Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
andżej Gość
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 11:04 am Temat postu: Rakiety klasy Duke |
|
|
Witam wszystkich rakietowców
10.03.2007 wystrzeliliśmy 67 projekt rakietowy po raz pierwszy z kamerą na pokładzie. Próba zakończyła się połowicznym sukcesem, ponieważ zaraz po starcie odpadło lusterko kierujące widok w dół i reszta filmu pokazuje widok w bok. Poza tym był to największy zbudowany przez nas silnik na 243g karmelka (60/40) i uzyskane przyspieszenie pozbawiło rakietę za słabo zamocowanej głowicy co zmniejszyło pułap. Pomimo to udało się osiagnąć wysokość 355m oszacowaną przez porównanie klatki z filmu OSZ ze zdjeciem satelitarnym "poligonu" z programu Google Earth. Po raz piąty zadziałał prawidłowo układ odzysku na układzie scalonym KMZ 10B (za 12 PLN).
Parametry rakiety:
Wysokość: 1,26 m
Masa startowa: 1,93 kg
Kaliber: 0,08 m
Masa silnika: 0,6 kg
Masa paliwa: 0,243 kg
Bloki paliwa: 4 szt, kanał 12mm, inhibitowana pow. zewnętrzna
Dysza: 8,5 mm
Korpus silnika: PCV rura NIBCO 1,25 cala
Zapłon: elektryczny
Kamera: DDV-7000+, 640x480 30klatek/s
Fotografie: nie mogę zamiescić z powodu błędu na stronie
Fatal error: imagecreatetruecolor(): requires GD 2.0 or later in /hdd/www/forum/attach_mod/includes/functions_thumbs.php on line 205 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 11:12 am Temat postu: |
|
|
witam
poki co poprzyj fotografiami i filmem. Projekt ciekawy ale czy prawdziwy.
Zdjecia wrzuc na www.imageshack.us a film na www.mihd.net lub www.yousendit.com
pozdrawiam i zycze powodzenia w rakieciarstwie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andżej Gość
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 1:11 pm Temat postu: |
|
|
Prosze o opinie - zdjęcia i filmy zamieściłem pod adresem:
http://picasaweb.google.pl/andrzejmag
Nastepny projekt mojego zespołu z Trójmiasta to modernizacja modelu - nowa głowica z piany od starej lodówki, stabilne mocowanie lusterka i zwiekszenie masy paliwa do ~ 300g. Planowany start za 2 tygodnie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 1:36 pm Temat postu: |
|
|
witam
GRATULACJE, pieken wejscie na forum, rakieta i silnik naprawde profi, mysle ze bedziesz doceniony
pozdrawiam Bartosz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
ksard
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 2:18 pm Temat postu: 7 x Super |
|
|
Witam
Rzeczywiście super wejście
Rakieta - super
Lot - super
Materiał fotograficzno- filmowy - super
Lądowanie - super
Analiza lotu - super
Organizacja - super
Jednym słowem SUPER !!!
Witam w klubie i czekam na kolejne udane loty
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 5:20 pm Temat postu: |
|
|
Ale przyśpieszenie Jaki ciąg miał ten silnik? Szkoda tylko że lusterko urwało, ale rakieta i tak super  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 7:29 pm Temat postu: Re: DUKE2 Rakieta z kamerą na pokładzie |
|
|
andżej napisał: | Witam wszystkich rakietowców
10.03.2007 wystrzeliliśmy 67 projekt rakietowy
Masa startowa: 1,93 kg
Kaliber: 0,08 m
Masa silnika: 0,6 kg
Masa paliwa: 0,243 kg
|
67 rakiet i nie pokazywaliście się na forum tym czy innym . Proponuję Wam ( gratis ) 2 Strusie do Waszej rakiety, potrafię je tak zrobić, że razem odpalą. Gwarancji na SR na razie nie daję ale w razie CATO są bezpieczne ( brak odłamków ).
SR Struś ma ciąg 8 kG razy dwa Strusie = 16 kG maks. ciagu. To by dopiero było widowisko
Pozdr. Arkadiósz :- ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 8:14 pm Temat postu: |
|
|
To jest tu na forum 2 projekt z kamerka chyba.
Ladnie to wyszlo, ciekawe kiedy pojawi sie kamerka w stratosferze;)?
Nawiasem mowiac z tego co wiem jest u nas kilkunastu konstruktorow SR i rakiet, nie pokazujacych swoich prac na forum, chyba nie chca miec klopotow...w najblizszym czasie moze uda mi sie dostac kilka fotek tych wytworow.
ekipa z polnocy, kongratulacje.
Miasta "osi" Krakow - Gdansk:) _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 9:14 pm Temat postu: |
|
|
Arku proponuję ***
I dostęp do forum rakietowego... na pewno zyskamy na tym
P.S.
Ten filmik na serwerze to nie jest w rozdzielczości 640x480  _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andżej Gość
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 9:46 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Dzięki za dobre słowo. Odnośnie oferty pana Arkadiusza to bardzo chętnie strzelimy rakietkę o ile 2 silniki się zmieszczą. Jeśli chodzi o ciąg to nie mamy chamowni, ale szacujemy parametry silnika na podstawie filmu z nieruchomego aparatu( niestety tym razem nie został on włączony).O silniku napisze Robercik z naszego składu. A co do rozdzielczości to 640x480 ma film z rakiety a film ze startu ma większa rozdzielczość. Niestety picasa i tak kompresuje wystawione filmy.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:19 pm Temat postu: |
|
|
andżej napisał: | ..... Odnośnie oferty pana Arkadiusza to bardzo chętnie strzelimy rakietkę o ile 2 silniki się zmieszczą. |
Na forum nie ma panów
Podałeś kaliber rakiety 0,08 m . Fi Strusia jest 33 mm, razy dwa to mamy 66 mm więc chyba wejdzie. Wg mnie nie się co obawiać pasji "rakietowych" i tych związanych z budowanie SR o ile pokazuje się wysiłek związany z bhp ( poligon itp ). Wy pokazaliście swoje umiejętności dlatego nie mam obaw. Do tego widząc po tej wesołej "gębie" z wąsem na jednym z ujęć - jesteście pełnoletni
Masz 4* ( jak ich nie chcesz to pisz ).
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:46 pm Temat postu: |
|
|
To się nazywa wejście! Szkoda że odpadło to lusterko.
Gratulacje za:
---wykop silnika na starcie
---radosną atmosferę
---lądowanie w pięęęknych krzakach
---filmik cokolwiek ruchliwy, ale pełen "powietrza"
i witamy na forum. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 11:12 pm Temat postu: DUKE2 Rakieta z kamerą na pokładzie |
|
|
Cześć rakietowcy!
Kłania się część ekipy z północy, chciałem przybliżyć konstrukcję silnika rakiety DUKE2.
Zastosowalismy rurę wodociagową do systemu klejonego firmy Nibco o wytrzymałości 2,5 Mpa ciśnienia statycznego - podobno wytrzymuje zamarzniętą wodę. Rura jest droga - za trzy metry zapłacilismy ok. 80 PLN. , do tego zaślepki 4 PLN sztuka.
Wg arkusza Nakki (SRM.xls) silnik osiągnął parametry:
Masa paliwa 0,241 kg
Zacisk pocz. Kn = 225
Impuls całkowity 195,3 N/s
Ciśnienie p = 5,9 Mpa ! dwa razy większe ciśnienie od znamionowego.
Średni ciąg 307,7 N
Czas pracy 0,635 s
Czas zaobserwowany > 2 s
Impuls właściwy 82,6 s
Klasyfikacja silnika H 308
Paliwo karmelek 61/39
Wg mojego arkusza i czasu zaobserwowanego 2,6 s silnik wytworzył :
impuls całkowity 200,8 Ns
ciąg max 340 N
masa "pocisku" 2,0 kg
V max "pocisku" 297 km/h
wysokość max 285 m
całkowity czas lotu ( spadochron nie zadziałał ) 15,7 s
predkość uderzenia o ziemię 225 km/h
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 12:38 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 8:03 am Temat postu: Re: DUKE2 Rakieta z kamerą na pokładzie |
|
|
robercik napisał: | trzy metry zapłacilismy ok. 80 PLN. , do tego zaślepki 4 PLN sztuka. |
Witam
Konkretnie przepłacone u mnie calówka kosztuje 18zł zaślepki 2zł; 1,25 nie wiem, ale za 2” zapłaciłem 50zł nie kupujcie tam nigdy, bo robią was w konika. Można robić bez zaślepek nawet Nakka pochlebnie wypowiadał się o tym więcej na mojej stronie http://lamzone.webpark.pl/ _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
robercik

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 8:40 am Temat postu: |
|
|
Cześć
Naprawdę robią nas w konia , ale wydawało się że to jedyny sklep w okolicy który ma jeszcze rury do systemu klejonego, wszyscy przeszli na miedź.
Napisz proszę jakiej firmy ta rura której użyłeś i gdzie ją można kupić, bardzo chętnie zapłacę 50 zł za 3,1 Mpa !
pzdr
Ostatnio zmieniony przez robercik dnia Sob Gru 04, 2010 12:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 9:03 am Temat postu: |
|
|
Nibco takie jek napisałeś A Jeśli chodzi o te 2" to niestety nie wytrzymuje ona 3,1MPa tylko 1,6 dokładnie taka jak u Nakka  _________________ Zapraszam Single po 30 http://singlepotrzydziestce.pl/ |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joker Dostęp próbny

|
Wysłany: Pią Mar 16, 2007 11:26 am Temat postu: |
|
|
Siemka
U nas w Warce "rurki nie kłąmia". Maja napisane 3,1MPa a mi w SRy wytrzymuja ok. 39bar. Chodza po 7zł od 2m. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andżej Gość
|
Wysłany: Pon Mar 19, 2007 9:20 am Temat postu: DUKE2 Rakieta z kamerą na pokładzie |
|
|
Witam
Próbujemy się pomału zorganizować. Kolega DeTonix udostępnił nam miejsce na swoim serwerze i założył domenę www.rakiety.pomorze.pl
skąd można ściągnąć filmiki ze startu i pokładu Duke2 (V67) w oryginalnej jakości. Na razie nie ma strony domowej ale jak kogoś namówimy to będzie.
Miłego oglądania
Ostatnio zmieniony przez andżej dnia Sro Mar 26, 2008 11:16 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andżej Gość
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 11:26 am Temat postu: DUKE3 Rakieta z kamerą na pokładzie |
|
|
Witam
24.03.2007 "wystrzeliliśmy" 68 projekt rakietowy. Była to zmodyfikowana raketa DUKE2 z kamerą na pokładzie. Próba zakończyła się CATO silnika. Silnik na 300g karmelka (61/39) nie wytrzymał teoretycznego ciśnienia 7,91MPa.
Masa silnika: 0,7 kg
Masa paliwa: 0,298 kg
Bloki paliwa: 4 szt, kanał 12mm, inhibitowana pow. zewnętrzna
Dysza: 8,5 mm
Korpus silnika: PCV rura NIBCO 1,25 cala
Zapłon: elektryczny
Poprzedni silnik w identycznym wykonaniu wytrzymał ciśnienie teoretyczne 5,97MPa (Jest to chyba max jezeli chodzi o NIBCO 1,25 cala). Uszkodzeniu uległ człon silnikowy, reszta rakiety przeżyła - naprawa zajmie max kilka dni. Film z lotu izotropowego pod adresem: www.rakiety.pomorze.pl/filmy/V68
Od tej pory zamierzamy budować po dwa silniki, jeden do testów statycznych ( chamownia na wadze łazienkowej )
Ostatnio zmieniony przez andżej dnia Sro Mar 26, 2008 11:17 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Jacek R.

Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Metoda Arkadiusza "jeden z dwóch"?? Słusznie.
Aha, chciałem jeszcze dodać że jestem pod ogromnym wrazeniem Waszych prac! _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|