Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Orion I M E Corona (kamerka na pokładzie)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adibeat

PostWysłany: Pią Maj 04, 2007 7:41 pm    Temat postu: Orion I M E Corona (kamerka na pokładzie) Odpowiedz z cytatem

rakieta Orion I M E Corona, pomysł powstał pod koniec wakacji 2006, na pokładzie kamerka, cóż więcej dodac...

ocencie sami:)

http://www.youtube.com/watch?v=SCMakQls6NM

http://www.youtube.com/watch?v=mx9cvCBg4-E

spadochron sie nie otworzył, głupia wpadka, nie zdjąłem zabezpieczenia głowicy :/

robercik

PostWysłany: Pią Maj 04, 2007 9:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć
Gitara Exclamation A jaka dramaturgia Exclamation Razz Szkoda tylko że OSZ bez dźwięku Crying or Very sad
Dodać musisz koniecznie jak to rozwiązałeś technicznie, widać nawet krzywiznę ZIEMI tylko chyba nieco za dużą Wink
Co do skuchy ze spadochronem to zawsze coś... zawsze.. Mam nadzieję że tym razem ładunku biologicznego nie było Question Wink

Ekipa z północy gratuluje Cool

adibeat

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.allegro.pl/item189504998_3w1_aparat_kamerka_kamerka_pc_rewelacja_.html

takiej kamerki użyłem do nakręcenia filmu z rakiety Wink . prosta, mała, bardzo lekka, w miarę tania, jedyna wada nie nagrywa dzwięku, ale cóż nie mozna miec wszystkiego. film nieskompresowany dobrej jakości, po skompresowaniu trochę traci na rozdzielczości.
ładunku biologicznego nie było Very Happy

rakieta niezbyt lekka ważyła 400 gram (z kamerką), przy silniejszym podmuchu wiatru strasznie wyginało pręt startowy, jednak nie miało to zbytni wpływu na lot.
140 cm wysokości
6,5 cm średnicy (korpus)
już wkrótce kolejne loty
Very Happy

robercik

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 11:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kamerka ma do prawdy idealny kształt zmiesciłaby się chyba i w rakiecie fi 50mm, aż dziw że nie nagrywa dźwieku może nie doszukałeś się w opcjach Question (mam aparat olimpus, dźwięk standardowo jest wyłączony Evil or Very Mad Question , musiałem się nagimnastykować z instrukcją zanim ustawiłem na stałe właczony dźwięk i max. rozdzielczość dla filmu).
Poza tym trochę dziwna rozdzielczość no i te kilka klatek na sekundę Sad .
Mam wrażenie że za pół roku Chińczycy zaserwują nam podobne modele ze zwiększonymi parametrami Wink
Jakie lusterko zastosowałeś Question strasznie zagina horyzont

pzdr

adibeat

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 11:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kamerka wystawała z rakiety na jakieś 3 cm, lusterka nie było, osłaniała ja owiewka, od spodu wyłozona gąbką, dzwieku na bank nie nagrywa, piewotnie była to kamerka internetowa, jednak na allegro sa podobne, tańsze kamerki które dźwiek nagrywaja, lecz w opisie nie ma za wiele o nagrywaniu filmów poza podłączeniem do komputera.
kamerka bardzo łatwa w obsłudze, tylk dwa przyciski, wyłącza sie automatycznie, jedna po wyjęciu baterii (2x paluszki AAA) pamięc się kasuje.

dziadek kermit

PostWysłany: Sob Maj 05, 2007 5:19 pm    Temat postu: zawinięcie Odpowiedz z cytatem

Kłaniam się pięknie Smile
robercik napisał:
Jakie lusterko zastosowałeś Question strasznie zagina horyzont

sądzę że to jest urok akurat tego obiektywu ( szerokokątny ) a więc i musi zawijać Wink

Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
adibeat

PostWysłany: Sro Maj 16, 2007 7:05 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierotnie zamiast kamerki w rakiecie miało być zamontowane mp3, tak by nagrało dźwięk podczas lotu, ale jak zobaczyłem na allegro to cudeńko, od razu zmieniłem plany Smile niedługo kolejny lot, nowej rakiety, Orion II, tym razem tez kamerka (ta sama co w Orionie I) i może mp3. jutro mam wolne w pracy, więc z rana biegnę do sklepu po "składniki" nowej rakiety. jesli moje plany co do nowego materiału na korpus się sprawdzą, będzie rewelacja Very Happy

Ośrodek Badań i Budowy Urządzeń Balistycznych ma się dobrze Cool

ksard

PostWysłany: Sro Maj 16, 2007 7:24 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Piękny start - gratuluję.
Możesz napisać coś na temat jednostki napędowej ORIONA ?

Cieszy fakt, że obserwujemy coraz więcej udanych lotów.
To już chyba trzecia osoba, która udanie wysłała kamerę na pokładzie własnej rakiety.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
jaskiniowiec

PostWysłany: Sro Maj 16, 2007 6:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gratulacje za udany lot i dość starannie wykonany model. Piękne "lusterko" na korpusie i zero drgań stateczników.

P.S. Sądząc z koloru dymku oraz z lekkiego dymienia z dyszy po ustaniu ciągu stawiam na silniczek sornowskiego. Najprawdopodobniej D
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora  
adibeat

PostWysłany: Wto Maj 29, 2007 8:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak, winny stawianym mu zarzutom Smile

jaskiniowiec: gratuluje znastwa rzeczy Cool tak to silnik Pana Sornowskiego (przy okazji dziekuję za rady udzielone przez telefon Very Happy )
tylko, że to klasa E jak nazwa rakiety wskazuję (więc z faktem, że to silnik kupny sie nie kryje Wink ) niestety, silników sam nie robię, ale chetnie przyjme propozycje współpracy, np. silnik za filmik ze startu/lotu i prawa do niego Cool póki co z pirotechniku ograniczam sie do smugaczy (pomyslnie rzetestowany w rakiecie Ramzes (na czesc sondy Ramzes z Meteora 2) II "Smuga", co prawda toru lotu smugacz nie wskazał, lecz dzieki niemu zauważyłem rakiete po upadku a to juz sukces Wink

pozdrawiam!

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Modele rakiet. Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: