Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wasilijew0
Dołączył: 17 Lut 2006 Posty: 11
|
Wysłany: Sro Lip 26, 2006 11:08 pm Temat postu: |
|
|
A dodanie gliceryny przed wylewaniem karmela na tace ?? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 7:46 am Temat postu: |
|
|
Nie wiem, co ty kombinujesz, jaką tace?; pakujesz karmel w ziarna i tyle jak nie chcesz by ci szybko twardniał to do nagrzanego piecyka czy coś w tym stylu to trochę dłużej będzie płynny tu nie ma żadnej filozofii jest gorący jest płynny jest zimny jest twardy i tak powinno być. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Sob Sie 05, 2006 10:04 am Temat postu: pierwsza karmelka |
|
|
siema
wczoraj zrobilem swoją pierwszą karmelkę, w proporcjach 50:50(wiem ze powinno byc 65:35) i wyszła bardzo ładnie, jasno brązowa barwa. odpala się o najmniejszego żaru (do sypkiej saletry z cukrem musialem włożyć lont lub jeszcze żarzącą się zapałkę). pali się szybko, nie pozostawia po sobie sladu i daje duzo białego dymu.
i tu też moje pytanie, czy do zkarmelizowanej płynnej saletry można dodać trochę mąki zeby zwiększyć efekt zadymiania? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Pią Gru 08, 2006 9:26 pm Temat postu: |
|
|
Z jakimi prędkościami palą się wasze karmelki 65:35, bez żadnych dodatków typu gliceryna, czerwień żelazowa, pyły metali, itp.? |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pirek16 && ( 2-gie ostrzeżenie )
Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 8 Skąd: ZAWiercie
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 4:36 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Mam problem; moja fałszywa karmelka pozostawia po sobie żółtą substancję co to jest i jak wyeliminować ten efekt.proszę osazybki i sensowne odpowiedzi.{to była moja pierwsza karmelka}
POMOCY już mnie to denerwuje
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 4:40 pm Temat postu: |
|
|
Jak jest za dużo saletry to zostaje jasny stopiony syf który następnie krzepnie, a jak za dużo cukru to zostaje czarny syf, najczęściej w postaci proszku. Jakich proporcji użyłeś? Były jakieś dodatki? Ważone czy mierzone objętościowo? Jaki stopień rozdrobnienia składników?
Czemu nikt nie odpowiada na moje pytanie powyżej? _________________
Ostatnio zmieniony przez MIROR dnia Czw Kwi 12, 2007 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
pirek16 && ( 2-gie ostrzeżenie )
Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 8 Skąd: ZAWiercie
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 6:40 pm Temat postu: |
|
|
powiem ci tak saletra i cukier zmielone na pył proporcje na oko i to był błąd chyba.saletra jest z ogrodniczego czy to też na to wpływa
pozdrawiam
dzięki za sęsowną odp |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 8:16 pm Temat postu: |
|
|
Nigdy nie mieszaj na oko Saletra potasowa z ogrodnika jest zwykle ok, a z amonową różnie bywa. _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
pirek16 && ( 2-gie ostrzeżenie )
Dołączył: 21 Gru 2006 Posty: 8 Skąd: ZAWiercie
|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 7:15 pm Temat postu: |
|
|
dzięks posłucham twojej radydzięki za pomoc pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|