Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
Modelator
Do³±czy³: 24 Mar 2007 Posty: 6
|
Wys³any: Sob Mar 24, 2007 8:26 pm Temat postu: Moja pierwsza rakieta |
|
|
Witam wszystkich
W³a¶nie rozpoczê³em tworzenie mojej pierwszej rakiety.
Dzisiaj uda³o mi sie zrobiæ zatyczke(z srajta¶my zmieszanej z wikolem), stateczniki i korpus z 3 kartek papieru A4 pociêtych wzd³u¿ w piêciocentymetrowe paski i sklejane napszemiennie. Musze powiedzieæ ze po raz pierwszy tym sposobem robi³em korpus i wyszed³ bardzo twardy po odparowaniu wody z wikolu. Paliwem na 99,9% bêdzie czysty karmelek. Odpale go zapomoc± lontu.
Wymiary:
-¦rednica: 2 cm
-Wysoko¶æ: 20 cm
-Grubo¶æ:(na oko 2 mm)
Do koñca rakiety pozosta³o mi jeszcze zrobiæ dysze i g³owice oraz zalaæ j± karmelkiem. G³owice mam zamiar zrobiæ z panki do uszczelniania okien. Nie wiem jednak czy mam j± czym¶ jeszcze wyg³adzaæ. Boje sie ze jej porowato¶æ mo¿e ¼le wp³yn±æ na aerodynamike.Mo¿e polecicie mi co¶ czym móg³bym to wyg³adziæ. My¶la³em o takim czym¶ czym w samochodach wyruwnuja niektore elementy zewnêtrzne. Nie wiem jednak z czego jest taka szpachla zrobiona. Moim najwiêkszym problemem i nie tylko w tym przypadku ale zawsze by³a dysza. Kiedy¶ jedyne dysze które mi wychodzi³y (tzn.nie ulega³y przedwczesnej erozii) robi³em z POXYLINY jednak to za drogi biznes jest. Ostatnio testowa³em dysze z zaprawy do kafelek ale rozsypywaly sie zanim jeszcze je donios³em na "miejsce". Teraz mam zamiar spróbowaæ z szamotem tylko jeszcze nie szuka³em jak dok³adnie go wyrabiaæ.
Prosze Was pomó¿cie mi w dokoñczeniu tej rakiety.
Napewno pojawia sie kolejne fotki z etapów produckji.
Kilka fotek: |
|
|
Powrót do góry |
|
|
misiek1410
Do³±czy³: 28 Gru 2006 Posty: 25
|
Wys³any: Sob Mar 24, 2007 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li dobrze zrozumia³em, to korpus rakiety ma byæ jednocze¶nie silnikiem tak? Wg mnie to rozwi±zanie jest trochê bez sensu, gdy¿ prawdopodobnie bêdzie to rakieta jednorazowa ;/ Lepiej bêdzie jak zrobisz oddzielnie silnik, a nastêpnie umocujesz go w modelu, ale oczywi¶cie nikt Ci nie narzuci jak masz to zrobiæ bo to w koñcu twój projekt ¯yczê powodzenia. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Modelator
|
Wys³any: Sob Mar 24, 2007 10:20 pm Temat postu: |
|
|
Nom dobrze zrozumia³e¶. Poniewa¿ to moja pierwszy SR niejestem zbytnio zorientowany w tej sprawie. Wiêc je¿eli mam silnik zrobiæ oddzielnie to w jaki sposob? Je¶li dobrze rozumiem to mam zrobic takjakby drug± tube i wlaæ do niej karmelek oraz wkleiæ dysze tak?A dopiero potem wsadzic ca³o¶æ do korpusu rakiety ?
Bo ta rakieta któr± teraz zrobi³em to nie jest taka profesionalna wiêc jak by mi sie zjara³a to nie p³aka³bym za ni±. Kiedy ju¿ bêde bardziej zorientowany w sprawach SR to mo¿e postaram siê zrobiæ jak±¶ profesionaln± rakiete mo¿e nawet ze spadochronem. Ale to musze nabyæ troche do¶wiadczenia. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
misiek1410
|
Wys³any: Sob Mar 24, 2007 10:29 pm Temat postu: |
|
|
http://forum.pirotechnika.one.pl/viewtopic.php?t=4841
Tutaj masz link do tutorialu jak zrobiæ bardzo prosty silnik na karmelce w³a¶nie. Jak wykonasz kilka i nabierzesz wprawy zamocuj jeden taki w rakiecie twojej i my¶lê ¿e on j± poci±gnie (oczywi¶cie nie spodziewaj siê wysokiego pu³apu lotu ale my¶lê ¿e jak na pocz±tek bêdzie dobrze).
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Modelator
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 10:48 am Temat postu: |
|
|
Witam
Widzia³em ten temat. Powiedz mi czy dobrze zrozumialem powinienem wyturlaæ taki walek karmelku i wsadzic go do ¶rodka mojego SR-a? Tylko to bedzie spory wa³ek bo bedzie mia³ 2 cm srednicy i 20 d³ugo¶ci. Ale napewn co¶ ¿le zrozumia³em bo wcze¶niej mówi³e¶ "Wg mnie to rozwi±zanie jest trochê bez sensu, gdy¿ prawdopodobnie bêdzie to rakieta jednorazowa" a je¿eli bym wsadzi³ wystygniête paliwo do ¶rodka to tak jak bym je normalnie wla³ i czeka³ a¿ samo wystygnie. Wiêc tak czy inaczej korpus i tak sie przepali.
Dzisiaj rano zrobi³em co¶ takiego z gliny:
Chcia³em wstawiæ fotke ale jaki¶ b³±d mi wyskakuje mo¿e za pare godzin siê uda.
Nie wiem ale w czasie wypalania na palniku ona mi troszke popêka³a i zmniejszy³a swoj± obieto¶æ wiêc zrobi³em drug± troszeczke wiêksz± i wysz³a na styk ale tez jest popekana. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Modelator
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 10:49 am Temat postu: |
|
|
Witam
Widzia³em ten temat. Powiedz mi czy dobrze zrozumialem powinienem wyturlaæ taki walek karmelku i wsadzic go do ¶rodka mojego SR-a? Tylko to bedzie spory wa³ek bo bedzie mia³ 2 cm srednicy i 20 d³ugo¶ci. Ale napewn co¶ ¿le zrozumia³em bo wcze¶niej mówi³e¶ "Wg mnie to rozwi±zanie jest trochê bez sensu, gdy¿ prawdopodobnie bêdzie to rakieta jednorazowa" a je¿eli bym wsadzi³ wystygniête paliwo do ¶rodka to tak jak bym je normalnie wla³ i czeka³ a¿ samo wystygnie. Wiêc tak czy inaczej korpus i tak sie przepali.
Dzisiaj rano zrobi³em co¶ takiego z gliny:
Chcia³em wstawiæ fotke ale jaki¶ b³±d mi wyskakuje mo¿e za pare godzin siê uda.
Nie wiem ale w czasie wypalania na palniku ona mi troszke popêka³a i zmniejszy³a swoj± obieto¶æ wiêc zrobi³em drug± troszeczke wiêksz± i wysz³a na styk ale tez jest popekana. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
GUN_1917 Go¶æ
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 10:51 am Temat postu: |
|
|
ale chola chola , jak wlejesz karmelek i zrobisz dysze to jeszcze nie poleci , nic nie wspominasz o kanale w paliwie a przy karmelce jest on niezbedny inaczej nie ma szans zeby polecialo
niezle sa silniki z bambusa tylko musisz niezly kawalek znalezc .. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
Do³±czy³: 17 Sty 2007 Posty: 236
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 10:58 am Temat postu: |
|
|
Witam
Nie chcê byæ okrutny ani ¼le zrozumiany, ale to nie jest ani rakieta ani silnik rakietowy nie wiem, co to jest, choæ jêzyk polski nasuwa sporo okre¶leñ dla czego¶ takiego nie bêdê siê okre¶la³. Do rzeczy w±tek jest ¶mieciowy, ale pole¿y trochê jak kto¶ ma ochotê to mo¿e doradzaæ koledze, choæ nie wydaje mi siê to dobre podej¶cie. Widaæ, ¿e kolega nie przeczyta³ regulaminu komnaty to pierwsza sprawa i ju¿ z tego wzglêdu powinienem usun±æ t± dyskusjê, ale zwa¿ywszy na rozwój forum nie bêdê odstrasza³ mo¿e wyro¶nie z niego kolejny bezpieczny pasjonat aczkolwiek nie da siê tego zrobiæ bez czytania a widaæ, ¿e kolega ma awersjê do samokszta³cenia. Je¶li to siê nie zmieni niestety bêdziemy bardziej stanowczy.
_________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Modelator
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 11:27 am Temat postu: |
|
|
Witam
Ostro skrytykowane musze przyznaæ. Niestety denerwuje mnie takie gadanie mogli by¶cie podaæ przyk³ady co jest z³e w tej rakiecie co musze poprawiæ albo na jakiej zasadzie tworzy sie takie rakiety. Nikt jeszcze w tym temacie nie poda³ mi k±kretnej wskazówki. Ci±gle tylko krytykujecie albo dajecie linki nie pisz±c ¿adnego odniesienia. Mówi³em wam ¿e to moja pierwsza rakieta i chcia³bym troszke wyrozumia³o¶ci z waszej strony.
Wci±¿ szukam na forum jednak kiedy chce odpowiedzieæ w innym dziale wyskakuje mi takie napis "Niestety tylko u¿ytkownicy z uprawnieniami mog± odpowiadaæ na tym forum" szlak jasny mnie trafia gdy nie moge sie niczego dowiedzieæ.
Arkadiusz ---> Temat do smietnika. Nie mam zamiaru ura¿aæ dumy autora w±tku ale ten temat nic nie wnosi. Trzeba czytaæ i czytaæ co jest na forum bo wystarczy to aby zrobiæ pierwsz± rakietê. Jak by ka¿dy pisa³ co chce to forum by zginê³o pod nawa³em bezwarto¶ciowych postów. Ordnung mus sei :- )
maxlam->Arku niech zostanie jaki¶ czas a jak siê wyczerpie to siê usunie |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwek
Do³±czy³: 17 Sty 2007 Posty: 236
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 11:50 am Temat postu: |
|
|
Modelator napisa³: |
Wci±¿ szukam na forum jednak kiedy chce odpowiedzieæ w innym dziale wyskakuje mi takie napis "Niestety tylko u¿ytkownicy z uprawnieniami mog± odpowiadaæ na tym forum" szlak jasny mnie trafia gdy nie moge sie niczego dowiedzieæ. |
Aby czytaæ nie musisz pisaæ. To pierwsza sprawa druga nie przeginaj. Nikt nie bêdzie pomaga³, gdy widaæ brak chêci z twojej strony.
Modelator napisa³: | Niestety denerwuje mnie takie gadanie mogli by¶cie podaæ przyk³ady co jest z³e w tej rakiecie co musze poprawiæ albo na jakiej zasadzie tworzy sie takie rakiety. |
Jeszcze jeden post w takim tonie temat poleci do kosza jak tam nie bêdê siê certoli³. _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
misiek1410
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 11:51 am Temat postu: |
|
|
Ten fragment z linkami bez odniesieñ tyczy siê chyba do mnie wiêc odpowiem. We wklejonym przeze mnie linku jest bardzo szczegó³owy opis jak wykonaæ bardzo prosty i ca³kiem skuteczny silniczek rakietowy. My¶lê ¿e po przeczytaniu tego nie powiniene¶ mieæ w±tpliwo¶ci co i jak. Co do b³êdów które pope³niasz. Podstawowym jest to, ¿e wiêcej piszesz i liczysz na podsuwanie porad i wskazówek pod nos, ni¿ wykazujesz siê inwencj± i szukasz. Na prawdê, jakby¶ przeczyta³ chocia¿ te przyklejone tematy to nabra³by¶ ogólnego pojêcia o budowie rakiet i robieniu silników. Podstawow± rzecz± któr± powiniene¶ zrobiæ to przeczytaæ Ksiêgê Twardowskiego. Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
Do³±czy³: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wys³any: Nie Mar 25, 2007 11:56 am Temat postu: |
|
|
Modelator napisa³: | Witam Ostro skrytykowane musze przyznaæ. Niestety denerwuje mnie takie gadanie mogli by¶cie podaæ przyk³ady co jest z³e w tej rakiecie co musze poprawiæ albo na jakiej zasadzie tworzy sie takie rakiety. Nikt jeszcze w tym temacie nie poda³ mi k±kretnej wskazówki. Ci±gle tylko krytykujecie albo dajecie linki nie pisz±c ¿adnego odniesienia. Mówi³em wam ¿e to moja pierwsza rakieta i chcia³bym troszke wyrozumia³o¶ci z waszej strony.
Wci±¿ szukam na forum jednak kiedy chce odpowiedzieæ w innym dziale wyskakuje mi takie napis "Niestety tylko u¿ytkownicy z uprawnieniami mog± odpowiadaæ na tym forum" szlak jasny mnie trafia gdy nie moge sie niczego dowiedzieæ. |
Po pierwsze to na forum obowi±zuje jêzyk polski i masz sie nim pos³ugiwaæ "szlak" to moze byæ w górach, a "k±kretnej" - ja nie znam takiego s³owa.
Dalej nie pozwalaj sobie za bardzo, jak ci co¶ denerwuje, to wyjd¼ proste, nie? Poza tym, w dziale "rakietowe przedszkole" masz tematy "przyklejone" wszystkie masz przeczytaæ!!! a nie mo¿esz sie niczego dowiedzieæ bo sam nie chcesz!!! Koniec z podawaniem na tacy, musisz sam poszukaæ, ja nie mam choæby przeb³ysku zamiaru, podaæ ci jakiego¶ linka, jeste¶ leniwy, ot co!
ps i nie mów mi zaraz, ¿e ka¿dy by³ pocz±tkuj±cy, ¿e jak zawsze nikt nie lubi nowych, ¿e ciê têpimy i tym podobne txty. a kolega Sylwek wcale ostro ciê nie skrytykowa³, a zapomnia³em, jeste¶ na jego ³asce w tym momencie, bo od ludzi zwanym potocznie "moderatorami" zale¿y czy bêdziesz mia³ topic, czy zasili on zbiory ¶mietnika. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
|