Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
Autor |
Wiadomo¶æ |
robercik

Do³±czy³: 15 Mar 2007 Posty: 101 Sk±d: Gdynia
|
Wys³any: Wto Mar 20, 2007 10:16 pm Temat postu: SADZA wêglowi nie równa |
|
|
Cze¶æ
Chcia³em siê podzieliæ eksperymentem z substancj± która wydziela siê w instalacjach kominkowych (opalanych drewnem li¶ciastym) w postaci brunatnej zgorzeli - jako substytutem wêgla drzewnego.
Podkre¶lam ¿e nie trujê otoczenia bardziej ni¿ muszê i nie spalam ¶mieci, plastików, mebli z klejonej p³yty wiórowej ani makulatury! Oprócz drewna w kominku na podpa³kê u¿ywam szary karton i deseczki iglaste.
W tabelce widzicie jedena¶cie próbek paliwa BMP gdzie jako paliwo wystêpuje pó³ na pó³ omawiana sadza z wêglem drzewnym.
Spowolnienie mieszanki by³o mocno widoczne (czas szacowany poklatkowo z filmu) najbardziej jednak zaskoczy³a mnie olbrzymia ilo¶æ substancji nie spalonych które przybiera³y kszta³t od ¿ó³tawej lawy nieroz³o¿onej saletry (80/20) po porowaty wêglowy klocek o wymiarach spalanej pastylki paliwa (70/30)!
Stwierdzam wiêc autorytatywnie ¿e SADZA KOMINKOWA nie nadaje siê na SR a z racji du¿ej zawarto¶ci popio³ów (czyli zbêdnego balastu) tak¿e jako spowalniacz do prochu czarnego.
Przy okazji pytanie do kolegów, czy kto¶ zrobi³ podobne badania zwyk³ej czystej sadzy która mnie korci z tego samego powodu - mniejszego nak³adu pracy - chêtnie zaoszczêdzê sobie zachodu aby to sprawdziæ.
pzdr _________________ nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 12:22 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

Do³±czy³: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wys³any: Wto Mar 20, 2007 10:40 pm Temat postu: Re: SADZA wêglowi nie równa |
|
|
robercik napisa³: | po porowaty wêglowy klocek o wymiarach spalanej pastylki paliwa (70/30)! |
toæ to dobre na opó¼niacz piro! przeprowadzali¶cie jakie¶ testy w tym kierunku?
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Wto Mar 20, 2007 10:42 pm Temat postu: |
|
|
Brawo, widaæ do¶wiadczalne podej¶cie. Tym niemniej mam kilka "ale"
- sadza nadaje siê do paliw, ale niekoniecznie jako g³ówny sk³adnik palny. Wystêpuje w sk³adzie wielu paliw jako stabilizator i...pigment ograniczaj±cy penetracjê promieniowania. Jednym ze starych sk³adów jest paliwko na KP, parafinie i...sadzy w³a¶nie.
- je¶li uda siê Wam dorwaæ jak±¶ ilo¶æ wêgla aktywnego, to macie co nieco uproszczon± sprawê. Porz±dny wêgiel aktywny jest normalizowany w sensie powierzchni i uziarnienia, co powinno zagwarantowaæ wiêksz± powtarzalno¶æ paliw.
- za nieudane próby niekoniecznie musi odpowiadaæ sam wêgiel. Jest to jeszcze kwestia ubicia paliwa, ilo¶ci rozpuszczalników w lakierze NC, prêdko¶ci suszenia i cholera wie jeszcze czego.
- pewien problem z tymi paliwami mo¿e wynikac równiez z samych w³a¶ciwo¶ci nitrocelulozy z lakieru. To ju¿ takie trochê jak pomieszanie paliwa jednorodnego z niejednorodnym. Pod ci¶nieniem mo¿e np taka NC spalaæ siê sporo szybciej ni¿ zd±¿y to zrobiæ saletra z wêglem. Fakt, ¿e to nie bawe³na strzelnicza, ale...
- Sadza produkowana jako pigment jest w sumie prawie czystym wêglem. Jednak sadza ot tak wydrapana z komina to troche niewiadoma.
Nie wiem jak przygotowujecie to paliwko, ale moja propozycja jest taka. Rozpu¶ciæ na gor±co saletrê w wodzie i dodaæ wêgiel. Grzaæ to prawie do odparowania (najlepiej na ³a¼ni wodnej), wysuszyæ i zmieliæ paliwko. Dopiero potem ubiæ to na lakierze. T± metod± powinni¶cie uzyskaæ przyspieszenie paliwa i bardziej powtarzalne spalanie, gdy¿ kszta³t i powierzchnia ziaren wêgla bêdzie mia³a mniejsze znaczenie na skutek wysycenia wêgla saletr±. Co¶ jak przy "przegryzaniu" prochu czarnego. Osobi¶cie zastanowi³ bym siê te¿ mo¿e nad innym lepiszczem. Ale to w drugiej kolejno¶ci. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

Do³±czy³: 15 Cze 2006 Posty: 353
|
Wys³any: Wto Mar 20, 2007 10:59 pm Temat postu: |
|
|
ciekawe wynieki, bardzo dobre podejscie!
Wiem z doswiadczenia, ze jedne z najlepszych wlasciwosci posiada pyl w tonerach do xero. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 12:10 am Temat postu: SADZA wêglowi nie równa |
|
|
Cytat: | Nie wiem jak przygotowujecie to paliwko... |
Zaobserwowane b³êdy:
1. Ubijanie m³otkiem czyli niedostatecznie - CATO
2. Zaprasowanie na mokro -za du¿o rozpuszczalnika paruje z bloku - CATO
3. Nie zachowanie odstêpów miedzy blokami w silniku - CATO
po wyeliminowaniu powy¿szych b³êdów silniki dzia³aj± ale za ka¿dym razem inaczej, przyczynê upatrujemy w jako¶ci zmielenia wêgla, st±d pytanie o czyst± sadzê.
Cytat: | Wiem z doswiadczenia, ze jedne z najlepszych wlasciwosci posiada pyl w tonerach do xero. |
no to jest wypas, na pewno wypróbujê ale czy lepszy od sadzy pigmentowej ? chyba trzeba znowu przeprowadziæ badania _________________ nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 12:27 pm, w ca³o¶ci zmieniany 3 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
Do³±czy³: 07 Lis 2003 Posty: 442
|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 10:11 am Temat postu: Re: SADZA wêglowi nie równa |
|
|
robercik napisa³: |
no to jest wypas, na pewno wypróbujê ale czy lepszy od sadzy pigmentowej ? chyba trzeba znowu przeprowadziæ badania |
Witam
By³bym bardzo ostro¿ny z tym tonerem. Moje próby w tym temacie da³y ca³kowicie negatywne wyniki.
Nie znaczy to, ze odradzam przeprowadzenie badañ
Ciekaw jestem, czy potwierdz± siê moje obserwacje.
pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

Do³±czy³: 26 Pa¼ 2002 Posty: 459 Sk±d: Znienacka
|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 4:02 pm Temat postu: |
|
|
Toner, to zwykle tlenki metali + mo¿liwe ¿e troszkê wêgla + binder temperaturowy. Wiêc nie s±dzê, ¿eby by³y jakie¶ niesamowite osi±gi. Ale zamierzam nied³ugo przetestowaæ trochê prochu z tonerem, bo dostanê trochê bardzo tanio. _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
ogl±daj±cy, niepraktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

Do³±czy³: 15 Cze 2006 Posty: 353
|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 5:08 pm Temat postu: |
|
|
Moze w nowoczesnych jest inaczej, ale moj to byla sadza drukarska taka jaka stosuje sie do tworzenia farby steplowej.Takie geste i lepkie. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

Do³±czy³: 22 Lut 2004 Posty: 597 Sk±d: Kraków
|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 5:49 pm Temat postu: |
|
|
Akurat mam butelkê z tonerem i pisze na niej tak:
- Styrene acrylate copolimer
- Carbon black
- Organic pigment
- Polipropylene
- Amorphous silica
Czyli co mamy? Tworzywa termoplastyczne o niskiej temperaturze miêkniêcia, sadzê z barwnikiem czarnym, trochê krzemionki jako przeciwzbrylacz. Z wyj±tkiem krzemionki wszystko palne. A wiêc nie jest ¼le. Super efekty mog± dotyczyæ innych tonerów, bo w zale¿no¶ci od ich przeznaczenia, czê¶æ z nich ma w³a¶ciwo¶ci ferromagnetyczne, tzn mo¿na jeprzyci±gaæ magnesem. Wtedy zapewne w sk³adzie wystêpuj± tlenki zelaza lub niklu i byæ mo¿e nawet samo ¿elazo. Takie tlenki mog± dzia³a¶ katalitycznie na spalanie paliw. Dlatego te¿ nic dziwnego, ¿e dla jednego toner to super dodatek, a inny powie, ¿e badziew. Zale¿y jaki kto ma toner. Najlepiej sprawdziæ magnesem. Bo moim zdaniem taki toner o w³a¶ciwo¶ciach ferromagnetycznych mo¿e byæ przydatny do paliw. Mamy stabilizacjê palenia oraz katalizê. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Mój zawiera:
Styrene acrylate copolymer.
Iron oxide 1317-61-9.
Styrene polymer.
Mo¿e bêdzie siê jeszcze lepiej pali³. Nie zawiera chyba natomiast carbon black, czyli wêgla. _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

Do³±czy³: 26 Lut 2003 Posty: 317 Sk±d: Londyn
|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 7:25 pm Temat postu: |
|
|
ferromagnetyki o ile sie nie myle s± w laserowych tylko(moge sie myliæ) _________________ wierz±cy nie praktykuj±cy  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 7:27 pm Temat postu: |
|
|
A co do krzemionki jako przeciwzbrylacz. Mnie troszkê zdziwi³o, jak mi siê troszkê krzemionki w kulkach zlepi³o pod wp³ywem wilgoci  _________________ Motyle trotylem pachn± jak nigdy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Go¶æ
|
Wys³any: Sro Mar 21, 2007 9:07 pm Temat postu: Re: SADZA wêglowi nie równa |
|
|
robercik napisa³: | ....Odwa¿amy 3 porcje po 50g na trzy bloki paliwowe. .....................po wyeliminowaniu powy¿szych b³êdów silniki dzia³aj± ale za ka¿dym razem inaczej, przyczynê upatrujemy w jako¶ci zmielenia wêgla, st±d pytanie o czyst± sadzê. |
Aby zrobiæ dobry silnik na p.cz - musi byæ on prostszy. Proch nale¿y prasowaæ od razu w korpus ( fi komory do 25 mm ) . Ka¿de inne rozwi±zanie wymaga co raz bardziej z³o¿onego procesu technologicznego i powtarzalnych operacji. Wiêc te bloki bêda ok ale jak bêdziesz mia³ powtarzalny proch i prasê hydrauliczn± . Sadza nie jest dobra poniewa¿ zawiera jakie¶ dodatki ( pochodz±ce z procesów pirolizy g³ównego sk³adnika do otrzymania sadzy ).
Kup zmielony Cdrz. - na py³ albo sobie zrób ( masz opisy m³ynków ). Te dodatki od toneru nie s± dobre poniewa¿ obni¿± ciep³o wybuchu prochu ( paliwko nawet jak wyjdzie bêdzie mieæ ni¿szy impuls w³. ). Prasuj te¿ proch na wilgotno ale nie z nitro a z wod±. Dasz jej 7 - 8 % a woda nie paruje tak szybko wiêc bêdzie jej zawsze tyle samo. Wada to trzeba z tydzieñ suszyæ ale tak naprawdê to drobna niedogodno¶æ. No i z t± wod± w prochu to przy prasowaniu nie trzeba prasy hydraulicznej co pewno wiesz.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wys³any: Czw Mar 22, 2007 11:29 pm Temat postu: SADZA wêglowi nie równa |
|
|
Witam
Dziêki za wskazówki co do toneru, najtañszy wk³ad do ksero na 1800 kopii kosztuje 109z³, a wszyscy którzy maj± ksero w moim otoczeniu wymieniaj± zu¿yte wk³ady na nape³nione ¿eby zaoszczêdziæ, nie mam wiêc sk±d nawet naskrobaæ resztek do badañ. Firmy które nape³niaj± wk³ady samego proszku nie sprzedaj±, w dodatku widzê ¿e toner tonerowi nie równy... Jak co¶ uda mi siê zdobyæ to zrobiê badanie, póki co spróbujê jednak kupiæ sadzê pigmentow± (w pierwszym sklepie metalowo malarskim zrobili wielkie oczy )
Arkadiusz napisa³ Cytat: | Kup zmielony Cdrz. - na py³ albo sobie zrób... |
by³o by mi³o tylko gdzie kupuje siê zmielony wêgiel drzewny ?
gdzie mo¿na dorwaæ wiêksz± ilo¶æ wêgla aktywnego który te¿ warto przebadaæ ?
pzdr _________________ nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 12:29 pm, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joker Dostêp próbny

Do³±czy³: 01 Gru 2006 Posty: 31 Sk±d: Warka
|
Wys³any: Pi± Mar 23, 2007 6:18 am Temat postu: |
|
|
Witam
Wêgiel drzewny kupisz na naszej gie³dzie. Mo¿esz kupiæ m.in. u Artpiego i Tetrazena
Artpi
Tetrazen _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
|
Powrót do góry |
|
 |
QbaS
Do³±czy³: 19 Pa¼ 2005 Posty: 97 Sk±d: Z Internetu
|
Wys³any: Pi± Mar 23, 2007 6:10 pm Temat postu: Re: SADZA wêglowi nie równa |
|
|
robercik napisa³: | ...Dziêki za wskazówki co do toneru, najtañszy wk³ad do ksero na 1800 kopii kosztuje 109z³, a wszyscy którzy maj± ksero w moim otoczeniu wymieniaj± zu¿yte wk³ady na nape³nione ¿eby zaoszczêdziæ, nie mam wiêc sk±d nawet naskrobaæ resztek do badañ. Firmy które nape³niaj± wk³ady samego proszku nie sprzedaj±, w dodatku widzê ¿e toner tonerowi nie równy... |
Witam.
Wys³a³em PRIV do ciebie ale jako¶ nie chce wyj¶æ z mojej skrzynki nadawczej.
Mam toner regenerowany do HP LJ 1020 produkcji BlackPoint'a
Jak masz ochotê to daj jaki¶ kontakt do siebie.
Odst±piê za darmo bo to wielkie "G".
Pozdrawiam,
QbaS. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wys³any: Pi± Mar 23, 2007 10:28 pm Temat postu: |
|
|
Cze¶æ
Wychdzi na to ¿e na gie³dzie tego forum jest najtañsza sadza na rynku. Jest jeszcze oferta www.sklep.chemikolor.pl 10 kg za 256.20 z³ nie do¶æ ¿e drogo to i wiêcej ni¿ potrzeba. Na stronce www.konimpex.pl widzê ¿e istnieje kilkadziesi±t rodzajów sadzy (min. w 25kg workach) a wiêc tak¿e "SADZA SADZY nie równa", szkoda ¿e nie ma ikonki z lekko wywalonym jêzykiem...
robercik _________________ nie ma takiej rury na ¶wiecie, której nie mo¿na wystrzeliæ w kosmos
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 12:30 pm, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

Do³±czy³: 12 Wrz 2003 Posty: 275 Sk±d: Uæ
|
Wys³any: Sob Mar 24, 2007 12:36 am Temat postu: |
|
|
robercik napisa³: | Cze¶æ
...Jest jeszcze oferta ww.sklep.chemikolor.pl 10 kg za 256.20 z³ nie do¶æ ¿e drogo to i wiêcej ni¿ potrzeba...
|
Ten wêgiel jast raczej dla koneserów.
Wyprodukowany we Francji, aktywny, granulki o rozmiarze ok 40 nanometrów!
W sumie testowa³em go i raczej nic specjalnego, a paprze jak diabli.
pozdrawiam G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Do³±czy³: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Sk±d: Z ³±k Arkadii a tak serio Kraków
|
Wys³any: Sob Mar 24, 2007 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | dodatkowo mieszamy w m³ynku do kawy przez kilka sekund dla pozbycia siê zbryleñ KN. | To mi sie tylko nie podoba, reszta git  _________________ Czasem okoliczno¶ci zmuszaj± cz³owieka do porzucenia swojej dawnej dzia³alno¶ci  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|