Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kokoss
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 10:17 am Temat postu: Baterie pirotechniczne |
|
|
Chciałbym sie dowiedzieć jak łączycie moździerze w bateriach pirotechnicznych (chodzi tu o lont)
Oto 2 obrazki. Na którym lont jest poprawnie włożony (linia pogrubiona - lont, kółka - moździerze)
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 10:35 am Temat postu: |
|
|
nie ma różnicy... drugi sposób jest łatwiejszy, mniej zachodu... każdy łączy jak chce _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tyczka

|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 10:37 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli o mnie chodzi, to polecam ten pierwszy sposób. Dwie najważniejsze zalety takiego przeprowadzenia lontu polega przede wsystkim na duuużo mniejszej robocie, a druga to mniejsza ilość użytego lontu. Jednak jest też jedna mała wada polegająca na tym, że lont może zostać wepchnięty przez gazy do kolejnego moździerza, ale na to wystarczy umocować lont na wikol, czy kropelkę.
Jeszcze raz mówię, że wolę ten pierwszy sposób głównie na prostotę roboty. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
black-berry

|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 11:20 am Temat postu: |
|
|
1 jest lepszy jak robisz lont sam no taki sztywny jak podawał jeden z naszych użytkowników na Lakierze do paznokci bezbarwnym
ja tam wole ten 2  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 11:51 am Temat postu: |
|
|
Ja wole takie polaczenie:
Praktyczne, szybkie i niezawodne.
http://irkacek.ovh.org/bateria-komp.avi
Efekt bardzo kiepski, poniewaz to byl moj pierwszy SM miotany PCz.
Pozdrawiam _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
necro
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 12:05 pm Temat postu: |
|
|
Nie opisałeś tego... ale chyba chodzi o to, że idzie visco , który odpala quickmatche, które odpalają mieszanki?
(trochę źle zrobilem, bo QM powienien tez 2 odpalić)
a w przypadku 2 można zrobić to za pomocą stopsilki
@down
a tak sorry myli mi się to zawsze QM to BM w otulince 
Ostatnio zmieniony przez necro dnia Sob Mar 03, 2007 12:18 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 12:15 pm Temat postu: |
|
|
u Irkacka są to quickmatche, nie blacki  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kokoss
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 1:22 pm Temat postu: |
|
|
dzięki jeżeli ten pierwszy dobrze umocowany wyjdzie dobrze to się cieszę. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 1:24 pm Temat postu: |
|
|
Nie polecam tego dłubania w morzdzierzach od boku.. Quickmatche dużo lepsze... Osłabiacie morzdzierz i w dodatku jeżeli bateria mogła by być załadowana kilku krotnie to nie trzeba wszystkiego rozklejać żeby powsadzać lonty.. _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
necro
|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 1:28 pm Temat postu: |
|
|
poon napisał: | Nie polecam tego dłubania w morzdzierzach od boku.. Quickmatche dużo lepsze... Osłabiacie morzdzierz i w dodatku jeżeli bateria mogła by być załadowana kilku krotnie to nie trzeba wszystkiego rozklejać żeby powsadzać lonty.. |
Właśnie, a do tego SMy lepiej odpalać od góry, widziałem poradę jakiegoś PROFI żeby SMy zapalać od góry, gwiazdki zapalają się najpierw i jest lepsza zapalność
PS. moździerz
@down2: właśnie, chodziło mi o pociągnięcie BM do gwiazdek, gwiazdki się zapalają i podpalają lifta.
Ostatnio zmieniony przez necro dnia Sob Mar 03, 2007 7:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 2:44 pm Temat postu: |
|
|
w przypadku dobrego quicka gwiazdki się pierwsze nie zapalą...  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

|
Wysłany: Sob Mar 03, 2007 2:53 pm Temat postu: |
|
|
Nostra chodzi właśnie oto żeby sie zapaliły . tzn. nie dajesz quicka aż do lifta tylko do gwiazdek, ogień idzie po gwiazdkach aż do lifta .
na sylwestra robilem tak jak IrkaceK bo to sie wydaje najrozsądniejsze. i jedna uwaga. dawajcie duże odstępy pomiędzy połączeniami visco-quick. ja dawałem chyba ze 3cm i sie zrobił magazynek . byćmoże było to spowodowane różną długością quicków. _________________ obecnie koniec z piro |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Damian

|
Wysłany: Nie Mar 04, 2007 12:51 pm Temat postu: |
|
|
Metoda Irkacka jest powszechnie stosowana w komercji ale tylko do szelek - quickmatch idący wzdłuż ścianki moździerza. Dla wyrzutni gwiazd i innych tego typu rzeczy wg. mnie jest to strata lontu. _________________ 5, 10, 15 ?
75 : 15 : 10... i wszystko jasne |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mrNitron

|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 3:13 pm Temat postu: |
|
|
Damian napisał: | jest to strata lontu. |
-ale większa pewność
Czy zauważyliście że w wyrzutniach zabezpieczonych od góry tym papierem(zdaje sie woskowanym) w komercji wystrzał jest dźwięczniejszy? Zdaje mi sie że tym samym gazy są dłużej zatrzymywane w tubie. _________________ Nie ma słabych MW- są tylko silne i silniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mrNitron

|
Wysłany: Nie Sty 06, 2008 12:31 pm Temat postu: |
|
|
Witam. o dubluję swego dennego posta
Chciałem przedstawić 2 baterie które stworzyłem na sylwestra. W porównaniu do Tyczki moje to szmelc ale i tak się pochwalę.
Pierwsza to 1'' 21 strzałówka w kształcie trójkąta. łączona lątem ciśnieniowym 4mm home made. szelki działały jak star mine gdyż użyłem STAREGO KLEJU do wklejenia opóźniaczy. wiec fota: http://www.wrzuta.pl/obraz/ApYMkX5gtG/bateria_p
a teraz część właściwa: http://pl.youtube.com/watch?v=KonTlPQxTEQ
nie obyło sie bez widowni i komentarzy . gwiazdki latały we wszystkich kierunkach
a teraz druga ''kątowa 0.5'' 36 strzałówka z lątem 10 cm/s 2mm. ląt spalając się rozżarza się w różnych miejscach i z tąd brak płynności salwy.
Gwiazdy to YellowTT wg mojego składu może kiedyś opisze w ''gwiazdy- przepisy''. FOTO: http://www.wrzuta.pl/obraz/jdn4ChWfH8/bateria_p
a teraz film: http://pl.youtube.com/watch?v=z73MEf8ieqs
Efeky dzwiękowe wywołane przez sylwestrową noc więc wszystko tłumaczy. Szelki miały kometki TT nie były wiązane choć cylindryki
wszystko miotane PCz prasowanym a w szelach brust to herbatka z trocin i H3 Pozdrawiam!Nn
PS dlaczego tyle Gwiazd się wyprzedaje np Nostra, Achtung, Aspiryna?skąd będę brał motywację??!
PS2 Nie pisałem w tutaj możecie pokazać.. bo tu chyba bardziej pasuje _________________ Nie ma słabych MW- są tylko silne i silniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Pon Sty 07, 2008 9:07 pm Temat postu: |
|
|
po prostu git, zwłaszcza to drugie  _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
IrkaceK

|
Wysłany: Wto Sty 08, 2008 11:42 am Temat postu: |
|
|
Witam
Zgadzam sie z P2! Fajny skosik tylko szkoda ze na Visco 10cm/s nie mozna polegac... Gratuluje 3* i czekamy na kolejne filmy
Swoja droga ciekawe jak cinciny sobie z tym poradzily bo przeciez ich salwy sa jak najbardziej plynne, a o stosowanie niemieckiego, zoltego czy czerwonego ich nie podejrzewam
Pozdrawiam! _________________ Koniec z praktyka amatorska
www.PyroGarage.pl - Akcesoria pirotechniczne, odczynniki oraz lonty! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mrNitron

|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 4:20 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję za stars for mee
dodam że niaktóre gwiazdki nie do końca się najlepij trzymały przy eksplozji szelek bo po prostu za słabo prasowałem je w tłoczku ale to sie dopracuje..
stopniał śnieg i widzę...pole pokryte przybitką i szczątkami więc ruszam z grabiami
Pozdrawiam Nn _________________ Nie ma słabych MW- są tylko silne i silniejsze. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Sro Sty 09, 2008 6:35 pm Temat postu: |
|
|
Po malej sekcji zwlok takiej kitajskiej bateri moge stwiedzic ze kitajce uzywaja jakiegoś rodzaju stopiny owinietej w papierek byc moze jest to cos na ksztalt black matcha w kazdym razie uzywany przez nic lont jest dosc gruby ... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|