Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

Aerial shells - pocz徠ki
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Amator

Do陰czy�: 09 Sie 2002
Sk康: Warszawa

PostWys豉ny: Pi� Lis 01, 2002 10:35 am    Temat postu: Aerial shells - pocz徠ki Odpowiedz z cytatem

Czy kto� ma do鈍iadczenie w robieniu szelek? Moim zdaniem to naj豉dniejszy efekt w pirotechnice. Przymierzam si� do zrobienia takiej troch� wi瘯szej od pi趾i do pingla. Wiem, 瞠 gwiazdki musz� by� u這穎ne na obrze瘸ch. Jakiego prochu najlepiej u篡� do wype軟ienia szelki? Ile prochu czarnego domowej roboty potrzeba do wystrzelenia szelki takich rozmiar闚 z na rozs康n� wysoko嗆?
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
mszkiller

Do陰czy�: 23 Wrz 2002
Sk康: ok. Krakowa

PostWys豉ny: Wto Lis 05, 2002 5:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zajrzyj na http://www.unitednuclear.com/shell.htm
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email
Amator

PostWys豉ny: Wto Lis 05, 2002 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi瘯i, ale znam ju� t� stron�. S� tam opisane do嗆 du瞠 szelki(4" to poza moim zasi璕iem). Ja chcia豚ym zrobi� co� mniejszego, wielko軼i pi趾i do pingla.
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
c4

Do陰czy�: 15 Maj 2002
Sk康: centralna Polska

PostWys豉ny: Nie Lis 10, 2002 8:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cze嗆 !

Ja robi貫m tylko cylindryczne ale to by造 raczej MINE bo lecia造 na jakie� 7m.Zeby to plecia這 wy瞠j to proch musi by� bardzo dobry ,taki jak w oryginalnych , kulist� robi貫m czw鏎ke, bo takich rur mam najwi璚ej , ale nigdy nie odpali貫m (mam sam� form�).
Ten w璕lan miedzi do blue star mo瞠 by� zasadowy?
Wiem 瞠 bardzo 豉dne red stars wychodz� z chlorku strontu ,nadchloranu potasu ,siarki i drobnych wi鏎k闚 magnezowych - sprawdzona receptura.

Bateria

Do陰czy�: 08 Maj 2002
Sk康: Rybnik

PostWys豉ny: Pon Lis 11, 2002 10:50 am    Temat postu: shells Odpowiedz z cytatem

Ja zawsze mia貫m problem z lontem tzn. po odpaleniu szelki lecia豉 ona w g鏎e, lecz w豉郾ie lont za szybko sie pali� i szelka wybucha豉 na podobnej wys. co u c4.Jako 豉dunku miotaj帷ego stosowa貫m proch granulowany typu amator ze strony Pirotechmana, dawa� dobre wyniki, duzo lepsze niz zwyk造 proch.
Powr鏒 do g鏎y
Kris

Do陰czy�: 10 Wrz 2002

PostWys豉ny: Sob Lis 16, 2002 11:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Proponuj� u篡� prochu czarnego, ja zawsze u篡wa貫m prochu z "Pronitu" to si� nazywa R騜a ( w moim przypadku R騜a 2). Jest to proch czarny prasowany i nast瘼nie "豉many" czyli kruszony.
Gwiazdki w najprostszym efekcie mo積a u這篡� przy 軼iankach p馧kul (jak to okre郵i� Amator "na obrze瘸ch"), ewentualnie mo積a u這篡� w formie pier軼ienia (i wtedy wyjdzie tzw. "Ring"). ζdunek miotaj帷y ja dawa貫m tak瞠 z prochu czarnego, jego ilo嗆 trzeba ustali� samemu, poniewa� zale篡 to od masy 豉dunku oraz wysoko軼i na jak� ma wzlecie� ten 豉dunek.
Kris
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Maj 01, 2003 10:05 pm    Temat postu: Przyklad... Odpowiedz z cytatem

mszkiller napisa�:
Zajrzyj na http://www.unitednuclear.com/shell.htm

Przyk豉d czego�

co nigdy nie zadzia豉 tak jak trzeba. Sam robi貫m bombk� ( zupe軟ie inna technologia ) i pisz� bo wiem. Aby to cudo wystrzeli� trzeba nie co prochu czarnego a wystrza� ma silne dzia豉nie niszcz帷e na bombk�. A na zdj璚iu co� jak pi貫czka od "pingla" Razz . Jestem pewien, 瞠 autor tego nie testowa�. Fabryczne bombki s� wykonane z grubego , impregnowanego papieru ( wiele , sklejonych warstw ). To co na zdj璚iu macie rozleci si� jeszcze w lufie mo寮zierza.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Amator

PostWys豉ny: Pon Maj 05, 2003 2:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="lamerwd"]Efekt pi瘯ny, wybuch wi瘯szej na wysoko軼i oko這 150 m. quote]
Opisz dok豉dniej:
-ci瞛ar szelki
-rodzaj prochu miotaj帷ego
-ilo嗆 tego prochu
Bo za bardzo nie chce mi si� wierzy� w te 150m. Tzn. tak: owszem no jest mo磧iwe, jak ci sie to naprawd� uda這 to opisz.

Tomash
dost瘼 pr鏏ny do MW

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...

PostWys豉ny: Pi� Cze 06, 2003 11:25 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam pytanko z innej beczki... (a nie mam czasu szuka� wi璚 bardzo przepraszam...)
Jakiej d逝go軼i stosujecie mo盥zierze???
chodzi mi o stosunek 鈔ednicy wew do d逝go軼i oraz grubo嗆 軼ianek...
oraz czy z mo盥zierza mo積a strzela� z wolno-sypanego prochu cz??
ja robi貫m testy na rurce miedzianej fi-2cm i dzia豉 fajnie... d逝go嗆 gdzie� z 20cm 1:10 tylko bateria z przybitk� pod ni� leci tylko z 10m w g鏎�...
z g鏎y THX

RobertG

PostWys豉ny: Pi� Cze 06, 2003 2:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ptanie do Pirotechmana: Czemu szelka ze zdjecia nie zadziala? Question
Nie to bym nie wierzyl ale mam film na ktorym jest pokazane jak je sie konsruuje i ... IMHO dzialaja.
Oczywiscie pwenie trzeba kupic polkule z odpowiedniego (mocnego) tworzywa. Na skylighterze kosztuja dosc drogo. A moze mozna kupic gdzies w Polsce? Np. takie do produkcji duzych plastykowych bombek choinkowych Wink
Inna sprawa ze ja duzego doswiadczenia nie mam a na filmie to rozne rzeczy mozna pokazywac.
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Cze 06, 2003 7:22 pm    Temat postu: Bo Odpowiedz z cytatem

RobertG napisa�:
Ptanie do Pirotechmana: Czemu szelka ze zdjecia nie zadziala? Question .

Jak Pirotechman to bez "Pana" Wink Byle 鈍iata wirtualnego nie pomyli� z realnym. A nie zadziala bo pisa貫m wyzej. Za cienkie 軼ianki . Zobacz :

Widzisz ? To wszystko rozleci si� jeszcze w lufie mo寮zierza. Chyba, 瞠by na balonie wynosi� Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
RobertG

PostWys豉ny: Sob Cze 07, 2003 11:52 pm    Temat postu: Re: Bo Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
Widzisz ? To wszystko rozleci si� jeszcze w lufie mo寮zierza. Chyba, 瞠by na balonie wynosi� Wink

Wlasnie dzisiaj specjalnie dokladniej obejrzalem moja kasete. Wyglada na to ze produkcja szelek tam pokazanych jest bardzo zblizona do tego co widac na tym zdjeciu. Mam wrazenie ze jenak grubosc plastyku oraz zabezpieczenie lontu czasowego jest solidniejsze.
Jak bede mial okazje przerzucic film na jakis nosnik cyfrowy to zamieszcze screeny. Sam jestem ciekaw czy to co tam pokazali to jakis shit czy problem z ew. eksplozja w mozdzierzu to "gra szczegulow".
Zastanawialem sie nad zakupem kompletnych polkul w sklepie internetowym (do eksperymentow) ale teraz chyba sie rozmyslilem zwlaszcza ze cena nie jest zbyt atrakcyjna. Rolling Eyes
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Cze 08, 2003 9:23 am    Temat postu: Re: Bo Odpowiedz z cytatem

RobertG napisa�:
......................
Zastanawialem sie nad zakupem kompletnych polkul w sklepie internetowym (do eksperymentow) ale teraz chyba sie rozmyslilem zwlaszcza ze cena nie jest zbyt atrakcyjna. Rolling Eyes

W豉snie szykuje mi si� pokaz ( mam nadziej�, 瞠 nie zapesz� Wink ) i zrobi� 30 bombek hukowych ( plus kulisty rozprysk iskier ). Spr鏏uje nakr璚i� ale kamer� moj� na razie "szlag trafi�" Confused . Bombek co prawda nie wolno samemu robi� no ale ..............." takie jest 篡cie" Rolling Eyes . Ok. 7 lat temu zrobi貫m 30 bombek i szczerze m闚i帷 podchmielone towarzystwo najbardziej skakalo z rado軼i jak 50 m wy瞠j solidnie "trzepalo" powietrzem ( plus kula iskier ) Wink

Pozdr. A

PS. Tak, grubo嗆 軼ianki jest bardzo wa積a. Plastyk odradzam. Przez ostatnie lata nie zajmowa貫m si� pokazami ale "korci" mnie.

Ostatnio zmieniony przez pirotechmaan dnia Nie Cze 08, 2003 9:50 am, w ca這軼i zmieniany 1 raz
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Cze 08, 2003 1:29 pm    Temat postu: No i .. Odpowiedz z cytatem

No i chyba zapeszylem bo z pokazu chyba "kicha" Wink . Mam pytanie Question . Jaka jest rentowno嗆 "w pokazach" piro Question . Przez wiele lat wykonywalem prace minerskie i po prostu nie interesowalem si� pokazami. Nie mniej z prac mienerskich dzi瘯i przepisom jestem autowany a w pokazach jest co� pi瘯nego cho� s造sza貫m wielego "zlego" o rentowno軼i w tej bran篡. Tak wi璚 nastepnym razem napisz� dopiero wtedy jak cos zrobi� Razz

Pozdr. A

PS. Odpowied� moze by� na priva ( pirote1@pf.pl ).
Powr鏒 do g鏎y
c4

PostWys豉ny: Wto Cze 10, 2003 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi瘯i wspania造mi jak瞠 przemyslanym, nowym przepisom pirotechnike pokazowa szlag trafia powoli.

A tak wog鏊e (na przestrzeni lat ubieg造ch) to wiesz, jest tak 瞠 zale篡 na kogo trafisz, do znajomego przychodzili ludzie z duzych korporacji reklamowych i sobie zyczyli pokazy po 28 tys. z�. A pokaz by� w gronie kameralnym - kilkana軼ie os鏏.
Wszystko zale篡 - jak zawsze- od znajomo軼i, rozreklamowania i tego czy sie umiesz z lud幟ni dogada� (ile ma byc na fakture wpisane.)

RobertG

PostWys豉ny: Sro Cze 11, 2003 10:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co wiem to faktycznie pokazy sa na pograniczu oplacalnosci. Co prawda duze firmy (te ktore same importuja fajerwerki) zysk maja niezly ale te mniejsze ktore kiedys kupowaly w hurtowniach raczej poupadaly albo upadna. Zarowno ze wzgledow na przepisy jak rowniez ceny.
W ten pokaz za dwadziesia pare tysiecyy nie chce mi sie wierzyc. W zeszlym roku w firmie w ktorej pracuje byly dwa, niezle pokazy (z okazji 10 lecia) i o ile pamietam cena zamykala sie w okolicach kilku tys zl.

Exclamation A jak jest z zakupem shelek w hurtowniach? Niby sa nowe przepisy ale na stronie Stowarzyszenia Pirotechnikow Widowiskowych czytalem ze:

"MSWiA stoi na stanowisku, 瞠 wykonywanie pokaz闚 nie podlega koncesjonowaniu, jednak nabywanie niezb璠nych do wykonania pokaz闚 materia堯w pirotechnicznych (klasy 1.3 ADR i wy瞠j) wymaga posiadania przez przedsi瑿iorc� pozwolenia wojewody.
Mo積a wyst徙i� do MSWiA o koncesj� na obr鏒 materia豉mi wybuchowymi, bez prawa do ich magazynowania."

Question Czy ktos wie jak to wyglada w praktyce? Jest szanse na to by przecietny szaraczek amator dostal takie pozwolenie aby sobie zorganizowac prywatny pokaz 2, 3 razy do roku?
Powr鏒 do g鏎y
RobertG

PostWys豉ny: Sro Cze 11, 2003 10:25 am    Temat postu: Re: No i .. Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
No i chyba zapeszylem bo z pokazu chyba "kicha" Wink

Trzeba bylo nie zapeszac Wink
Fajerwerki wlasnej produkcji Question

pirotechmaan napisa�:
Mam pytanie Question . Jaka jest rentowno嗆 "w pokazach" piro Question .

W zaszlym roku poznalem paru ludzi od pokazow z duzej Polskie firmy. Oficjalnie rentownosc jest beznadziejna ale nieoficjalnie kalkulowana po cenach sprzedarzy w hurtowniach. Wiec suma sumarum nie jest tak zle jak mowia. Ale dotyczy to tylko duzych.

pirotechmaan napisa�:
... Nie mniej z prac mienerskich dzi瘯i przepisom jestem autowany a w pokazach jest co� pi瘯nego cho� s造sza貫m wielego "zlego" o rentowno軼i w tej bran篡. Tak wi璚 nastepnym razem napisz� dopiero wtedy jak cos zrobi� Razz

Chyba nie jestes wyautowany. Napisalem w poprzednim poscie.
A w pokazach faktycznie jest cos magicznego. Ja widzialem ich juz dziesiatki w Polsce i za granica. Sam chemikiem ani pirotechnikiem nie jestem ale od dwoch lat zbieram powoli materialy, pieniadz i chyba juz dojrzalem by w te wakacje pobawic sie w produkcje wlasnych prostych szelek.

PS.

Czy polkule do szelek produkujesz samemu?
Powr鏒 do g鏎y
pirotechmaan
Go嗆

PostWys豉ny: Sro Cze 11, 2003 11:20 am    Temat postu: Niech ... Odpowiedz z cytatem

RobertG napisa�:
..............................
"MSWiA stoi na stanowisku, 瞠 wykonywanie pokaz闚 nie podlega koncesjonowaniu, jednak nabywanie niezb璠nych do wykonania pokaz闚 materia堯w pirotechnicznych (klasy 1.3 ADR i wy瞠j) wymaga posiadania przez przedsi瑿iorc� pozwolenia wojewody.
Mo積a wyst徙i� do MSWiA o koncesj� na obr鏒 materia豉mi wybuchowymi, bez prawa do ich magazynowania."?

Mo瞠 v-21 niech co� napisze bo jest 鈍ie穎 po kursie Question O tym zezowleniu wojewody wiem i polecam to rozwi您anie bo koncesja MSW i A jest znacznie dro窺za ( pono� 7 tys. i trzeba na 貫b upa嗆 aby ten haracz zapa豉ci� ).

Co do pokaz闚 to korci mnie jedno. W豉sna bombka. Taka jakiej si� nie kupi. Albo i kupi tyle , 瞠 nie znam odpowiednika. Dawno temu raz wykonywa貫m pokaz i zaciekawilo mnie, 瞠 niejwi璚ej aplauzu wywo豉造 bombki hukowe ( silne ) plus kula iskier ( be� o郵epiaj帷ego 鈍iat豉 Exclamation ). Bombki te sam zrobi貫m. Wiem, 瞠 na pokaz nie wolno samemu robi� bombek ale qrwa ile sie w tym 篡ciu robi rzeczy , kt鏎ych nie powinno Question . Moje bombki by造 bardzo rzetelnie sprawdzone i wiem na 100 %, 瞠 nie stwarza造 瘸dnego zagro瞠nia. I rzeczywiscie nie stwarza造. Wiec jak naprawi� jako� kamer� ( na dzie� dobry powiedzili mi 250 plus koszta cz窷ci Rolling Eyes - a przeciez moze by� tylko duperela zepsuta ) to poka輳 z grubsza wygl康 bombki i dzia豉nie. Czyli lot na 50 m i spory huk ( na g鏎nej granicy "przyzwoito軼i" Wink ). No i niestety aby robi� duze pokazy to nie tyle trzeba solidnie zna� si� piro ale trzeba mie� "wej軼ia" i "smarowa�" urz璠nikom ( pokazy oragnizowane przez miasta itp. ). Z tym smarowaniem to zawsze by貫m kiepski Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
dziadek kermit

Do陰czy�: 25 Kwi 2003
Sk康: z okolicy "畝bido趾a"

PostWys豉ny: Sro Cze 11, 2003 1:33 pm    Temat postu: Re: Niech ... Odpowiedz z cytatem

pirotechmaan napisa�:
Z tym smarowaniem to zawsze by貫m kiepski Wink

Pozdr. A

Nie miej komplex闚 bo ja te� Sad Confused
Pozdrowienia M.

Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
c4

PostWys豉ny: Pi� Cze 13, 2003 5:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panie RobercieG przez kretynskie, majace na celu utrudnienie dost瘼u do materia堯w z ADR3.1 przepisy, kt鏎e tak naprade powsta造 przez pana J .K. i jego kumpli, z pewnej niby to najwi瘯szej firmy z po逝dnia Polski, ludzie kt鏎zy maj� naprawde dobre pomys造 i wiedza jak sie z tym obchodzic maj� utrudniony dost瘼 do profesjonalki.
Ja przynajmniej nie zamierzam strzelac z bateri po 30z� i rakiet, wystarczy sie dogadac z kim trzeba i mozna miec wszystko , ja m闚ie wprost - strzela貫m pokaz dla siebie i kumpli , tak poprostu mieli鄉y pomys� na fajny pokaz i chcieli鄉y zobaczy� jak to wyjdzie i co sobie kupilismy......... a i 6" a i nawet trzy 8" na fina� , og馧em prawie 80 bomb plecia這 , a no i jeden cylindyk 6".

A tak wog鏊e to by貫m kiedy� na pseudopokazie gdzie wszyscy licencjonowani pirotechniny byli tak pijani 瞠 nie byli w stanie pokazu prowadzi�.

A tak wog鏊e to czemu nik nie napisze prawdy, 瞠 tak naprawde to obecnie w Polsce NIKT NIE MA WA烤EJ KONCESJI bo stare sie poko鎍zy造 , a nowych sie jeszcze nie wydaje.

Arek nie kasuj tego postu , jakby cie ktos prosi�, bo to co tu pisze to prawda, zdobyta "od srodka" tego ca貫go pirotechnicznego towarzystwa.

Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Fajerwerki Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum