Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
IrkaceK

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 1:50 am Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Z jednej strony jestem w swietnym nastroju bo trzecia szelka w moim zyciu wyszla... zaraz bedzie film... ale z drugiej jestem strasznie rozgoryczony poniewaz pozostale 5!!!! zaklinowalo sie w mozdzierzach i dodatkowo wdeplem w kupe.
Cylindryczna 2"
43 gwiazdy TT na weglu sosnowym 3h w kulowcu
rozryw za pomoca herbatki H3 wymieszanej z KClO3:Al
Pasting i wiazanie.
Opozniacz: spolette 2cm prasowany pcz (top fused)
Miotane 10g PCz.
www.irkacek.ovh.org/szelka3-irkacek.avi
Wybuch "przesuniety" w prawa strone poniewaz z lewej znalazla sie zakladka.
Filmow ze SM raczej nie bede wrzucal bo to zaden wyczyn.
Tak w ogole to jest to moje pozegnanie z pirotechnika praktyczna. Na szczescie tylko do czerwca Wtedy (zapewne) bede mial prase hydrauliczna i zrobie takie rzeczy ze "fizjologom" sie nie snilo
Pozdro!
P.S. Nie moge sobie darowac, tych zaklinowan... bylyby takie piekne silver wave, biale stroboskopy i D1 glitter .
P.S.2 Wlasnie zauwazylem ze zostala mi jeszcze jedna D1 glitter tylko troszke za male gwiazdki i mniej herbatki ale.. jutro pewnie wrzuce film  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 1:21 pm Temat postu: |
|
|
heh, u mnie podobnie jak u Irkacka... na 10 szelek mam odpaloną jedną ta pierwsza rozwaliła mi moździerz, mimo że miotane tylko 10g pcz na 150g wagi szelki... a drugi moździerz przy pierwszym strzale rozwarstwiony i >tyłek< blada :/ tylko jeden film szelki...
LINK
szelka poszła za wysoko, grubo ponad 50m, więc efekt niewielki... ale taka sama szelka odpalona na ziemi miala rozrzut 25-30m więc jest nieźle... przestraszyła mnei tym i więcej nie odpalałem na ziemi
myślałem że te 10g pcz na 150g to za mało, jak wyżej pisałem ale to za dużo pcz mi moździerz rozwaliło... :/ był wkopany i wyleciał z ziemi... zresztą na filmie słychać huk...
jednak zatyczki są dobre, gwiazdy to Green TT, inne dane są wyżej w poscie... jednak ten aparat... koloru prawie nie widać, zieleń tylko jako dym widać^^ no ale jest dowód że to zieleń xD
pozatym... mneijsze szeleczki bo 1,2" can w pudełku po kliszy zatyczka jedna to ten "kurek" od pudełka, więc tędy poszło ^^ robota to pare minut więc kilka zrobiłem
1,2" can GT
1,2" can Silver wave
1,2" can silver wave 1
1,2" can silver wave 2
a to szeleczke 1" sph z kupnym cracklingiem, zdjecia i dane wyżej
LINK
P.S.P2, jak możesz to może byś coś podpowiedział? nie mówię o tych 1,2" bo to dla zabawy ale ta GT 2"  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 1:30 pm Temat postu: |
|
|
Jak na cylindryczną 2" i amatorkę to rewelacja. Naprawdę bardzo ładna szeleczka. Gratuluję i czekam na kolejne filmiki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Ciag dalszy moich szelek. Tym zmontowana juz bateria. O polnocy byly male problemy. Opozniacz nie raz nie odpalal FB..
A tutaj filmFILM
Miotajacego 3g granulatu P.CZ
Wysokosc grubo ponad 4 pietro. (Wskaznik-blok.
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

