Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Lechu
|
Wysłany: Wto Maj 01, 2007 11:42 pm Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście - wizualnie PPD-40 i PPSz wz. 41 są bardzo podobne do tej broni, aczkolwiek to nie to samo. Jak widać na zdjęciu czarno-białym (i tym poniżej) gniazdo magazynka jest umieszczone poziomo (jak w pm Sten czy Stirling), a nie pionowo jak w Pepeszy. Podpowiem że przedstawiony pistolet maszynowy został skonstruowany o wiele wcześniej niż wspomniane przez Ciebie konstrukcje radzieckie - pozatym nie jest to wytwór Rosjan.
Lepsze foto (coprawda replika 1:25 ale zawsze ):
_________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 9:24 am Temat postu: |
|
|
Bergman. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lechu
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 10:05 am Temat postu: |
|
|
A konkretnie? Vide szczegółowe informacje o jakie prosiłem ? Odpowiedź nie jest pełna . _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 10:46 am Temat postu: |
|
|
To niemiecki MP18 producent- Theodor Bergmann Industriawerke , skonstruowany do walki w okopach pierwszej wojny. Skonstruowany przez Hugo Schmeissera i Andreasa Schwarzlose. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lechu
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Hubcio, dobrze jest to MP 18. Chodziło mi jeszcze o to że ta broń została zaprojektowana do walki w małych i ciasnych okopach dla sił niemickich które robiły wypady i wycieczki poza linie alianckie.
Hubcio - Twoja kolej :] .
Jacek R. - przykro mi, ale uznaje odpowiedź jak najbardziej pełną . _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zuberus
|
Wysłany: Pon Cze 04, 2007 11:50 pm Temat postu: |
|
|
Cos cisza w tym temacie,więc pozwole sobie zadać zagadke. Co to za samolot? Niestety tylko zdjęcie modelu, bo samolot nigdy nie latał, testowano tylko płatowiec i silnik,których nigdy nie połączono w całość.
http://img394.imageshack.us/my.php?image=petardara7.jpg
I pytanie dodatkowe, jaki to coś miało silnik i na co _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GhosT
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 12:20 am Temat postu: |
|
|
Pewien jestem tylko tego że był napedzany silnikiem rakietowym (H2O2+EtOH) czy coś w tym guście.
...
edit:
Wróć .
Od nowa ;].
Jest to Prototyp niemieckiego myśliwca przechwytującego Lippisch Li-P13a. Został on wymyślony w roku 1944 przez dr. Aleksandra Lippisch'a.
Myśliwiec jest napędzany początkowo w fazie startu silnikami rakietowymi które pozwalają mu osiągnąć prędkość minimalną pracy silnika strumieniowego który jest napędem głównym. Silnik strumieniowy jest zaś zasilany... UWAGA: WĘGLEM KAMIENNYM z powodu braku "konwencjonalnego" paliwa pod koniec wojny. Testy owego samolotu w tunelu aerodynamicznym wypadły znakomicie i stwierdziły bardzo dobrą stabilność konstrukcji przy prędkościach 2,6 macha.
Dziękuje
PS: jeszcze wypas fotka |
|
|
Powrót do góry |
|
|
zuberus
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 8:12 am Temat postu: |
|
|
A ja myslałem że coś trudnego wymyśliłem
Ghost,zadawaj teraz Ty. _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GhosT
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 10:59 am Temat postu: |
|
|
Nie no zuberus, trudne było... bo musiałem troche posiedzieć żeby się dokopać do tego
....
OK przejdźmy do meritum . Co to takiego
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lechu
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 12:01 pm Temat postu: |
|
|
Powyższa broń to 7,5mm karabin Schmidt-Rubin produkcji szwajcarskiej (ok. roku 1889 r.). Strzelał on nabojem 7,5x55mm Schmidt-Rubin. Ryglowało się go i odryglowywało poprzez pociągniecie rączki z lwej strony zamka. Owe kółko umożliwiało napinanie kurka przy zamku zamkniętym (czyli bezpiecznik).
_________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GhosT
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 3:43 pm Temat postu: |
|
|
Wyśmienita odpowiedz
Twoja kolej Lechu |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 4:54 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | lwej strony zamka. | na zdjeciu jest po prawej
Lechu => Pogibało mi się Sorka _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lechu
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 4:58 pm Temat postu: |
|
|
OK, to skoro mówimy o broni z XIX w. to ja też coś zapodam z tego okresu. Pytanie brzmi - co to za pistolet (nabój, kaliber itp.), kto go zaprojektował (jaki kraj), czemu ma aż tak długą jak na pistolet lufę (co determinuje dla jakiej formacji został zaprojektowany) . Dodatkowe pytanie brzmi jaki pistolet (uznawany z resztą za 8 cud świata ) pochodzi od poniżeszego modelu w prostej linii?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 5:31 pm Temat postu: |
|
|
To pistolet pistolet Borchardt C93. Przystosowany do naboju 7,65x22mm , kaliber 7,65mm.Magazynek 8 naboi. Konstruktor- Hugo Borchardt (kraj Niemcy) mimo iż konstruktor był USA-mańcem niemieckiego pochodzenia.
Dlaczego taki wielki gólnie bo zamek ryglowany przez układ dżwigniowy tak jak w pierszych ckm-ach , a to wymuszało tą wielkość.
Drugie pytanie pistolet Borchardt C93 przekonstruował Georg Luger i powstał mu P08 Parabellum _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lechu
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dobrze Hubcio . Twoja kolej na pytanie . _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 5:58 pm Temat postu: |
|
|
Kurcze był szybszy :/ Poczekam na pytanie to odpowiem
Zamek kolankowo-dźwigniowy taki sam (tzn zasada działania) jak w P08 ale tu rygiel gibał sie zdaje sie do dołu :d a nie do góry i stąd taki "tyłek" _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Prosta zagadka co to jest ??. Przy czym to się znajdowało i do czego służyło ??
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 8:34 pm Temat postu: |
|
|
2 wersje: pompka paliwa od auta jakiegoś albo dekiel od "miny skaczącej" _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubcio
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Ani to ani to Starsza rzecz _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
zuberus
|
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie to bardzo gustowny czapek(moherowy beret bojowy) _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|