Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 12:27 am Temat postu: Jak zrobić karmelkę...by Jason |
|
|
Witam.
Jestem nowy i to mój pierwszy post na tym forum. Pirotechniką zajmuję się dopiero od roku więc nie jestem jeszcze w tej dziedzinie za bardzo doświadczony jak większość z was chyba :]. Po wielu próbach robienia karmelek (paliw rakietowych) założyłem stronę internetową, gdzie podałem przepis ze zdjęćmi i filmami (narazie 1.).
1.Wystarczy w pole adresu w przeglądarce wpisać:
http://www.swiatchemia.prv.pl
2.Następnie wchodzimy w dział pirotechnika (po lewej stronie w MEnu :])
3.Klikamy na link - karmelek
Lub jesli chcemy szybciej (ale to będzie brzydko wyglądało, bo stronę zrobiłem nie w tabeli ale w ramkach) wystarczy wpisać: http://www.swiatchemia.prv.pl/strony/pirotechnika/karmelek.htm
Miłego oglądania strony :]
P.S. Chce może ktoś mi pomuc w dodawaniu artykułów do strony? Jak znajdą się chętni to prosze o wysyłajnie do mnie e-mail'a chem15jan@interia.pl z propozycjami.
Stronę robiłem dla was...a nie dla siebie
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob Gru 16, 2006 9:46 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
Powrót do góry |
|
|
npiro
Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 46
|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 2:15 am Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie rewelacja. Karmelek ma takiego pałera że nawet się obrócił pod koniec filmiki. No i ten praktycznie idealny walec + super dobrana średnica dyszy powala profesjonalizmem.
Dodatkowo przepis na ciekawy FP w proporcjach łyżeczkowych rzuca na kolana.
Bez urazy ale zabierasz się do tego od doopy strony i takimi poradami możesz komuś wyrządzić krzywdę. Jednak mimo wszystko doceniam że chciałeś zrobić coś dobrego i zmarnowałeś czas na robienie stronki. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
maxlam Gość
|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 9:27 am Temat postu: |
|
|
Jest już temat o produkcji karmelka nawet nie jeden przepisz ten post tam. Jak nie to ja cię zacytuje a to poleci, nie ma, co mnożyć bytów jak ktoś jest zainteresowany znajdzie sobie, myślę nawet, że szybciej jak wszystko będzie w jednym miejscu. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Czw Gru 14, 2006 7:43 pm Temat postu: |
|
|
1. 65:35 to proporcje wagowe nie objętościowe, chociaż ten karmelek na filmie i tak nie był zły...
2. Lepiej mieszać cały czas. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Czw Gru 28, 2006 9:53 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo podobnie bo też nie mieszałeś odpowiednio, co widać na zdjęciach. Energiczne i nieustanne mieszanie karmelka to podstawowa czynność zapewniająca (względne) bezpieczeństwo i polepszająca parametry paliwa. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Gru 28, 2006 11:59 pm Temat postu: |
|
|
eee...:] No tem tego...no czytalem w paru przepisach, że to się odmierza objętościowo..ale to moja wina :] Arragorn mój przepis to nie plagiat..ja wchodze tylko na to forum czasami. ejejje Co wy przygotowaliscie na sylwka? x]
P.S.
Hardrockowo ci wyszły te 2 rakiety w filmiku..chciałbym, żeby mi tak też leciało x] ...ostatnio mam mało czasu na pirotehcnike ;/ |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 6:44 am Temat postu: |
|
|
Cytat: | chciałbym, żeby mi tak też leciało | to nie dodawaj wody
WODZIE W KARMELKU MÓWIMY STANOWCZE NIE! _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
Dołączył: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 8:50 am Temat postu: |
|
|
woda w karmelku (dodana z glowa) jest dobra do wyuczenia robienia karmelka, pozniej gdy opanujemy ta "sztuke" mozna wziasc sie za karmelke bez wody. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 7:33 pm Temat postu: |
|
|
a ja wygłosze opinie ze z wodą jest niebezpieczniej bo robi sie piana jakby a pod spodem dolega bezpośrednio do dna Jak chcesz miec w karmelce kopa- rob bez wody. z SUCHYCH składników _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Jacek R. napisał: | a ja wygłosze opinie ze z wodą jest niebezpieczniej bo robi sie piana jakby a pod spodem dolega bezpośrednio do dna |
Co w zjawisku pienienia się mieszanki KN/cukier/woda jest takiego niebezpiecznego? A poza tym gdy się zacznie pienić można zmniejszyć temperaturę tak żeby powoli bulgotało.
Z wodą też da się zrobić karmelka który będzie miał kopa, tylko że bez niej łatwiej to zrobić, tylko że jest większe niebezpieczeństwo zapłonu. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Adrian
Dołączył: 28 Mar 2005 Posty: 94
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 8:48 pm Temat postu: |
|
|
Mi to nigdy nie robiło różnicy... Czy woda jest czy nie , nie chodzi mi tutaj o działanie tylko o bezpieczeństwo. Dlatego jestem przeciw dodawaniu wody do karmelka. A to ,że się da z wodą tak by było KOZAK... Nie jest niczym dziwnym! Głęboki dół da się wykopać tak samo łopatą jaki i koparką.
Pozdrawiam |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Pią Gru 29, 2006 9:53 pm Temat postu: |
|
|
MIROR niebezpieczne jest to że np taka brejka doskonale włazi w teflonowa patelnie i do niej sie przylepia. Niebezpieczne jest to że zasłania ta piana nam dno a tam sie może juz przypalać. Wreszcie mieszanka odbiera ciepło mniejsza powierzchnią. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
beaker
Dołączył: 30 Lip 2006 Posty: 197
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 10:55 am Temat postu: |
|
|
pozatym karmelka z woda, robi okolo 15 minut
bez wody okolo, 5-7 minut |
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 1:10 pm Temat postu: |
|
|
Co do tej piany to masz rację, ale jak już pisałem można zapobiec jej powstawaniu. Ale ta breja i tak szybciej oddaje ciepło niż saletra z jeszcze nie stopionym cukrem bez wody. A co do czasu przygotowywania to racja bo trzeba jeszcze wodę odarować. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joker Dostęp próbny
Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 31 Skąd: Warka
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 2:42 pm Temat postu: |
|
|
Siemka
Dreczyl mnie caly czas ten temat wiec postanowilem przeprowadzic test a wiec:
Odważyłem składniki na 200g karmelki (130/70) i podzelilem to na poł. Do jednej połówki dodałem 10g wody odmierzajac czas stoperem wlaczylem gaz gotujac na malym ogniu karmelke bez wody.
i zrobilem z niej 3 ziarna fi=24mm i dł 45mm.
Zrobilem tak samo z karmelka z woda. Standardowo bulgotalo.Czas gotowania ydluzyl sie ok 296sec. ALE karmelka wyszla jaśniejsza!!
Napełniłem nia te same trzy ziarna. Karmelka byla takze plynniejsza.
Włozylem w nie zapalnik z zaróweczki choinkowej napełbnionej PCZ.
I UWAGA!!!!
każde ziarnio spaliło sie w takim samaym czasie
wiec mi sie tu nie kłocic
-bez wody
->tyłek< z woda
-bez wody lepiej sie pali
-co ty gadasz glupi jestes z woda
-ludzie bez woduy nie sluchajcie ich!!!!
blebleble!!
POPRAWNA LICZBA SEKUND TO 296 _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
MIROR
Dołączył: 06 Maj 2006 Posty: 264
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 2:59 pm Temat postu: |
|
|
No właśnie różnice w jakości paliwa są niewielki albo nie ma ich wcale. A czy z wodą czy bez to zależy co kto lubi, ja wolę z wodą bo moim zdanie jest to bezpieczniejsza metoda. |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Jacek R.
Dołączył: 03 Wrz 2004 Posty: 1223 Skąd: Z łąk Arkadii a tak serio Kraków
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Przekonywał Was nie będę, ja tam swoje wiem. _________________ Czasem okoliczności zmuszają człowieka do porzucenia swojej dawnej działalności |
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joker Dostęp próbny
Dołączył: 01 Gru 2006 Posty: 31 Skąd: Warka
|
Wysłany: Sob Gru 30, 2006 6:50 pm Temat postu: |
|
|
Siemka
Moim zdaniem to karmelka z woda jest niebezpieczniejsza ponieważ na dole woda szybciej wyparowywuje niż na górze i na dole jest brazowa warstwa ale jak sie cly czas miesza to wtedy mozna temu zapobiec.
Ale ja i ak robie karmelka z woda bo[...] karmelka jest po prostu caly czas plynna.
I niech nikt sie nie kłóci ze ta lepsza poniewaz kazdy robi tak jak chce i kazdemu wychodzi ta lepsza po której jest stronie stoi.
Kazdy kto preferuje robieie bez wody niech spróbuje z woda i odwrotnie
DOPISANE NASTEPNEGO DNIA RANO
Dexter tzn. Jacek a jak ci karmelka zawilgotneje bo przeciez jest higroskopijna to musisz ja wysuszyc a przeciez karmelki robionej z woda nie mozna wysuszyc?? _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
kokoss
Dołączył: 17 Lis 2006 Posty: 19
|
Wysłany: Wto Sty 02, 2007 8:23 pm Temat postu: |
|
|
Przecież gdy robimy karmelkę z wodą ta woda wyparuje nad ogniem, nieprawdaż?? A więc w czym problem? _________________
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
|