Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Plan realny czy nierealny ?
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wiewiór

PostWysłany: Czw Lip 27, 2006 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

odpowiadając na pytanie plan realny/ nierealny - uważam że plan jest realny nawet na karmelce Very Happy

jeżeli kolega zrobi motorek z działu "silnik dla wszystkich" i waży nie więcej niż 80kg, o te 3km/h rozpędziłoby go. zamykamy temat? Smile

w zimę chętnie przyczepie jakiś silniczek do sanek Very Happy sanki są lekkie i będzie to fajny widok jak saneczki jadą pod górkę Cool umieszczę film, pozdrawiam Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość  
maxlam
Gość

PostWysłany: Czw Lip 27, 2006 12:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie sens był by takiego projektu wtedy, gdy jedziemy sobie rowerkiem powiedzmy te trzydzieści parę kilometrów po prostej odpalamy silniczek i mamy dwadzieścia trzydzieści więcej w ciągu paru sekund to by dołożyło adrenaliny a przyśpieszenie o 3km/h to ja mogę dwoma porządniejszymi machnięciami korbą dodać.
Powrót do góry

Joszua

PostWysłany: Czw Lip 27, 2006 12:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Luk napisał:
Wczoraj policzyłem że aby rozpędzić zestaw rower+silnik+człowiek o masie łącznej 80kg o ok 30km/h trzeba uzyć silnika o mocy ok 1000Ns (uwzględniając opór powietrza i tarcie). Czyli trzeba by tam dać ok 1 kg karmelki. Tak więc życze powodzenia Wink .

no ale to zależy czy predkosc ma ci wzrosnąc od 100 do 130 czy od zera do 30

a tak pozatym ja bym chętnie spróbował sie za to zabrać a żeby było bezpieczniej można przecież zrobic 3 czy 4 mniejsze silniki o łacznym ciągu taki jak jeden duży. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że wszystkie naraz wybuchną niż jak wybuchnie jeden, pozatym o jakim wy wybuchu mówicie jak to tylko karmelka :>
Powrót do góry
Wiewiór

PostWysłany: Czw Lip 27, 2006 1:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

NIE MASZ SZACUNKU DLA KARMELKI Cool

Maxlam, trzeba wziąć jednak pod uwagę, że sie dostaje niezłego kopa... raz że sie trzeba trzymać Smile a dwa że nie chciałbym zobaczyć filmu jak koleś jedzie 40km/h i zalicza piękną glebę uprzedzoną prześmieszną walką o utrzymanie równowagi Laughing
Powrót do góry
maxlam
Gość

PostWysłany: Czw Lip 27, 2006 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Raczej karmelka odpada widziałbym to jako coś w rodzaju marszowego silnika to pierwsza sprawa druga to jasne, że taka jazda na rowerze nie jest dla kogoś, kto się boi Wink nie raz zdarzyło mi się zjechać z konkretnych „gór” (asfalt oczywiście hehe) i na liczniku było powyżej 60 i więcej Wink

Ale ja odpadam w przedbiegach wolę własnoręcznie a właściwie wlasno – nożnie się rozpędzać.
Powrót do góry

Pirotechnix_Amator

PostWysłany: Czw Lip 27, 2006 2:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
przyśpieszenie o 3km/h to ja mogę dwoma porządniejszymi machnięciami korbą dodać.

Wporządku załóżmy że te przyśpieszenie ma wynosić 10 Km/h lub 15 Km/h.
Powrót do góry
hansklos

PostWysłany: Pią Mar 09, 2007 3:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chesz szybciej jeździć zrób sobie coś takiego

http://www.maxior.pl/?p=index&id=13875&4

PostWysłany: Pon Mar 12, 2007 3:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stary temat ale jakoś mi umknął. Przeczytałem go i myślę że jest do zrealizowania Very Happy . Wpadłem na ten sam pomysł z pół roku temu. Chciałem nawet coś poeksperymentować ale nie znalazłem dobrego sposobu na połączenie silników (2 ok. 350g z pcv) z rowerem. Jako ochrony miałem użyć pianki montażowej którą dodatkowo miałem obkleić taśmą. No ale niestety nic z tego nie wyszło.

PS: Hansklose na przyszłość jak już odkopujesz stare tematy to rób to tak żeby coś nowego wnieść do rozmowy.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  
dawi6610
& ( 1-wsze ostrzeżenie )

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 11:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TO JEST BARDZO MOŻLIWE ale kwestia kierowania???hmmm jedyna amatorskie rozwiązanie to dać to na rame od przedniego koła ale by nóżki troszeczkę bolały hehe ale najlepszy był by silnik na paliwo ciekłe i to nawet 4 a jeśli chcecie dać to do tyłu i jakieś elektroniczne sterowania
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: