Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hubcio

|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 1:02 pm Temat postu: |
|
|
Prosty sposób na to żeby zrobić dobrą petardę na KMnO4 (zatyczki gipsowe) czyli fb-k będzie miał stycznośc z wodą mieszankę pakujemy do torebki foliowej i zaklejamy taśmą i już po kłopocie sposób zawsze działa. _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 1:09 pm Temat postu: |
|
|
Tetrazen napisał: | Tomash napisał: | Do mieszanki na chloranie można dodać 0,5% kwasu bornego (czy jakoś tak) co neutralizuje nieco kwasy w siarce.
|
... raczej kredy kwas, kwasu nie zneutralizuje |
Tylko o jaka krede chodzi? Jesli taka tablicowa to to tez ma odczyn kwasny. Jesli do bielenia scian to ok, bo jest to CaCO3 a w szkolnej jest ponad 50% CaSO4
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 4:42 pm Temat postu: |
|
|
może do tego służyć właśnie CaCO3. Ja kupiłem sobie 1kg za 5-6zł i mam z głowy...Jest to sól wapnia i też jakoś bawi płomień, raczej różowo-czerwono..Warto się zaopatrzyć.. _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 10:28 am Temat postu: |
|
|
a co jest najlepsze do fb kmno4 kclo3 czy kclo4 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hack

|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 12:07 pm Temat postu: |
|
|
azotan baru.
btw najlepszy fotoblysk jaki widzialem to nie MPF 42 lecz oparty na tetra tlenku Pb. _________________ tekst sluzy do celow edukacyjnych i nie ponosze odpowiedzialnosci za jego inne wykorzystanie |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Hack, azotan baru czy nadchloran?
a to coś z Pb to dziwny fotobłysk... _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 7:12 pm Temat postu: |
|
|
A ja tam stosuje sam chloran +al i jest dobrze, jakoś mnie ta siara nie przekonuje. Nie moge się powstrzymać i wrzuce filmik na którym kómpel odpala ten FB w zakrętce od wódki. Najleprze jest to że nie ma pojęcia jak szybka to mieszanka. Do dzisiaj jak to oglądam to sikam ze śmiechu. http://video.google.pl/videoplay?docid=7860013320269084412 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
B&G

|
Wysłany: Czw Lut 15, 2007 8:26 pm Temat postu: |
|
|
klim napisał: | ...kómpel odpala ten FB w zakrętce od wódki. Najleprze jest to że nie ma pojęcia jak szybka to mieszanka. Do dzisiaj jak to oglądam to sikam ze śmiechu. ... |
Faktycznie, baaardzo śmieszne. Nie stac was na lont???!
Poza tym, mieszanka stosunkowo wolna, co wyraźnie słychac po odgłosie spalania. Powinno byc "puf" a nie ssss... .
pozdrawiam G.M. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
black-berry

|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Co do tej trwałości to jedni mówią że maja Fb od roku i jakoś nie wystrzelił a inni że 3 dni i samozapłon ...
Ja tam wole być ostrożny i nie trzymać dłużej niż max 3-4dni ale to sporadycznie...
Ja wam polecam być ostrożnym ...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
koman

|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 10:03 pm Temat postu: |
|
|
dla was FB to zawsze opiera sie o KMnO4?
zrób se MPF 42 i nie bój sie o samozapłon...
dodano:
dobrze gadasz
siarka wogóle niepotrzebna KClO3 Al to dobry flesz. _________________ obecnie koniec z piro
Ostatnio zmieniony przez koman dnia Wto Lut 27, 2007 10:13 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Ja np jestem prawie pewny za FB na KCLO3 i samym Al bez siarki. Specjalnie do sprawdzenia zostawiałem to w wilgotnym miejscu na tydzień i nic się nie zapaliło. Ten FB był nawet tak wilgotny ze dużo wolniej się palił. A siarka w tej mieszaninie to moim zdaniem całkowicie nie potrzebna, tylko zwiękrza zagrożenie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NBT

Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Wto Lut 27, 2007 10:16 pm Temat postu: |
|
|
KClO3 z Al jest bezpieczne. Dodatek siarki czasem sie przydaje ale to temat o FB'kach więc nie w tym wypadku:)
Jeśli chcecie bezpiecznego FB to polecam KClO4 z DOBRYM Al.Trwałe, mocne i szbkie. A jak zdobędziecie german dark pyro to... Nigdy nie bedziecie wracać do innego Al. Dobrym pomysłem na zwiększenie ilości emitowanego światła (ale jednocześnie spowolnienie) jest dodatek kilku % drobno mielonego i suchego antracytu. Jako że (nad)chloran z al spalając się wydziela dużo ciepła to węgiel nawet ten wysokoprocentowy z chęcią się utlenia  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 9:59 am Temat postu: |
|
|
black-berry napisał: | Można i tak jest to najszybszy Fb tak ze ...
ale można dodać Kwasu borowego
jak ktoś nie ma to uważać  |
Koledze chyba się popitoliło z alu + azotany. Przy chloranach tego niebezpieczeństwa nie ma.
Nie chce mi się tłumaczyć ale może to Cię naprowadzi
http://www.gcsescience.com/f23.htm |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
DNF
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Kwas borowy ma spowalniac utlenianie Al. Mi sie wydaje ze to glownie chodzi o chloran(V)potasu a nie o azotany (V).
Pozdrawiam
DNF _________________ "Kochajcie wróbelka, dziewczęta,
kochajcie, do jasnej cholery."
K. I. Gałczyński |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 3:05 pm Temat postu: |
|
|
NBT napisał: | KClO3 z Al jest bezpieczne |
bezpieczne to pojęcie względne jak teoria Einsteina... i MWI może być bezpieczne dla jednych, a dla innych granica bezpieczeństwa kończy się na S&C... nic co z chloranem V nie jest bezpieczne i powinno się go unikać, bo kiedyś pokaże nam rogi...
NBT napisał: | Jeśli chcecie bezpiecznego FB to polecam KClO4 z DOBRYM Al |
jaki to "dobry" glin? bright? nawet z najgorszym Al to jest już można powiedzieć w miarę bezpieczne... co kclo4 to nie kclo3... tutaj zyskujemy i bezpieczeństwo i moc... jednak powiem że sam Al z kclo4 nie jest rewelacją... Mg czy PAM już robi swoje. Co do błysku to nie ma porównania przynajmniej w moim uznaniu kclo4/al do kclo3/al... kclo4 bije na głowę, błysk jest piękny...
black-berry napisał: | Co do tej trwałości to jedni mówią że maja Fb od roku i jakoś nie wystrzelił a inni że 3 dni i samozapłon ...
Ja tam wole być ostrożny i nie trzymać dłużej niż max 3-4dni ale to sporadycznie... |
a najlepiej to w ogóle odstawić KMnO4 i dołożyć do nadchloranu... w szczelnym opakowaniu wtedy można spać spokojnie... _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 3:20 pm Temat postu: |
|
|
Jak zwykle Nostra powie to racja ... W moich snach mieszanka kclo4 z al dark pyro german(Ketenowy) wypada słabiej niż z pamem.. MPF-42 od takiego kclo4/german jest tańszy, i uwierzcie o niebo lepszy.. prędkość niesamowita.. Jedyna wada to, że w składzie jest magnez pochodzący z pamu i z wilgocią nie najlepiej bywa... Ale nie oczerniam tego Al, jest do bardzo dobry i profesjonalny towar. Z Al bright nie ma porównania.. _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NBT

Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 3:46 pm Temat postu: |
|
|
Cytat: |
jaki to "dobry" glin? bright? nawet z najgorszym Al to jest już można powiedzieć w miarę bezpieczne... co kclo4 to nie kclo3... tutaj zyskujemy i bezpieczeństwo i moc... |
nadmiar przymiotników spowodował, że nie zrozumiałeś. bezpieczne- bo KClO4 zamiach chloranu V. Dobry glin w sensie rozdrobnienia i odpowiedniego typu( typ nie ma znaczenia dla bezpieczeństwa, to chyba oczywiste )
Cytat: | nic co z chloranem V nie jest bezpieczne i powinno się go unikać, bo kiedyś pokaże nam rogi... |
Nie demonizuj, bardzo proszę. Są rzeczy przy których mieszaniny z chloranem są wzorami bezpieczeństwa. Jak się ma głowę na karku to rogów nie pokaże Wiem że zapewne przyjdzie Ci do głowy zaraz przykład Pirotechmana. Ale równie dobrze można mieć wypadek z innymi rzeczami. trzeba pamiętać że pirotechnika to podstępna suka. Czeka na Twój błąd i rzadko wybacza. Ale takie już są zasady tej gry
A co do KClO4 z PAM- zdecydowanie the best  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Teo
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 4:47 pm Temat postu: |
|
|
NBT napisał: | Dobry glin w sensie rozdrobnienia i odpowiedniego typu( typ nie ma znaczenia dla bezpieczeństwa, to chyba oczywiste ) |
nie do końca.. Reaktywniejsze typy są niebezpieczniejsze w mieszaninie z utleniaczami. Wśród amerykańskich amatorów jest wielu takich co by nie zmieszali Al dark pyro german z kclo3
NBT napisał: | A co do KClO4 z PAM- zdecydowanie the best  |
Z azotanikiem baru jeszcze lepiej
Może i się czepiam mało ważnych szczegółów ale ja tak jakoś mam  _________________ Koniec z piro.. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Dużo się pisze o tym żeby dodawać S w celu zwiększenia produktów gazowych. A czemu nie C? Przecież z 1g C powstanie prawie 3 razy więcej moli gazu (CO2) niż z 1g S (SO2).
Popełniłem jakiś błąd w obliczeniach, o czymś nie wiem? _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2007 9:34 pm Temat postu: |
|
|
MIROR napisał: | Dużo się pisze o tym żeby dodawać S w celu zwiększenia produktów gazowych. A czemu nie C? Przecież z 1g C powstanie prawie 3 razy więcej moli gazu (CO2) niż z 1g S (SO2).
Popełniłem jakiś błąd w obliczeniach, o czymś nie wiem? |
To jest kwestia ... gustu, z węgla więcej energii i gazu, za to produkty spalania siarki toksyczne
Osobiście też nie lubię siarki
Do prochu czarnego jest niezbędna 2 KNO3 + 3 C+ S -> K2S + 3 CO2 + N2 (i masa pobocznych reakcji)
Ale w innych mieszaninach poza barwnymi jest niepotrzebnym balastem
Z KClO3 i KClO4 pali się wolniej niż węgiel z KNO3 praktycznie wcale
Węgiel drzewny jest nieszkodliwym zamiennikiem siarki, a przegryzana mieszanka [KClO4 +2 C] 85/15 jest wyśmienita na petardy
Pozdr  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|