Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U篡tkownicyU篡tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo軼i   ZalogujZaloguj 

W poszukiwaniu legalnego SR'a...
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne (mod. rakietowe)
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast瘼ny temat  
Autor Wiadomo嗆
Jacek R.

Do陰czy�: 03 Wrz 2004
Sk康: Z 陰k Arkadii a tak serio Krak闚

PostWys豉ny: Czw Lut 22, 2007 9:16 pm    Temat postu: W poszukiwaniu legalnego SR'a... Odpowiedz z cytatem

Jako 瞠 nie bawi� sie ju� w piotechnik� (praktycznie) a poszukuj� SR do mojej rakiety zwrocilem si� z zapytaniem do Pana Arkadiusza czy wyrabia on silniki legaln� drog� bo takie odnios貫m wra瞠nie czytaj帷 jego posty. Niestety nie. Tak wiec dalej szukam kogo� od kogo mog� legalnie kupic SR klasy G... Jesli ktos z Was ma jakies informacje na ten temat by� bym wdzi璚zny Very Happy

Jacek R.

Sylwek

Do陰czy�: 17 Sty 2007

PostWys豉ny: Czw Lut 22, 2007 10:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat ju� porusza� inny user ca趾iem niedawno

Wi璚 kr鏒ka odpowiedz w Polsce b璠zie trudno i drogo je郵i ju� najpro軼iej i w miar� tanio (stosunkowo) to kupi� przez neta z zagranicy, jednak trzeba si� przygotowa� na wydanie niez貫j sumki lepiej kupi� SR wielokrotnego u篡tku kilka z這ty wi璚ej ale potem wystarczy dokupowa� wk豉dy. By貫m w poniedzia貫k w Warszawie i w modelarskim takie maciupkie SR jak klasy A i B kosztowa造 w granicach 20z� sztuka.

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lut 22, 2007 10:32 pm    Temat postu: Re: W poszukiwaniu legalnego SR'a... Odpowiedz z cytatem

Jacek R. napisa�:
Jako 瞠 nie bawi� sie ju� w piotechnik� (praktycznie) a poszukuj� SR do mojej rakiety zwrocilem si� z zapytaniem do Pana Arkadiusza czy wyrabia on silniki legaln� drog� bo takie odnios貫m wra瞠nie czytaj帷 jego posty. .

Z貫 wra瞠nie je郵i rozumiesz lagaln� drog� jako dzia豉lno嗆 gospodarcz� ( DG ) bo tej dzia豉lno軼i nie mam ale w SR bawi� si� zgodnie z prawem w co mocno wierz� Wink . Na ca造m 鈍iecie pasjonaci SR cz瘰to sami "kr璚�" sobie SR i jako� nikt nikogo nie zamyka. Do tego wiele o prawie jest w temacie Wdro瞠nia kiedy� a dzi�.

Aby prowadzi� produkcje SR trzeba mie� chyba koncesj� ( wg B&G nie trzeba i prosz� o $ bo chyba 幢e szuka貫m Wink ).

Reasumuj帷. Kupuj帷 odczynniki zu篡wam je do SR. Przechowywanie niewielkich ilo軼i nie jest zakazane cho� czasami jak捷 pokaz闚k� - policja robi Razz pewno dlatego, 瞠 handel maj帷y znamiona DG te� jest nielegalny a ja nie handluj� odczynnikami.

Ale. SR Stru� mog� dac gratis o ile jest to osoba pe軟oletnia a jak nie to niech napisze do mnie Wasz tata a najlepiej zadzwoni bo Waszemu tacie mog� SR da� Wink . Dotyczy to kogo� komu brakuje ilu� m-cy do tych 18 lat. SR moge da� temu kto na forum sie wykaza� umiej皻no軼iami w zakresie budowy rakiet. Na pewno jak tylko zechce to jeden SR ma do oblatania wojtek. Acha. Dany nr GG mam od formata kompa do formata Wink . A teraz nie mam GG bo nie chc� mie�. Net to z這dziej czasu i jako� ( ci瞛ko ) walcz� z tym Rolling Eyes . Wi璚 kontak ze mn� jest na maila albo PW.

W zamian za SR chc� mie� film z lotu.

Przy okazji. Od d逝窺zego czasu "gadam" z firm� w Pionkach o mojej wsp馧pracy w zakresie piro. Bardzo wiele im ju� pomog貫m ale od kilku m-cy na gratisowa pomoc da貫m szlaban Wink . Nie mniej jakies szanse s� aby temat SR wdro篡� w tej firmie. Ale wej軼ie na rynek to 禦udna , ci瞛ka i d逝gotrwa豉 praca. Dlatego potrzebne mi s� Wasze filmy z oblatania tego Strusia bo mo瞠 to co�, kiedy� przy酥ieszy� Wink . W豉郾ie wr鏂i貫m od tej firmy i maj� bardzo fajne tematy z zakresu piro, nawet SR do fajerwerk闚, kt鏎e bardzo 豉two przystosowa� dla potrzeb modelarzy. Ale co do SR to mnie "kr璚i" co� jak ten Stru�. Mam nadziej�, 瞠 z t� firm� si� dogadam cho� ci瞛ko mi kogo� przekona� do tego ( czego nie rozumiem Rolling Eyes ), 瞠 lepiej mie� np. 60 % zysku w 1000 z�. ni� 100 % zysku w 100 z� Wink . Aby to zrozumie� trzeba by� rasowym biznesmenem albo bizneswomen i tu mam w徠pliwo軼i czy osoby z kt鏎ymi rozmawiam s� taki osobami Rolling Eyes . Mam nadziej� ,瞠 篡cie ich do takiego my郵enia zmusi - oby nie zap騧no. Nie mniej szanse na to, 瞠 b璠� wsp馧pracowa� z firm� o du篡m potencjale s� . A na razie mog� dac gratisy co moze mi pom鏂 rozleklamowac produkt. O ile b璠zie dobry a tego bez minimum 20 kolejnych test闚 jeszcze nie wiem Rolling Eyes . Na pewno wkt鏂e zrobi� z 10 test闚 statycznych poniewa� Strusia robi sie bardzo szybko.

Pozdr. A

Ostatnio zmieniony przez Arkadiusz dnia Pi� Lut 23, 2007 9:20 am, w ca這軼i zmieniany 4 razy
Powr鏒 do g鏎y
jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Czw Lut 22, 2007 10:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Silnik klasy G ma Tendera, ale jak ze sprzeda膨, to nie wiem. Dane s� TUTAJ
Ale cena nie zachwyca...
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Sylwek

Do陰czy�: 17 Sty 2007

PostWys豉ny: Czw Lut 22, 2007 10:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisa�:
Silnik klasy G ma Tendera, ale jak ze sprzeda膨, to nie wiem. Dane s� TUTAJ
Ale cena nie zachwyca...

To� tam jest napisane 瞠 wyprodukowano w Polszy Wink

Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Czw Lut 22, 2007 10:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jaskiniowiec napisa�:

Ale cena nie zachwyca...

SR na 80 g pcz za 21,5 euro robi wra瞠nie Rolling Eyes . Pewno po這w� te pijawki bur簑je kasuj� Wink

SR na p.cz. bardzo 豉two zrobi� i dlatego nie robi� Wink

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Hack

Do陰czy�: 15 Cze 2006

PostWys豉ny: Czw Lut 22, 2007 11:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz, zalezy od sredincy(umnie)Smile Moze masz jakies pozytywne doswiadczenia z BMP pow 40 mm drednicy o umiarkowanej dlugosci?
Da sie zauwazyc, ze czarnoprochowe, nawet na kompozycji Green mix powyzej jakiejs wartosci sa nie do okielznania zakladajac w miare optymalna ich prace.

jaskiniowiec

Do陰czy�: 22 Lut 2004
Sk康: Krak闚

PostWys豉ny: Pi� Lut 23, 2007 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pod tym linkiem s� w豉郾ie silniki pana Tendery
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Odwied� stron� autora
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lut 23, 2007 9:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hack napisa�:
Arkadiusz, zalezy od sredincy(umnie)Smile Moze masz jakies pozytywne doswiadczenia z BMP pow 40 mm drednicy o umiarkowanej dlugosci?.

Masz racj�. Na linku Caveman G30-0 ma fi zewn皻rzne 33 mm czyli fi wewn. na oko 25 - 26 mm. Moja opinia dotyczy SR z grubsza do tych 鈔ednic.

Raz robi貫m tylko SR , fi wewn. 10 mm na prochu czarnym i od razu mia貫m pozytywny wynik. Rakieta na patyku bardzo szybko pogna豉. By� mo輳 zrobi� nowy SR na bazie korpusa od Strusia na modyfikowanym p.cz. ( ci篹ko oceni� czy b璠zie to jeszcze proch czarny :- ) )

Mi貫go dnia A
Powr鏒 do g鏎y
B&G

Do陰czy�: 12 Wrz 2003
Sk康: U�

PostWys豉ny: Pi� Lut 23, 2007 2:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Polsce chyba produkuje si� SR.
A na pewno mo積a je swobodnie kupic:
http://modelekosmiczne.republika.pl/sklepy.shtml
pozdrawiam G.M.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Pi� Lut 23, 2007 5:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisa�:
W Polsce chyba produkuje si� SR..

Nie chyba a na pewno i jest 2 producent闚. Przy okazji czy wiesz cos na temat kwit闚 na produkcje SR ( czy wymagaja koncesji ) ??. Nie znalazlem zapisu na ten temat Rolling Eyes

Pozdr.A
Powr鏒 do g鏎y
Tomash
dost瘼 pr鏏ny do MW

Do陰czy�: 27 Sty 2003
Sk康: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...

PostWys豉ny: Pi� Lut 23, 2007 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W polsce o ile wiem produkowane s� SR w klasie maks D. Wi瘯szych na oczy nie widzia貫m w modelarskich, nie widzia� te� w豉軼iciel sklepu zatem to chyba prawda. Wprowadzenie tego (silnik闚 >D ) mog這by by� niez造m kopem dla rynku, eksportu itepe. Jedyny b鏊, to fakt 瞠 to wymaga ogromnej kampanii reklamowej albo kontaktu z pewnym nabywc� kt鏎y jej nie potrzebuje.
Pozdr.

Joker
Dost瘼 pr鏏ny

Do陰czy�: 01 Gru 2006
Sk康: Warka

PostWys豉ny: Pi� Lut 23, 2007 9:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siemka

Prosze spojrzec tutaj
"Najpot瞛niejszy" silnik ma ciag maksymalny 150N a sredni ok. 120N wiec z Polska nie jest tak 幢e. Wink [/url]

Go嗆

PostWys豉ny: Sob Lut 24, 2007 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Joker napisa�:
...."Najpot瞛niejszy" silnik ma ciag maksymalny 150N a sredni ok. 120N wiec z Polska nie jest tak 幢e. Wink [/url]

[...]Poz 12,13,17-20 silniki w opracowaniu parametry przybli穎ne[...]

Watpiê aby byl w ofercie Rolling Eyes Ale cenne info to emi-16 w cenie 30 zeta ( do testu Strusia :- ) )

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
B&G

Do陰czy�: 12 Wrz 2003
Sk康: U�

PostWys豉ny: Sob Lut 24, 2007 9:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Arkadiusz napisa�:

...Przy okazji czy wiesz cos na temat kwit闚 na produkcje SR ( czy wymagaja koncesji ) ??. Nie znalazlem zapisu na ten temat .

Nie znalaz貫� zapisu, bo takowego nie ma. Pop.. mi si� Embarassed .
Niestety to obr鏒 nie wymaga koncesji, a nie produkcja.
Przecie� koncesja to nie problem. Troch� czasu, kasy i jest Wink .
pozdrawiam G.M.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆 Wy郵ij email Odwied� stron� autora
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lut 25, 2007 6:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

B&G napisa�:
Arkadiusz napisa�:

...Przy okazji czy wiesz cos na temat kwit闚 na produkcje SR ( czy wymagaja koncesji ) ??. Nie znalazlem zapisu na ten temat .

Nie znalaz貫� zapisu, bo takowego nie ma. Pop.. mi si� Embarassed .
Niestety to obr鏒 nie wymaga koncesji, a nie produkcja.
Przecie� koncesja to nie problem. Troch� czasu, kasy i jest Wink .
pozdrawiam G.M.

Nie szkodzi. . Ustawa z dnia 22. czerwca 2001 o wykonywaniu dzia豉lno軼i gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materia豉mi wybuchowymi, broni�, amunicj� oraz wyrobami i technologi� o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym. (Dz. U. z dnia 29 czerwca 2001 r.)

Art. 1. Ustawa okre郵a zasady podejmowania i wykonywania przez przedsi瑿iorc闚 dzia豉lno軼i gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materia豉mi wybuchowymi, broni�, amunicj� oraz wyrobami i technologi� o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym.

dotyczy wi璚 dzia豉lno軼i gospodarczej a nie mnie amatora, robi帷ego jednostkowe SR i nie na handel.

Trudno mi uwierzy� aby producenci SR mieli koncesje ( na ich stronach www nic na ten temat nie pisze ). To 鈔ednio z這穎ny proces ( i kosztowny ) gdy w gre wchodzi kilka - kilkana軼ie kg piro. Firma z Pionek ju� 4 miesi帷e t逝cze ten temat i nadal kwitu nie ma ( ale w ci庵u 3 tygodni pono� maj� mie� ). Ale koncesja tu dotyczy� ma ilo軼i tonowych piro. Swoj� drog� uwa瘸m ,瞠 firma ta w powietrze wyleci o ile nie zatrudni zawodowego pirotechnika bo dobrze juz znam ich technologie i pu豉pki dotycz帷e bhp Wink . Wklei貫m u鄉iech ale mam nadzieje na wsp馧prac� wi璚 u鄉iech ponownie wklej� Wink

Firma ta z Pionek ma oprzyrz康ownie do produkcji SR i b璠zie je robi� - formalnie dla potrzeb fajerwerk闚 ale SR s� na oko git. A paliwko mo積a dorobi� znacznie lepsze ni� p.cz. i r闚nie tanie. Zakres produkcji, potencja� tej nowej firmy- jaka pewno powstanie - jest imponuj帷a Shocked . 砰cze aby im sie uda這, ze mn� czy beze mnie.

A Jacek. R mo瞠 napisze informacyjnie, rozpoznawczo do Pana Sarnowskiego o potrzebny SR i da nam zna� co z tego rozpoznania wynikn窸o.

Pozdr. A
Powr鏒 do g鏎y
Arkadiusz
Go嗆

PostWys豉ny: Nie Lut 25, 2007 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Joker napisa�:
...."Najpot瞛niejszy" silnik ma ciag maksymalny 150N a sredni ok. 120N wiec z Polska nie jest tak 幢e. Wink

Co� mnie jeszcze zaciekawi這

Silnik PSN G150 , impuls 120 Nxs , maks. ci庵 150 N, fi zewn.30 mm, d�. 130 mm.

Je郵i pojawi si� chwilowy ci庵 F = 150 N ( 15, 3 kG Exclamation ) to w闚czas w SR b璠zie maks. ci郾ienie P.

Jak by to by這 dla zbiornika z gazem i ma造m otworkiem o powierzchni Ao Question

Ci庵 silnika - zbiorniczka

F = Vo x dM/dt, gdzie :

Vo - pr璠ko嗆 gaz闚 w przekroju krytycznym dyszy ( tu Ao )

dM/dt - szybko嗆 ubytku masy w kg/s

Ale tak瞠 jest ( bez wyprowadzenia ) , 瞠 si豉 ci庵u jako funkcja ci郾ienia w silniku ( zbiorniku gazu ):

F = 2xAox(Po-P )

Je郵i P<<Po to

F = 2 x Ao x Po

St康 Po = F/(2xAo)

Policzmy dla Strusia ( potraktujmy jego jak zbiornik gazu )

Niech F = 2kG = 2x9,81 = 19,62 N ( na razie nie wiem jakie jest F ale niech b璠zie te 2 kG )

Fi krytyczne 8 mm --> Ao = 5,024 x 10^(-5) m2.

To Po = 19,6/ (10,04x10^(-5) = 195.219 Pa = ok. 2 atm

W silniku Strusia ( traktuj帷 jego jak zbiornik ) jest 2 atm . No i tu przy okazji sam sobie nieco rozja郾i貫m to co pisa貫m o Strusiu - w temacie Uk豉dy pomiarowe - NIE WIELE jest tego P ( cho� mimo tego i tak uwa瘸m ,瞠 SR pracowa� bardzo widowiskowo i rewelacyjnie ) Rolling Eyes

Dla silnika PSN G150 za堯禦y fi krytyczne 3 mm.

Ao = 6,9 x 10^(-6)

Po = 150/13.8x10^(-6) = 10,87 x 10^6 = ok. 108 atm Rolling Eyes

Wg mnie jest to bzdura. Dla fi 4 mm wyjdzie Po = 60 atm co te� jest bzdura dla SR papierowego.

Wniosek :

PSN G150 nie mo瞠 mie� ciagu maks. 150 N ( ok. 15 kG Exclamation ) poniewa� SR uleg� by rozerwaniu ( ma fi zewn. 30 mm i korpus papierowy ).

Nie liczy貫m ile mo瞠 wytrzyma� 軼ianka papierowa bo nie mam danych o jej wytrzyma這軼i a kieruj� si� "zdrowym rozs康kiem" czyli ile mo瞠 wytrzyma� rura PE do wody.

Wzorki na P by造 dla zbiornika z gazem ale chyba rz康 wielko軼i P wg mnie b璠zie zbli穎ny ( i wklej� formalnie znak zapytania Question ).

Wcze郾iej pisa貫m jednak o Strusiu, 瞠 moim zdaniem na korpus papierowy szkoda AP, chyba ,瞠 zale篡 nam na tym aby SR pracowa� widowiskowo a czasami o to chodzi Wink

Mi貫go wieczoru A
Powr鏒 do g鏎y
Joker
Dost瘼 pr鏏ny

Do陰czy�: 01 Gru 2006
Sk康: Warka

PostWys豉ny: Nie Lut 25, 2007 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Siemka

Nie mo磧iwe 瞠 silnik PSN G150 ma dysze ok. 4mm jak ok. 2 lata temu kupowa貫m silnikczki PSN 1/2A3-3 mia造 one dysze 2mm wnioskuje po tym ze visco wchodzi� z lekkim oporem Wink
Jak dobrze pami皻am popularna WT-5'徠ka mia豉 dysze 5mm

Do陰czy�: 18 Wrz 2018
Sk康: Czelad�

PostWys豉ny: Wto Wrz 18, 2018 12:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytaj帷 wszystkie posty zastanawiam si� czy s� tu prawdziwi piromani. M闚i� o takich bardziej 'chorych' piromanach.
Powr鏒 do g鏎y
Ogl康a profil u篡tkownika Wy郵ij prywatn� wiadomo嗆
alatea

Do陰czy�: 06 Lis 2018
Sk康: Skierniewice

PostWys豉ny: Wto Lis 06, 2018 2:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

…..
Wy鈍ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona G堯wna -> Inne (mod. rakietowe) Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony 1, 2  Nast瘼ny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo瞠sz pisa� nowych temat闚
Nie mo瞠sz odpowiada� w tematach
Nie mo瞠sz zmienia� swoich post闚
Nie mo瞠sz usuwa� swoich post闚
Nie mo瞠sz g這sowa� w ankietach
Nie mo瞠sz dodawa� za陰cznik闚 na tym forum
Nie mo瞠sz pobiera� plik闚 z tego forum