę na głębokość ok. 20 cm (bhp) i nad kno3+kmno4 zmieszane razem, woreczek z kilkoma kroplami C3H5(OH)3 (gliceryna). Oddaliliśmy się i to było na zasadzie jak pociągniesz sznureczek przyczepiony do worka z C3H5(OH)3 to woreczek pękał i wylewała się gliceryna. Ok to wszystko przygotowaliśmy, tak jak wyżej piszę. Oddaliliśmy się na odległość ok. 40 m, pociągnołem za sznurek i co i nic ? To jeszcze raz ciągne Wink odpaliło, zaczeło się lekko kopcić i wydobywał się biały dym (prawdopodobnie saletra) i myślę sobie ,,wszystko ok niezły zapalnik'' Podchodzę po chwili zobaczyć co się tam stało i mi prawie przed twarzą dupneło, lekki słaby wybuch ale piasek mam do teraz w oczach. Nie wiem dlaczego to wybuchło, nie miało to żadnego korpusu ani nic. W każdym razie jest to dobry zapalnik chemiczny ale nie warto nim operować, raz że nie przewidzisz tak jak ja dziś że może ci w pewnym momencie leciutko wybuchnąć (my daliśmy mały ładunek) a dwa nie zapanujesz nad tym.

Podsumowanie:
W małych ilościach jest to bezpieczne, choć mało ergonomiczne i wydajne. Dalej pozostaje przy lontach, stopinach, zapalnikach elektrycznych niż takie zabawy. I byłbym wdzięczny czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć czemu nastąpił ,,lekki wybuch'' z tego co mi się wydaje i nie powinno to mieć miejsca.
Powrót do góry

Front

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 7:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
nie miało to żadnego korpusu ani nic
Rolling Eyes
A gleba to nie korpus Question I tyle pisales o bhp.... Laughing

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 9:18 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Umieść 10-20g FB w cienkim woreczku foliowym hmm 10cm pod ziemią. Mieszanka zachowuje się podobnie jak w korpusie petardy..
Tam możliwe, że jakaś część tej "mieszanki mieszanek"(nawiasem mówiąc bardzo niebezpieczne połączenie) spaliła się szybciej i wszystko jasne.

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 9:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tyle pisal o bhp i podchodzi zanim skonczy sie palic oj oj ....
Powrót do góry

sadafag

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 10:19 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehe jeśli wsadziłeś to w beton[cementowania więc powinien być] to zadziałało jak armata, jak w glebe to podobnie, ale słabiej. Po drugie jak mogło ci to tak wysoko wystrzelić[chyba nie wsadziłeś tam tego z 50g albo więcej?]? Chyba się nie nachylałeś Laughing
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 2:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A no racja, mój błąd. Dzięki za poprawkę Smile Czasami się tak człowiek napali na to bhp i zapomina w pewnym momencie o nim Smile

Podeszłem po chwili do tego, to zrobiło takie lekkie puff jakbyś wsadził małą petardę, poprostu mi lekko piasek w oczy poleciał i tyle, a wsadziliśmy to w piasek tnz. taką górkę piasku usypanego.
Powrót do góry

Teo

PostWysłany: Czw Cze 07, 2007 7:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marnie skończysz jeżeli będziesz tak się zapominał..
Pirotechnika jest bardzo niebezpieczna... troszkę z głową wszystko robić nie zaszkodzi...

sadafag

PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 8:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przypomniał mi się przypadek kumpla, co to nałożył sobie kilka gram hmtd[tak na oko nasypał] na kowadło i walnął młotkiem. Efekt niespodziewany, odbiło młotek i gościu dostał nim w twarz. Teraz ma bliznę na całe życie[oszpeciła go jak cholera] Więc róbmy wszystko z glową. A na próby karmelkowe dawać kilka-kilkanaście gram karmelka, a nie 100 czy więcej.
Powrót do góry
Gość

PostWysłany: Pią Cze 08, 2007 1:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Teraz już wiem Smile Tnz. normalnie ja zawsze przy odpalaniu wulkanów, petard (to rzadziej) rakietek z głowicami chowam się za taką sporą góra żwiru. Mam y już swoje miejsce gdzie odpalamy wszystkie te ładunki, jak wspominałem wcześniej jest to opuszczona cementowania. Ale dzięki wszystkim za rady Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Pirotechniczne Przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: