Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kinoll

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Co robicie aby wasze dysze mialy otwor idealnie po srodku korpusu silnika? nie moge tego rozgryzc... |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 9:29 pm Temat postu: |
|
|
ciut kreatywnosci nikomu jeszcze nie zaszkodzilo.
wybacz okreslenie, podam ci wersje "idiot"
masz np fi wewnetrzne 2cm, to dzielisz to na pol, masz 1cm, rozwierasz na 1cm cyrkiel, i rysujesz kolko, olowkiem zaznaczas kropke gdzie jest srodek. wycinacz kolko, przykladasz to dyszy i wiercisz, albo przykladasz trzpien i zalewasz forme masa dyszowa.
ehhh |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Sylwek

|
Wysłany: Wto Lut 06, 2007 10:36 pm Temat postu: |
|
|
Albo wersja PROFI, czyli idziesz do tokarza a on ci wykonuje odpowiedni trzpień. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
|
Powrót do góry |
|
 |
szczurek007 && ( 2-gie ostrzeżenie )

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 11:17 am Temat postu: |
|
|
W ilu stopniach wypala się dysze gipsowa?? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
MIROR

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 12:08 pm Temat postu: |
|
|
Gips wiąże wode i robi się twardy. W wysokiej temperaturze woda ucieka z niego i gips rozsypuje się. Gipsu się nie wypala!
-kosz- |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adrianet
|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 4:28 pm Temat postu: |
|
|
hey:) jak robic dysze bardziej masowo? ja robie to tak ze mam uciety kawalek rurki pcv dlugosci dyszy jakies 1,5cm smaruje go maslem droszke i pakuje do niej gips a gdy troche zastygnie to go wyjmuje. potem jo szlifuje bo niby ma taka sama srednice ale niechce wejsc do rurki o tej samej srednicy:( no i potem troche paxipolu do uszczelnienia ale on niezby dobrze trzyma wiec zaginam kawalki rurki ktore wystaja na rozgrzanej kuchence (pa;lwo jest juz w srdoku oczywiscie przed wklejeniem dyszy. jak widac robie to malo wydajnie a czasmai i niezdaze wyjac na czas dyszy z rurki i musze rozkuwac:( a to sa silniki tylko 1/2" a juz przymiezam sie do troche wiekszego kalibru:) niewydaje mi sie zeby zalewanie gipsem bezposrednio bylo dobre, bo wtedy karmelka sie zamcza. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tomix

|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 4:57 pm Temat postu: |
|
|
ja tam robie dysze z pochodni _________________ SEE YOU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krissmann
|
Wysłany: Czw Lut 08, 2007 7:53 pm Temat postu: |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 8:02 pm Temat postu: |
|
|
szczurek007 napisał: | W ilu stopniach wypala się dysze gipsowa?? |
20-25 st. C |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tomix

|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 8:21 pm Temat postu: |
|
|
npiro zapomniałesz chyba dodac 0 _________________ SEE YOU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krissmann
|
Wysłany: Pią Lut 09, 2007 9:03 pm Temat postu: |
|
|
npiro nic nie zapomniał dodać, jak wypalisz dysze z gipsu to zostanie proszek  _________________
Piszę poprawnie po polsku |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tomix

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 10:34 am Temat postu: |
|
|
ale jemu chyba chodziło w ilu stopniach wypala sie gips w silniku _________________ SEE YOU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 11:10 am Temat postu: |
|
|
A gdzie kawałek pomyślenia? Gdyby gips wypalał się w temperaturze 20*C to by można było go jedynie używać na kole podbiegunowym i to tylko na zewnątrz budynków. 20-25*C to mniej więcej temperatura pokojowa. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 11:34 am Temat postu: |
|
|
Podsumowując: Gips jest półtorawodnym siarczanem wapnia który w procesie utwardzania się pod wpływem wody przechodzi w formę bardziej uwodnioną. Wtedy twardnieje. Jest to jednak proces odwracalny. Pod wpływem temperatury oddaje wodę i traci woje właściwości mechaniczne (kruszy się). To powoduje (łącznie z niewielką wytrzymałością mechaniczną) szybką erozję dysz gipsowych. Gipsu NIE WYPALA się w celu zwiększenia wytrzymałości, tak, jak się to robi z przedmiotami z gliny i innych mas ceramicznych. Tak samo dodatek szkła wodnego niewiele zmienia. generalnie gips na dysze jest do d....Można go wykorzystać w małych silniczkach biorąc jednak pod uwagę sporą erozję, czyli np. zastosować tylko jedno, długie ziarno paliwa z kanałem.
P.S. Nie rozumiem trochę czemu przewija się temat gipsu w dyszach. Tak trudno dorwać gdzieś cement, masę do fug itp masy cementowe? Od biedy przecież jak nie ma cementu ani pieniążków, można poszukać w okolicy, ukopać gliny z kilku miejsc (aby przekonać się która najlepsza) i wykonać dyszę z gliny. Po wyszuszeniu można takie dyszki wypalać nawet na zwykłej kuchence gazowej, oczywiście jeśli dysza jest niewielka. Osobiście tak wypalałem kiedyś dysze do silniczków 1/2 cala z wystarczająco dobrym skutkiem. [/url] |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
yetihehe

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 1:23 pm Temat postu: |
|
|
jaskiniowiec napisał: | Tak samo dodatek szkła wodnego niewiele zmienia. | Widocznie nigdy nie dodawałeś szkła wodnego do gipsu. Zmienia bardzo wiele. A mianowicie gips natychmiast twardnieje w kontakcie ze szkłem wodnym, nie da rady nawet tego wymieszać. _________________ Motyle trotylem pachną jak nigdy.
oglądający, niepraktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jaskiniowiec

|
Wysłany: Sob Lut 10, 2007 1:29 pm Temat postu: |
|
|
Zgadza się, wiem....nie to miałem na myśli. Chodziło mi o to, że dodatek szkła wodnego do gipsu niewiele zmienia właściwości masy w sensie wykorzystania jej do dysz. Dalej będzie erozja. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
stratus

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 6:10 pm Temat postu: |
|
|
Czym przykleić dysze do korpusu silnika z PCV? Może poxipol ale tani to on nie jest!!!
Proszę pomóżcie!!!
Mam teraz ferie razem z kolegą robimy dwie 1,5m rakiety i mamy problem z przymocowaniem dyszy do reszty.
Paliwo to czerwony karmelek, długość silnika 25cm, średnica wew 2,5cm, dysza wykonana ze stali.
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
beaker

|
Wysłany: Pon Lut 12, 2007 6:51 pm Temat postu: |
|
|
jakby to powedziec, robicie cwiercmetrowe silniki a nie wiecie jak sie mocuje dysze??
poxipol- mniej niz dycha
zywica epox- wiecej niz dwie dychy(sredniej wielkosci buteleczka)
na poxipol i zagiac rurki, np w oleju albo dla ryzykantow na kuchence acz nie radze
pzdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
tomix

|
Wysłany: Wto Lut 13, 2007 6:56 pm Temat postu: |
|
|
To startujesz do konkursu a nie wiesz z czego zrobic dysze ?? Najlepiej zrób z matalu. A co do żywicy to ona chyba sie rozpusci. _________________ SEE YOU |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|