Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wiewiór
|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 11:51 am Temat postu: |
|
|
odpowiadając na pytanie plan realny/ nierealny - uważam że plan jest realny nawet na karmelce
jeżeli kolega zrobi motorek z działu "silnik dla wszystkich" i waży nie więcej niż 80kg, o te 3km/h rozpędziłoby go. zamykamy temat?
w zimę chętnie przyczepie jakiś silniczek do sanek sanki są lekkie i będzie to fajny widok jak saneczki jadą pod górkę umieszczę film, pozdrawiam  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:38 pm Temat postu: |
|
|
Dla mnie sens był by takiego projektu wtedy, gdy jedziemy sobie rowerkiem powiedzmy te trzydzieści parę kilometrów po prostej odpalamy silniczek i mamy dwadzieścia trzydzieści więcej w ciągu paru sekund to by dołożyło adrenaliny a przyśpieszenie o 3km/h to ja mogę dwoma porządniejszymi machnięciami korbą dodać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Joszua

|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 12:46 pm Temat postu: |
|
|
Luk napisał: | Wczoraj policzyłem że aby rozpędzić zestaw rower+silnik+człowiek o masie łącznej 80kg o ok 30km/h trzeba uzyć silnika o mocy ok 1000Ns (uwzględniając opór powietrza i tarcie). Czyli trzeba by tam dać ok 1 kg karmelki. Tak więc życze powodzenia . |
no ale to zależy czy predkosc ma ci wzrosnąc od 100 do 130 czy od zera do 30
a tak pozatym ja bym chętnie spróbował sie za to zabrać a żeby było bezpieczniej można przecież zrobic 3 czy 4 mniejsze silniki o łacznym ciągu taki jak jeden duży. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo że wszystkie naraz wybuchną niż jak wybuchnie jeden, pozatym o jakim wy wybuchu mówicie jak to tylko karmelka :> |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiewiór
|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 1:00 pm Temat postu: |
|
|
NIE MASZ SZACUNKU DLA KARMELKI
Maxlam, trzeba wziąć jednak pod uwagę, że sie dostaje niezłego kopa... raz że sie trzeba trzymać a dwa że nie chciałbym zobaczyć filmu jak koleś jedzie 40km/h i zalicza piękną glebę uprzedzoną prześmieszną walką o utrzymanie równowagi  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
maxlam Gość
|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 1:19 pm Temat postu: |
|
|
Raczej karmelka odpada widziałbym to jako coś w rodzaju marszowego silnika to pierwsza sprawa druga to jasne, że taka jazda na rowerze nie jest dla kogoś, kto się boi nie raz zdarzyło mi się zjechać z konkretnych „gór” (asfalt oczywiście hehe) i na liczniku było powyżej 60 i więcej
Ale ja odpadam w przedbiegach wolę własnoręcznie a właściwie wlasno – nożnie się rozpędzać. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pirotechnix_Amator

|
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: | przyśpieszenie o 3km/h to ja mogę dwoma porządniejszymi machnięciami korbą dodać. |
Wporządku załóżmy że te przyśpieszenie ma wynosić 10 Km/h lub 15 Km/h. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hansklos
|
|
Powrót do góry |
|
 |
andrew1989a

|
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 3:13 pm Temat postu: |
|
|
Stary temat ale jakoś mi umknął. Przeczytałem go i myślę że jest do zrealizowania . Wpadłem na ten sam pomysł z pół roku temu. Chciałem nawet coś poeksperymentować ale nie znalazłem dobrego sposobu na połączenie silników (2 ok. 350g z pcv) z rowerem. Jako ochrony miałem użyć pianki montażowej którą dodatkowo miałem obkleić taśmą. No ale niestety nic z tego nie wyszło.
PS: Hansklose na przyszłość jak już odkopujesz stare tematy to rób to tak żeby coś nowego wnieść do rozmowy. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dawi6610 & ( 1-wsze ostrzeżenie )
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 11:32 am Temat postu: |
|
|
TO JEST BARDZO MOŻLIWE ale kwestia kierowania???hmmm jedyna amatorskie rozwiązanie to dać to na rame od przedniego koła ale by nóżki troszeczkę bolały hehe ale najlepszy był by silnik na paliwo ciekłe i to nawet 4 a jeśli chcecie dać to do tyłu i jakieś elektroniczne sterowania _________________ podziel sie posiłkiem |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|