Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Cq

|
Wysłany: Wto Gru 17, 2002 2:09 pm Temat postu: Przepis na zapałki |
|
|
Znalzłem taki oto przepis na zapałki:
Do wykonania zapałek będziesz potrzebował:
- 1 gram tlenku cynku ZnO
- 1 gram siarki
- 5 gram pyłu szklanego
- 14 gram chloranu potasu KClO3
- żelatynę
Swoją pracę zacznij od zważenia 5 gramów szkła (np. stłuczonej probówki, czy rurki). Następnie włóż odważone szkło do moździerza i zalej je wodą. Teraz weź pistel (tłuczek) i pod wodą próbuj rozdrobnić szkło. Gdy na dnie otrzymasz przezroczystą masę, zlej wodę i wysusz uzyskany pył szklany. Podczas suszenia szkła zalej wodą żelatynę. Gdy będzie miała już konsystencję galarety weź jej odrobinę i przełóż do suchego moździerza. Dosyp tam sproszkowaną siarkę, tlenek cynku i szkło (ilości podane na początku). Następnie zamieszaj produkty, potem rozpuść w jaknajmniejszej ilości wody odważoną ilość chloranu potasu. Do powstałej w moździerzu papki wlej wcześniej przygotowany roztwór. Gdy wszystko już wlałeś zacznij wyrabiać papkę (jeśli potrzeba możesz dodawać żelatynę. Pamiętaj tylko, żebyś nie "przesadził"). Jeśli mieszanina jest już dobrze wyrobiona i jest wystarczająco gęsta możesz zacząć nakładanie jej na wykałaczki. Wykałaczki z naniesioną masą susz w ozycji pionowej przyklejone do kartki papieru za pomocą plasteliny. Po 24 godzinnym suszeniu możesz wziąć jedną zapałkę i potrzeć nią o zwykłe pudełko od zapałek. Może nie zapali się z taką łatwością jak kupiona, ale zawsze masz satysfakcję, że to twoje dzieło.
Pytanie:
Czy mozna zmodyfikowc ten przepis aby zapalki zapalaly sie o pocieranie nie tylko draski lecz np blatu stołowego lub innej odpowiedniej do tego powierzchni ? |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Sob Gru 21, 2002 8:26 pm Temat postu: |
|
|
a moim zdaniem to
-usówa ewentualne ślady SO2
-spowalnia spalanie miesz bo inaczej spali sie łepek a drewienko ...
-sprawdzcie jak sie pali8 proch na chloranie to sami zrozumiecie
pozdro v-21 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pirotechman Gość
|
Wysłany: Nie Gru 22, 2002 12:02 am Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | a moim zdaniem to
-usówa ewentualne ślady SO2
|
Usuwa przez co mieszanka jest stabilna chemicznie.
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Pon Gru 23, 2002 8:41 pm Temat postu: Re: przepis na zapałki |
|
|
lakrymator napisał: |
Zapałka - patyczek, wykonany z drewna, lub tektury impregnowanej, z główką z masy zapalajacej. Masa palna zapałek jest wieloskładnikową mieszaniną produktów palnych (siarki, siarczku antymonu Sb2S3), |
moim zdaniem to właśnie zastosowanie Sb2S3 pozwala na zrobienie "bezpieczniejszych mieszanin z chloranami
- sa one mniej wrażliwe na tarcie
-brak w nich SO2
tyle ze ten zwiazek jest trudno dostępny zdobyłem go z wytwórni panewek (podstawowy skladnik smaru do łożysk )
pozdro v-21 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pirotechman Gość
|
Wysłany: Pon Gru 23, 2002 11:01 pm Temat postu: Re: przepis na zapałki |
|
|
v-21 napisał: | ..moim zdaniem to właśnie zastosowanie Sb2S3 pozwala na zrobienie "bezpieczniejszych mieszanin z chloranami
- sa one mniej wrażliwe na tarcie . .... |
Dokładnie odwrotnie. A ta informacja o zastosowaniu Sb2S3 do produkcji smaru do łożysk jest ciekawa.
Pozdr. A  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Gru 24, 2002 12:28 am Temat postu: Re: przepis na zapałki |
|
|
Pirotechman napisał: | v-21 napisał: | ..moim zdaniem to właśnie zastosowanie Sb2S3 pozwala na zrobienie "bezpieczniejszych mieszanin z chloranami
- sa one mniej wrażliwe na tarcie . .... |
Dokładnie odwrotnie. A ta informacja o zastosowaniu Sb2S3 do produkcji smaru do łożysk jest ciekawa. |
wybacz ale swe informacje mam z podstaw pirotechniki str 98
wiec jak jest
pozdro v-21 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pirotechman Gość
|
Wysłany: Wto Gru 24, 2002 10:56 am Temat postu: Re: przepis na zapałki |
|
|
v-21 napisał: | ....wybacz ale swe informacje mam z podstaw pirotechniki str 98
wiec jak jest
pozdro v-21 |
Hm ...... sam nie wiem . Mam Sb2S3 i jest to masa wyraźnie "szorstka". W masach zapałczanych jest paliwem i substancją pełniącą ponadto taką samą rolę jak szkło. Często stosowałem masę : KCLO3/Sb2S3/polistyren. Sprawdza się znakomicie choć przy zbyt dużej ilości trójsiarczu ta masa zapałczana ma skłonność do eksplozji. To co napisałem to efekt moich doświadczeń życiowych. Ale ufam "Szydłowkiemu" więc na razie to taka dla mnie zagadka Przecież jeśli dać samą siarkę do chloranu bez trójsiarczku czy szkła to wychodzi "kicha" ( chodzi o masę zapałczaną ) a wg tej tabeli mieszanka KCLO3/S jest bardziej wrażliwa na tarcie niż chloran - trójsiarczek. No a tego, żę Sb2S3 dodaje się do smarów w ogóle nie rozumiem. Mam trójsiarczek i w dotyku przypomina pył szklany.
Pozdr. A
PS. Wyżej ( w "Szydłowskim" ) pisze, że do próbek dodaje się piasek kwarcowy. Może to zmienia wynik Dla mnie na 100 % Sb2S3 w masach zapłczanych nadaje im "szorstkości" powierzchni co znacznie ułatwia zapalenie sie masy. Pisze też, że matoda ta - Dobrysza ( oznaczenia wrażliwości na tarcie ) wymaga ulepszeń. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Gru 24, 2002 11:52 am Temat postu: |
|
|
to co ja posiadam to pomarańczowe płatki przypominające g w dotyku grafit (wiem ze jest kilka odmian SB2S3może w tym tkwi diabeł)
pozdro v-21 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pirotechman Gość
|
Wysłany: Wto Gru 24, 2002 12:15 pm Temat postu: |
|
|
v-21 napisał: | to co ja posiadam to pomarańczowe płatki przypominające g w dotyku grafit (wiem ze jest kilka odmian SB2S3może w tym tkwi diabeł)
pozdro v-21 |
Hm ... ciekawe. Mój Sb2S3 jest ciemno-szary a w dotyku jak mączka szklana. Wracając do tabeli "Szydłowskiego" to próby w nim podane tak naprawdę to układy :
KCLO3/ paliwo / piasek
np. KCLO3 / siarka / piasek
A to może zupełnie zmienić wynik. Dane pochodzą z II w. ś. i sama metoda oznaczenia wrażliwości na tarcie - jak napisano - ma wady. Na razie jeszcze nie wiem nic o odmianach krystalograficznych Sb2S3. Ale Twój Sb2S3 też jest ciekawy Pewny jesteś, że to Sb2S3 ?
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
v-21

|
Wysłany: Wto Gru 24, 2002 2:00 pm Temat postu: |
|
|
wegiel dzewny ,diament - grafit
no uczelni wyrzszej powidziano mi ze nie maja tego wiec odesłali mnie do firmy ......
tam dali mi to jako Sb2S3 zrszta pytalem sie na mechanicznym to powiedzieli mi ze te zwiazek ma zastosownie jko smar , w li6teraturze tez sie z tym spotkalem
ale w miesz z chloranem sie ladnie spisuje
po świetach sprawdze to co naprawde to jest
pozdro v-21 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
julex

|
Wysłany: Pon Gru 30, 2002 9:40 pm Temat postu: dziwna sprawa |
|
|
lakrymator napisał: | juleks napisał: |
Jak wobec wymienionych składów masy zapałczanej wyjasnicie fakt, że spalony łepek od zapałki ma własnosci magnetyczne?
|
Podaj dokładniej warunki jak to odkryłeś. To bardzo ciekawe.
|
Nie ja to odkryłem .
Przeczytałem w jakiejs starej ruskiej książce pt. "zabawy z fizyką" czy cos w tym guscie. Była to książka dla dzieci ( ) i nie znalazłem tam żadnych precyzyjnych wyjasnien dotyczącyc natury tego zjawiska.
Najprosciej jest to sprawdzic magnesem (wiem... to nie to samo), ale wł. magnetyczne spalonego łebka są na tyle słabe, że mimo iż zauważalne, to nie mam innego pomysłu na dokładniejsze ich zbadanie.
Szczęsliwego nowego roq! _________________ Zapraszam:
http://temptonik.com |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Sro Cze 23, 2004 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Znalazłem taki przepis na główki do zapałek , sam nie próbowałem bo brakuje mi składników , może ktoś to wypróbuje .
Masa na łebki zapałek ( szwedzkie )
Guma arabska 15,0
Chloran potasu 100,0
Trójsiarczek antymonu 3,5
Dwuchromian potasu 12,5
Nadtlenek ołowiu 20,0
Umbra 10,0
Proszek szklany 10,0
Woda 45,0
Kalafonia 5,0
Wszystkie części są na wagę .
Mam jeszcze inne przepisy , na sztormówki , starsi czytelnicy pewnie pamietaja były do kupienia w kioskach za komuny . Na zapałki zapalające się o każdą powierzchnię , oraz na draski . Kto jest zainteresowany ?.Czy ktoś jest zainteresowany kupnem Sb2S3 ?, mam trochę do sprzedania .  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Artpi

|
Wysłany: Wto Gru 13, 2005 10:43 pm Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich , mam prośbę do tych wszystkich forumowiczów którzy prosili mnie o przepis na zapałki sztormowe i zapalajace się o każdą powierzchnie , aby ponownie do mnie napisali bo nie mam waszych kontaktów i nie mogę odesłać przepisów . A nie chcę być tym co ryje , skoro obiecałem to słowa chcę dotrzymac , i wybaczcie że dopiero teraz przyszło mi to do głowy . Ale lepiej późno niż wcale .  _________________ pozdrawiam
Diabeł tkwi w szczegółach . |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Piroman2

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 10:26 am Temat postu: |
|
|
Równie dobrze chyba tutaj możesz odpisać wszystkim? Przynajmniej temat się rozkręci.. a od zapałek chyba nie zginiemy  _________________ Szelka jest małym nasionkiem, z którego na niebie wyrasta piękny kwiat. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 8:57 am Temat postu: |
|
|
Co prawda wykopuje dinozaura ale miałem okazję wypróbowac ostatnio mieszankę zapałczaną, pokrywałem nią lont i po wyschnięciu pięknie odpalała od draski na zapałkach, skład:
-KClO3 50%
-Sb2S3 30%
-dekstryna 20%
zarabiałem ja na gęste ciasto wodą z kropla ludwika i pokrywałem końcówki lontu, czas schnięcia ok 48h, po tym czasie masa jest twarda i nie kruszy się
Ostatnio zmieniony przez oktogenek dnia Pią Sty 19, 2007 4:20 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
NBT

Dołączył: 16 Lut 2006 Posty: 106 Skąd: Południe Polski , Exeter
|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 9:02 am Temat postu: |
|
|
Polecam dodać do tego jeszcze drobno mielone szkło ( młynek do kawy sobie radzi z nieduzymi kawałkami) w celu uczulenia mieszanki na tarcie.
Profesjonalnie dodaje się jeszcze P czerwony.
EDIT: oczywiście błąd, fosfor jest na drasce  _________________

Ostatnio zmieniony przez NBT dnia Pią Sty 19, 2007 9:21 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
oktogenek
|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 9:49 am Temat postu: |
|
|
NBT napisał: | Polecam dodać do tego jeszcze drobno mielone szkło ( młynek do kawy sobie radzi z nieduzymi kawałkami) w celu uczulenia mieszanki na tarcie.
Profesjonalnie dodaje się jeszcze P czerwony.
EDIT: oczywiście błąd, fosfor jest na drasce  |
A po co dodawać szkła, bez tego odpala bez problemów i przepis prosty |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Szajba

|
Wysłany: Pią Sty 19, 2007 11:16 am Temat postu: |
|
|
A ja stosuje taki oto skład:
70% KClO3
30% siarka
+5% dex
I stosuje go z powodzeniem:) Mysle, ze jest duza roznorodnosc w skladzie procentowym a dzialac bedzie rownie dobrze:)
pzdr Kamil |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
mateus
|
Wysłany: Pon Gru 19, 2016 5:59 pm Temat postu: |
|
|
powiem tak ja używam zmodyfikowanego tradycyjnego składu
kclo3
s
szelak/szkło pył
fosfor czerwony
0,5 dekstryny |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Achtung

|
Wysłany: Pon Gru 19, 2016 8:55 pm Temat postu: |
|
|
tak nurtuje mnie całokształt mateusa że zaczynam czytać forum od nowa. kolego, kręć wszystkie eksperymenty i archiwizuj. szczególnie:
Cytat: | używam zmodyfikowanego tradycyjnego składu
kclo3
s
szelak/szkło pył
fosfor czerwony
0,5 dekstryny |
w wiadomościach będą mieli co pokazywać
p.s. aż mnie dziwi że taki kretyn się tyle czasu trzyma na tym forum. _________________ wierzący nie praktykujący  |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|