|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tyczka

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 1:07 pm Temat postu: |
|
|
Witam
To wedle obietnicy ze strony 1 zamieszczam filmik mojego dużego starmina 3". Dla przypomnienia daję tylko dane:
- średnica wewnętrzna: 3"
- ścianki: 0,8cm
- zatyczka: gips, 4cm grubości
- przbitka: posklejane i utwardzone roztworem wikolu z wodą kwadraty gazety o łącznej grubości 0,3cm
- lift: 2x po 25g H3 (na różnych poziomach wyrzutni)
- ilość gwiazd: 60
- rodzaje gwiazd: Zielone z efektem TT, Fish Golden Glitter, Czerwone na CaCO3, Golden Wave
- 15g mieszanki skrzącej na szczycie
- lont standardowy visco 1cm/s
Ogólnie moje zatrzeżenia sa takie że: za dalego stałem filmując, za cienką przebitkę dałem, gwiazdy green TT znikły gdzieś ale myślę że ogólnie efekt wyrzutni nawet przyjemny.
LINK
Mam chwilkę czasu więc teraz zamieszczę opis moich dwóch szeleczek.
1) Średnica - 2"
Rodzaj: kulista
Waga: 60g
Gwiazdki: Green TT, Fish Golden Glitter
Burst: H3
Lift: 10g H3
Opóźniacz: Visco 2mm w papierowej rurce
Szelka poleciała trochę wysoko i Green TT błyskawicznie się spaliły pozostawiając na tle głównego efektu glittery. Fragmentacja średnia.
LINK
2) Średnica - 2"
Rodzaj - kulista
Waga: 65g
Gwiazdki: Green TT, Fish Golden Glitter, Red na CaCO3
Burst: FB na KClO3/Al
Lift: 10g H3
Opóźniacz: rurka ze sprasowanym pcz
Szelka poleciała niżej przez duże luzy w moździerzu, ale lepiej widoczne gwiazdki. Fragmentacja słaba - rozryw na łączeniu półkul.
LINK
P.S.: Dzięki za *
Pozdrawiam, Tyczka |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DSP & ( 1-wsze ostrzeżenie )

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 9:28 pm Temat postu: |
|
|
CZe
Oto moje SM (zrobilem dopiero 3 wiec sie nie smiac )
Oba star mine byly miotane 2 lyzeczkami (malymi) kno3/mg (mg - 80 mesh) 50/50 gwiazdki to silver wave (na dekstrynce wyciskane strzykawka 10 ilosc okolo 10-15 w pierwszym a w drugim ok. 20)
Mozdzierz - fi.wew. 7.5 cm, scianki 2 cm, zatyczka gips , przybitka gazeta w kulke (2 strony) i zatkane od gory kartka i obklejone tasma
1. Jak dla mnie calkim ladny SM (nie przejmowac sie tymi odglosami kwiczenia kumpla - cos mu odbija )
Oto filmik:
http://video.google.pl/videoplay?docid=-8930540673260446999&hl=pl
2. Wiecej prochu i gwiazdek ale film robiony podczas wiatru i zdmuchnelo gwiazdki
Oto film:
http://video.google.pl/videoplay?docid=389966768809885805&hl=pl
Wedlug mnie troche za slabego prochu uzywam ew. mocniejszej przybitki musze uzyc.
Co o tym sadzicie??
P.S- Post zedytowany po poscie poon'a
Ostatnio zmieniony przez DSP dnia Pon Sty 01, 2007 10:26 pm, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 5:51 pm Temat postu: |
|
|
No to zaprezentuję już ostatnie moje filmiki z tego sylwka.
1) Siedem starminów o parametrach:
średnica - niecałe 2"
wysokość - 4cm
przebitka - posmarowane kwadraty papieru roztworem wikolu z wodą
lift - 4g H3 (proszek)
gwiazdy - każda miała inne kombinacje ale ogólnie: Fish Golden glitter, Golden Wave, Green TT, Red na CaCO3 oraz trochę mieszanki iskrzącej
efekty - w jednym SMie zastosowałem efekt mini szeleczki hukowej (ostatni)
Ogólnie powiem dwie najważniejsze rzeczy: za daleko jak zwykle filmowałem i za cienkie przebitki dałem (jedynie w przedostatniej dałem grubszą i od razu widać różnicę). No i niestety starmina z szeleczką źle zkadrowałem więc tylko słychać huk
LINK
2) Bateria 6 strzałów, każda rurka po 4,5cm średnicy. Oto dane każdego strzału:
1) Starmine, lift 10g H3, gwiazdki Green TT przechodzące w Better Pearl
2) Szelka w pudełku po kliszy, lift 10g H3, burst też H3, gwiazdki Green TT, Red na CaCO3, Better Pearl
3) Starmine, lift 10g H3, gwiazdki Better Pearl, Red na CaCO3
4) Szelka taka sama jak poprzednia
5) Starmine, lift 10g H3, gwiazdki Green TT i Better Pearl
6) Szelka w pudełku po "Kinder Niespodziance", lift 7g H3, burst fb na KClO3/Al, gwiazdki te co w pozostałyh szeleczkach
Ogólnie bateria bardzo mi przypadła do gustu i mam nadzieje robić więcej tego typu fajerwerków
*Kliknąć na zdjęcie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
bono13

|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cycu

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Witam!!
Oto moje kolejne dzieło tym razem mniej efektowne
Może akurat zarobię na jakąś *
Jest to szelka calowa wypełniona cała gwiazdkami niebieskimi i tzw. pszczółka, lecz co widać na filmie wyszła z niej bardziej szelka hukowa a na spód dałem jaszcze parę gwiazdek TT. Wszystko wsadzone do jednego moździerza. Miotane ok. 5gr granulowanego H3.
Zdjęcie szelki i pszczółki:
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7636b7e7e6b98520.html
Filmik:
www.video.google.pl/videoplay?docid=6756811873255724318
Pozdrawiam
Cycu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cycu

|
Wysłany: Pią Sty 05, 2007 9:21 pm Temat postu: |
|
|
Witam!!
Proszę oto filmik samej pszczółki:
www.video.google.pl/videoplay?docid=-6166172710006999029
Rurkę do pszczółki wykonałem z papieru pakowego klejony vikolem. Zatyczki są zrobione z masy solnej. Bardzo długo schną, ale po wyschnięciu trzymają się bardzo mocno ścianek. Mieszanka, którą użyłem do pszczółek to bardzo słaby FB proporcji nie podam, bo robiłem to na oko a składniki to KCLO3 i pył AL.(teraz widzę ze użycie samego pyłu AL. to był błąd). Mieszankę zwilżyłem acetonem żeby w czasie prasowania nie pyliło za bardzo. Ubijam mieszankę tak żeby zostało ok. 2cm wolnego miejsca. Na górze nasypałem ok. 5mm p.cz resztę wolnego miejsca zalałem masą solną. Po wyschnięciu masy solnej robię otwór z boku ok. 3mm. i tak jak w przypadku szelek rozrabiam H3 z dekstryną i woda aż uzyskam konsystencje śmietany smaruje dysze i brzegi a następnie obsypuje prochem H3 tak jak widać na zdjęciu.
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7636b7e7e6b98520.html
Szekla to korpus z kulki z odpustu taka zielona malutka (każdy wie, o co chodzi) zrobiona dziurka na opóźniacz do środka tyle gwiazdek ile się zmieści i trochę prochu H3 i szelka gotowa do oklejania. Oklejam ją papierem do drukarki posmarowanym vikolem.
Pozdrawiam
Cycu |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Sty 06, 2007 6:25 pm Temat postu: |
|
|
Koniec dyskusji na temat szelek Mnicha, umie zrobić to jego własna sprawa i jego znakomite umiejętności. NIe robi ich dla nas a dla siebie..
Lecz gwiadzki z tego wszystkiego nie będzie.. ale odejmować tez nie będziemy..
Wyczyściłem te całe dziadostwo, proszę teraz moderatorów by połączyli posty tych samych użytkowników w jeden post, np wszystkie filmy i obrazki Cycu w jednym jego poście.. przy piwku to można zrobić.. ja wyrzuciłem 6 stron postów stąd, są teraz w śmietniku.
Nie komentować nie potrzebnie, nie dawać co chwilę nowego postu z filmem i zdjęciami, nie dawać filmów i zdjęć paskudnej jakości..
mówić co i jak, to się bardzo liczy.. dlatego też Mnichu nie dostanie 3* za ostatnie posty.. pokazał co potrafi.
Jeśli macie już dostęp do pisania we właściwych komnatach to tam pisać!
Ten temat jest TYLKO dla ludzi którzy mają poniżej 3*, dlatego też resztę działań Cycu widze już w innym temacie..
Nostra napisał: | Mnichu, niedouczony jestes i gadasz głupoty, im moździerz większy tym szelka wyżej leci... [...] |
_________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj odbyła się próba m.in. mojego korpusu na szelkę kulistą odciskaną za pomocą kopyta i matrycy.
Oto jej dane:
średnica - 2"
waga - 40g
lift - 7g H3
burst - h3
gwiazdki - głównie Green TT z dodatkiem Golden Wave
opóźniacz - podwójny visco 2mm ścięty pod skosem w papierowej rurce
dł. mortira - 50cm
LINK
Był bardzo mocny wiatr co słychać Dlatego wnioskując z rozrzutu Glodenów można wywnioskować że fragmentacja była dość dobra. Natomiast GT zostały trochę zepchnięte ale na szczęście nieznacznie.
Dzisiaj był także test mieszanki wulkanowej Flying Sqiubs:
KNO3 - 5%
Ba(NO3)2 - 60%
Al - 35% (ja zastosowałem bright choć orginalny skład na pfp wzkazuje na inny rodzaj do użycia )
Korpus musi być bardzo wytrzymały ze względu na wysoką temperaturę mieszanki a także trzeba zastosować primer.
Filmiku jednak nie zamieszczam - tylko zdjęcie - gdyż cały praktycznie filmik został oślepiony przez blask wulkanu. Ta klatka została wyjęta z samej końcówki filmiku kiedy aparat odzyskał "wzrok" Jednak idealnie oddaje efekt mieszanki Flying Squibs.
Wysokość iskier dochodziła do 3m.
Pozdrawiam[/url] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sob Sty 13, 2007 11:04 pm Temat postu: |
|
|
zapalność w szelce ok, aczkolwiek rozprysk nie był imponujący.. nie chodzi o wiatr ale widać że poszło też w dół. Odrazu piszę, że próbowałem kilka dwójek ale jest ciężko.. często otwarcie następuje i idzie właśnie w dół.. u Ciebie było już nawet ok, ale spróbuj to poprawić.. wiadomo szelka niezła jak na 2" kuleczke.. ale możesz pokombinować aby wycisnąć coś więcej..
dałem Ci już dostęp do grupy, teraz już pisz gdzie należy. _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Minik

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 8:59 pm Temat postu: Mini-szelka |
|
|
Witam !!
Dzisiaj odpaliłem moją mini szelke, w środku znajdował się słaby proch FB o składzie:
KNO3: 65%
Al: 25%
S: 10%
W środku znajdowało się ok 5g tego prochu, oraz drobny dodatek w postaci opiłków żelaza.
Mini-szelka wyleciała na ok. 20 metrów.
Dokładniejsza charakterystyka szelki:
Długość: 4,2cm
Szerokość: 2,4cm
Ścianki klejone szkłem wodnym, o grubości 1,5mm
Zatyczki gipsowe ok 0,5cm wzmacniane szkłem wodnym
Waga całej szelki: 13g
Opóźnienie ok 1,5s (lont visco 2mm)
Dokładna charakterystyka moździeża:
Dłogość: 17cm
Szerokość: 3cm
Grubość ścianek ok 3mm
Dł zatyczki: 4cm
Szelka miotana była wyżej wspomnianym prochem o wadze 5 gram.
Poniżej zamieszczam zdjęcia szelki i moździeża:
Oraz film:
http://video.google.pl/videoplay?docid=2327539988138182448
Niestety film nie wyszedł zbyt rewelacyjnie, ale wydaje mi sie że widać na nim co sie dzieje
Licze na komentarze do mojego posta
Pozdrawiam !! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MnichU

|
Wysłany: Pon Sty 15, 2007 9:59 pm Temat postu: |
|
|
Witam .
Dawno niczego nie dodawałem więc dam szelkę którą odpalałem kilka dni wstecz.
Wszystko tak samo jak w tamtej poprzedniej szelce " Niewiarygodnej "
Dane:
Średnica 1cm
Wysokość 4,5 cm
Waga 20g
Burst: FB -> KClO3 + Al
Lift: 6g P.cz.
Gwiazdki: White
Opóźniacz: Masa na gwiazdki zielone
Moździerz: 11cm
Filmik:
http://video.google.pl/videoplay?docid=3191674014092012335&hl=pl
P.S.
Oczywiście kto nie chce niech nie wierzy ja nawet nie mam ochoty już się sprzeczać ani tłumaczyć nie wiadomo który raz
Chciałbym zaprezentować moje gwiazdki które dzisiaj zrobiłem. A mianowicie
Gwiazdki : BLUE
Przepis:
KClO3 60
CuCO3 10
CuCl2 15
Siarka 20
Dekstryna 5
Z niewielką posypką P.cz. dla lepszej zapalności
Filmik ze spalania
http://video.google.pl/videoplay?docid=8496448191339792496
Odpalane od słabego TT nie chciałem od zapalniczki tego odpalać
Pozdrawiam
MnichU _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stuf

|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 3:22 pm Temat postu: |
|
|
Chciałem zaprezentować swój młyn kulowy. Zrobił bym to tam gdzie jest tego miejsce ale ten temat jest zamkniety
A zatem:
Budowa jak widać.. coś z niczego:
-łożyska z czego popadło (kółko od rolek ) -0 pln
-trochę aluminium -0 pln
-bęben z puszki po farbie -0 pln
-płyta (podstawa) -7 pln
-kółeczka pod bębnem -3pln
-wiertarka z regulacją obrotów [to podstawa] (nowa 600w) -28 pln
-włącznik -3 pln
-kólka napędowe (małe samoróbka z podkladek i śruby, większe z wózka dla dzieci) i pasek -0 pln
-media mielące to klucze nasadowe walcowe (od 19 - do 28 )
Trochę spawów, drewno wkrętów i mamy taki efekt:
Filmik
Jestem bardzo zadowolony z jego działania... Węgiel (1 kg) ogarnia w 4 - 5 h.
Urządzonko przelatało już jakies 30 - 40 h i nic się nie dzieje
Ps. wrzućcie to do młynów prosze
pozdrawiam.
Arkadiusz --> Temat odblokowany, napisz jeszcze raz. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
rafael31

|
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 8:55 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Oto moje dzisiejsze SM-y:
1 Fi 30mm wysokosc okolo 150mm
gwiazdki biale mojego pomyslu na pyle Fe z efektem TT
miotane 1 łyzeczka prochu czarnego
niestety wywrucil sie dobze ze nie w moją strone (dodaje go tylko dlatego ze widac dobrze biale gwiazdki)
FILM http://video.google.pl/videoplay?docid=-2784574586636582616
2 Rozmiar jak poprzedni
gwiazdki biale mojego pomyslu na pyle Fe i zielone na Zn z ef. TT
miotane jak poprzednio
FILM http://video.google.pl/videoplay?docid=5967365670367815583
pozdrawiam Rafał _________________
przepraszam za błędy;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hax
|
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 11:50 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio zrobiłem z siebie nie tyle biernego czytacza co sianopisa . Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć tyle, że przez ten czas uzupełniałem luki w wiedzy (głównie dzięki temu forum) i testowałem, testowałem.
Po kilku dniach intensywnych testów i eksperymentów nad gwiazdkami i starmine'ami wreszcie coś wyszło i można się tym pochwalić. Starmine'ów było dwóch .
Charakterystyka korpusów moździerzy:
wysokość: 25cm
średnica wew: 35mm
grubość ścianek: 3,5mm
dziura na lont (visco 2mm) oczywiście z boku
Sposób wykonania zatyczki dolnej:
Zatyczka została wykonana przy pomocy folii aluminiowej. Wsadziłem do środka moździerza dość duży jej kawał w postaci kulki a potem dokładnie ubiłem. Wyszła około 4cm warstwa mocno ubitej folii aluminiowej. Następnie rozciąłem koniec moździerza i zagiąłem ścianki do środka. Całość dokładnie obkleiłem taśmą klejącą.
Sposób wykonania zatyczki górnej:
Mocno ubity i zwinięty w walec o wysokości około 7cm papier toaletowy. Wchodził do korpusu ze średnim tarciem (tzn. nie latał w nim luźno ale też nie wciskałem go mocno na siłę).
Lift: 5g FB - KClO3 / Al (7:3)
Gwiazdki (w każdym starminie było tyle):
6x Tiger Tail (pumpedy 5ml)
3x Blue IK (toczone średnica w granicach 10-15mm, primerowane PCZ)
(przepisy można znaleźć w temacie "Gwiazdki - przepisy" więc chyba nie ma sensu bym je tutaj przytaczał).
Na prawdę przepraszam za jakość zdjęć, ale niestety nie mam dostępu do aparatu cyfrowego ot tak, a nie wiedziałem, że starmine'y wyjdą na tyle dobrze, że można będzie je pokazać światu. Wszystko robione za pomocą telefonu komórkowego . Tak więc filmik będzie średniej jakości ale przynajmniej nie będzie, że sobie wypisuję tutaj niestworzone rzeczy .
Przepraszam też za wielkość plików ale mam pewne problemy z konwersją... .
Zdjęcia:
FILM STARMINE 1
FILM STARMINE 2
(polecam zmniejszyć rozmiar okna wyświetlania filmu na mniejszy, żeby uzyskać ciut lepsza jakość )
Przemyślenia, uwagi końcowe i co do zmiany:
Ogólnie byłem pozytywnie zaskoczony tymi starmine'ami. Tak, że po pierwszym efekcie nie chciałem niczego zmieniać . Chyba wszystko mi się podobało: zapalność bardzo wysoka (jeśli się nie mylę to na obu filmach 8/9 gwiazdek się zapaliło). Wysokość ~15m (kamerzysta stał około 20m od starmine'a, i około metr wyżej). Po wystrzale z moździerzami nic się nie stało, są tylko ubrudzone od wewnątrz. Zatyczka dolna na swoim miejscu. Górną znalazłem metr od starmine'a. No ale zawsze jest coś do poprawy więc oto moje zdanie na ten temat:
Moździerz: jego wymiary wydają mi się odpowiednie; nie będę w nich nic zmieniał. Można jednak pomyśleć nad wykonaniem zatyczek. Dolna jest nawet spoko, więc nie wiem czy jest sens zmieniać coś co działa. Górna też spełnia swoją rolę (wreszcie trafiłem z jej wielkością ), ale można też spróbować z tekturowym kółkiem. W zatyczce z papieru toaletowego złe jest to, że strzępki papieru trzeba zbierać potem po okolicy .
Lift: jego ilość jest przetestowana i odpowiednia do tego moździerza, wysokość też mnie zadowala. Jednak FB'kowy lift chyba nie cieszy się zaufaniem, więc pomyślę o jego zmianie. Do tej pory wszystkie gwiazdki w starmine'ach miotałem tym FB'kiem. Kurczę, nie mam dobrej jakości prochu granulowanego ani prochu chloranowego. Jak tylko zrobię (do tego pierwszego chyba będę musiał wytrzasnąć prasę) to spróbuję zrobić na nich jakiegoś starmine'a. Aczkolwiek na razie dobrze mi się miota tym FB'kiem.
Efekt: chociaż początkowo byłem wniebowzięty , to teraz mam nieco inne zdanie na ten temat. Myślę, że jest okej, ale może być dużo lepiej. Przede wszystkim jest za dużo TT i jego pomarańczowych ogonów. Zagłuszają one zbyt mocno niebieskie gwiazdki (w rzeczywistości to jeszcze jakoś wyglądało, ale na filmach to średnio). Jeśli będę robił jeszcze efekty oparte na TT + gwiazdka kolorowa (a pewnie będę ) to zrobię to w proporcjach 2-3 (TT) / 6-7 (kolor). Tak żeby TT było miłym dodatkiem a nie zagłuszało kolorowych gwiazdek. Jeśli chodzi o te konkretnie użyte gwiazdki to wydaje mi się, że TT były nawet okej (ba paliły się ciut za długo ;p), ale Blue IK będę musiał robić trochę większe chyba (15-20mm?).
To chyba wszystko. Jeśli przeczytałeś całą treść tego postu, to gratuluję ;p. W ramach nagrody - korpus moździerza po wystrzale:
Chciałem też podziękować za pracę mojemu partnerowi z naszego team'u (jest nas dwóch, nie jestem pewien czy ma na tym forum konto -> chyba tak, ale nie udziela się, a to konto jest takie trochę wspólne ). Dzięki tej współpracy wszystko idzie lepiej i szybciej. Tym razem to on kamerował i jego głos (i cenne uwagi ) słyszycie. Ja podpalałem lont. Dzięki raz jeszcze, jego zasługa w tych SMach też jest duża .
Uff, późno już. Jak tu napisałem głupoty jakieś to mnie poprawcie. Cześć.
poranny edit: dzięki za **
Ostatnio zmieniony przez Hax dnia Nie Kwi 15, 2007 10:49 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Nie Kwi 15, 2007 6:48 am Temat postu: |
|
|
Calkiem ladne SM, ale uwazalbym na jedno:
Unikac kontaktu miedzy gwiazdkami zawierajacymi CuCl2 a glinem (szczegolnie platkowym) Jedna kropelka wody i do odpalanie mozdzierza moze nie byc potrzebny lont
Warto pomyslec nad zrobieniem porzadnego PCz. Daje DUZE poczucie pewnosci. W sumie, coz tu duzo mowic wnioski wlasciwe. Mozna zamiast folii alu, w nastepnych mozdzierzach zalac zatyczke z gipsu, wyglada bardziej profii
Pozdrawiam i zycze dalszych sukcesow _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
black-berry

|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 4:25 pm Temat postu: |
|
|
No to ja sie tez pochwale moja jedna z liczych szelek
(Sorki za jakos i niestety nie mam filmu ale niedlugo kupuje kamere tak ze..)
Miotałem: - Fb
Gwiazdki: - Zielone z domieszka bialych
No to prosze
Szelka
I calosc:
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
David
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hvman

|
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Witam!
Pochwale sie Wam konstrukcją granata. Właściwie ten był zapalający (termit na Fe2O3). Konstrukcja zapalnika - cierna (draska>zapałki>lont odpowiednio zabudowane). Zapalnik idealnie spełnił swoją rolę. Termit już mniej (75g to mało, w wojskowych amerykańskich (AN-M14 TH3, termit + azotan baru + binder) jest 751g (czyli 10 razy więcej, no i specjalna mieszanina). Ale termit posłużył tylko do testów z racji ze swojego małego kosztu, no i zawsze to bezpieczniejsze niż fb (dymny byłby bezpieczniejszy, ale skończyły się odczynniki).
Jako, że się zapalnik sprawdził w akcji, planuje budowę granatów dymnych i hukowo-błyskowych. A od kumpli już nawet dostałem "zamówienie" na granaty z grochem i dymne do ASG
Film:
http://www.youtube.com/watch?v=CfYwus9FakE
Foto:
Pozdrawiam,
hvman |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|