Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL
Forum Pirotechniczne

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lepiszcza.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
misiek1410

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 5:41 pm    Temat postu: Lepiszcza. Odpowiedz z cytatem

Otóż mam pewne pytanie. Czy do paliwa saletra + cukier można użyć jako lepiszcza żywicy poliestrowej? Jeśli tak, to w jakich proporcjach, i czy mozna dodawać jakieś dodatki typu węgiel, glin, magnez, Fe2O3 itp...

PS W jakich proporcjach powinienem to mieszać?

Ostatnio zmieniony przez misiek1410 dnia Czw Sty 18, 2007 9:06 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Hubcio

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 6:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moim zdaniem można. A dodatki to takie jak do każdego paliwa rakietowego Fe2O3 jako katalizator spalania , węgiel i inne też można.
Mam inny pomysł sam będę go próbował - paliwo saletra z cukrem i do tego lepiszcz powstały z zalania kalafonii benzyną ekstarkcyjną po pewnym czasie zlewamy (tylko płyn) i zalewamy tym saletrę z cukrem, wszystko prasujemy robiąc kanał w paliwie. Dobre powinno być do silników z PCV bo można mocno prasować , a papierowe rozłażą się.

Smile
Powrót do góry
misiek1410

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 6:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skoro tak mówisz to jutro pędzie do sklepu po żywicę (a tak poza tematem, która będzie do tego lepsza: poliestrowa czy epoksydowa?) i zaczynam testy na dobrą proporcję składników w tym paliwie ;D.
Powrót do góry
necro

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to moze ja sie teraz zapytam, bo tez mam pytanie do lepiszczy Wink

czy zamiast lakieru NC (tzn nitrocelulozowego) mozna uzyc nitrocellonu ? (popularny lakier w modelarstwie, pokrywa sie tym np japonke w szybkowcach)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MIROR

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 7:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poliestrowa nie wiąże się z substancjami organicznymi, a taką substancją jest cukier, więc chociaż nie testowałem to polecam epoksydową.
Powrót do góry
Hubcio

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 7:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ten nitrocellon to chyba tzw capon czyli lakier powstały po rozpuszczeniu celuloidu w rozpuszczalniku nitro powinien się nadawać choć nie wiem

Smile
Powrót do góry
misiek1410

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ehh, z żywicą epoksydową w moim mieście jest niemały problem. Przeszedłem wszystkie sklepy i hurtownie (a tego u mnie niemało) ale w żadnym nie mogłem jej znaleźć ;/ Ale możliwe że ktoś sprowadził od tamtego czasu więc jutro postaram się ją kupić i powiem co i jak z tymi paliwami.
Powrót do góry
Tomash
dostęp próbny do MW

PostWysłany: Czw Sty 18, 2007 10:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spalanie paliw opartych na azotanie potasu z dodatkiem żywicy epoksydowej wychodzi dosyć słabo w porównaniu z lepiszczami bazującymi na cukrach (skrobia, cukier, dekstryna). Jej obecność znacznie spowolni palenie paliwa. Dodatek do 5% proszku metalu lub tlenku żelaza pozwala zapobiec spowolnieniu. Żywica poliestrowa będzie działać podobnie, jednak po zaschnięciu jest ona plastyczna (jak twarda guma) co jednak przy użyciu jako paliwo do SR jest raczej zaletą. Chyba że w paliwie będą mikropory powietrza. Wtedy od ciśnienia w silniku ziarno się skurczy i jeśli spalanie miało odbywać sie tylko w kanale, przeniesie się ono na powierzchnię czołową lub też czołową i wsteczną paliwa i nastąpi wzrost ciśnienia który może doprowadzić do wybuchu paliwa.
Radzę to uwzględnić. Zwłaszcza jeśli w silniku mają panować wysokie ciśnienia.
Pozdr.

misiek1410

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 12:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra, kupiłem żywicę poliestrową (niestety epoksydowej nie mogłem dostać). Może wie ktoś w jakich proporcjach mam mieszać to wszystko?
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 12:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Możesz spróbować np czegoś takiego:
Saletra potasowa 70%
Żywica poliestrowa 19%
Cukier puder 10%
Tlenek żelaza 1%

Jeśli masz pył aluminium i siarkę, to możesz spróbowwać zrobić Knosala, jęsli masz pył magnezu, to można dodać do podanego składu tak koło 7 - 10%. I nie trzeba wtedy siarki.
P.S. Nie zapominaj, że poliestrówka to trochę wyścig z czasem. Dość szybko wiąże. Inną sprawą jest to, że jak masz dużo tej żywicy, to wiążąc potrafi sie bardzo mocno rozgrzać.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
misiek1410

