Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Troll_u
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 9:28 pm Temat postu: Co zrobić by z paliwa wydobywały się iskry |
|
|
Potrzebuję zrobić paliwo takie by po odpaleniu rekieta oprócz gazów wyrzucała smugi iskier. Chodzi mi o taki efekt jak w sylwestrowych racach. Co trzeba dodać do saletry? Jak ktoś wie to niech pisze |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kuba13
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 9:44 pm Temat postu: |
|
|
pył metalu(reaktywnego) wejdz na karmelkowe pr, tam jest karmelek magnezowy pirotechmana, wydobywaja sie z niego iskry. sciagnij filmik i zobacz czy o to ci chodzi mysle ze z al lub zn bylby podobny efekt......... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tungsten
|
Wysłany: Wto Maj 06, 2003 10:10 pm Temat postu: |
|
|
Nie znam się na tym dobrze ale sądzę że proszek (nie pył) metalu byłby lepszy.
Biały |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pietruszkin

|
Wysłany: Sro Maj 07, 2003 1:17 pm Temat postu: |
|
|
a jeśli chodzi o metale, to czy mogę coś zrobić z wiórów Al? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kub@
|
Wysłany: Sro Maj 07, 2003 1:45 pm Temat postu: |
|
|
ja ci propnuje dodac sproszkowanych zimnych ogni mi troche zostalo po sylwestrach i niedlugo zamierzam z nich skorzystac  _________________ pozdrofki |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
henry

|
Wysłany: Sro Maj 07, 2003 2:04 pm Temat postu: |
|
|
Pietruszkin napisał: | a jeśli chodzi o metale, to czy mogę coś zrobić z wiórów Al? |
Lepszy jest pyl czy proszek Al. Iskry wydzielaja sie tez po dodaniu C, jako tako chodzi paliwo na 80 % KNO3 i 20 % C. Nie jest co prawda najlepsze. Dodatek Mg powoduje ladna smuge ognia, efektowniejsza od iskier. _________________ Pozdrawiam, m |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Sro Maj 07, 2003 4:13 pm Temat postu: |
|
|
Wióry AL jak najbardziej. Możesz też pokruszyć(nie zmielić) węgiel drzewny i dać te kawałki od 0,2 to 1mm. Tylko tak nie za dużo ich. Jesli będą duże, to nie zdążą się spalić w komorze silnika i bardzo nagrzane (świecące) wylecą przez dyszę. Taki efekt masz, jak źle zmielisz proch, ja ostatnio super zmieliłem i zobaczyłem tylko dwie isky z kubeczka po filmie. Najlepsze są kawałki poniżej 1mm. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
leszek
|
Wysłany: Czw Maj 15, 2003 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Sylwestrowe odpalasz nocą. Zoba pewnie każde inne w nocy dają iskry. Ja zaobserwowałem to w karmelku (mini).
Pozdrawiam. L. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Pią Maj 16, 2003 12:41 am Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
Pokruszone kamienie od zapalniczek gazowych ( dawniej benzynowych ).
Zawierają dużą ilość cyrkonu Zr a to daje niesamowite iskry. Dlatego właśnie w zapalniczkach jest stosowane. Życzę udanych eXperymentów  _________________ Dziadek Kermit
"co do reszty uważam, że Kartagina powinna być zburzona!" |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
zombek

|
Wysłany: Pon Maj 26, 2003 8:30 pm Temat postu: |
|
|
...a czy można (z dobrym efektem) zastąpić Al lub Mg Cyrkonem w mieszance błyskowej o składzie: Nadmanganian Potasu+Siarka+Mg/Al?
Myśleliście o tym
Chomiki górą!!! hihihi... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sob Maj 31, 2003 10:42 am Temat postu: |
|
|
Kłaniam się pięknie
SPROSTOWANIE
Nie cyrkon Zr ale cer Ce jest w tych kamieniach do zapalniczek.
Narobiłem zamieszania, ale niniejszym prostoję co napisałem wcześniej. (pamięć ludzka jest zawodna, a co zapisane to pozostaje) _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
KML

|
Wysłany: Sob Maj 31, 2003 11:09 am Temat postu: |
|
|
Witam... możeci mi tylko powiedzieć jak pokruszyć taki kamyk od zapalniczki ?? _________________ Take a look to the sky... just before you die! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Bati

|
Wysłany: Sob Maj 31, 2003 11:14 am Temat postu: |
|
|
Może młotkiem ??? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
dziadek kermit

|
Wysłany: Sob Maj 31, 2003 12:01 pm Temat postu: |
|
|
BINGOOOU
Tylko nie walić za mocno bo iskry polecą i nic nie zostanie na fajerwerk
Ten materiał jest chyba dość kruchy i powinien się dać rozbić w moździerzu, ale takim starym jak to babcie miały.
Myślę, że nie od rzeczy byłoby to zalać wodą, bo na powietrzu drobne odpryski będą się zapalały tak jak to jest w zapalniczkach.
Powodzenia  _________________ Dziadek Kermit
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Iron

|
Wysłany: Pią Cze 18, 2004 3:21 pm Temat postu: |
|
|
iskry powiedacie.
jest taki mareriał co sie nazywa elektron, jest zajefajny neibieski promień, tylko jest jeden mały problem, tan materiał jest cholernie tródno dostempny, ja go miałęm od kumpla co jego ojciec robi w takim zakłwdzie gdzie czasami takie materiały mają |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
GUN_1917 Gość
|
Wysłany: Pią Cze 18, 2004 4:47 pm Temat postu: |
|
|
no coz moze to sie wyda dziwne ... ale jak chce sie iskry to najlepiej da niedokonca zielona siarke.. wtedy piekne zlote iskierki leca |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sob Cze 19, 2004 10:51 pm Temat postu: A propo |
|
|
Tak przy okazji. Ja też lata temu próbowałem paliw na chloranie, ale stosowałem paliwko typu Galcit, czyli lepik, chloran, aluminium. Ani razu mi nie eksplodowało (miałem chyba cholerne szczęście), tylko bez przerwy wyrzucało mi albo dysze, albo korek. Ale robiłem to w papierze i przy średnicy wewnętrznej 12 mm. Malutkie silniczki. Paliwko było kulturne, po wystrzeleniu dyszy i korka gasło. Jeśli już ktoś uparł się na chloran, to już jego sprawa, ale dodatek MnO2 zdecydowanie poprawia charakter tego typu paliw. Rozkład przebiega w/g innej reakcji. Katalizuje to też prędkość spalania.
Teraz wiem, że zmarnowałem czas na kilkadziesiąt prób, bo chloran na paliwo rakietowe generalnie się NIE NADAJE. Można stosować go w niewielkim procencie (patrz paliwa "KLASYK" Pinota), ale to już naprawdę czujnie i zawieszone w odpowiednim lepiszczu. Żadnych sypkich (ubijanych) paliw z węglem, siarką, cukrem.
I pomyśleć, że na początku lat 80-tych olałem poczciwą saletrę z cukrem, bo wydawała mi się słabiutka, by dopiero teraz ją docenić. Cóż, nie było forum, nie było książek (próbowałem w Jagiellonce pożyczyć Krowickiego-Syczewskiego, to spytali mnie o indeks) i działałem totalnie sam. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kapucino

|
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 6:29 pm Temat postu: |
|
|
dziadek kermit napisał: | BINGOOOU
Tylko nie walić za mocno bo iskry polecą i nic nie zostanie na fajerwerk
Ten materiał jest chyba dość kruchy i powinien się dać rozbić w moździerzu, ale takim starym jak to babcie miały.
Myślę, że nie od rzeczy byłoby to zalać wodą, bo na powietrzu drobne odpryski będą się zapalały tak jak to jest w zapalniczkach.
Powodzenia  |
wiem że temat stry jak świat ale myśle że nikt się nie pogniewa
Faktycznie to coś co daje iskry w zapalniczkach( tzw. kamień) pr sproszkowaniu dale bardzo jadne iskry. nawet bardzo małe kawałki tego "kamienia" dają bardzo ładne iskry więc myśle że jakby do karmelka(po skarmelizowaniu) dodał to by piękne iskry wychodziły z dyszy. oczywiście proszki różnych metali też się nadają. z proszku żelaznego będą iskry bardziej złote a z aluminiowego bardziej białe  _________________ GG: 3575667
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
szpaner

|
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 7:11 pm Temat postu: |
|
|
ten kamien w zapalniczkach to stop zelaza (70%) i (chyba) rubidu(30%)
nie jestem pewny tego drógiego skladnika, bo dosc dawno o tym czytalem, ale chyba o to chodzilo _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 5:08 pm Temat postu: |
|
|
Witam
szpaner napisał: | ten kamień w zapalniczkach to stop zelaza (70%) i (chyba) rubidu(30%) |
Dopisane: A więc jest to stop Fe+Ce + śladowe ilości metali ziem rzadkich
Temat jest dość wysoko a więc postanowiłem go odgrzać
Swojego czasu eksperymentowałem z układem kamienie + karmelek jest to dodatek dość skutecznie podnoszący "atrakcyjność" karmelki
Najlepiej stosować dość duże 0,5mm-1mm "okruchy " aby miały możliwość spalić się poza silnikiem mniejsze nie zdążą opuścić komory.
Wbrew pozorom nawet w dużym rozdrobnieniu nie podnoszą znacznie prędkości spalania karmelki.
Stosowałem 3 rozdrobnione kamienie na 25 g karmelki - wsypywane na moment przed przelaniem do formy
Efekt - wyrzucanie rozżarzonych " kamieni "z silniczka, ładnie to wygląda nawet w słońcu na błękitnym niebie polecam jako standard do karmelka 
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Pon Lip 11, 2005 7:15 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|