|
FORUM.PIROTECHNIKA.ONE.PL Forum Pirotechniczne
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tetrazen

|
Wysłany: Pon Sty 01, 2007 2:08 pm Temat postu: Petarda - cena, bezpieczeństwo i efekty - analiza |
|
|
Tuz przed sylwkiem znalazłem na śmietniku 8 petard...
Po krótkiej analizie okazało się, że zawierały po 25g różnych mieszanek:
1) P.cz. (75 KNO3, 10 S, 10 C, 5 parafina)
2) H3
3) FB: KClO3 70, Al 30
4) 20g miedziankitu + 5g FB o składzie jak wyżej
5) MPF-42 (na chloranie, a nie nadchloranie)
6) CuO + Al stechiometrycznie
7) świszczała KClO3 70, BNa 30
8| KNO3 60, Al 30, S 10
Pomyślałem, że przetestuję je a na przyszłość wybiorę mieszankę najtańszą
i dającą najlepszy efekt hukowy przy największym bezpieczeństwie "produkcji".
Wg mojej subiektywnej oceny jedynie MPF-42 była wyraźnie głośniejsza,
niewiele ustępowała jak mieszanka CuO+Al - pomimo, że zawiera ponad 2 razy mniej metalu!
Pozostałe były podobne i trudno ocenić różnice.
H3 nie odpaliła niewiedzieć czemu
Głośność wg mojej subiektywnej oceny była następująca (malejąco):
MPF-42 > CuO+Al >= KClO3+Al >= świszczała ~= miedzian ~= KNO3+Al+S >= P.cz.
W celu analizy zrobiłem więc tabelkę, stosując 3-punktową skalę w zakresie:
A) łAtwość przygotowania:
nie trzeba mielić składników handlowych
lub trzeba mielić 1/3 składników - 3 pkt,
trzeba mielić 1/3 do 2/3 składników - 2 pkt,
trzeba mielić wszystkie lub prawie
wszystkie składniki handlowe - 1 pkt.
B) Bezpieczeństwo przygotowania:
mało wrażliwa (można ucierać w moździerzu,
ciężko lub niemal nieodchodzi od młotka) - 3 pkt,
wrażliwa - 2 pkt,
bardzo wrażliwa (na tarcie i uderzenie) - 1 pkt,
C) Cena za 1 kg:
> 10 zł - 3 pkt,
pomiedzy 10 a 40 - 2 pkt,
> 40 - 1 pkt,
No i tak mi wyszła tabelka:
Nr A _ B _ C _ "Głośność" _ nazwa _ suma pkt
1) 1 _ 3 _ 3 _ 1 (p.cz.) _ 8
2) 2 _ 2 _ 2 _ ? (H3) _ ~8
3) 3 _ 1 _ 2 _ 2 (KClO3+Al) _ 8
4) 3 _ 2 _ 2 _ 2 (miedzian) _ 9
5) 2 _ 2 _ 1 _ 3 (MPF-42) _ 8
6) 3 _ 3 _ 1 _ 3 (CuO+Al) _ 10
7) 3 _ 1 _ 2 _ 2 (świszczała) _ 8
8| 2 _ 3 _ 2 _ 2 (KNO3+Al+S) _ 9
Oczywiście można się z tym niezgadzać , ale wystarczy,
że zrobimy sumę ważoną w zależności od tego i jakie mamy preferencje:
czy zależy nam na bazpieczeństwie i wygodzie czy na efekcie.
WNIOSEK:
Nie warto robić mieszanek wrażliwych zawierających KClO3.
pozdrawiam,
może się komuś przyda, a jak nie to wywalić
Dodaję szczegóły:
CuO z termicznego rozkładu zasadowego węglanu,
KClO3, Al, S od mene2
KNO3, C mielone w kulowcu
Ostatnio zmieniony przez Tetrazen dnia Wto Sty 02, 2007 3:03 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 12:32 am Temat postu: Re: Petarda - cena a bezpieczeństwo i efekty - analiza |
|
|
Tetrazen napisał: |
|
Hę? A to nie jest przypadkiem mieszanina termitowa?
Coś mi się kiedyś obiło że potrzeba spłonki żeby to ładnie zadziałało i przestaje mieć wtedy cokolwiek wspólnego z petardami.
Oczywiście od razu zakładam że się mylę bo bardzo mnie ten mix zainteresował. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tetrazen

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 11:20 am Temat postu: |
|
|
Wszystkie rurki na petardy były identyczne fi=26 mm, gr. ok.5 mm samego papieru, żadnych zatyczek itp., wszystko zapalane od lontu visco 2mm.
Znalazłem to gdzieś w sieci...

Ostatnio zmieniony przez Tetrazen dnia Wto Sty 02, 2007 10:15 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
fox

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 12:37 pm Temat postu: |
|
|
Mam parę zastrzeżeń do twojego rankingu.
No ja też nie rozumiem co tu robi miedzian. Chciałbym też zauważyć że nieuwzględniłeś takich mieszanek jak Zn-S , czy mieszanka Pirotechmana KNO3/Mg która nizaprzeczalnie jest jedną z najlepszych.
Idea fajna tylko zdaje się że pomiar przeprowadzałeś uchem, a te już po pierwszym wystrzale przestalo wiarygodnie oceniać "głośność".
Według mnie zwycięzcą wszelkich kategorii mógł by tu być KNO3-Mg, jest raczej trudno zapalna przy małym rozdrobieniu Mg, zawilgocenie nie spowoduje zapalenia, no i przede wszyskim nie ustępuje a w niektórych przypadkach przewyższa inne mieszanki FB pod względem hałasu jaki potrafi narobić petarda na niej oparta. _________________ CAST AWAY |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tetrazen

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Oczywiście nie uwzględniłem całej gamy mieszanek (np. z KMnO4 - ale on u mnie nie znajduje praktycznego zastosowania), po prostu przetestowałem tylko to co miałem "pod ręką", tzn. znalezłem na śmietniku
Wiem, że pomiar uchem jest dość kiepski (pisałem, że to wszystko to subiektywne odczucie), przyjmijmy, że była to metoda "uchowo-żołądkowa" - ale chyba właśnie petarda ma działać przede wszystkim na ucho, więc pomiar bardziej zaawansowany czy też siła niszcząca nie mają takiego znaczenia.
Ostatnio zmieniony przez Tetrazen dnia Wto Sty 02, 2007 3:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 2:49 pm Temat postu: |
|
|
Tetrazen za pracę ma * więcej pomomo tego, że wyniki jego są tylko opisowe i bez zdjęć/filmu. Osobiście zaskoczony jestem "siłą" układu CuO/Al o ile jest to prawdą co trzeba będzie przetestować jak zdobędę CuO. KNO3/Mg jest dość dobry ale daleko jemu do MPF-42. Chyba , żeby dać Mg bardziej drobny niż ten Mg 0,17. O ile pamietam knod robił analizę sitową tego Mg i 0,17 oznacza średni rozmiar frakcji Mg w mm.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pasterz

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 3:27 pm Temat postu: |
|
|
Arkadiusz napisał: | [b]. Osobiście zaskoczony jestem "siłą" układu CuO/Al o ile jest to prawdą |
Oosobiscie byłem świadkiem jak pewien dobry chemik ale nie obeznany z pirotechnika przygotował takiego termita w doniczce. Doniczke umieścił na dwóch trujnogach a pod tym pudełeczko w które miała miedź wypływać. Wynik był taki że kawałki doniczki poleciały na dobre 15 metrów na boki.Dosyć głośny basowy huk. Pudełeczk rozerwane w strzepy i chmura brązowego dymu wysokości 3 pięter (dużo było tego "termita"). Wygladało to jak mieszanka FB na moje oko trochę dziwne, że w literaturze jest opisywana jako mieszanka termitowa. Owy chemik wciąż uwarza że to wybuchło z powodu wilgoci
Dopisane:
Dodam tylko iż przypuszczam że gdyby odpalić taką ilość FB KMnO4+Al to kolokwialnie mówiąc rozpierducha by była znacznie większa _________________

Ostatnio zmieniony przez Pasterz dnia Wto Sty 02, 2007 8:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 3:56 pm Temat postu: Re: Petarda - cena a bezpieczeństwo i efekty - analiza |
|
|
Tetrazen napisał: |
|
No chłopie. Właśnie zamówiłem 0,5 kg tlenku miedzi (II - czarny).
Jutro testy i wyrok lub pochwały dla Ciebie bo dziadostwo cholernie drogie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Nostra

|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 3:57 pm Temat postu: |
|
|
o co chodzi z tym miedzianem?
szkoda że nie ma fbków na kclo4 i bano3 z al czy mg (oddzielnie kclo4 i bano3), bo one też są bardzo ciekawe i bardziej bezpieczne
a co do Cuo/al.... był tu film na forum tego wygląda jak prawdziwy deton, strzał jak z fbka bardzo mocnego i kula iskier była  _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 11:58 am Temat postu: |
|
|
Co za efekt chcecie uzyskać na [3CuO + 2Al] ~3,4 MJ/kg V0=0. niebiesko-zielony błysk parującej miedzi ?
Jeśli nabyliście sobie CuO to dokupcie AP i :
CuO+NH4ClO4+Al -> Al2O3 + CuCl + 1/2 N2 + 2 H2O
jasno niebiesko, ciepło i hucznie
E~7,33 MJ/kg, V0~178,5dm3/kg
Można też 2 [CuO+NH4ClO4] +3C -> 2 CuCl + N2 + 4H2O + 3CO2
E~3,3 MJ/kg, V0 ~415dm3/kg wyrazisty niebieski kolorek.
PS. Co do tych mieszanek termitowych to [3MnO2 + 4Al] jedna z najenergetyczniejszych. Termit może wybuchnąć przez wprowadzenie do niego H2O lub innej substancji z której powstają gazy
pozdro
Ostatnio zmieniony przez simsigver dnia Nie Sty 14, 2007 12:21 am, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Tetrazen

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 12:27 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki Arkadiuszu za *, zdjęcie znalazłem i dodałem, a z filmu by niewiele wyszło bo nie mam zapisu dźwięku...
Pasterz napisał: | Doniczke umieścił na dwóch trujnogach a pod tym pudełeczko w które miała miedź wypływać. |
Nie wiedział, że należy zamontować chłodnicę zwrotną nad doniczką?
Co do mieszanek to najbardziej lubie KNO3+Al+S - tanie i bezpieczne, a huku i światła dość Z podsypką prochową nawet lepiej działa, a jak komuś jeszcze mało wrażliwe to zawsze może dorzucić trochę mielonego szkła. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 7:25 pm Temat postu: |
|
|
simsigver napisał: | Co za efekt chcecie uzyskać na [3CuO + 2Al] ~3,4 MJ/kg V0=0. Zielony błysk parującej miedzi ?
|
Być może nawet parowania nie będzie bo t.wrz. Cu wynosi 2567 C. Nie mniej znaczna szybkość przemiany może powodować silny huk na skutem obecności por powietrza w mieszance , wilgoci jak i rozszerzania się powietrza na skutek ciepła ( przy bardzo szybkiej przemianie ). Dawno temu szukałem masy dającej popiół i w domu testowałem 0,5 gram PbO2/Al. Qrde ale jeb...o . No ale t.wrz. dla Pb wynosi 1749 C.
Nawet dla mas typu CuO/Al , V0 wynosi 20 l/ kg czyli zera nie ma. To skutem obecności powietrza w masie. Na pewno jednak masa taka nie może być "silna" w kontakcie. A simsigver za jasność w temacie ma * więcej.
Podr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Hubcio

|
Wysłany: Sro Sty 03, 2007 7:54 pm Temat postu: |
|
|
Proponuje jeszcze wykonać testy do mieszanek na KMnO4 ( z samym Al i Al z S ) oraz na świszczale . Mógł bym je zrobić i ja ale nie będą obiektywne (każdy ma inny słuch itd) Chyba że wykożystać jakieś urządzenie do rejestru dżwięku ( np .dyktafon ) tylko nie wiem czy to by coś dało choć może tak ?? Ale tu nic niezdziałam potrzebny jakiś dobry elektronik czy coś _________________
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
npiro

|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 4:55 pm Temat postu: Filmik z odpalenia 22g mieszanki CuO/Al |
|
|
Proporcje CuO 82 / 18 Al
Szybkości tej mieszance odmówić nie można ale wg mnie MPF42 zamiata go pod szafę. Czuję że wtopiłem nieco z zakupem CuO (dziadostwo kosztuje ponad 60zł/kg). Owszem trzeba przyznać że jako mieszanka termitowa jest cholernie gorąca ale nie o to w petardach chodzi.
W weekend zrobię większy teścik. Może w mocnym korpusie coś się z tego wukluje. Zobaczymy.
http://video.google.com/videoplay?docid=-1064704725859393459
22gramy mieszanki w pudełku po filmie. |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Arkadiusz Gość
|
Wysłany: Czw Sty 04, 2007 5:50 pm Temat postu: Re: Filmik z odpalenia 22g mieszanki CuO/Al |
|
|
npiro napisał: | ....Czuję że wtopiłem nieco z zakupem CuO (dziadostwo kosztuje ponad 60zł/kg).. |
Możesz stracić 20 zeta jak odsprzedaż mi za 40 . Nie wierzę w tę "moc" CuO/Al a mam Al dark od KeTeNa (gratisowa próbka ). Pytanie jeszcze do simsigvera czy to z tym dodatkiem AP to pisał na podstawie doświadczeń czy przewidywań bo testów z CuO nie robiłem. A przeidywania są czasami błędne. Np. KSCN bardzo szybko spala się z KCLO3 a bardzo kiepsko z AP. Spodziewałem się jednak czegoś innego ( szukałem reduktora do AP - do paliw rakietowych ). Test npiro potwierdza, że ten filmik z puszką od Coca-COli to bzdura ale chcę jeszcze to sprawdzić z Al dark.
Pozdr. A |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
simsigver Gość
|
Wysłany: Pią Sty 12, 2007 8:56 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za dodatkową gwiazdkę
Jak będziecie poważnie zainteresowani tym CuO to mogę wam za jakiś czas sprzedać powiedzmy 30zł/kg lub więcej i proporcjonalnie taniej (ceny miedzi oscylują 14-18zł/kg). Również NH4ClO4&KClO4, czystość w zależności od wymagań, cena krystalicznego NH4ClO4 cz. nie przekroczy 50zł/kg
Narazie będę , miał egzaminy & poprawki więc poczekajcie z 1 miecha - sorki
Te mieszaniny AP i CuO to przewidywania teoretyczne (tylko 2 próby z ciekawości), ale powinno dobrze działać, z tym że AP wzmacnia niebieski kolor.
CuO rozkłada się w temp. ~1000*C, CuCl2 w ~950*C, a CuCl jest twały do 1600*C (jest już gazem) w środowisku obojętnym bądź lekko redukującym - tak czy inaczej nadmiar reduktora może zredukować chlorek miedzi do wolnej miedzi, a nadmiar tlenu utlenić z powrotem do CuO czego będziemy unikali, odpowiednio bilansując mieszankę.
PS. Zdjęcie z mojego emblematu jest właśnie, naturalnym kolorem błysku silnie pobudzonych pasm emisyjnych miedzi.
Pozdr |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz dodawać załączników na tym forum Nie możesz pobierać plików z tego forum
|