Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maxlam Gość
|
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 7:55 pm Temat postu: |
|
|
SpaceCad liczy spadak... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob Lip 22, 2006 3:52 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie
odpaliłem juz kilka rakiet ale rozbijaly sie o ziemie przy londowaniu.Czy moze opisac dosc szczegulowo jak sie otwiera spadohron zrobic go umiem ale niewiem jak zamontowac?
Zgury dzienki |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hp

|
Wysłany: Sob Lip 22, 2006 4:35 pm Temat postu: Spadochron |
|
|
Ha! Mam okazję się wykazać
A więc wykorzystaj kołnierz areodynamiczny jak nie umiesz robić Sr z podsypką. Tzn taki kołnierz montuje się przy silniku tak by opór powietrza przy spadaniu owej rakiety wyciągną go , a wraz z nim spadochron. Bum capułapu i rakieta wraca bezp.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pon Sie 07, 2006 10:02 am Temat postu: |
|
|
a feee kołnież to jest g.... pogarsza osiągi rakiet, a z resztą do dużej go przecież go nie założysz-tzn da sie ale to bez sensu. kolego napisz lepiej dokładnie jaki masz problem. czy spadochron sie nie otwiera czy nie wylatuje z rakiety? _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Wto Sie 29, 2006 6:36 pm Temat postu: |
|
|
witam
skoro przedszkole to ja też mam małe pytanko, a minowicie:
mam rakiete:
długość-40cm
waga- około 60g(bez pelnego silnika)
pełny silnik -okolo 85g
wiec waga startowa 145g
czy do tej rakiety wystarczy tasma hamujaca? i jakiej musi bys wielkosci? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hp

|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 8:30 pm Temat postu: |
|
|
Otóż policz prędkosc spadania (Wzór fizyczny i zobacz jak szybko bedzie spadac) Jak za szybko to daj spadochron....potem sie zobaczy ile wyniesie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Wrz 15, 2006 12:01 pm Temat postu: |
|
|
Mam problem ze spadochronem, system wyrzucania spadochronu działa beż zarzutu tylko spadochron niechce się rozłożyć po wypadnięciu z korpusu, zrobiłem go z worków na śmieci. Zwijam go tak jak napisano w książce "Młody modelaż rakiet". Dziwi mnie to że jak zrzucam go z balkonu na 7-udmuy piętrze przywiązanego do jabłka to działa.
Moja rakieta waży 60g |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Pią Wrz 15, 2006 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Najprawdopodobniej masz za lekki model. Do rozłożenia się spadochronu trzeba trochę prędkości. Jabłko (zwłaszcza takie "porządne") trochę waży. Sposób jest prosty: zmień folię na poliester. To są najczęściej napylane aluminium folie, takie jak np. do bukietów kwiatów, lub też popytaj w aptece o tzw. folię ratunkową, lub też folię NRC. To materiał sprężysty, sam się prawie rozłoży. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Clone
|
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 10:05 pm Temat postu: . |
|
|
albo dodajt troszke "balastu" (jakiegos obciazenia) do swojego modelu lub zrób cięższy... 60g to na prawde malo, moze poradzilo by sobie z mniejszym spadochronem ale taki z workow na smieci to nie jest jakis malutki  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Przeczytałem te 2 strony ale dalej nie wiem jak ma wyrzucić ten spadochron. Już dawno go zrobiłem tylko nie wiem jak mam go zamontować do rakiety. Czy byłby ktoś łaskaw napisać wszystko krok po kroku najprostszym sposobem...
PzDr... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Maj 28, 2007 7:55 pm Temat postu: |
|
|
wolę sie upewnić więc pytam: jesli w rakiecie spadochron wyłazi nie przez głowicę a przez oddzielenie członu silnikowego od reszty to mam zrobic tak że Amortyzatorem łączę człony a w jego połowie przywiazuje spadochron? I mam problem: spadochron mi sie niezbyt rozwija :/ _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
|
Powrót do góry |
|
 |
blawo
|
Wysłany: Czw Maj 31, 2007 6:50 pm Temat postu: |
|
|
Mam spadochron o długości cięciwy 100 cm. Jak dobrać do tego długość linek, czy jest to jakoś określone np. wzorem, lub kątem jaki tworzy linka w stosunku do cięciwy ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Cze 07, 2007 12:43 am Temat postu: |
|
|
To ja jeszcze spytam Co wg. was jest lepsze, do wywalenia spadochronu ? jakiś słaby ładunek np. kno3 i cukier ? czy elektryka ? i jak to mniej więcej skoonstrułować ? Tnz. nie ładunek wywalający spadochron tylko, odpalanie tego wszystkiego ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zbusiu SIANOPIS
|
Wysłany: Pon Lip 02, 2007 1:32 am Temat postu: |
|
|
Anonymous napisał: | To ja jeszcze spytam Co wg. was jest lepsze, do wywalenia spadochronu ? jakiś słaby ładunek np. kno3 i cukier ? czy elektryka ? i jak to mniej więcej skoonstrułować ? Tnz. nie ładunek wywalający spadochron tylko, odpalanie tego wszystkiego ? |
Że co jak ty to chcesz zrobić ,,elektrycznie'' bedziesz miał zawiasy i po poru sekundach odychla zawiasy i spadochron łup. Bezsensu
Elektronika działa na takiej zasadzie że masz timer ? powiedzmy el-01 i on np. po 10 sekundach (zależy na jaki długi czas ustawisz) odpala mały ładunek, osobiście nie polecam kno3+ cukier ale też będzię, jak miałbym wybierać to prędzej p.cz. Wiem że niektórzy robili bez timerów czyli, od sr szedł do góry lont, dokładniej to do tego ładunku, i jak sr się na końcu wypalił to zapalał lont, rakieta w między czasie ,,hamowała" gdy lont docierał do ładuneczku wiadomo co robił...Bum... i spadochron się otwiera
Osobiście tej metody nie prówowałem Choć chyba spróbuje, ale jak narazie pracuje nad modelem rakiety
A co do odpalania to albo jak ci mówie, z tym lontem albo zrobisz sobie timer, w sumie to możesz wypróbować to z lontem i zapisać obserwację itp.  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bebiko

Dołączył: 07 Sty 2005 Posty: 195 Skąd: www.forumpirotechniczne.pl
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szakal17
|
Wysłany: Pią Lip 04, 2008 7:07 pm Temat postu: |
|
|
czy ktoś zna może strone na której jest pokazane jak składać spadochron?  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KYK

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomek J.

|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 7:34 pm Temat postu: |
|
|
szakal17 napisał: | czy ktoś zna może strone na której jest pokazane jak składać spadochron?  |
Kto szuka nie błądzi... Kliknij TU z pewnością to coś pomoże... Zresztą na tym forum i w tym temacie znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie...
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szakal17
|
Wysłany: Sob Lip 05, 2008 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuje bardzo właśnie o to mi chodziło.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|