Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Królik

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 11:14 am Temat postu: |
|
|
Lebel i Mauser? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 11:23 am Temat postu: |
|
|
Mauser tak ale nie lebel (za grubiutki na lebela i do tego na proch czarny). Jedną odpowiedż zaliczam,drugiej nie zgadujcie dalej
I jeszcze jedno przy tym czarno prochowcu , nie sugerujcie się lekkim zaokrągleniem szyjki przy końcu, bo był to Nabój ćwiczebny z drewnianym pociskiem do nauki ładowania, do tego ze zbitą spłonką i dla tego trochę inaczej wygląda przy końcu.  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:20 pm Temat postu: |
|
|
9mm jakiś ale w tej chwili nie pamiętam... _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:22 pm Temat postu: |
|
|
Nie 9mm,ale tyle wam już podpowiedziałem że już nic nie powiem _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 5:58 am Temat postu: |
|
|
9,3 x 62 Mauser? _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 12:42 pm Temat postu: |
|
|
Też nie Kaliber większy niż 9,3 mm i nie Niemieckie. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 6:54 pm Temat postu: |
|
|
to jest francuskie . nie pamietam dokladnie co ale na bank francja kal zdaje sie 10mm |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Też nie Sam odgaduję bo nie wiecie łuska od karabinu Berdan -Rosja Carska,kaliber 10,67mm.
Tylko co teraz zrobić ?? niech zadaje Królik lub Jacek R. , kto z nich będzie pierwszy ten zadaje  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 5:17 pm Temat postu: |
|
|
To może ja.
Gdy wojska ZSRR były w Afganistanie "nękali" ich afgańscy snajperzy władający krabinem który dziwnie wyską przebijalność i ogółnie skuteczność miał Rosjanie długo dość się zastanawiali co to za broń a okazało sie że to stary jak swiat ......... własnie, co to było?
Pytanie 2: po co magazynki w ak74 bywały pomarańczowe?  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zuberus

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 6:40 pm Temat postu: |
|
|
Różne modele karabinu Lee Enfield na nabój .303 british, zwanego potocznie BUR _________________ ...a ostra kula pierś mu przebiła... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 6:56 pm Temat postu: |
|
|
A skoro jesteśmy przy nowych konfliktach zbrojnych i strarch typach broni używanych bądż przez wojsko ,bądż przez Obronę Cywilną danego kraju,lub też przez zwykłych mieszkańców , to może pamiętacie jak na początku wojny Iracko-Sprzymierzonej(USA, UK, Polska...) stary dziadzio zestrzelił Amerykański śmigłowiec z Mauzera. Pózniej go pokazywali i opowiadał jak to zrobił "Lecieli tu nade mną pracowalem wtedy w polu,chwyciłem za broń, przycelowalem i ich zestrzeliłem. Póżniej gadali że to wcale nie on zestrzelił ten śmigłowiec,ciekawe kto ??  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 7:04 pm Temat postu: |
|
|
Zuberus, prawidłowa odpowiedź. Została kwestia magazynków w kałaszu  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Lechu
|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 7:43 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | Została kwestia magazynków w kałaszu |
Żeby były pod kolor z foregripem i chwytem pistoletowym ? A tak serio to coś mi sie zdaje że to dlatego że magazynki były z tworzywa sztucznego i żeby ujednolicić produkcje to odlewali je z tego samego plastiku co resztę czyli chwyty i kolbę. Chyba . _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 8:14 pm Temat postu: |
|
|
łoże, chwyt i kolba były standard drewniane a jesli nie to nie były oczojebnie pomarańczowe.
EDIT
Fotka
 _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Lechu
|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 9:03 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | łoże, chwyt i kolba były standard drewniane a jesli nie to nie były oczojebnie pomarańczowe. |
No właśnie nie do końca - ten AK-74 ma (co prawda nie pomarańczowe ale ma ) plastikowe chwyty i kolbę.
Tylko skoro to nie unifikacja materiału to co powoduje że mag był pomarańczowy ? Może jak upadł w trawę to żeby go łatwiej było zobaczyć? Żart - nie mam pojęcia. _________________ "Tutaj spoczywa Butch, niech Pan go dogląda. Spust naciskał szybko, wolno broń wyciągał". |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jeremi

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 7:44 am Temat postu: |
|
|
Ja myślę że najebani ruscy żołnierze po ciemku czarnych magazynków by nie znaleźli, dlatego były pomarańczowe - tak samo policja ma pasek z boku radiowozów na drzwiach aby po pijaku klamkę trafić.
A poważnie to nie mam pojęcia, pewnie z jakiegoś absurdalnego powodu np. musieli zagospodarować pomarańczowy plastik.
http://img.photobucket.com/albums/v143/Stottman/AKSU/IMG_5858.jpg
Ładnie to wygląda, ale broń wojskowa ma chyba się kamuflować.
Co to za broń:
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 11:47 am Temat postu: |
|
|
to jest AK 47, poznałem po muszce, wycieciach w łożu, mocowaniu na bagnet i użądzeniu wylotowym. NIe pasuje mi z kolei rączka przeładowania i to że nie widze rury gazowej ale myślę że to ak albo jakaś wariacja AK.
Skoro nikt nie wie po co magazynki były pomarańczowe to odpowiem: podczas walk w jaskiniach w górach afganistanu za grupą szturmową podążały grupy "zbieraczy magazynków". Pomarańczowe łatwiej było znaleźć i ot cała tajemnica  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam's
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 3:01 pm Temat postu: |
|
|
To nie jest AK, bardziej na poludnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 4:22 pm Temat postu: |
|
|
Jugosławia? Węgry?
Własnie coś mi nie pasowało... W miejscu gdzie dolna okładzina łączy się z korpusem w AK wygląda to chyba troszke inaczej  _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Królik

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Vz.58 |
|