Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tworzenie oddziału rezerwy na czas wojny
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (militaria)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
michalwalc

PostWysłany: Nie Cze 03, 2007 7:53 pm    Temat postu: Tworzenie oddziału rezerwy na czas wojny Odpowiedz z cytatem

Moze wydam wam sie to głupie, ale od jakiegoś czasu Myślę sobię że można by stworzyć
oddział rezerwy, który działał by jako niezarejestrowany oddział partyzancki na wypadek wojny. Wyglądał by to tak ze...( moze reszte bym powiedział, jak by było kilka ochotników,
ale niewidze problemu żeby niemogło by tak byc)
Dobra, jak bedzie paru ochotników to powiem więcej.
Niebyłem w wojsku. Mam 14 lat i chodze do 1 klasy gimnazjum.
Wiem że jak przeczytacie tego posta to odrazu wpadniecie w śmiech i rozumiem to.
W survivalu siedze od paru lat, czesto w wakację chodze na wyprawy tego typu, ale jeszcze nigdy niebyłem na kilku dniowej. Naprawde chcę, chciałem i będę chciał stwożyc taką sieć "umocnień". Nie ukrywam że początkowo myślałem że to ja będę dowodził wszystkim. Mieszkam w Krakowie i to tu chcę stwożyć taki oddział. Myślałem że w tym pasowalo by żeby siedziały osoby w moim wieku, ale byłoby trudno skabinowac broń( o tym troche póxniej). Oczywiście osoby ze stazem wojskowym chętnie były by przyjmowane, ale kto by chciał sie zadawac z dzieciakami. Nie musieli byśmy sie spotykać nażywo, tylko moze gdzyby było dożo chętnych moze udało by się wyprosić u administratorów tego całego forum o stwozenia specjalnego działu( forum czy kategorii)
dla nas, lub w ostatecznosci stwożylibysmy własne na domenie foru, albo fora.pl. Jeżeli będą chętni będzę sie bardzo cieszył. jak juz sie zbierze jakaś grupka to będzie mozna wszystko opracowywac.
Mam prośbę żebyście mnie niemieszali z błotem, ani niepisali że jestm smarkacz, itp.
Jezeli chce ktos coś napisac negatywnego niech napisze mi to na gg: 3378970.

Arkadiusz ---> Nie kasować :- )

ZAGRAJ Z NAMI!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
Front

PostWysłany: Nie Cze 03, 2007 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

buja wyobraźnia i tyle Laughing
Oddział musi miec broń... a o broń ciężko przecież kamieniami się już wojny nie wygra... Laughing
Też chciałem miec baze cały pułk pod sobą i już mi przeszło... Wink
Organizowanie organizacji (para)militarnych raczej legal nie jest..

No i najważniejsze mi żaden 14latek nie bedzie mówił co mam robic i koneic Laughing
FT

PostWysłany: Nie Cze 03, 2007 9:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Moim zdaniem robienie w łasnej armii w wieku 14 lat niema sensu, poprostu to za durza odpowiedzialność, za durzo zachodu w papierkach (i tak od 18 lat Wink ) skoro jesteś z Krakowa to radze ci przyłączyć się do tamtejszego oddziału Związku Strzeleckiego (krakowski oddział jest najliczniejszy w polsce) jest to organizacja w pełni legalna, organizowane są strzelania (takrze z broni palnej) rajdy, zajęcia z taktyki, mw.
Moim zdaniem to jedyny mądry sposób na obronę kraju, no chyba że chcesz się bawić w rambo jak tak to nóż kuchenny w zęby i kierunek na moskwę Laughing
pozdrawiam

michalwalc

PostWysłany: Pon Cze 04, 2007 7:08 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Front, nikt Ci nie każe się mnie suchać, a broń można łatwo zrobić samemu.

ZAGRAJ Z NAMI!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Adres AIM  
rafael31

PostWysłany: Pon Cze 04, 2007 1:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

michalwalc napisał:
(...)a broń można łatwo zrobić samemu.

Shocked , chcecie biegać ze stenami?(tylko 47 części konieczność dostępu do fabrycznych luf i magazynków) a może skałkowcami Laughing Laughing Laughing i to jedynie w czasie wojny be teraz się zbroić to terroryzm Very Happy
pozdrawiam i odradzam robienie własnej broni bo przy braku doświadczenia nie wiadomo kogo trafi (ciebie czy cel)

GUN_1917
Gość

PostWysłany: Pon Cze 04, 2007 3:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja wam powiem drodzy koledzy ze swego czasu zajmowalem sie takimi sprawami- bron jest wam tak bardzo srednio potrzebna - jezeli juz to taktyke doskonale sprawdzicie na asg ...
co do reszty - zrzeszyc mala grupke nie jest tak trudna - armia to duze slowo - ja bym co zamierzasz zrobic nazwal oddzialem ...
Powrót do góry

andrew1989a

PostWysłany: Pon Cze 04, 2007 11:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hehehe Laughing Też miałem taką wyobraźnię i podobne pomysły. I to nawet o wiele bardziej rozbudowane. Chciałem robić silosy rakietowe (rakiety na benzynę wypływającą pod ciśnieniem. Myślałem że jak się z tyłu się pali to poleci), system bunkrów w których zawsze ktoś bedzie siedział. Czołg miał być, samolot z silniem od komarka, balista która na bełtach zamaist grotu miała by MW. Artyleria polowa(duże sputguny, jako napęd zmodyfikowany rower) cały teren miał być zaminowany, a system odpalania miał się mieścić pod ziemią (zapalniki - żaróweczki od choinki te duże + trochę siana polanego benzyną, łądunek woreczki z benzyną i kilka butereczek gazu do zapalniczek), system ostrzegania z koguta policyjnego (chciałem ukraśc Laughing ), system zadymienia bazy (mokre liście) i wiele innych. Rozmyślałem nad tym od podstawówki do początku gimnazjum. Laughing Skończyło się na paru dołkach i korpusie rakeity z blachy klejonej gipsem. Przeszło z wiekiem
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
Jeremi

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 12:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poza tym w dzisiejszych czasach partyzanci uzbrojeni nawet w AK 47, RPG i mnóstwo granatów oraz amunicji o które już jest w Polsce trudno, nie są w stanie zadać żadnych poważnych start armii np. Niemiec.
Pozostaje jedynie terroryzm, nękanie cywilów.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
Jacek R.

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 12:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do dywersji nie trzeba broni Very Happy A wszak na forum jest sporo informacji które mozna wykorzystać w odpowienim czasie Twisted Evil
Karol R

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 1:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawsze jakieś zajęcie dla młodzierzy by się znalazło. Bez broni, samo przeszkolenie mogłoby być ciekawe- tyle że to nie powstanie bo potencjalnym instruktorom pewnie nie będzie się chciało. A samemu się wiele nie nauczycie
Powrót do góry
Jacek R.

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 5:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na spotkania ASG chadza wielu byłych zołnierzy, można wbrew pozorom sporo sie nauczyć. Pozatym ludzie którzy sie własnie TYM interesuja maja jakąś wiedzę i nawet chetnie się nią dzielą.
rafael31

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
asg to fajna sprawa ale niestety utrwala w strzelającym złe przyzwyczajenia i gdy przezucimy się na broń palną czy wojskową czy myśliwską nasze wyniki mogą być zaskakujące Cool (w sensie słabe Embarassed )

beaker

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 7:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale napewno mozna wyrobic sobie wiele nawykow.
ale ja sie nie znam i moge pieprzyc glupoty Smile
pozdro
Powrót do góry
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 9:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do jeszcze takich oddzialikow jak tam Wlac proponowal - czytajac biografie ktoregos ze znanych Polskich generalow - chyba to byl Swierczewski- wyczytalem ze wlasnie w dosc podobny sposob z grupa rowiesnikow zdobywal pierwsze doswiadczenia taktyczno- strategiczne ...
Powrót do góry

dziadek kermit

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 10:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Smile
Każdy przez to przechodził to znaczy przez "chorobę ziemianek"
ale to samo przechodzi więc nie ma się co przejmować Very Happy
Ja też na to chorowałem i to chyba w tym samym mniej więcej wieku ale to było daaaaawno ( jakieś 40 lat do tyłu a może trochę więcej)

Sylwek

PostWysłany: Sob Cze 09, 2007 11:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No tak coś w tym jest będąc nastolatkiem latałem po lesie i bawiłem się kumplami w surwiwal spanie pod gołym niebem, włócznie się na głodnego po lasach po kilka dni i takie tam męskie zabawy jak okładanie się bo buźkach (w rękawicach na szczęście, bo buzia była by do dziś nie wyjściowa) ale jak wszystko z wiekiem zastępowane jest czym innym choć czasem kusi i staram się raz w tygodniu być w lesie choćby na kilkanaście minut w naszym nerwowym świecie gdzie wszędzie cię chcą nerwowo wykończyć to dobra rzecz jak basen choć raz w tygodniu. Młodsi pewnie nie zrozumieją, o co mi chodzi, ale ci pod trzydziestkę pewnie już tak, oczywiście można się standartowo od stresować, ale nie polecam nikomu, bo wchodzi to w krew dosłownie i głębszym znaczeniu. Tak, więc jeśli coś chcecie robić to polecam surwiwal, jeśli was stać to zapiszcie się na jakiś rajd by coś podejrzeć a potem samemu można ciągnąć w necie sporo tego typu rzeczy. Tylko bawcie się w to szybko, bo ten czas upłynie wam z niesamowitą prędkością i jak za bardzo będziecie o tym rozmyślać nic wam z tego nie wyjdzie.
Jacek R.

PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 3:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
utrwala w strzelającym złe przyzwyczajenia
Jak sie uzywa hi-capów i wali seriami po 100 kulek to tak.
Karol R

PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nuu tu chodzi o sposób składania się do strzału, trzymania broni.
Człowiek przyzwyczaja się do małego odrzutu po prostu. To jakby używać przez całe życie gillette mach3 a potem dostać brzytwę... robi się niebezpiecznie Wink
Powrót do góry
Jeremi

PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 1:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja się bawiłem w to jak dopiero co w Polsce pojawiły się pierwsze pistolety na kulki po 6 zł w kioskach ruchu. Miałem może 11 lat więc nie pamiętam już tego za dobrze i nie wiem jakie złe nawyki wyrabia ASG. Na pewno brak podrzutu to spora wada, magazynki po kilkaset kulek również i przyzwyczajenie do nieśmiertelności - za mało taktyki a więcej Rambo.
A na prawdziwej wojnie masz tylko jedno życie więc taki trening nie jest taki rewelacyjny ale lepszy niż żaden.
Powrót do góry
GUN_1917
Gość

PostWysłany: Nie Cze 10, 2007 3:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W gruncie rzeczy, jest to bardzo fajna zabawa dla ludzi w Twoim wieku michalwalc.
Lepiej sie zajmowac paramilitarka niz rozpijac po krzakach, chociaz roznie bywa Wink
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Inne (militaria) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: