Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tyczka

|
Wysłany: Sro Gru 13, 2006 7:44 pm Temat postu: |
|
|
jeżeli chodzi o połączenie Ba(NO3)2/KClO3/S to sam kożystam z tej mieszanki już bardzo długo jako doskonała masa na gwiazdki zielone. Tak jak nostra powiedział - wystarczy zbindować lakierem NC i nic nie powinno się stać. Mój zapas tych gwiazdek leży bezproblemowo już dobre 6 miesięcy i nie straciły na swej zapalności ani efekcie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KARDAS
|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 7:34 pm Temat postu: |
|
|
No więc czy opłaca się kupowac kilka razy droższy KClO4, czy może kupic KClO3 i obchodzic się bardziej ostrożnie? Odrazu mówię, że kasy za dużo nie mam
@DOWN
Dobrze, że nie mam ADHD bo bym musiał więcej płacic za KClO4, a tak kupie tańszy KClO3 . A tak wogóle to TXH 
Ostatnio zmieniony przez KARDAS dnia Czw Gru 14, 2006 8:07 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 7:50 pm Temat postu: |
|
|
ja myślę że jeżeli jesteś rozważny i nie masz ADHD to możesz bez obaw stosować KClO3 . Jednak pamiętaj żeby wszystkie gwiazdy (bo domyślam się że w kombinacjach które podałeś chodziło o gwiazdy) bindować tylko (albo najlepiej) lakierem NC. No i oczywiście nie wyżywaj się zbytnio nad tymi mieszankami bo jak każdy wie są one podatne na tarcie i uderzanie . Jeżeli zachowasz wszystkie te uwagi nic nie powinno się stać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 10:28 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Wczoraj wieczór doświadczyłem sytuacji ściśle związanej z tematem.
Otóż chciałem zrobić coś a'la gwiazdki z chloranu z siarką, czerwonym P i mączką szklaną, aby po zawinięciu w folię Alu posłużyły mi za spłonki. Tę mieszankę zaprawiłem dekstryną i z dodatkiem wody uformowałem kulki. Położyłem na monitorze by wyschły...
Jedna stoczyła się (już sucha) z monitora i wybuchła na biurku od upadku z 30cm! Od własnego ciężaru!
Przerażony resztę zutylizowałem poprzez wyrzucenie za okno na bruk (fajnie wybuchały, huk + spory błysk, efekt lepszy niż "diabełki") Oczywiście nie myślę nawet o zastąpieniu tym diabełków gdyż to w cholerę za czułe. Nie ma jak przechowywać i.t.p.
Więc ostrzegam wszystkich, mieszanki z czerwonym P to nie szatany, to już kosiarze. Uwaga na palce! i pamiętajcie... Zawsze mokre.
Pozdr. Tomash. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Pią Gru 22, 2006 12:16 pm Temat postu: |
|
|
bardzo podobny sklad zaprawiony dextryna daje do modulu zrywkowego dla rakietek wyrzucanych z wyrzutni rurowej za pomoca niewielkiej ilosci poropanu na zasadzie jak w potato gunie. Proste i skuteczne w bardzo wysokim %. Wiaze supel na koncu sznurka okolo 2 mertowego i zalewam go ta mieszanka z dodatkiem 20%Al w papierowej rurce na wcisk wsadzonej do dyszy dl 2 cm.Mieszanki jest tam 0,5 g.
Powiem szczerze, ze jak robisz cos z tym to w malych ilosciach i przy zachowaniu ostroznosci.Jesli tym cos uzbrajasz, to przed samym uzyciem a bedzie bezpiecznie.NIe ma sie co bac za bardzo a wnosze po tym, bo w konfetti jest podobne rozwiazanie i jakosc w handlu to funkcjonuje, wiec musi byc sprawdzone pod wzgledem bezpieczenstwa. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mrNitron

|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 2:46 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie
Nasówa mi sie takie pytanie: Czy chlorany metali cięzkich są nierozpuszczalne? Jeżeli tak to łatwo mogą się twożyć w reakcji wymiany. podobno są silnymi utleniaczami i łatwo wybuchają
PS. Ma ktoś może rozbudowaną tabelę rozpuszczalności bo z chloranami nic nie znalazłem _________________ Nie ma słabych MW- są tylko silne i silniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 4:47 pm Temat postu: |
|
|
Które chlorany cię interesują ??
Pozdr  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mrNitron

|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 5:00 pm Temat postu: |
|
|
Cha cha np. chloran ołowiu, żelaza albo tych metali które występują w masach piro. Masy z ich zawartością nie są zbyt stabilne  _________________ Nie ma słabych MW- są tylko silne i silniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hax
|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 5:18 pm Temat postu: |
|
|
ClO, ClO2, ClO3, ClO4? (tyle tego jest prawda? ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Chloran (V) ołowiu (jest najtańszy do wytworzenia, toksyczny i z analogią do innych chloranów "wrażliwy") potrafi w mieszaninie eksplodować z dużą siłą, ale wytworzyć znaczne ilości można jedynie metodą elektrolityczną stosując jako anodę ołów, materiał katody nie jest priorytetem, ale ważne by się nie rozpuszczał w roztworze.
Elektrolizer składa się z dwóch naczyń - zewnętrzne np. wiaderko z PP wewnętrzne gliniana doniczka z dolnym otworem zatkanym "gorącym klejem" (w którą łatwo wsiąknie roztwór). Do elektrolizy używamy stęż. cz. roztworu NaClO3 nalanego w obydwa naczynia do tego samego poziomu.
Do wewnętrznego naczynia wstawiamy odlaną z ołowiu anodę o konkretnej obliczonej masie z naddatkiem na zużycie, do zewnętrznego np. spiralną katodę z miedzi otaczającą naczynie wewnętrzne...
Gdy podłączymy napięcie (5V będzie OK.) wędrówka jonów wyprodukuje nam w odpowiednim czasie sporo Pb(ClO3)2, który będzie trzeba oczyścić przez krystalizację. Dodatkowym atutem tej metody jest duża ilość Pb(ClO3)2 i co b. ważne mała ruchliwość jonu Pb2+ przy otrzymywaniu tego związku...
Pb(ClO4)2 można wytworzyć podobnie, ale jest bardziej higroskopijny (i silniejszy).
Pozdr  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mrNitron

|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 5:32 pm Temat postu: |
|
|
simsigver napisał: | oczyścić przez krystalizację.
|
A więc jest rozpuszczalny.
bardzo ciekawe info _________________ Nie ma słabych MW- są tylko silne i silniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Kwi 18, 2007 8:12 pm Temat postu: |
|
|
no dobra wszystko pieknie co napisaliscie - ja mam natomiast inne pytanie jak zrobic tak aby mieszanina piro byla bardziej czula na bodzce ? zakladamy ze nie mamy P czer. a zwyczajna KClO3+S (z pylem szklanym) jest za malo wrazliwa ? co w takim razie nalezalo by zastosowac ?
aha no i wazne jest zeby ow cudowny srodek nie byl NI3 ani powodujacy powazna korozjie tak jak np KClO3... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 10:07 am Temat postu: |
|
|
Jedna uwaga NIGDY NIE MIESZAJCIE MIESZANINY KClO3 + S METALOWYMI PRZDMIOTAMI najlepiej wogole jej nie robic... a dodajac fosfor dodac troche wody ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 2:15 pm Temat postu: |
|
|
Kłaniakm się pięknie
GUN_1917 napisał: | Jedna uwaga NIGDY NIE MIESZAJCIE MIESZANINY KClO3 + S METALOWYMI PRZDMIOTAMI najlepiej wogole jej nie robic... a dodajac fosfor dodac troche wody ... |
Już to kiedyś pisałem że siarki i chloranu nawet trzymać w jednym pomieszczeniu nie wolno. Odradzam więc początkującym jakiekolwiek eksperymenty z tą mieszanką.
Z kolei czerwony fosfor z chloranem walnie nawet na mokro !!!!!!
GUN_1917 niżej napisał: | heh ") wlasnie sie przekonalem  |
_________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!"
Ostatnio zmieniony przez dziadek kermit dnia Wto Maj 15, 2007 4:51 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2007 9:04 pm Temat postu: |
|
|
heh ") wlasnie sie przekonalem poprostu jak sie robi cos co z zalozenia ma byc wrazliwe trzeba baaardzo uwazac i wszystko robic baaardzo ostroznie wypadki chodza po ludziach a pospiech jest zlym doradca - mieszanek z fosfrem nie polecam zadnemu poczatkujacemu... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pią Maj 18, 2007 11:39 pm Temat postu: |
|
|
mam takie pytanie co do wrażliwości na tarcie mieszaniny
KNO3 / S / Mg / C6H1206
Saletra z cukrem została odparowana z wody^^, magnez w postaci wiórków,
a siarka jest zanieczyszczona drobnym procentem węgla
czy jak to wszytko wsadzę do elektrycznego młynka to mam szanse stracić paluszki^^?? :> |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Sob Maj 19, 2007 7:38 am Temat postu: |
|
|
Saletry z cukrem raczej nie odparujesz z wody wręcz odwrotnie. A właściwie po co chcesz to mielić razem? Zmiel osobno i wymieszaj i nie musisz się o nic martwić. Nawet razem zmielone nie eksploduje co najwyżej mogło by się zapalić w co wątpię, ale do pewności nie rób tego. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Sob Maj 19, 2007 1:40 pm Temat postu: |
|
|
Wybuchnąć może w młynku. Nie można mielić utleniaczy z reduktorami no chyba ze w młynie kulowym z odpowiednimi mielnikami (drewno, brąz, itp.), lub ucierać w moździerzu. A w młynku elektrycznym występuje jeszcze prawdopodobieństwo wystąpienia iskry. A co do odparowywania to woda odparowuje z roztworu, a nie cukier i saletrę z wody. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sob Maj 19, 2007 7:15 pm Temat postu: |
|
|
kiedyś w pwnym mieście koleś wyleciał z 5tego piętra razem z oknem okazało się że miał pomysła zmielić pc młynku do kawy
co do tego czy przeżył informacji niestety nie mam
Takoż wszystkim "kijankom" życzę zapomnienia o tak idiotycznych pomysłach jak mielenie mieszanek pirotechnicznych w udarowych młynkach do kawy, jeśli chcą się uchować w jednym kawałku i z nieuszkodzonymi członkami.
Myśleć do licha zanim coś się zrobi _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sob Maj 19, 2007 10:37 pm Temat postu: |
|
|