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 1:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki wielkie. Myślę, że na razie zacznę testy od małych ilości (bloczki paliwa po 50 - max 100g). Najlepiej jest to robić tak, że mieszamy te wszystkie składniki i zalewamy je żywicą czy do żywicy dodajemy je po kolei? Aha, jeszcze jedno. Do mojej żywicy dodałem utwardzacz. Czy go też trzeba tam dodawać?
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 2:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Utwardzacz, jak sama nazwa wskazuje, utwardza to, co wcześniej było ciekłe. MUSISZ dodawać utwardzacz. Najpierw musisz wymieszać dokładnie żywicę z utwardzaczem i dopiero to wymieszać ze skłądnikami paliwa. Ubić, poczekać aż zwiąże i masz twardy bloczek.
P.S. Jak to do żywicy dodałeś utwrdzacz? Do całej żywicy tak na dzień dobry?
Powrót do góry
misiek1410

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 2:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ojejku, wkradł się błąd w pisowni. Miały być DOSTAŁEM a wyszło dodałem. Sorki za wprowadzenie w błąd. Wracając do tematu Ile mam dodać tego utwardzacza na jakies 10g żywicy?
Powrót do góry
jaskiniowiec

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 2:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Misiek, na opakowaniu żywicy masz instrukcję. Poczytaj. Evil or Very Mad
Powiem tylko tyle: ilość utwardzacza który dostałeś w komplecie z żywicą powinien starczyć na całą puszkę. Generalnie daje się go naprawdę niewiele.
Powrót do góry
misiek1410

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 2:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

owszem, instrukcja jest, ale jest ona w postaci serii maciupeńkich, i mało zrozumiałych obrazeczków ;/ No dobra, ale dzięki za wszystko. Jakoś dojdę do tego.
Dodajesz 1 - 3% utwardzacza. jaskiniowiec
Powrót do góry
misiek1410

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 9:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok, zrobiłem trochę tego paliwka ale mam pewne zastrzeżenia co do jego konsystencji. Produkcja przebiegała następująco: na początku w słoiku zmieszałem żywicę i utwardzacz (około 2%) gdy w żywicy nie było już widać śladów utwardzacza dospałem po kolei KNO3, sacharozę i Fe2O3. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i nalałem do formy z rury PCV. Koniec rury zakleiłem taśmą, i dokładnie ubiłem paliwo. Odstawiłem je aż wyschnie i po około 30 minutach przyszedlem zobaczyć co i jak. Otóż, przez taśmę (papierową) wyciekała żywica, a konsystencja nie zmieniła się praktycznie w ogóle. Po 2-3 h żywica stwardniała, ale była plastyczna i krucha. Co to może znaczyć, i co zrobiłem źle?

PS. Zna ktoś może gęstość żywicy poliestrowej? Przydałaby mi się ona gdyż nie mam bardzo dokładnej wagi, a posiadając menzurkę i znając jej gęstość nie będzie problemem wyznaczenie odpowiedniej ilości.
Powrót do góry
Piromarek

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 9:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.

Proponuję abyś wszelkie sypkie składniki wymieszał wcześniej razem. W samej żywicy może być problem z czasem i uzyskaniem dobrej homogeniczności. Poliestrowa żywica powinna wiązać dużo szybciej od wymienianej tu epoksydowej.
Na bazie ŻP wykonywane są szpachlówki samochodowe. Jak wiadomo twardnieją one w czasie liczonym w minutach.
Jeśli Twoja żywica wiąże tak długo, znaczy to że dodałeś za mało utwardzacza.
Wykonaj próbę z samą ŻP.

Nie pamiętam dokładnie , ale toczyła się kiedyś dyskusja na temat wpływu utleniaczy na sieciowanie lepiszczy. Niestety nie pamiętam w jakim temacie i kiedy. Może ktoś inny spamiętał.

pozdrawiam

Piromarek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
misiek1410

PostWysłany: Pią Sty 19, 2007 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Samą żywicą to chodzi o to że składniki + żywica bez utwardzacza czy nasączyć żywicą z utwardzaczem matę szklaną i sprawdzić co z tego wyjdzie?
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Strona Główna -> Rakietowe przedszkole Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: