Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
d3lta

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 7:24 pm Temat postu: |
|
|
Granulki mówisz w cienkim korpusie?
Tutaj oto film z spalania ponad 50g granulowanej SSA luźno wsypanej to otwartej rurki po srajtaśmie:
http://www.box.net/public/18zyutva2h
Mieszanka wychodzi po granulacji naprawdę miodzio.
Ostatnio zmieniony przez d3lta dnia Czw Sty 04, 2007 8:45 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 7:29 pm Temat postu: |
|
|
d3lta napisał: | ....................
Mieszanka wychodzi po granulacji naprawdę miodzio. |
Błędny związek przyczynowo -skutkowy. To skutek mieszania z wodą a nie granulacji. Ubite w klocek też "wali" a szczególnie w otoczce, choćby cieńkiej, papierowej. Nie polecam testów z 50 gramami, może łeb urwać a jeszcze Ci się kiedyś przyda , do tego prowokujesz policję. Popatrzcie sobie na post Achtunga o cyrkoblitzu i tym co jest piękne. Za takie eksperymenty jak wyżej nie daję * i pamiętam autor ( od złej strony )
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
d3lta

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 8:14 pm Temat postu: |
|
|
Wiem o tym że to przede wszystkim sprawka rozpuszczania w wodzie. Granulacja to przy okazji, a dlatego że po rozpuszczeniu jakby mi to wyschło w formie to by się zrobiła twarda bryłka. A suchą i twardą świszczałe to bał bym się kruszyć lub tym bardziej mielić. Dlatego granulowana.
Wiem że może urwać łeb, pamiętam co pisałeś o takich mieszankach. Pamiętam też taki fajny film ze 150g MPF-42
50 gram właściwie dlatego że tyle mi zostało a nie chciałem tego przechowywać przez dłuższy czas.
Kierując się jakością a nie ilością osiągam zadowalające efekty i dużo większe bezpieczeństwo. Tak mi się przynajmniej wydaje. A ja zabawę z cyrkoblitzem to myślę że jeszcze nie czas. Parę ładnych lat temu jak usłyszałem że zdetonować kilo anfo w lesie to każdy umie a zrobić ładną szelkę to prawdziwa sztuka, to gościa wyśmiałem. Teraz już wiem o co mu chodziło...
Test cienkiej papierowej rurki wypełnionej mieszanką świszczącą (3:2).
Nowością jest to że rurka była wypełniona mieszanką w 100% i lekko sprasowana do 2,5 krotności gęstości usypowej.
Oto film [który znalazłem w internecie]:
http://www.box.net/public/mifxq6dmjf
Jak pisze autor huk był dość cichy natomiast deflagracja poczyniła większe od oczekiwanych spustoszenia
http://www.box.net/public/6p9dvi1uya
Arkadiusz --> Przynajmniej mądrze odpisałeś.
d3lta --> Staram się jak mogę. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Nie Lut 18, 2007 10:00 pm Temat postu: |
|
|
Ralf widze że jesteś obyty ze świszczałą. Mam takie pytanie czy nadchromian potasu przyspieszy jeszcze spalanie tej mieszanki? To już była by w większości przypadków detonacja, Czy się myle?
No co nikt nie wie? może ktoś już tego prubował? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomash dostęp próbny do MW

Dołączył: 27 Sty 2003 Posty: 382 Skąd: Z nieba do nieba, oby nie za szybko...
|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 10:49 pm Temat postu: |
|
|
Palenie świszczały niewiele ma wspólnego z detonacją. Może być bliskie deflagracji, ale nie detonacji.
Detonacja działa na podstawie innego mechanizmu, fali uderzeniowej. Nie cieplnej.
Pozdr. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 5:04 pm Temat postu: |
|
|
Coś chyba nie do końca tak jak piszesz. Deflagracja zachodzi za kazdym razem przy spalaniu świszczały a detonacja to nic więcej jak przekroczenie pewnwj szybkości spalania bodajze 1000m/s A właśnie świszczała najbardziej zbliża się szybkością do tej barjery i w mocnych korpusach rozpedzając się osiąga tą szybkość. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 20, 2007 10:04 pm Temat postu: |
|
|
Sratatata. Nie ucz ojca dzieci robić. Detonacja to jakby deflagracja zachodząca z prędkością MAKSYMALNĄ dla danego MW zwanego dalej ośrodkiem. Prędkość ta przekracza prędkość dźwięku w TYM OŚRODKU a jak każdy po podstawówce wie, w ciałach stałych dźwięk porusza się zwykle szybciej (wyjątkami są ołów - 300m/s i guma 20m/s). Prędkość dźwięku w mieszance BNa+chloran powinna sięgać 4,5 - 5 km/s a to nie twój 1000.
To tak gwoli edukacji.
Tomash. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirozol

|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Witam, na feriach mialem czas przetestowac benzoesan z kclo3
Probowalem robic petardy, i wychadza dosc dobrze.
http://www.speedyshare.com/928888145.html <---15g tej mieszanki
http://www.speedyshare.com/899851937.html <---2g mieszanki
Probowalem uzyc tego jako mieszanki miotającej dla gwiazdek, uzylem tu az 40g, i odrazu mowie ze to zaduzo! Rabnelo ze w uszach piszczalo i poczulem na sobie fale uderzeniowa, a stalem 20 m od mozdzierza! A gwiazdki...
http://www.speedyshare.com/281208732.html
Po tych probach zaczalem kombinowac ze skladem, do 100g benz+chloran dodalem 10g siarki, porownywalem czysta mieszanke i z siarka... z siarka pali sie gwaltowniej.
Film ze spalania 2 g...
http://www.speedyshare.com/189784281.html
Tutaj chcialem zrobic fugasa na ok 10 g mieszanki( z siarka)...
Nie wiem co sie stalo, ze spalania banzyny ani sladu, nie wiem czy nie zdazyla sie zapalic, bo tak szybko by sie raczej nie spalila...
http://www.speedyshare.com/460722378.html
probowalem tez ze swiszczala...ale nic specjalnego nie wyszlo.
Wg. mnie nadaje sie to tylko na petartdy...lub jako inicjator dla miedziana...
Ostatnio zmieniony przez pirozol dnia Nie Lut 25, 2007 6:53 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
necro
|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 5:45 pm Temat postu: |
|
|
Fajnie walnęło to 15g petardy i 40g SMa... Gwiazdek nie widać (tzn tylko smugi)
Jak będzie cieplej muszę coś takiego w śnie odpalić na poligonie dla dobra nauki oczywiście  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
klim

|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 8:06 pm Temat postu: |
|
|
pirozol a próbowałeś tym inicjować miedziana czy tylko tak piszesz, bo mi jakoś nie odchodzi. Robiłem wagowo 5:5 i 7:3 i ani tu ani tu a miedziana zrobiłem 50g KCLO3 i 4.9g nafty oświetleniowej i tyłek. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
pirozol

|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Dopiero bede probowal...ale nie powinno z tym byc problemow jezeli z benz+chloran zrobisz pozadna petarde. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
necro
|
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 9:09 pm Temat postu: |
|
|
Żadna petarda nie wytwarza fali uderzeniowej potrzebnej do inicjacji MW...  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 12:13 am Temat postu: |
|
|
Wytwarza. Jednak fala musi mieć odpowiednie ciśnienie. W praktyce porównywalne z ciśnieniem detonacji MW czyli liczone w MPa. Aby to uzyskać potrzeba kosmicznie mocnego korpusu. Polecam rury HDPE. Ostatecznie korpusy klejone papier-wikol o ściance min 1cm i wzmocnieniu przy dziurze na lont (najlepiej jak tam ścianka ma 2cm).
Pozdr.
P.S. 20g spokojnie odpali kilo miedziana. _________________ Już tylko teoretyzuję, potrzeba mi rączek by rodzinę utrzymać  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NBT

Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 1:06 pm Temat postu: |
|
|
Wiem że to nie moja sprawa ale dałbym na zachętę kol. pirozol *
Miedzian odejdzie od chloranu z siarka ale w metalowej rurce.nie radzę próbować _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
necro
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 2:21 pm Temat postu: |
|
|
Może i zdetonuje od petardy, ale proch musi być bardzo dobrej jakości i - jak napisał Tomash - odpowiedni korpus, oczywiście bez rur metalowych...
5cm grubości PVC ?  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 2:49 pm Temat postu: |
|
|
necro napisał: | Może i zdetonuje od petardy, ale proch musi być bardzo dobrej jakości i - jak napisał Tomash - odpowiedni korpus, oczywiście bez rur metalowych...
5cm grubości PVC ?  |
necro masz minusa za ta detonację prochu tyle razy było wałkowane że proch czarny nie detonuje tylko w najlepszyb przypadku ulega eksplozji  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
necro
|
Wysłany: Pon Lut 26, 2007 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Nie pisałem nic o detonacji prochu tylko MWK... chodziło mi że proch w petardzie musi być dobrej jakości żeby zrobić duże boom
Wiem że nie detonuje (a matka mówi "nie detonuj mi tych bomb na podwórku" [chodzi jej o petardy na FB] ) |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Cichy

|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 7:23 pm Temat postu: |
|
|
Powiedzcie mi bo nie moge znaleść odpowiedzi. Czy świszczała na Chloranie i BNa jest bezpieczna? Można ją przechowywać nie walnie mi w szafie? _________________ Pozdro. Cichy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Pon Gru 03, 2007 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Cichy napisał: | Powiedzcie mi bo nie moge znaleść odpowiedzi. Czy świszczała na Chloranie i BNa jest bezpieczna? Można ją przechowywać nie walnie mi w szafie? |
W stanie proszku sama nie walnie, a ubita lub granulowana to...to świszczała przecież
BNa ma zasadowy odczyn, czyli na dłuższą metę nie będzie wqrwiać KClO3  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
kaco1

|
Wysłany: Wto Gru 04, 2007 10:27 am Temat postu: |
|
|
Zgadzam sie z kolega Nic sie nie stanie w stanie sproszkowanym Mi lezało pare tygodni wymieszane razem, i nic sie nie działo. Ale wkoncu cza było wykorzystac to Najlepiej to wykorzystac i wsadzic do szelki piękny efekt Pozdrawiam _________________ ... ?! |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|