|
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 2:35 pm Temat postu: |
|
|
I teraz moja szelka kulista wielkości piłeczki do ping-ponga choć niestety za nisko wybuchła, i do tego wiatr wiał w moją strone i msiałem robić uniki przed gwiazdkami
Gwiazdki czerwone o składzie:
Chloran Potasu-50%
Azotan Strontu-25%
Cukier Puder-20%
Proszek Mg-5%
Miotałem H3
I film:
http://www.republika.pl/tgp4/100_6601.MOV _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
macabra
|
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 3:14 pm Temat postu: |
|
|
Ani jeden element Twojej szelki nie jest dopracowany no może gwiazdki te które odpaliły całkiem intensywnie świecą na czerwono - reszta do bani. Jak na 4 - gwiazdkowaca powinieneś się lepiej postarać.. Sory za krytykę ale chyba sam zdajesz sobie sprawę że to nieudana szelka... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
wawrzyk

|
Wysłany: Wto Sty 09, 2007 3:31 pm Temat postu: |
|
|
Zgodze sie z tobą ale ja ty byś przez cały rok nic prawie nierobił (jedynie karmelki robiłem) to wątpie zeby Ci lepsza wyszła. _________________ www.tgp.go.pl |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stuf

|
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 1:59 am Temat postu: |
|
|
Witam.
Tak jak myślałem uzyskałem wreście kulisty rozrzut i powtarzalność !!
Szeleczka prawie 3". Burst H3 + 3,5 g FB. Gwiazdki Silver Wave (54 szt.) + Delay Glitter (12 szt). Miotane H3. Waga 140 g i korpusik jaki wczesniej prezentowałem własnej roboty na przykład z tego tematu:
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?p=118977#118977
Filmik [500kB] (dzwięk coś się poprzesuwał)
http://video.tinypic.com/player.php?v=4doanlw
Teraz muszę ostro popracować na wiekością gwiazdek. Planuję przy następnych próbach użyć 5g FB. Czas pokaże.
Pozdrawiam. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 9:05 am Temat postu: |
|
|
Wydawalo mi sie czy silver wave sie poprostu rozpadly? Szelka naprawde ladna. Popracowac trzeba bedzie napewno nad gwiazdami. Nie wiem jaki napprawde byl rozrzut ale wg. tabeli powinno byc ok 20-25m.
Pozdrawiam
DNF
PS Czy ktos ma moze linka do takiej tabelki? To bylo na stronie producenta pirotechniki w stanach. _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 2:13 pm Temat postu: |
|
|
co to na prawo poleciało? jakaś duża gwiazdka? no i rzeczywiście rozpadły się SW... ile dałeś h3 na lifta?
proponowałbym Stufowi +2*  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stuf

|
Wysłany: Czw Sty 11, 2007 4:06 pm Temat postu: |
|
|
hehe nie to zeby mi na tym jakos specjalnie zależało.. niektorzy za starmina (nieudana szelka) dostają 2 *.. hahaha
Nostra to były inne gwiazdki a mianowicie Delay Glitter.. dzisiaj oglądałem szczątki i jak zwykle rozpad korpusu wzorowy..
Te SW sie rozpadły Teraz skoro koprusy mam opracowane muszę przysiąść do gwiazdek.. ale do tego potrzebuje azotan strontu, cynk itp.
pzdr. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 1:49 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | Tak jak myślałem uzyskałem wreście kulisty rozrzut i powtarzalność !! |
hmm... raczej nie zrozumiałeś w pełni słowa powtarzalność.. to bardzo trudna i skomplikowana sprawa..
Wystrzeliłeś ok 100 takich szelek? z różnymi gwiazdkami i były wszystkie ok?
To m.in jest powtarzalność.. Uzyskanie jej to sprawa dziesiątek a może i setek testów.. sprawdzania różnistych polączeń.. czasami wydaje się że jest powtarzalność, ale jest tylko na chwile...czyli tak naprawde jej nie ma:)
Myślę, że wiesz co mam na mysli, chciałem to tylko sprostować.. ponieważ ja sam nie moge jeszcze sobie powiedzieć że mam powtarzalność w każdej 2" szelcze, czy chryzantema, czy niebieska peonia, czy glittery itd.. A troszkę już mi zeszło ..
pzdr.
P2 _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stuf

|
Wysłany: Czw Sty 25, 2007 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Kolejny test szeleczki 3".
Miotana 27g H3 (za wysoko)
Gwiazdki green TT (zapalność 98%) choć na filmie wyszły jakieś niebieskie.
Film
Wnioski: Tym razem pokusiłem sie o obklejanie paskami papieru namoczonymi w r-r woda / dextryna.. korpus był niczym kamień. Pewnie to spowodowało nierówny rozryw Jeszcze raz to przetestuje i wróce do opcji woda / wikol.
Proszę o wasze wnioski.
pzdr. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tetrazen

|
|
Powrót do góry |
|
 |
NBT

Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Jakiego moździerza użyłeś? ( mam na myśli długość)
bardzo ładny rozrzut, szkoda że tak nisko _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Boro

|
Wysłany: Sro Mar 28, 2007 5:50 pm Temat postu: |
|
|
Uzylem rury ktora akurat mialem pod reka dlugosci okolo 160cm. Niestety byla troche zardzewiala wewnatrz i jedyne co moglem zrobic to przejechac drucianym wyciorem. Mysle ze wewnetrzny brak gladkosci takze przyczynil sie do niskiego lotu szelki. Kwestia ilosci lifta pozostaje do wyprobowania - wybaczcie ale to byla 1 moja szelka tego kalibru. W przyszlosc na lifta bede stosowal "herbatke" z Pcz lub nawet H3, tym razem zastoswalem maczke PCz poniewaz nie dysponowalem w danej chwili odpowiednia ilosci "herbatki".
Jako mozdziez w przyszlosci zamierzam uzyc rury HDPE grubosciennej ale narazie nie znalazlem gdzie ja mozna kupic.
Jesli chodzi o rozrzut to uwazam ze trzeba dodac wiecej FB (tym razem dawalem na wyczucie i raczej zachowawczo) zeby rozryw byl bardziej dynamiczny a i zarazem srednica "kuli" wieksza. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 9:31 am Temat postu: |
|
|
Witam. Zaczynam dopiero zabawe z szelkami i jestem w trakcie robienia mojej pierwszej szelki. Czytałem już o tym troche ale chciałbym poznać szczegułowy opis jak robicie opuźniacze. Tzn wiem że ma to być rurka papierowa z zaprasowanym Pcz, ale nie wiem jaka ma być średnica wew, długość i czy np. jej szer zależy od wymiarów szelki. Długość napewno zależy od czasu opuźnienia a i czy dodajecie jakiegoś lepiszcza do tego prochu itd. Chciałem użyć np 4 kawałków visco ale czytałem że raczej daje się ten proch w rurce. Dodam że moja szelka ma 4"
Acha i czy jako primer jest lepszy Pcz KNO3/C 70/30 czy taki tradycyjny z siarą |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 10:56 am Temat postu: |
|
|
Po pierwsze jesteś pewnien że nie pokręciłeś jednostek? Bo 4" na początek to nie sądzisz że "odrobinę" (mało powiedziane) za duża Radzę zacząć od standardowych dwójek (ja wolę cylindryczne) potem trójek a nie od razu 4"...
Co do opóźniaczy to ja osobiście stosuję podwójny lont visco 2mm 1cm/s w papierowej rurce z primerowaną w pcz końcówką. Średnica opóźniacza niewielkie ma tu znaczenie, wystarczy żeby była na tyle gruba aby gorące gazy jej nie przepaliły. Jednak samą długość to trzeba samemu sobie dobrać metodą prób i błędów - wszystko zależy na jaką wysokość ma lecieć szelka, sposób wykonania opóźniacza, wielkość szelki. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 11:08 am Temat postu: |
|
|
Napisałem 4" bo ma 10cm a to coś koło tego. Mam już wszystko prawie gotowe tak że bede prubował. Wczoraj robiłem test prubnego wystrzału szelką wypełnioną suchą ziemią i powiem że nieźle, szelka była w powietrzu 10s straciłem ją z oczu. Moździerz wytrzymał lift 35g FB KCLO3/Al 70/30. A tu fotka moździezy.
Ostatnio zmieniony przez klim dnia Nie Kwi 01, 2007 12:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 11:51 am Temat postu: |
|
|
Jaki lift mocny
co do pytania powyżej.. Nie jestem pewien, lecz proch z siarką ma chyba niższą temperature zapłonu.. musiał bym zajrzeć do literatury _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|