Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
stratus
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 1:44 pm Temat postu: Rakieta FLAME -dwa starty |
|
|
Dziś odbył sie pierwszy lot rakiety FLAME z silnikiem Alien IV. Została wykonana od podstaw (razem z malowaniem) w 4 dni.
Parametry rakiety:
90cm długości (61cm segment ze spadochronem, 29cm segment napędowy)
4cm średnicy
masa 0,5kg + silnik 250g
stateczniki z płyt CD
głowica z papieru oklejona grubo taśmą klejącą
spadochron ze starej parasolki (z Banku Spółdzielczego )
Parametry silnika:
masa bez paliwa 150g (z paliwem 250g)
długość 21cm + 2cm wystającej dyszy
średnica zew. 3cm, wew. 2cm
długość segmentu paliwa 15cm
kanał 5mm
paliwo to brązowy karmelek (rekrystalizowany z tlenkiem żelaza)
Silnik:
Wszystkie elementy rakiety:
Rakieta na wyrzutni:
...i po lądowaniu:
Chwile po odpaleniu silnika wyrwało z niego zatyczkę. Rakieta poleciała parę metrów w górę i uderzyła w ziemie. Spadochron został wyrzucony już po lądowaniu.
Rakieta przetrwała i niedługo dni znów poleci.
FILM
Ostatnio zmieniony przez stratus dnia Nie Maj 13, 2007 7:57 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 1:51 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Czytając twój art. w miejscu gdzie opisujesz silnik doznałem szoku i od razu rzuciło mi się pytanie, jaka rura wytrzymała taki segment paliwa, ale ostatnie zdanie urealniło wszystko niestety takich parametry ciężko ujarzmić. Popracuj nad silnikiem osobno, bo jak masz model szkoda go psuć CATO _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
stratus
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 2:32 pm Temat postu: |
|
|
W piątek rakieta znowu poleci na tym samym silniku (napełnić i dać nową zatyczkę), bo jest cały nieuszkodzony
Wrzucam jeszcze foty silnika po nieudanym starcie:
Kolejny silnik będzie na karmelce z dodatkiem węgla i tlenku żelaza. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
|
Wysłany: Sro Maj 02, 2007 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Na twoim miejscu przeprojektowałbym ten silnik.
ziarno fi19mm
fi kanału 6mm
l ziarna 32mm
ilość ziaren 5
fi dyszy 7,2mm
Masz silnik klasy G160 przy ciśnieniu wewnątrz komory do 3,5MPa przy zwykłym karmelku 65/35 bez katalizatorów
Ten twój, gdy przymocujesz porządnie dyszę zrobi buuuum. Ale zrobisz jak będziesz uważał. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
stratus
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 2:10 pm Temat postu: |
|
|
Robie właśnie nowy silnik. Z robieniem ziaren paliwa mam jeszcze trudności więc wole zrobić silnik z jednym segmentem paliwa. Jakie parametry techniczne powinien mieć ten silnik? Mam 2 rury ciśnieniowe do ciepłej wody o grubości ścianek 6mm i średnicy wew. 2cm. Mają długość 17cm. Paliwo to karmelek 60/40. Rakieta ma masę 0,75kg.
Proszę o pomoc |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Maganus && ( 2-gie ostrzeżenie )
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 2:49 pm Temat postu: |
|
|
A z czego robisz zatyczki ??(bo dysza z tego co widzę metal)?Może ci wyrwało właśnie przez to???A jak robisz z rury to wciśnij zatyszke tak , żeby wystawało nad nią około 0,5 cm , nagrzej to i pozaginaj a na pewno nie wyleci
Pozdro |
|
|
Powrót do góry |
|
|
stratus
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Zatyczki robie z zaprawy klejowej ATLAS
W kolejnym silniku zatyczka i dysza będą dodatkowo mocowane na blachowkrętach |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
|
Wysłany: Czw Maj 03, 2007 10:44 pm Temat postu: |
|
|
stratus napisał: | Robie właśnie nowy silnik. Z robieniem ziaren paliwa mam jeszcze trudności więc wole zrobić silnik z jednym segmentem paliwa. |
Nie do końca rozumiesz chyba powagę sytuacji. Przemyśl to jeszcze raz to taka dobra rada i poczytaj trochę. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
stratus
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 4:05 pm Temat postu: |
|
|
Jednak uwzględniłem rady Sylwka i zrobiłem parę ziaren paliwa według jego zaleceń.
Trochę tego wyszło
Ziarna zrobione są czerwonego karmelka z dodatkiem glukozy i fruktozy.
Jeśli minie susza to w sobotę 12.05.2007 o godz. 12.00 odbędzie się test silnika opisanego w pierwszym poście tematu oraz start rakiety opisanej również wyżej z silnikiem według propozycji Sylwka
Wielkie podziękowania dla Sylwka |
|
|
Powrót do góry |
|
|
robercik
|
Wysłany: Pią Maj 04, 2007 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Patent z płytkami CD jest w deche
pzdr _________________ nie ma takiej rury na świecie, której nie można wystrzelić w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 11:52 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
stratus
|
Wysłany: Nie Maj 06, 2007 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Za dwa dni start Flame na nowym silniku Alien V. Silnik już zrobiłem według zaleceń Sylwka. Tego samego dnia odbędzie się test mini wersji silnika Alien (tylko z dwoma ziarnami paliwa) oraz start 2 małych rakiet kolegi. Odbędą się również testy nowych paliw (żywiczne i nowe karmelki).
Z powodu dużej ilości sobotnich atrakcji, ten dzień to "Pierwszy Wodzisławski Zlot Pirotechniczny 2007". Serdecznie zapraszam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
stratus
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Dziś odbył sie drugi start rakiety Flame na silniku typu Alien. Silnik zbudowałem dokładnie według sugestii Sylwka, tylko że znów wyrwało zatyczkę (moja wina). Start zaliczam do udanych. Rakieta osiągnęła pułap około 70-100m. Silnik został "wyrzucony" na wysokości około 5m. Niestety przepaliło linkę spadochronu i rakieta spadła w dwóch częściach na ziemie. Na szczęście (nie wiem jakim cudem) całość jest nie uszkodzona i niedługo odbędzie się kolejny start.
FILM ze startu
Przed startem
Bardzo dziękuje Sylwkowi i wszystkim ludziom na forum za pomoc |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|